Astăzi intru în săptămâna 36 de sarcină. E dimineață, sunt trează de pe la 6, căci somnul este supraestimat, nu-i așa? Și m-am hotărât să scriu despre câteva simptome în sarcină mai puțin plăcute, despre care poate nu povestește toată lumea. Așa, în caz că uit 😁. (Între timp, de când am început să scriu acest articol, am ajuns în săptămâna 39 și chiar am adăugat noi lucruri pe listă!)
Acum, eu nu vreau să mă plâng, am avut o sarcină destul de ușoară și fără complicații, doar de vreo două săptămâni m-a apucat o oboseală cruntă și îmi e greu să respir, căci bebe a crescut și își împinge piciorușele în diafragmă. Dar chiar și în lipsa unor probleme serioase, tot sunt mici simptome neplăcute în sarcină, care fac ca întreaga călătorie de 9 luni să nu fie chiar așa lejeră.
De asemenea, nu zic că nu sunt momente magice în sarcină. Oho, sunt destule! E magie curată să îți vezi copilașul la ecografie, la 3 luni deja are forma unui mic om, deși are doar 5 cm, iar la mine se zbătea teribil la prima morfologie, se juca și dădea din picioare! Atunci am aflat că e fetiță, s-a lăsat cu multe emoții și lacrimi. Cum spuneam, magie!
Citește și: Cum să te pregătești pentru o naștere naturală mai ușoară și rapidă
Simptome în sarcină mai puțin plăcute
Dar asta nu înseamnă că e totul roz, și cred că nu are sens să ignorăm și părțile mai puțin plăcute ale sarcinii. Trebuie să acceptăm experiența cu totul, așa cum este ea, și nu e nevoie să vorbim despre cele 9 luni ca despre o perioadă minunată în care ne-am simțit extraordinar și am avut o aură de strălucire pe tot parcursul ei. Dacă observi vreo strălucire pe chipul unei gravide, e foarte probabil să vină de la sudoarea cauzată de ciorapii compresivi de 70 den purtați într-o zi foarte caldă de vară!
Desigur ca nu vorbesc de probleme serioase precum o sarcină toxică, sau o problemă care te țintuiește la pat luni întregi. Eu din fericire nu am avut astfel de complicații, dar cum ziceam, nu a fost chiar o perioadă super extra minunată. Trimestrul 2 a fost cel mai lejer, m-am simțit foarte bine și am avut energie din plin, dar din păcate l-am petrecut acasă, în carantină 😁.
Ține cont că la toate cele de mai jos se adaugă faptul că nu prea ai voie să iei medicamente. În afară de câte un No-spa sau un paracetamol ocazional, sunt puține pe care ai voie să le iei. Ca să înțelegi, multe pastile de gât sunt interzise căci au anestezic, geluri precum Voltaren sunt și ele interzise, la fel ca aproape toate medicamentele pentru stomac, inclusiv simplele antiacide.
Un ultim lucru pe care aș vrea să îl menționez este că acestea sunt câteva simptome în sarcină resimțite de mine, și deși sunt comune, nu e neapărat nevoie să le trăiești și tu pe toate. Depinde de fiecare organism în parte și nu există două sarcini la fel, nici măcar la aceeași femeie. Și, desigur, nu lua experiențele mele drept recomandări, întotdeauna consultă-ți medicul!
Grețuri
Ok, ăsta e simptomul clasic, sunt sigură că știi deja despre grețuri. Eu am avut parte un pic de ele în primul trimestru, de vomitat mi s-a întâmplat o singură dată, dar am senzația că mi le-am cauzat singură. Căci am aflat ulterior că vitaminele prenatale pot provoca greață și cel mai bine e să le iei după masă. Ori eu uneori le luam pe stomacul gol. Plus ulei de pește, și pe acela tot pe stomacul gol uneori. Îți dai seama ce combinație! 😅
Sâni sensibili
Sensibilitatea la nivelul sânilor este iar un simptom foarte comun în primul trimestru, și de multe ori e primul care apare și care îți indică existența unei sarcini. Dar la mine s-a manifestat extrem! Aveam dureri destul de mari, trăgeam un icnet dacă mă atingeam din greșeală cu prosopul după duș, sau chiar și dacă îmi puneam un tricou pe mine fără sutien. Iar noaptea nu mă puteam întoarce de pe o parte pe alta fără să strâng din dinți. Așa că tot primul trimestru am purtat ori sutien ori bustieră, și când eram acasă, chiar și noaptea.
Oboseală
Simptom în trimestrul 1, ce revine spectaculos în trimestrul 3. O da, oboseala din primul trimestru e ceva deosebit! Am citit de curând expresia „coma-like intensity” despre ea, și nu pot decât să confirm. E o oboseală extremă, de nu mai ai energie pentru nimic. Eu zăceam pe canapea toată ziua, dormitând, abia mă puteam concentra pentru muncă, noroc că am putut lucra de acasă. Se simte asta și pe blog, în noiembrie, decembrie și ianuarie am scris și postat numai 4 articole.
În trimestrul 2 îți revine energia și te simți fantastic! De asta e și cel mai indicat pentru călătorii, căci ai energie, nu mai ai grețuri și burtica încă nu e suficient de mare cât să te incomodeze. Cum ziceam, eu l-am petrecut în casă, în carantină. Dar chiar și așa am fost productivă, am scris foarte multe articole pe blog, am fost implicată în proiectele de la muncă și ulterior apreciată și chiar mi-am dat o certificare pe care o amânam de vreo doi ani.
În trimestrul 3 revine oboseala, dar nu la aceeași intensitate ca în primul. Mie mi-a scăzut nivelul de energie, mai dormeam la prânz, seara adormeam la televizor. Acum în ultima lună totuși e mai dificil, dar din cauza căldurii, nu a sarcinii. Căldura dilată vasele de sânge, ai mai mult sânge în organism căci este din plin și pentru bebe, și inima se chinuie mai mult să îl pompeze. Asta înseamnă că obosești imediat. De când au dat căldurile mari, nici nu am mai ieșit ziua din casă, căci fac doi pași și simt nevoia să mă așez.
Nas înfundat și sângerări nazale
Poate nu te așteptai la asta, eu sigur nu, dar nasul înfundat e un simptom foarte frecvent în sarcină, nu îmi este clar de ce. Eu am și o rinită, așa că aveam de obicei nasul mai înfundat, dar în sarcină a fost și mai rău. Iar spray-ul de nas pe care îl foloseam de obicei desigur că nu era recomandat în sarcină. Am găsit totuși Fitonasal, un spray pe bază de plante care nu are contraindicații, și l-am folosit uneori seara.
Dar pe lângă nas nfundat e posibil să ai și sângerări nazale. Eu nu am avut chiar sângerări, dar când îmi suflam nasul scoteam cheaguri de sânge destul de des.
Gingii sensibile
Poate nici la asta nu te așteptai, dar gingiile devin foarte sensibile în sarcină și tind să sângereze la orice atingere. Eu în ultimele săptămâni am dat chiar în gingivită. Aceste probleme în principiu se rezolvă cu o periuță cu dinți moi și o pastă pentru dinți sensibili (Lacalut sau Sensodyne), eu am mai folosit și Gengigel pentru gingiile inflamate. Dar dacă problemele persistă, este bine să îi faci o vizită stomatologului tău.
Reflux și arsuri
Modificările hormonale și presiunea asupra stomacului făcută de uterul în creștere pot cauza urcarea acidului și a enzimelor din stomac în esofag, adică reflux gastroesofagian, în special după mese. Refluxul este printre cele mai comune simptome în sarcină. Eu am avut doar o perioadă prin trimestrul doi în care nu puteam să stau întinsă după ce mâncam, căci îmi venea totul înapoi.
Constipație
Pentru mine constipația a fost printre cele mai serioase probleme în sarcină, și habar nu aveam că e un simptom foarte frecvent. Modificările hormonale duc la relaxarea musculaturii intestinale, prin urmare tot procesul digestiv devine mult mai lent, și se lasă ori cu scaune cu frecvență redusă, ori cu eliminare dificilă.
Pe mine m-a lovit spre sfârșitul primului trimestru, și cum nu e permis niciun medicament în sarcină (laxativele pot să provoace contracții), și nici măcar ceai negru sau verde nu ai voie să consumi, am încercat toate metodele naturale posibile: multă apă, fructe, legume, prune uscate, kefir, supe zilnic, probiotice. Nu funcționa nimic.
Din fericire m-a salvat doctora mea, care mi-a recomandat să mănânc la micul dejun pe stomacul gol un iaurt cu kiwi și tărâțe de psyllium. Și a funcționat! În rest puteam mânca orice în timpul zilei. A fost foarte important să consum iaurtul cu tărâțele pe stomacul gol, asta a făcut diferența. În plus, cum săream o zi, cum aveam iar probleme.
Apoi în trimestrul 3 am început să iau fier, care se știe că e cauzator de constipație, și nu a mai fost suficient ritualul meu de dimineață. A trebuit să devin foarte atentă și să consum cât mai multe fibre pe parcursul zilei: cel puțin o gustare cu fructe pe zi, o altă gustare cu batoane cu fibre minunate de la Lidl (în loc de prunele uscate, care nu mi se par grozave), seara o salată și pe cât posibil niște legume și la prânz. De asemenea o cină doar cu fructe e benefică. Și cafeaua ajută, dacă obișnuiai să bei și înainte, mie mi-a dat doctora undă verde la o cafea pe zi în sarcină.
Cred că secretul este să găsești un echilibru cu fibrele, să le consumi neapărat între mese. În special fructele proaspete mi se pare că ajută foarte mult.
Varice
Circulația deficitară din sarcină poate duce adesea la varice. Mie îmi apăruseră de anul trecut pe un picior, pe la mijlocul pulpei, dar în sarcină s-au agravat și s-au extins. Nu prea ai ce să le faci din punct de vedere medical în timpul sarcinii, mie mi-a recomandat doctora să fac multă mișcare, să mai stau cu picioarele în sus, să încerc să nu le țin atârnate (la birou să folosesc un suport, de exemplu) și să port ciorapi compresivi.
Ciorapii compresivi sunt niște dresuri groase, care pun presiune mare la gleznă și apoi treptat mai mică până pe coapsă, pentru a menține o circulație bună la nivelul picioarelor. E recomandat să îi porți cât poți de mult pe parcursul zilei. Sunt mai dificil de pus, mai ales cu o burtică în creștere, pe mină mă ajuta Alex să îi pun. Și o altă problemă este căldura, dacă prinzi vara sunt tare greu de suportat.
Dureri de bazin
Îmi trăiam sarcina ca o prințesă până să am primele dureri de bazin, care au venit agresive și m-au luat total prin surprindere. Din cauza relaxinei, care se secretă în sarcină pentru a relaxa ligamentele bazinului ca să îi facă loc lui bebe să iasă, dragile de ligamente încep să doară foarte rău. Cam de pe la jumătatea sarcinii la mine, până la final.
E o durere surdă la încheietura șoldului, care pe mine mă trezea dimineața și mă ținea trează, până într-o noapte când m-a trezit chiar de pe la ora 2. Mai-mai să dau în depresie crezând că așa îmi voi petrece restul sarcinii, în durerile astea.
Am aflat apoi că mișcarea le vine de hac! Eu oricum făceam plimbări lungi în fiecare zi, dar chiar în zilele acelea făceam o pauză, cred că era vremea urâtă și ploua. Așa că am reluat plimbările, care de atunci au devenit o normă fără de care simțeam că nu pot supraviețui. Trebuia să fac mișcare pentru a ține durerea la distanță.
Da, eram în perioada de carantină, dar mă plimbam la mine în cartier, ieșeam cu cățelul și dădeam o tură mare de vreo 3.5 km, și altele mai mici, de însumam 6-8 km pe zi. Aveam declarație la mine tot timpul și nu atingeam nimic, stăteam la distanță de alți oameni, am făcut totul în condiții de siguranță, dar nu puteam să stau în casă.
Apoi a venit o perioadă în care nu au mai fost suficiente plimbările, așa că am început să fac exerciții și acasă, pe mingea de fitness, dar și genoflexiuni și alte exerciții de deschidere a șoldurilor, care urmau să mă ajute și la naștere. Am urmărit pe youtube exercițiile astea dacă te interesează, m-au ajutat enorm.
Ciocuri în călcâi
Și pe acestea le-am avut, în trimestrul trei. Super distracție și alte super dureri 😁. E posibil să fie din cauza greutății acumulate în sarcină, dar și doctora mea a zis că a avut, și ea nu a luat mai mult de 11-12 kg. În plus, îmi povestea că au ținut-o și după ce a născut.
Pe mine în mod miraculos m-au ținut doar vreo lună aceste ciocuri, nu știu de ce. Mi-am dat seama într-o zi că nu mai aveam dureri. Dar atunci când le-am avut m-a ajutat să port încălțări confortabile, inclusiv acasă aveam niște papuci moi.
Angioame (alunițe roșii)
Este posibil ca pe fond de sarcină să îți apară aceste alunițe roșii numite angioame, de obicei apar pe față, gât, pe partea superioară a trunchiului și a brațelor. Mie mi-a apărut unul pe nas și a stat acolo toată sarcina, aștept să văd dacă se retrage după. Dermatologul mi-a spus că se poate elimina prin electrocauterizare, dar că mai bine mă ocup de el după ce nasc. Nu mi-a cauzat niciun deranj, e doar o problemă estetică.
E posibil să mai scapi câte un pipi
Mda, ce să faci, nu ai ce să faci! 😅 Mușchiul perineului, care susține tot bazinul și înconjoară uretra, vaginul și anusul, e foarte solicitat în sarcină din cauza presiunii pe care o pune bebelușul, așa că se mai slăbește. De asta e foarte important să ai grijă de sănătatea perineului, inclusiv ca să nu ai probleme mai târziu în viață. Moașa Livia Toboșaru are un curs despre perineu, eu nu l-am urmat dar am înțeles că este destul de bun.
Eu recunosc că am scăpat o dată puțin pipi când am strănutat, nici măcar nu eram acasă, eram pe afară cu cățelul. Mă amuz acum, ce să fac. Dar în ultima lună de sarcină am început să fac exerciții pentru perineu și nu am mai simțit emoții când am strănutat.
Secreții abundente
Dacă citești articolul ăsta bănuiesc că te aștepți la informații din seria the grossiness of the human body, da? Ei bine, spre sfârșitul sarcinii este normal să ai o secreție mai abundentă. La mine era atât de abundentă în unele zile, încât dacă nu purtam absorbante zilnice de protecție, mă alegeam cu pete nu numai pe chilot, dar și pe pantaloni!
Palpitații
Din cauza schimbarilor hormonale poți suferi palpitații, sau pur și simplu un puls mărit. Dacă nu mă înșel, asta se întâmplă spre sfârșitul sarcinii, sau cel puțin așa am citit că au experimentat alte mămici de pe grupul La Primul Bebe.
Pe mine m-a afectat tare rău căldura din iulie, atunci am început să simt că nu pot să respir, că obosesc imediat și trebuie să mă așez, și aveam o stare generală de rău. Într-o zi când îmi luam tensiunea am observat că am pulsul 100 în stare de repaus, stăteam pur și simplu pe canapea. Iar în următoarele zile am început să corelez pulsul foarte mărit cu stările de rău. Prin puls mărit mă refer la valori de 95-100, chiar și 110 am avut la un moment dat, care mă țineau așa câteva ore, chiar dacă stăteam liniștită și întinsă.
Am fost la un consult cardiologic și doctora m-a liniștit, a zis că e normal pentru o gravidă să aibă pulsul mai mare, și că valorile îngrijorătoare sunt pe la 180. Mi-a dat să iau magneziu (am luat Magnerot) și simt că m-a ajutat foarte mult. S-au mai și răcorit serile de atunci, dar cred că a ajutat și magneziul, în orice caz nu am mai avut stări de rău.
Simptome în sarcină despre care nu îți povestește nimeni
Cam acestea au fost câteva simptome în sarcină mai puțin plăcute pe care le-am experimentat eu. Despre multe nu aveam habar și am învățat mai multe pe măsură ce m-am lovit de ele. Poate te ajută că le-am înșiruit într-un articol, măcar să știi că nu e ceva în neregulă cu tine. În orice caz, consultă-ți doctorul care îți urmărește sarcina pentru orice problemă și nelămurire ai, este cel mai în măsură să îți dea un sfat potrivit.
Îți doresc sarcină ușoară dacă aștepți un bebe, și scrie-mi în comentarii ce alte simptome neplăcute ai avut tu în sarcină ☺.
Citește și:
2 COMMENTS
Bianca Oancea
4 ani agoScumpa Diana, ce ma bucur ca asteptati un bebe! Felicitari amandurora si felicitari pentru articolul scris! L-am savurat pe deplin intrucat eu sunt acum in aproape 26 saptamani. Asteptam tot o fetita! 🙂 Se spune ca anul 2020 este anul fetitelor. 🙂 Ma regasesc in majoritatea simptomelor:
– sangerari nazale (se explica de la fluxul sangvin crescut)
– gingii sensibile (eu am avut si paplitatii in gingie care mi s-au parut comico-ciudate)
– oboseala (multumita carantinei mai putem sa balansam prioritatile personale cu cele de la serviciu si mai fur un somnic cand pot)
– reflux (eu aveam si o gastrita inainte; acum cred ca se intampla atunci cand creste bebelina..o data cam la 2 saptamani am dureri de stomac desi iau magneziu de 3 ori/zi cum mi-a recomendat doamna doctor obstetrician-ginecolog)
– sani sensibili (si fierbinti, mi se par cateodata super „atragatori” insa foarte sensibili ocazional. Ce-i drept, se pare ca tu ai fost si mai impactata)
– ciocuri in calcai (eu am rezolvat problema cu niste orteze pe care le am de multi ani pentru corectarea talpii. Se pare ca ajuta pentru ca ma dureau calcaiele cand am inceput sa iau in greutate)
Iti doresc nastere usoara si asteptam impresii cu bebelina. Sunt norocoasa ca esti inaintea mea cu sarcina si o sa pot invata multe de la tine!
Te pup si te imbratisez cu drag.
Bianca
Diana
4 ani ago AUTHORCe veste frumoasa, Bianca! Felicitari si sarcine usoara iti doresc! Chiar ca e anul fetitelor 😄. Te pup, aveti grija de voi ♥️