Search here...
TOP
Toscana

Sudul Toscanei – orășele fascinante în piatră și ruine etrusce

Sudul Toscanei este poate mai puțin explorat de turiști, dar nouă ni s-a părut poate cea mai fascinantă parte a călătoriei noastre toscane. Înțesat cu tufa towns, orășele ce parcă au crescut din piatră, și o importantă zonă arheologică etruscă, regiunea aceasta, numită Maremma, te va uimi fără doar și poate!

Orășelele se numesc tufa towns datorită rocii pe care sunt construite, în română se numește tuf și este o rocă sedimentară foarte poroasă. Etruscii au construit case deasupra tufurilor începând cu secolul 8 î.Hr., dar și necropole vaste și așa numitele vie cave, coridoare imense sculptate în piatră. Parcul arheologic de la Sovana este printre cele mai importante situri etrusce din Toscana, și în lipsa altor documente din acea perioadă, mormintele sunt singura cale spre înțelegerea acestei civilizații antice.

Noi am petrecut o zi întreagă în sudul Toscanei, și te sfătuiesc să îți organizezi și tu astfel planul. Distanțele nu sunt mari, dar durează să parcurgi drumurile șerpuitoare. Noi ne-am cazat în Val d’Orcia și îți las mai jos o selecție de cazări cu spirit toscan și cu recenzii bune din această regiune:

Dar să vedem exact ce putem vizita în sudul Toscanei. Vom începe cu tufa towns, apoi continuăm cu parcul arheologic de la Sovana și terminăm glorios cu faimoasele și instagramabilele terme de la Saturnia.

Civita’ di Bagnoregio

Micul orășel de fapt nu face parte din Toscana, trebuie să treci granița provinciei în Lazio, dar este foarte aproape de restul orășelelor, și e atât de fabulos încât e păcat să nu dai o fugă până aici!

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Nu-i așa că arată extraordinar? E cu totul inedit și ne-a lăsat fără cuvinte când am ajuns la punctul de belvedere și am văzut micul orășel cocoțat pe stâncă! Civita di Bagnoregio este supranumit orașul care moare, pentru că roca pe care este construit e foarte instabilă, și din cauza vremii și a cutremurelor se surpă încet-încet. Am citit că mai este locuit doar de 10 oameni, restul abandonând-ul din cauza pericolului distrugerii.

Pentru a îl vizita trebuie să parcurgi pe jos podul construit în anii 60 pentru cei câțiva rezidenți rămași și pentru turiști. Există o parcare aici cu 2€ pe oră (noi am stat o oră și jumătate), iar pentru a trece podul și a intra în oraș costă 5€ de persoană. Punctul de belvedere este aici.

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Punct belvedere Civita di Bagnoregio

Nu știam la ce să ne așteptăm, știam doar cum arată de departe, dar am vrut să vizităm orășelul și am avut o surpriză tare plăcută. E incredibil de pitoresc, cu căsuțe atât de drăguțe din piatră, cu plante și flori la intrare și străduțe pietruite înguste. Ne-a plăcut mult! Și sincer nu are aerul unui oraș abandonat.

Dar este și extrem de aglomerat. Căci, am aflat ulterior, Rick Steves a vorbit despre el într-una dintre emisiunile sale. Iar când Rick Steves menționează o destinație înseamnă că va fi absolut plină de turiști americani și japonezi, veniți în grupuri mari cu autocarele. Nu zic că nu e un orășel demn de atenție, dar și Pitigliano e tare frumos, doar că nu a apărut la Rick Steves. Dar dacă ai răbdare îți poți face poza pe care o dorești, fără oameni.

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Aceasta e o terasă privată. Îmi și imaginez cum ar fi să îmi beau cafeaua aici dimineața..

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio

Pitigliano

Știam despre Pitigliano că este perla orășelelor din sudul Toscanei, e cel mai cunoscut, așa că mă așteptam să îl găsim alomerat și nu eram sigură cât de atrăgător e centrul. Ei bine, am avut din nou o surpriză să găsim un Pitigliano foarte liniștit, într-o duminică după-masă în care localnicii păreau că moțăie și din când în când mai auzeam televizorul aprins pe la câte o fereastră.

Am parcat gratuit aici, dungile albe pe jos înseamnă parcare gratuită. Numai bine, pentru că exact pe această stradă este și punctul panoramic spre centrul vechi al orașului, partea ridicată pe tuf. O panoramă incredibilă cu căsuțele ce parcă iau naștere din rocă.

Sudul Toscanei - Pitigliano

Punct panoramic Pitigliano

Mai departe ne-am plimbat la întâmplare prin centru, unde am descoperit foarte multe magazine de obiecte artizanale. Nu există vreun obiectiv anume în acest orășel, ci sunt două străzi principale în centru, îți recomand să faci și tu la fel, să te plimbi printre ele.

Sudul Toscanei - Pitigliano

Sudul Toscanei - Pitigliano

Sudul Toscanei - Pitigliano

Sudul Toscanei - Pitigliano

Sorano

În Sorano iarăși am avut o surpriză, căci am găsit un oraș aproape părăsit… Pe aproape toate clădirile din micul oraș erau semne cu “de vânzare” (vendesi), și am realizat că puținii localnici pe care i-am văzut, căci în rest erau numai câțiva turiști rătăciți, cred că șase cu tot cu noi, erau bătrâni. Ne-a dat impresia unui oraș ieșit la pensie, în care bătrânii așteaptă să se ducă, pentru a scoate semnele cu vendesi la fereastră…

Din acest motiv ne-a cam întristat Sorano, mai ales că e un orășel carismatic, urcat pe un tuf, în trepte. Are și Vie Cave de pe vremea etruscilor, și o fortăreață, Fortezza Orsini. De asemenea are un punct de vedere fabulos, aici pe google maps, la care noi nu am reușit să ajungem cu niciun chip. Încă nu știu cum se ajunge, dacă știi aș aprecia să îmi scrii în comentarii!

Sudul Toscanei - Sorano

Sudul Toscanei - Sorano

Sudul Toscanei - Sorano

Sudul Toscanei - Sorano

Sudul Toscanei - Sorano

Semn Vendesi la fereastră

Necropola etruscă din Sovana

Și Sovana e un orășel pe tuf pe care ai putea să îl vizitezi, noi nu ne-am mai oprit și în oraș, am mers direct la necropolă, o vei găsi pe hartă aici drept Necropoli di Sovana. Chiar înainte să ajungi e o parcare mai mare gratuită unde poți lăsa mașina. Intrarea la necropolă costă 5 de persoană.

Experiența la necropole a fost tare interesantă, nu știam mai nimic despre civilizația etruscă și am descoperit cu ocazia asta că erau foarte avansați, construiseră aici niște structuri comparabile cu cele romane sau grecești, masive și impresionante. Ba chiar unul dintre morminte, cel mai mare, Ildenbranda, era atât de imens încât se vedea tocmai din orașul din apropiere, de peste vale!

Sunt patru morminte pe care le poți vizita și fiecare are o descriere, inclusiv cu planuri și secțiuni care descriu cum ar fi arătat structurile pe vremuri. Nu a rămas mult din ele, dintr-unul doar o coloană, din altul niște figuri înaripate și un fel de lei care păzeau intrarea. Dar îți oferă o scurtă privire într-un trecut tare îndepărtat, și asta mi se pare neprețuit!

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

 

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana

De asemenea sunt și Vie Cave aici, niște pasaje săpate în tuf de către etrusci, care legau necropola de alte locuri importante. În realitate nu se știe la ce foloseau, mai ales că acest tip de construcție nu se regăsește la alte civilizații antice. Se fac doar presupuneri că ar putea să fi fost canale de comunicare, pasaje strategice împotriva inamicilor, drumuri de ceremonie, sau canale pentru a acumula apele ploilor. Citește mai mult despre Vie Cave aici, este în italiană dar poți da Translate to English paginii.

Obiectivele nu sunt departe unul de altul și drumul este prin pădure. Noi am stat cam o oră în total la necropole.

Terme di Saturnia

Am aflat despre Terme di Saturnia pe Instagram, toți marii instagrameri care mergeau în Toscana opreau aici pentru o poză de vis. Cum e cea de mai jos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Small Hotels Blog ✏️ (@smallhotels) on

Dar pentru a face poza asta trebuie să ajungi aici pe la 7-8 dimineața, căci în realitate locul e plin ochi de oameni pe tot parcursul zilei. Noi inițial ne propusesem să venim la 8, dar când am făcut calculele cu o seară înainte am realizat că urma să facem două ore până la terme, așa că am lăsat-o baltă și în cele din urmă le-am vizitat ultimele, la golden hour.

Și nu a fost rău deloc. Chiar dacă am găsit locul plin de oameni, ne-am bucurat chiar și așa de fascinantele bazine naturale.

Pe hartă le vei găsi aici, există o parcare gratuită foarte aproape, și trebuie să te anunț din capul locului că este vorba de ape termale, care sunt calde dar miros destul de puternic. Noi nu aveam costumele de baie la noi, căci nu plănuiam să facem baie, dar cred că nu m-aș fi băgat oricum în apa puturoasă. Alex însă privea cu jind la bălăceala celorlalți.

Intrarea este gratuită și au și un spațiu organizat cu toalete, spații unde te poți schimba, și un mic restaurant cu prețuri decente.

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Terme di Saturnia

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Sudul Toscanei – Terme di Saturnia

Am și un pont de fotografie, dacă te duci aici vei avea o super priveliște cu termele, și dacă ai un obiectiv telephoto (cu zoom mare), le vei surprinde chiar foarte bine. Este drumul chiar de vis-a-vis. Deci nu ai neapărat nevoie de dronă pentru o poză spectaculoasă!

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Punct panoramic pentru Terme di Saturnia

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Terme di Saturnia

Sudul Toscanei - Terme di Saturnia

Punctul panoramic este chiar vis-a-vis, sus pe deal, poți ajunge cu mașina acolo

Sudul Toscanei – orășele fascinante în piatră și ruine etrusce

Sper că ți-am trezit curiozitatea să descoperi și această parte a minunatei Toscana și că ți-am oferit suficiente detalii pentru a îți organiza călătoria. Dacă ai mai mult timp la dispoziție pentru această zonă îți recomand să vizitezi și Orvieto, aproape de Civita di Bagnoregio, orășelul Sovana, orășelul Montemerano lângă Terme di Saturnia, și dacă poți dă o fugă până la mare să vezi Porto Ercole.


Citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro