Search here...
TOP
Italia

10 locuri fabuloase din Italia pe care trebuie să le vezi o dată în viață

Dacă ne urmărești de ceva vreme știi că adorăm acel dolce far niente italienesc, obloanele romantice de la ferestre, străduțele pietruite fermecătoare, gelato și cafeaua ridicate la rang de artă. Pe scurt, iubim Italia, italienii și orice ține de obiceiurile și cultura lor! Și îți dai seama că ne e un dor nebun de toate.

De fapt ne un dor nebun de călătorii în general! Am văzut că foarte mulți dintre voi, sau cel puțin cei cu care sunt prietenă pe facebook, ați explorat România în lung și în lat vara asta, ceea ce e fantastic, am descoperit și eu alături de voi locuri minunate din țărișoara noastră. Noi nici măcar asta nu am putut face, căci Mara e încă mică, nu are nici trei luni, și printre pusee de creștere, colici și salturi mentale (adică momente plângăcioase tare) nu ne încumetăm să plecăm cu ea la drum. Sper ca în toamna asta totuși să facem un mic road trip.

Așa că, blocată în casă cu odorul de copil in brațe (chiar scriu acest articol cu ea în brațe, pe telefon), am zis să fac o listă cu cele mai frumoase locuri din Italia, să îți prezint pe unde am călătorit noi dar și ce mai avem pe bucketlist, și să trăim un pic de wanderlust împreună 😄. Am ales 10 locuri, dar nu am făcut un top, nu aș putea, le pun într-o ordine oarecare.

1. Coasta Amalfi

Coasta Amalfi

Coasta Amalfi

Fiordo di Furore

Fiordo di Furore

Coasta Amalfi: Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Coasta Amalfi e o bucată de pământ paradisiac, pare să fie moștenirea zeilor romani în lumea noastră muritoare. Știam că este foarte apreciată regiunea, dar ne-a dat pe spate, și chiar și acum, la doi ani după experiență, ne uităm pe fotografii și nu ne vine să credem că am fost acolo!

Se întinde la sud de Napoli între Sorrento și Salerno, 50 de km de peisaje de vis, cu coaste abrupte ce se varsă în marea de un albastru ireal, cu zeci de bărcuțe și iahturi ce brăzdează apele, cu un aer de rafinatețe la orice colț, vile somptuoase, grădini luxuriante și orășele fermecătoare.

Coasta Amalfi nu e deloc supraestimată, e teribil de populară și are toate motivele să fie așa. Am povestit în mai multe articole cam ce poți vedea acolo, cum să îți organizezi mai bine excursia, inclusiv cu recomandări de cazare, transport și itinerariu pe zile. Noi am stat o săptămână în zonă și am savurat fiecare clipă, a fost una dintre cele mai reușite vacanțe ale noastre ♥.

Articole despre Amalfi:

2. Cinque Terre

Cinque Terre, Italia

Manarola

Vernazza, Cinque Terre

Vernazza

Trasee de hiking în Cinque Terre

Cinque Terre, cinci sate colorate și tare rustice, cu peisaje din cale-afară de frumoase și o mulțime de opțiuni de drumeții, pentru toate nivelurile de experiență. Excursia în Cinque Terre este una dintre primele noastre vacanțe împreună și avem amintiri foarte dragi de atunci.

Fiecare sat are un anumit specific și e fascinant cum timpul parcă s-a oprit în loc aici. Căci dacă stai să urmărești localnicii vei vedea că se îndeletnicesc cu treburile lor zilnice, cu culesul viilor de pe dealurile însorite, cu drumuri până la magazin și înapoi pe străduțele mult prea înguste, și parcă îți și imaginezi un trecut nu prea îndepărtat în care satele erau destul de izolate, și singura cale de comunicare între ele era pe mare.

Acum poți să le explorezi cu trenul, cu feribotul pe mare sau chiar la picior, pe multele trasee ce străbat acele dealuri. Nouă cel mai mult ne-a plăcut să facem câteva trasee, căci priveliștile sunt excepționale de sus, iar când îți apar căsuțele colorate în față după atâta efort, fericirea capătă noi dimensiuni!

Am scris câteva articole despre Cinque Terre ca să îți poți organiza mai ușor vacanța aici:

3. Toscana

Poggio Covili, Toscana

Poggio Covili, Toscana

Asciano, Toscana

Asciano, Toscana

Montichiello, Toscana

Montichiello, Val d’Orcia, Toscana

Florența, Italia

Florența

Turnul din Pisa, Italia

Turnul din Pisa

Toscana e cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia! O regiune înțesată cu viță de vie cât vezi cu ochii, sate teribil de rustice și drumuri romantice mărginite de chiparoși, este un loc unic cu o savoare specială.

Dar aceasta este doar latura provincială a Toscanei, nu mai spun de orașele sale emblemă, atât de faimoase, începând cu splendida Florența, unde găsești artă la tot pasul, pe stradă, chiar și fără să pășești în vreun muzeu, Pisa cu turnul său fascinant, Siena cu catedrala-i minunată.

Sunt tare multe lucruri de văzut în regiune, ca să nu mai spun că are și deschidere la mare, noi nici nu am apucat să ajungem să vedem orașele de pe coastă. Citește în articolele mele mai multe despre ce minunății poți vedea în Toscana, și, cum te-am obișnuit, am și ponturi pentru organizarea unei excursii în regiune:

4. Dolomiți

Best Instagram photo spots in the Dolomites

Tre Cime, Dolomiți

Best Instagram photo spots in the Dolomites

vacanță în Dolomiți

Traseul 215 spre Lago di Sorapis

Lago di Braies, Dolomites

Lago di Braies

vacanță în Dolomiți

Lago di Sorapis

vacanță în Dolomiți

Apus de la balconul pensiunii la care am stat <3

Dolomiții ne-au rămas în suflet ca o poveste de pe un alt tărâm! Nici nu știam până de curând că în nord-estul Italiei se află așa peisaje fabuloase, am aflat de la unchiul meu italian care a crescut în regiune și a bătut munții ăștia în lung și în lat. Îi povesteam că am fost în Alpii austrieci și ne-a plăcut foarte mult, iar el ne-a lăudat Dolomiții. De atunci am văzut că s-a creat un mare hype în jurul acestei zone, pe Instagram dar și pe internet în general, ceea ce nu poate decât să mă bucure, chiar e un loc minunat.

Nu am stat decât patru zile în Dolomiți, suficient cat să ne îndrăgostim, dar nu destul cât să cunoaștem zona cu adevărat. De aceea abia așteptăm să revenim și să explorăm mai mult. Am scris câteva articole despre experiențele noastre, dar mai am de scris, sper să reușesc în curând:

5. Roma

Obiective in Roma - Colosseum

Colosseumul din Roma

Obiective in Roma - Ponte Sant'Angelo si Basilica San Pietro

Piazza Navona

Piazza Navona

Obiective in Roma - Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro

Basilica San Pietro

Gradina cu Portocali din Roma

Grădina cu Portocali din Roma

Eterna Roma nu putea lipsi de pe lista cu cele mai frumoase locuri din Italia! Am ajuns aici de 3 ori, ultima dată doar pentru câteva ore dintr-o noapte, ocazie cu care am găsit surprinși orașul forfotind la ore târzii. Între timp am ajuns și a patra oară, a fost prima noastră vacanță în trei, cu Mara la 11 luni. 🥰

Roma este plină de rămășițe din cultura romană, și dacă asta nu e suficient, te asigur că e un oraș tare vibrant, cu cartiere fermecătoare, un castel medieval, o mulțime de puncte de belvedere cu super priveliști, Vaticanul cu minunăția de catedrală San Pietro, piețe elegante și fântâni considerate opere de artă, și nu în ultimul rând mâncare excelentă! Roma e o experiență ce merită trăită de mai multe ori!

Am scris pe larg despre toate aspectele din orașul etern, o să te ajute cu siguranță să îți organizezi o escapadă aici:

6. Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte di Rialto

Ponte di Rialto, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - T fondaco dei Tedeschi

Veneția: ghid complet de călătorie

Burano

Burano

Oh, Veneția e un fenomen! Chiar dacă e veșnic aglomerată, e unul dintre acele locuri care te vrăjește și te face să uiți de mulțime. E teribil de romantică, cu canalele sale pe care plutesc neîncetat gondole elegante, cu podurile vechi și frumoase, cu fațadele fascinante de pe Canale Grande!

Piazza San Marco e o încântare, trebuie neapărat să urci în turnul cu clopot căci te vei bucura de super priveliști de acolo. Insulele din apropiere, Murano și Burano, sunt un spectacol. Și am trecut în articol câteva locuri despre care poate nu auzisei. În plus, am scris un articol dedicat despre Vaporetto, sistemul de feriboturi ce circulă pe canale, căci l-am găsit cam alambicat și am adunat câteva informații utile pentru călătoria ta.

Cred că Veneția trebuie să fie pe lista oricui de văzut măcar o dată în viață!

7. Milano si lacurile din nord

Lago di Garda - Riva del Garda

Orășelul Riva del Garda, pe Lacul Garda

Lago di Garda - Limone Sul Garda

Limone Sul Garda, Lacul Garda

Villa del Balbianello, Lacul Como

Villa del Balbianello, Lago di Como

Hotel Villa Cipressi, Varenna, Como

Hotel Villa Cipressi, Varenna, pe Lacul Como

Varenna, Lacul Como

Varenna, Lacul Como

Villa del Balbianello, Lacul Como

Villa del Balbianello, Lacul Como

Milano e cu siguranță un oraș demn de vizitat, și lacurile Como, Maggiore și Garda sunt destul de aproape și sunt toate superbe! Deși am ajuns separat în Milano, eu și Alex cumva nu am reușit să ne organizăm să mergem împreună și să îl vizităm ca la carte. Am o mulțime de fotografii din trecut, dar nu un itinerariu serios, așa că nu am scris încă niciun articol despre oraș. Dar știu deja că sunt mai multe de văzut aici, dincolo de Duomo și castelul Sforzesco.

Am văzut în 2018 Lacul Garda, pe care l-am găsit fenomenal: Lacul Garda – ce să vizitezi, sfaturi utile și itinerar.

Și în 2022 am ajuns în sfârșit la Lacul Como, care m-a impresionat tare, tare mult! A fost o vacanță în familie, am petrecut două zile aici și ne-am bucurat de frumusețea lacului între munți, de puncte panoramice, plimbări cu feribotul, vile care mai de care mai elegante! Parcă mi se pare mai frumoasă zona aceasta decât Coasta Amalfi (unde e raiul pe pământ), are o rafinatețe aparte! Am scris două articole cuprinzătoare despre tot ce am văzut acolo, dar și multe alte locuri splendide despre care citisem, și am propus un itinerariu de 5 zile.

8. Puglia

Alberobello, Puglia

Alberobello, Puglia

Matera

Matera

Polignano a Mare, Puglia

Polignano a Mare, Puglia

Monopoli, Puglia

Monopoli, Puglia

Zoosafari Fasano

Safari în Puglia

În caz că nu știai, Puglia este chiar “tocul cizmei”, si e o regiune mai puțin cunoscută, cred eu. A crescut în popularitate în ultima vreme datorită sătucului adorabil Alberobello, cu căsuțele sale trulli, sunt sigură că ai auzit despre el. Dar sunt mult mai multe locuri in zonă, orășele pitorești, dar și niște plaje fabuloase (una dintre ele chiar este supranumită Caraibele Europei!).

Am fost în Puglia 3 zile cu Mara la 1 an și o lună, nu am putut ajunge la plajele la care visez deja de câțiva ani, dar ne-am plimbat prin orășelele faimoase și am vizitat chiar și un „safari”! Citește mai multe în articolul dedicat:

9. Sardinia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IG ITALIA 🇮🇹 (@ig_italia) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IG ITALIA 🇮🇹 (@ig_italia) on

În Sardinia se află probabil cele mai frumoase plaje din Europa! Știu că sunt multe pretendente la acest titlu, dar Sardinia are acele plaje cu nisip fin și alb și ape cristaline turcoaz care îți dau senzația de insulă exotică! Doar palmierii îi lipsesc!

Eu am fost aici cu familia în 2008, a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe: Amintiri din Sardinia: cu 10 ani în urmă. Dar nu am documentat insula așa cum merită și nu am explorat atunci decât nordul. Așa că îți las câteva imagini de pe Instagram ca să ai ce visa la noapte, și voi completa articolul când voi vizita Sardinia împreună cu Alex și Mara!

10. Sicilia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V I S I T S I C I L Y®️ (@visit__sicily) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V I S I T S I C I L Y®️ (@visit__sicily) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V I S I T S I C I L Y®️ (@visit__sicily) on

Sicilia e un vis absolut, găsești pe insula asta tot ce are Italia mai bun de oferit: plaje splendide, ruine antice, orașe fermecătoare, priveliști incredibile și nu în ultimul rând un vulcan activ! Înainte să ajungă virusul în Europa, la începutul lui 2020 când nu ne făceam prea multe griji, am planificat în cel mai mic detaliu o excursie în Sicilia. Voiam să mergem în primăvară, înainte să îmi avanseze sarcina prea mult. Din fericire am amânat să cumpărăm biletele, așa că nu am pierdut nimic, dar am rămas cu un plan bine pus la punct și cu o mulțime de obiective minunate în minte.

Te asigur, așadar, că Sicilia e incredibilă, și până ajungem acolo ca să scriu despre toate, te las cu câteva fotografii de pe Instagram!

10 locuri fabuloase din Italia pe care trebuie să le vezi o dată în viață

Aceste 10 locuri/orașe/regiuni le-aș include eu într-un top al Italiei. Desigur că mai sunt multe alte locuri superbe, noi am mai fost în Bologna, Verona, Napoli, eu la Genova am fost de vreo 5 ori cu munca. Alte locuri pe care le avem pe listă sunt Rimini, Torino, Reggio Calabria, iar după ce le vedem pe toate vom începe cu siguranță să luăm la rând locuri mai puțin cunoscute.

Sunt o mulțime de motive pentru care iubim Italia. Această listă e doar un început, iar într-un articol viitor voi scrie mai mult despre particularitățile italienești pe care le adorăm și de ce merită să vizitezi această țară extraordinară! Acum e rândul tău să îmi povestești în comentarii care e locul tău preferat din Italia și de ce!

«

»

4 COMMENTS

 • Sebastian

  Apreciem acest articol 🥰 si bineinteles backlinkul 🤞. Orice calator are nevoie de un rucsac, nu ezitati sa ne vizitati pe https://urbanpak.ro/ .

 • Adrian

  Bună! Îmi plac mult articolele scrise de tine. Îți citesc blogul de câțiva ani. M-a ajutat mult, mai ales pentru vacanțele pe care le-am făcut în Italia în ultimii ani.

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc mult, Adi! Ma bucur enorm ca ti-au fost de ajutor informatiile! 🙂

 • Baschir Sorin

  foarte frumos diana, multumesc si felicitari

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro