Search here...
TOP
Lacul Como

Ce să vizitezi pe Lacul Como, inclusiv 15 locuri mai puțin cunoscute

Lacul Como e splen-did!! Cred, sincer, că e cel mai frumos loc din Italia și rivalizează serios cu Coasta Amalfi. Găsești aici un rafinament aparte dat de vilele elegante și grădinile somptuoase, natură cât cuprinde, priveliști incredibile, lacul împrejmuit de munți, orășele extrem de pitorești.

Lacul Como are multe de oferit, noi nu am reușit în două zile să vedem tot ce intenționasem. Acum aș planifica minim trei zile pentru lac, am detaliat itinerarul propus în articolul Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – sfaturi utile și itinerar.

Varianta scurtă o găsești pe Instagram, am făcut un highlight despre ce să vizitezi pe Lacul Como.

Locurile DE NERATAT sunt:

 • Villa Balbianello
 • Varenna (cu Villa Monastero și Hotel Villa Cipressi)
 • Bellagio

Pentru varianta lungă, cu multe locuri grozave, inclusiv 15 locuri mai puțin cunoscute, poze și detalii despre fiecare, citește mai departe. Am împărțit lacul în trei: malul estic, partea din mijloc și malul vestic, iar orașul Como l-am trecut separat.

Villa Monastero, Varenna, Como
Villa Monastero, Varenna, Lacul Como

Cazare pe Lacul Como

Noi ne-am cazat lângă Bellagio, așa ne-a convenit pentru cele două nopți petrecute pe lac, la Casa Bellagina.

Îți recomand câteva locuri de cazare pe Lacul Como cu recenzii foarte bune. Pentru că am propus un itinerar de 5 zile, dintre care 3 pe partea vestică a lacului, îți voi propune o cazare pe această parte a lacului.

RECOMANDAREA MEA #1

Appartamento La Vigna (Apartament)
RATING: 9.6 / 60+ recenzii
✔️Apartament cu 3 dormitoare
✔️ Anulare gratuită

RECOMANDAREA MEA #2

Villa Belvedere Como Lake Relais (Hotel)
RATING: 8.7 / 580+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos la 15€
✔️Parcare privată gratuită

RECOMANDAREA MEA #3

Casa Maria Menaggio (Apartament)
RATING: 9.1 / 15+ recenzii
✔️Apartament cu 2 dormitoare
✔️Parcare publică

🚌Întâi în Menaggio (și unul în Cadenabbia), în caz că folosești transportul în comun:

🚗Și mai multe opțiuni de cazare în caz că mergi cu mașina. Dacă ai mașină e grozav că te poți caza undeva mai sus, ca să ai o super priveliște. Noi rezervasem Appartamento La Vigna din Sala Comacina, absolut superb, visam să îmi beau cafeaua pe terasa aia, înainte să ne răzgândim pentru apartamentul din Bellagio.


Ce să vizitezi pe Lacul Como – Malul estic

Varenna

Perla malului estic de pe Lacul Como este cu siguranță Varenna! Sunt trei locuri fabuloase în Varenna pe care ți le recomand, dar trebuie să vezi și orașul în sine, noi l-am găsit fermecător! Nu e mare, are 700 de metri dintr-un capăt în altul (cel puțin din port până la Villa Monastero, pe aici ne-am plimbat noi), dar e înțesat cu acel spirit italienesc de dolce far niente. Să te tot plimbi pe străduțele sale savurând un gelato cum numai în Italia găsești.

În Varenna am parcat chiar lângă docul de feribot, sunt câteva locuri acolo la aprox 1€ pe oră. Trebuie să plătești la aparat (atenție, doar cu monezi!) cât timp vrei să stai și să lași biletul în bord. Te sfătuiesc să pui vreo 3-4 ore dacă vrei să vizitezi ambele grădini, încă o oră dacă vrei să și mănânci.

Varenna, Lacul Como
Varenna văzută de pe lac
Varenna, Lacul Como
Varenna, Lacul Como
Varenna, Lacul Como
Varenna
Varenna, Lacul Como
Varenna, Lacul Como

Villa Monastero

Trebuie neapărat să vizitezi Villa Monastero, în special grădina! Cu alei elegante, plante exotice, foișoare și fântâni care mai de care mai somptuoase, este descrisă pe site-ul lor drept “o explozie de culori, forme, miresme și specii botanice rare de prin toate colțurile lumii.” Grădina este îngustă și se întinde pe aproape 2km de-a lungul lacului, e foarte lungă!

Grădina e deschisă zilnic din martie până în noiembrie, în rest doar în anumite zile, verifică aici programul exact. Biletul pentru grădină este 8, iar pentru grădină plus muzeu (interiorul vilei) este 10€. Noi am văzut doar grădina, nu știam dacă Mara ar fi avut răbdare în interior, dar i-a plăcut să ne plimbăm pe afară.

Ține minte că poți cumpăra un bilet combo pentru grădina de la Villa Monastero + grădina de la Hotel Villa Cipressi pentru 15!

Villa Monastero, Varenna, Como
Villa Monastero, Varenna, Lacul Como
Villa Monastero, Varenna, Como
Villa Monastero, Varenna, Como
Ce sa vizitezi pe Lacul Como - Villa Monastero, Varenna
Villa Monastero
Villa Monastero, Varenna, Como
Villa Monastero
Ce sa vizitezi pe Lacul Como - Villa Monastero, Varenna
Villa Monastero, Varenna, Lacul Como

Hotel Villa Cipressi

Hotel Villa Cipressi este un hotel, te poți caza aici, e cu adevărat spectaculos, mă trec fiorii când mă uit pe poze, în special la camerele mai deosebite, dar și prețurile sunt pe măsură (văd 1000€ pe noapte la Suite with Garden View în octombrie!). Poți însă să vizitezi Grădina Botanică, și îți recomand să o faci, e cu totul spectaculoasă! Nu este la fel de întinsă ca prima, se concentrează în jurul Vilei, pe mai multe niveluri.

Ah și jos lângă lac vei descoperi o magnolie gigant, cred că te dă pe spate când e înflorită! Noi am vizitat la sfârșit de aprilie și am prins glicina (wisteria) înflorită, dar aproape pe trecute. O plantă tare elegantă, care a întregit atmosfera de poveste pe tot lacul!

Biletul este 8€, dar poți lua un bilet cumulativ pentru această grădină și cea de la Villa Monastero pentru 15€. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 11 ani. Vezi mai multe detalii despre prețuri și program aici.

Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Como
Magnolia gigant de la Hotel Villa Cipressi
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lake Como
Hotel Villa Cipressi
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lacul Como

Aici la Hotel Villa Cipressi se află poarta aceea faimoasă pe Instagram, cu care eu nu am reușit să fac o poză ”de influenceriță”, dar îmi plac mult unghiurile acestea pe care le-am surprins.

Hotel Villa Cipressi, Varenna, Como
Hotel Villa Cipressi, Lacul Como
Hotel Villa Cipressi, Varenna, Lake Como
Hotel Villa Cipressi

Castello di Vezio

Castello di Vezio e un castel în ruine aflat la o altitudine de 175m față de lac, exact deasupra orașului Varenna. Poți urca pe jos, ai două opțiuni: Sentiero del Viandante, un drum mai lin și mai lung (30-50 min), cu priveliști mai frumoase, care începe peste drum de Villa Monastero, sau un drum mai scurt (20 min) dar mai abrupt, fără priveliști căci este acoperit de vegetație (un plus pe timpul verii), care începe undeva lângă port.

Noi am urcat cu mașina, pe care am lăsat-o în parcarea gratuită de lângă castel. Biletul costă 5€, iar intrarea este gratuită pentru copiii sub 6 ani. Este deschis zilnic între martie și octombrie, verifică aici programul exact. Castelul, a cărui origine nu este clară, este în ruine, iar priveliștea este fermecătoare aici, pentru asta îl recomand!

Ce sa vizitezi pe Lacul Como - Castello di Vezio
Castello di Vezio
Castello di Vezio, Como
Castello di Vezio
Priveliste de la Castello di Vezio, Como
Castello di Vezio
Priveliste de la Castello di Vezio, Como
Priveliste de la Castello di Vezio
Ce sa vizitezi pe Lacul Como - Castello di Vezio
Castello di Vezio

Orrido di Bellano

Orrido înseamnă defileu, iar Orrido di Bellano (defileul din Bellano), format cu 15 milioane de ani în urmă, se află la 7km nord de Varenna. Poți să crezi că o asemenea minunăție stă ascunsă în spatele căsuțelor din Bellano? Nu e o atracție foarte cunoscută, dar eu îl recomand, e tare impresionant!

Poți parca gratuit, biletul costă 5, iar copiii sub 6 ani intră gratuit. Traseul este foarte simplu, pe pasarela din lemn și metal, sunt doar câteva scări de urcat și coborât. Îl poți parcurge în întregime în vreo 15 minute, cu tot cu opriri pentru poze, nu e foarte lung. Noi am ajuns chiar cu 15 minute înainte de închidere (la 17:00 se închidea în aprilie), de asta îți pot confirma timpii. 😅 Verifică programul pe google maps cel mai bine.

Orrido di Bellano, Lacul Como
Orrido di Bellano, Lacul Como
Orrido di Bellano, Como
Orrido di Bellano
Orrido di Bellano, Como
Orrido di Bellano
Orrido di Bellano, Lacul Como
Orrido di Bellano

Corenno Plinio

Corenno Plinio este un sătuc desprins din cele mai rustice visuri, cum nu mă așteptam să existe pe Lacul Como, cunoscut mai degrabă pentru luxul extravagant! E un sat medieval construit peste o așezare romană, cu atât de multe trepte cioplite în stâncă încât a fost supranumit “Satul cu o mie de trepte”. Căsuțele astea din piatră îmi amintesc de sătucele pitorești din Toscana. Este la 13 km (20 min cu mașina) nord față de Varenna.

Lierna

Lierna e un oraș micuț și pitoresc, cu o plajă drăguță (cu pietricele) foarte puțin aglomerată. L-am găsit printre recomandările mai puțin cunoscute pentru Lacul Como, deci dacă ai timp și vrei să te relaxezi pe plajă, sau să te plimbi printr-un orășel în care nu te vei lovi de turiști, poți face o oprire aici.

Belvedere Piani Resinelli

La acest belvedere în schimb ne-ar fi plăcut mult de tot să ajungem, însă făceam cam o oră cu mașina din Varenna, Mara nu avea stare de așa o călătorie lungă, așa că am renunțat. Dar uite ce pasarelă incredibilă!!

Ca să ajungi aici trebuie să mergi în jos spre Lecco, să urci cu mașina spre Ballabio – Piano dei Resinelli și să o parchezi la una dintre cele două parcări, Parcheggio Piani dei Resinelli din Piazzale Daniele Chiappa (aici pe google maps), sau Parcheggio Valentino din Via Escursionisti (aici pe google maps). Apoi mergi pe jos pe un traseu ușurel de vreo 30 min până la Belvedere Parco Valentino – Piani Resinelli (aici pe google maps).

Cum spuneam, noi nu am ajuns aici, deci nu am mai multe detalii, dacă ai vreo informație în plus despre traseu te rog să îmi spui!

Sentiero del Viandante

Sentiero del Viandante e un traseu pe partea estică a lacului, de-a lungul versanților inferiori ai muntelui, ce se întinde pe aprox. 70km, între orașele Abbadia Lariana și Morbegno. Din câte înțeleg, nu e un traseu foarte dificil, și se recomandă încălțări de trekking, nu echipamente mai specializate. Dar pe alltrails.com este marcat drept mediu sau dificil, așa că citește mai mult dacă vrei să pornești în această experiență.

Traseul e împărțit în 6 etape pe care le poți parcurge pe rând, în funcție de pregătirea proprie, sau poți parcurge desigur doar una sau câteva dintre etape. Ce e grozav este că întreg traseul este mărginit de calea feroviară și îl poți accesa ușor din fiecare gară, astfel că după fiecare etapă poți lua trenul înapoi la punctul de plecare. Citește mai multe aici.

Ce să vizitezi pe Lacul Como – Triunghiul Larian

Triunghiul Larian este mica peninsulă ce se formează între brațele Lacului Como, între orașele Como, Lecco și Bellagio.

Bellagio

Bellagio este chiar în vârful peninsulei din mijlocul lacului. Doar aici am reușit să ajungem în această zonă, deci despre restul locurilor îți povestesc din ce am documentat. Am parcat în Bellagio gratuit (pe liniile albe) pe strada Parco Martiri della Libertà, ce urcă pe deal exact în fața portului (aici pe google maps).

Bellagio, Como
Bellagio
Bellagio, Como
Bellagio
Bellagio, Como
Bellagio

Bellagio are o rafinatețe aparte, fiecare colț de stradă e tare elegant, fiecare copac e îngrijit. Este cu siguranță cel mai cunoscut loc de pe Lacul Como, și, desigur, cel mai aglomerat. Noi cum nu prea suntem prieteni cu aglomerația, l-am explorat doar puțin într-o după-masă și practic nu am vizitat nimic. Dar sunt câteva locuri ce merită văzute în Bellagio.

Voi începe cu această străduță, imaginea emblematică a orășelului. Este strada Salita Serbelloni văzută din Via Giuseppe Garibaldi, locul de unde poți face poza este aici. Te scutesc de efort, căci eu am căutat ceva pe internet până să îl găsesc.

Bellagio, Lacul Como
Bellagio, Lacul Como

Dacă ai timp fă și un tur pe lac cu kayakul, pentru o experiență mai altfel, priveliști minunate de pe lac și povești din partea ghidului.

Villa Melzi cu grădinile sale merită o vizită, mi-ar fi plăcut mult să văd Chiosco Moresco (chioșcul maur), aflat acolo în grădini. Biletul costă 8, copiii sub 11 ani intră gratuit, și este deschisă zilnic între 10:00 – 19:00. Poți vizita grădina, muzeul și capela, interiorul vilei nu este accesibil.

Grădinile Villa Serbelloni – poți vizita doar grădinile, interiorul Villei Serbelloni nu este deschis publicului, și doar cu un tur ghidat. Sunt două tururi pe zi, de marți până duminică, la 11:00 și 15:30, tururile durează aproximativ 2 ore, iar prima oră presupune o plimbare în urcare susținută. Biletul costă 10, intrarea este gratuită pentru copiii sub 7 ani, și poți cumpăra biletele online. Am mai găsit câteva detalii despre vizită aici.

Poți lua biletele și de la fața locului. Intrarea la vilă este în Piazza della Chiesa, tot aici vei găsi și un birou de Informații Turistice, de unde poți cumpăra bilete. Trebuie să se strângă un minim de persoane, nu îmi e clar dacă 6 sau 10, pentru a avea loc un tur. În plus, mi-a povestit o prietenă, care a fost pe Lacul Como după noi, că ghidul a întârziat jumătate de oră, ajungând abia pe la 4.

Priveliștea mi se pare superbă, ar fi fost bine dacă se putea vizita în ritmul propriu, fără ghid. Pun aici fotografiile prietenei mele, uau și iar uau!

Villa Serbelloni, Bellagio, Lacul Como
Villa Serbelloni, Bellagio
Villa Serbelloni, Bellagio, Como
Villa Serbelloni, Bellagio

Nesso

Nesso e un orășel foarte pitoresc, iar podul acesta de piatră îi dă un aer romantic, de demult. Dacă vii cu mașina trebuie să o lași undeva sus și să cobori treptele până la acest pod pe lac. Dar și sus poți să te plimbi, Nesso e cunoscut pentru cascada sa magnifică și canionul pe care aceasta l-a format (Orrido di Nesso), pe care le poți admira și de sus de pe podul rutier.

Torno

Torno e un alt orășel despre care citisem lucruri bune. Departe de traseul turistic, cred că în aceste locuri găsim spiritul local, ori eu caut mereu asta în vacanță. Mi-a plăcut mult de tot o poză care nu mai este pe Instagram, și am găsit într-un final (probabil) locul din care e făcută, aici pe google maps. Las link pentru posteritate. 😆

Civenna

Pentru o priveliște de top, mergi în Civenna! Aici vei găsi și o bancă gigant, am înțeles că sunt mai multe pe Lacul Como, sau chiar prin lume, caută pe google maps Civenna Big Bench, sau pe Instagram Panchina Gigante Civenna.

Ce să vizitezi pe Lacul Como – Malul vestic

Pe malul vestic al lacului sunt multe multe locuri grozave de văzut! Voi începe cu Villa Balbianello, cel mai deosebit loc de pe tot lacul după părerea mea, apoi restul obiectivelor le voi lua de la nord la sud.

Villa del Balbianello

Îndrăznesc să declar Villa Balbianello, în special grădina sa fabuloasă, drept cel mai frumos loc de pe Lacul Como! Și are concurență serioasă, sunt atâtea locuri minunate!

Magnifica vilă a fost construită în secolul 18, iar ultimul său proprietar, Guido Monzino, care devenise obsedat de frumusețea acestui loc, a donat-o către Fundația FAI. Guido Monzino a fost un antreprenor, colecționar și călător pasionat, și a ales să își păstreze amintirile aventurilor sale aici. A fost primul italian care a urcat muntele Everest. FAI are grijă să păstreze spiritul vilei în continuare și totul este aranjat conform dorinței lui Guido. El e înmormântat aici pe proprietate.

Biletul pentru vilă este 11, iar pentru grădină tot 11. Noi am ales să vizităm doar grădina, e absolut splendidă și cu siguranță punctul forte al vizitei! Cu copaci tăiați în forme neobișnuite, priveliști romantice, alei mărginite de statui, terase panoramice și o abundență de flori diverse, sunt sigură că te va impresiona!

Parcarea este gratuită la Villa Balbianello, vei găsi Parcheggio/Parking pe Via degli Artigiani. Doar să ții cont că de la parcare până la vilă ai de parcurs cam 1 km, mi s-a părut interminabil drumul ăsta, căci Mara voia ba în brațe, ba pe jos, când era jos se juca cu pietricelele și nu voia să înaintăm, cred că am făcut mai mult de jumătate de oră..

Villa del Balbianello, Como
Drumul de 1 km până la Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Como
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Como
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello, Lacul Como
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Como
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello, Como
Villa del Balbianello

Villa La Gaeta

Villa La Gaeta este o minunăție!!! Nu se poate vizita, dar o poți admira de după gard, sau și mai bine, de pe lac dacă te plimbi cu barca în zona asta (este la nord de Menaggio). E cunoscută pentru că a apărut în filmul cu James Bond Casino Royale (2006). Uite aici o secvență din film cu Villa La Gaeta.

Menaggio

Menaggio e un orășel tare frumos! E micuț, cu un centru plin de farmec italienesc și o promenadă minunată de-a lungul lacului. Noi ne-am oprit să luăm prânzul aici. Am parcat într-o parcare de-a lungul lacului, cu plată, tot 1€ și ceva pe oră. Am pierdut datele legate de costuri, din acest motiv nu știu exact, dar nu am plătit mult. Dar este și o parcare gratuită aici.

Menaggio, Lacul Como
Menaggio, Lacul Como
Menaggio, Como
Menaggio
Menaggio, Como
Menaggio
Menaggio, Como
Menaggio

Chiesetta degli Alpini și Croccetta di Menaggio

Aceste două locuri sunt aproape de Menaggio și o oportunitate excelentă de drumeție, dacă te pasionează. Am citit că traseul este mediu ca dificultate și se parcurge în vreo 45 min. Iar priveliștea spre Menaggio e fantastică! Citesc că poți și să mergi cu mașina până în Croce, și de acolo mai mergi pe jos cam 15 min. E un traseu pe care noi l-am fi făcut când eram doar noi doi, poate îl vom face în trei peste câțiva ani, dar dacă ai mai multe detalii despre el, scrie-mi în comentarii!

Chiesa di San Martino

Chiesa di San Martino e o altă bisericuță până la care poți face o drumeție. Trebuie să lași mașina în Griante și să parcurgi un traseu de aproximativ o oră, de dificultate medie. De aici se văd grozav cele două ramuri ale lacului, despărțite de Triunghiul Larian, peninsula pe care se află Bellagio.

Tremezzo și Villa Carlotta

Tremezzo e un oraș frumușel de pe Lacul Como. Pe lângă plimbări agale cu un gelato, poți vedea aici trei obiective importante.

Villa Carlotta este încă o vilă splendidă, au răsărit ca ciupercile după ploaie vilele astea frumoase! Are o grădină superbă și ador treptele astea pe mai multe niveluri! Nu am reușit să o vedem, căci grupul era obosit și voiau să mănânce, dar era cu prioritate pe lista noastră.

Cu o grădină italiană și o grădină romantică, o vale de ferigi și un tunel de citrice, e cu siguranță un loc de neratat pe Lacul Como! Biletul costă 12, copiii sub 6 ani intră gratuit, iar pentru orar verifică site-ul lor, acum în vară când scriu articolul, vila este deschisă zilnic între 10:00-19:00.

Grand Hotel Tremezzo arată incredibil! Cu acel vibe de Wes Anderson datorită fațadei superbe de Grand Hotel, o plajă artificială în față și o piscină plutitoare pe lac, ca să nu mai vorbesc de interioare extravagante (e o plăcere să răsfoiești Instagramul lor) cred că însumează experiența de lux Lacul Como! Te poți caza aici, desigur, prețurile sunt și ele uau, între 1000€ și 2800€ pe noapte.

Villa Sola Cabiati este la 5 minute de Grand Hotel Tremezzo și este în proprietatea și gestiunea hotelului. Din câte înțeleg, nu se poate vizita, dar dacă stai la hotel este posibil să faci un tur al vilei. Se vede foarte bine din stradă, poți admira exteriorul și grădina în voie.

Tot din Tremezzo poți lua un tur cu o barcă clasică (din lemn) cu motor, un mic răsfăț luxos ca să guști din aerul extravagant al lacului! Lake Como: Classic Speedboat Private Tour e un tur privat cu o barcă cu motor Cadenazzi în partea centrală a lacului, e mai scump, costă 650€ per grup de maxim 7 persoane, dar e o experiență inedită.

Villa La Casinella

Villa La Casinella e o superbă vilă privată, accesibilă doar de pe apă, aflată pe mica peninsulă unde este și Villa del Balbianello. E ceva cu adevărat deosebit, dacă intri pe site-ul lor poți să te pierzi în visuri. Se închiriază, desigur. Are teren de tenis, cinema, piscină, pot dormi aici până la 17 persoane și vine la pachet cu full staff care au grijă de orice cerință ai putea avea. O poți admira de pe lac dacă te plimbi cu barca în zonă.

Ossuccio

Ossuccio e un mic orășel fermecător, aproape legat de Sala Comacina, alt orășel pe care îl poți lua domol la picior. Îți povestesc despre trei locuri drăguțe de aici.

Villa Balbiano e aproape de Balbianello. E o proprietate privată și nu se poate vizita, se organizează nunți aici, cu toate că citesc pe google review-uri destul de proaste, dar se vede vila din stradă, dacă te interesează.

Chiesa di San Giacomo e o biserică veche din piatră, tare frumoasă, de pe malul Lacului Como.

Traseul Sacro Monte di Ossuccio este un mic traseu ce trece pe lângă 14 capele și ajunge la Santuario Madonna del Soccorso. Cele 14 capele sunt construite între 1635 și 1710 în stil baroc. E o plimbare frumoasă cu priveliști minunate atât spre Bellagio cât și spre Isola Comacina, singura insulă de pe lac.

Trebuie să parchezi mașina pe Via Molgisio din Lenno (aici pe google maps), iar traseul este pe un drum pietruit de aproximativ 1 km, cu o urcare de 150m, se parcurge cam în jumătate de oră. Eu îl aveam pe itinerarul nostru, dar nu am avut timp să îl parcurgem.

Argegno și Belvedere di Pigra

Poți să te plimbi prin Argegno, e pe lista mea de orășele pitorești, dar noi am venit aici ca să urcăm cu telecabina la Pigra.

Argegno, Lacul Como
Argegno, Lacul Como
Argegno, Lacul Como
Argegno

Am parcat gratuit în Parcheggio Grandi și am mers pe jos 4-5 minute până la telecabină. Trebuie să ai mare grijă la program, care apare și pe google maps, în timpul săptămânii au pauză de prânz între 12:30-14:00, deci evită perioada asta. Îți recomand să nu urci cu gândul de a petrece sus o oră și jumătate, căci nu prea ai ce face acolo, doar dacă ții neapărat să faci un picnic.

Deci în timpul săptămânii programul telecabinei este 6:30-12:30 și 14:00-16:30, iar în weekend 9:30-17:00. Dar diferă probabil în funcție de sezon. Biletul dus-întors costă 4.70. Telecabina urcă în vreo 5 minute până la 550m în orășelul Pigra, unde te întâmpină o super priveliște spre Lacul Como!

De aici poți parcurge un traseu scurt și ușor, de aproximativ 15 min, prin pădure, până la un punct de belvedere. Sincer, nu e cine știe ce punctul de belvedere, căci priveliștea e blocată de cabluri! Însă plimbarea prin pădure e drăguță, Mara a cules un mic con de pe traseu, pe care îl avem și acum acasă și știe că l-a luat din vacanță.

Telecabina Pigra, Lacul Como
Priveliște din Pigra
Belvedere Pigra, Lacul Como
Belvedere Pigra
Belvedere Pigra, Como
Belvedere Pigra
Traseu Belvedere Pigra, Lacul Como
Traseu spre Belvedere Pigra
Traseu Belvedere Pigra, Lacul Como
Traseu spre Belvedere Pigra

Laglio

Laglio este încă un orășel dintre cele mai puțin cunoscute, cu străduțe pietruite fermecătoare ce urcă șerpuind pe deal. Aici se află și vila lui George Clooney, dacă erai curios. 😄

Greenway del Lago di Como

Greenway este un traseu de 10km de-a lungul lacului, pe partea vestică, între orășelele Colonno și Griante. Este exact genul de activitate care ne place nouă în vacanțe! Ok, în primele zile vizităm obiectivele importante, fără doar și poate, dar apoi ne place să ne cufundăm în viața locală, să vedem locuri mai puțin cunoscute, să facem și mișcare. Cum am făcut Sentiero degli Dei pe Coasta Amalfi, traseele din Cinque Terre sau Mediterranean Steps în Gibraltar.

Citește mai mult despre Greenway del Lago di Como aici, este site-ul oficial care prezintă fiecare porțiune din traseu, pe unde să mergi și ce poți vedea pe drum. Este un traseu ușor, care în mare parte se desfășoară jos, de-a lungul lacului.

Orașul Como

Am lăsat la final orașul Como, care este în vârful sud-vestic al lacului. Aș zice că nu este o atracție principală a lacului, dar merită să faci o oprire și aici dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție. Eu am vizitat de mai multe ori Como în trecut, așa că acum în 2022 nu ne-am mai oprit aici. Dar scormonesc prin amintiri, poze și internet și îți recomand câteva locuri de vizitat.

Notă după vreo două ore de căutat prin poze: deși îmi amintesc cel puțin trei vizite în Como, nu am reușit să găsesc decât 2 poze, și acelea pe facebook! De când am început să călătoresc mai serios îmi organizez pozele foarte bine, dar aici vorbim despre perioada de dinainte de 2010, nici nu aveam telefoane mobile care făceau poze, vai de noi. 😂 Deci, din păcate, nu am cu ce mă lăuda!

Villa Olmo, Como
Cu prietenele mele la Villa Olmo din Como în 2009

Como este tot ce te-ai aștepta de la un oraș italian: piețe mari, clădiri elegante și îngrijite, străduțe pietruite înguste, pizza, piadine și gelato la tot pasul. Pe scurt, într-o plimbare prin Como îți recomand să vezi: Porta Torre și Piazza Vittoria, Piazza San Fedele, Catedrala din Como, Piazza Duomo și nu în ultimul rând Villa Olmo. Parcul vilei este deschis și gratuit zilnic, eu am fost de două ori aici. Dar citesc pe site-ul lor că și vila este gratuit de vizitat.

Un pic mai sus, în orășelul Cernobbio, mai sunt două vile importante, Villa Erba și Villa d’Este.

În Como există și un funicular care urcă sus pe munte până la Brunate. Un bilet dus-întors e 5.70€, urcarea durează 7 minute iar frecvența este de 15-30 minute (verifică programul exact aici). Brunate e un orășel în sine, poți să te plimbi pe aici, iar pentru priveliști sunt mai multe puncte panoramice. Cel la care îmi doream eu să ajungem este Faro Voltiano, sunt cam 1.5km și o urcare de 200m de la stația de funicular până aici.

Pentru o experiență autentică, închiriază o barcă cu motor pentru o plimbare de 2 ore pe lac, sau mergi într-o excursie ghidată cu barca cu motor.

Ce să vizitezi pe Lacul Como, inclusiv 15 locuri mai puțin cunoscute

Am scris iar un articol kilometric, 4800 de cuvinte despre ce să vizitezi pe Lacul Como. Sper că ți-ai făcut o idee despre minunățiile de pe lac dincolo de Bellagio și Varenna, despre unde sunt situate fiecare. Citește și celălalt articol despre lac, te va ajuta în organizarea călătoriei.

Ce am ratat în această listă? Spune-mi neapărat în comentarii! Îți doresc o vacanță minunată pe Lacul Como!

Citește și:


Cazare pe Lacul Como

RECOMANDAREA MEA #1

Appartamento La Vigna (Apartament)
RATING: 9.6 / 60+ recenzii
✔️Apartament cu 3 dormitoare
✔️ Anulare gratuită

RECOMANDAREA MEA #2

Villa Belvedere Como Lake Relais (Hotel)
RATING: 8.7 / 580+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos la 15€
✔️Parcare privată gratuită

RECOMANDAREA MEA #3

Casa Maria Menaggio (Apartament)
RATING: 9.1 / 15+ recenzii
✔️Apartament cu 2 dormitoare
✔️Parcare publică


Hotel Villa Cipressi, Varenna, Como
Cu familia mea la Hotel Villa Cipressi în Varenna, pe Lacul Como

«

»

12 COMMENTS

 • Georgiana

  Superb! Încă nu am vizitat regiunea Como, dar e pe lista scurta ❤

  • Diana
   AUTHOR

   Da, si la noi era pe lista scurta de mult timp 🙂

 • Daniela

  Felicitari, ma simt de parca am fost acolo, frumoase poze si foarte util !

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Dana, ma bucur! <3

 • Emil

  Am fost acolo in 2019, dar o vizita scurta de o zi, care vizita de fapt s-a rezumat la Bellagio. Sunt, sau mai bine spus suntem (si jumatatea mea mai buna) total de acord cu tine, este poate este cel mai frumos loc care l-am vazut in viata mea.
  Multumesc mult pentru descrierile facute, ne vor fi de mare ajutor la urmatoarea vizita. Pentru ca daca te indragostesti de Lacul Como, nu poti sa nu revii, si de data aceasta nu pentru o zi, ci pentru cel putin doua, daca nu trei zile. Poate la anul, am vrea sa “legam” Lacul Como cu o vacanta de 7-8 zile in Elvetia. Pozele tale m-au fermecat.

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc, Emil! In curand public articolul despre organizarea vacantei, si am propus un itinerariu de 5 zile chiar 🙂
   M-a surprins mult Lacul Como, parea un cliseu, toata lumea merge acolo, dar pe buna dreptate, e tare, tare frumos totul! Si noi visam la Elvetia, mai asteptam sa creasca Mara, sa aiba rabdare mai mult de 5 minute in masina 😀

 • Marian

  Sunt mult mai multe de vizitat, din ce ai descris aici nu e nici 10%. Încercați să vizitați Lecco, Mandello, insula Conacina etc. Sunt de 11 ani în zonă și încă mai descopăr locuri noi și interesante încărcate de istorie sau de farmec.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Marian, esti la un alt nivel, de 11 ani in zona, uau 🙂

 • Marian

  Apropos George Clooney are 3 vile pe lac la Como și un restaurant chiar în oraș la Como unde preferă să gătească chiar el clienților când este prin zonă.

 • Roberta Buzdea

  Buna .. se poate merge cu masina pana la Balbianello ? Multumesc

  • Diana
   AUTHOR

   Buna, se poate merge cu masina pana in parcarea de aici: https://maps.app.goo.gl/nVWGrE4Sx7oet9Uq7.
   La fel cum am scris si in articol, de la parcare p#n[ la vil[ ai de mers pe jos 1 km pe un drum cu pietricele.

 • Motoc Cristian

  Felicitari pentru structurarea locatiilor!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro