Search here...
TOP
Lacul Como

Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – sfaturi utile și itinerar

Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – sfaturi utile și itinerariu / Villa del Balbianello, Lacul Como
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – sfaturi utile și itinerar

Lacul Como e cu siguranță printre cele mai deosebite locuri din Italia! Am scris în articol multe sfaturi utile despre cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como, inclusiv o propunere de itinerar pentru 5 zile, sugestii de cazare, informații despre închirierea mașinii, dar și despre transportul în comun.

În articolul Ce să vizitezi pe Lacul Como, inclusiv 15 locuri mai puțin cunoscute am detaliat, cu poze și informații, o mulțime de locuri minunate pe care le poți vedea pe lac. Acum urmează partea organizatorică. ☺️

A fost o călătorie de familie, am fost cu Mara (la 1 an și 9 luni) și cu părinții mei, a venit și sora mea din Belgia. Am stat doar 2 zile, la sfârșitul lui aprilie, și am avut un ritm domol, am vrut să ne și relaxăm. Dar acum aș recomanda să petreci măcar 3 zile pe lac, ca să descoperi și căile mai puțin bătute de turiști.

Hotel Villa Cipressi, Varenna, Como
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – Hotel Villa Cipressi, Varenna

Cum ajungi pe Lacul Como

Încep cu câteva detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine zona și să îți poți organiza călătoria. Lacul Como este la nord de Milano, lângă granița cu Elveția, și are forma unui Y întors. Orașul Como se află în sud-vest, dar cea mai apreciată parte a lacului este în mijloc, aici sunt Bellagio și Varenna.

Vacanță pe Lacul Como - harta
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – harta lacului

Cel mai comod este să închiriezi o mașină, îți oferă multă flexibilitate, dar dacă mergi cu transportul în comun, ajungi repede pe lac cu trenul. Dacă vii din Bergamo sau Milano ia trenul până în Varenna, călătoria durează puțin peste o oră și costă 5-7€. Dacă vii de la Malpensa mergi cu trenul până în Como, durează o oră și 20 min și costă 11€ (în funcție de tren variază costurile și timpul de călătorie). De aici poți lua feribotul până în partea centrală a lacului, călătoria între Como și Bellagio costă 10.40€.

În caz că vrei să mergi o singură zi pe Lacul Como și nu vrei să îți bați capul cu transportul în comun, alege o excursie organizată cu plecare din Milano. Vei vizita orașele alături de un ghid și ai transportul asigurat cu autobuzul și barca. În plus, ai biletele pe telefon, suport 24/7 și anularea este gratuită.

 • From Milan: Lake Como & Bellagio by Bus & Private Boat Tour
  • RATING: 4.5 / 5 – cu 7200+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 10 ore
  • De departe cea mai populară excursie de o zi din Milano, se vizitează Bellagio și Como, iar transportul se face cu autocarul. În plus, include și o plimbare de o oră cu barca pe lacul Como
 • From Milan: Como, Lugano and Bellagio Exclusive Boat Cruise
  • RATING: 4.5 / 5 – cu 1000 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 11 ore
  • Este printre cele mai apreciate excursii, include vizitarea orașului Lugano în Elveția (poți intra cu buletinul în Elveția), Bellagio și Como, transportul cu autocarul și feribotul, dar și o croazieră de o oră pe lac

Cazare pe Lacul Como

Pentru că am propus mai jos un itinerar de 5 zile, dintre care 3 pe partea vestică a lacului, îți voi propune o cazare pe această parte a lacului, ca să fii eficient din punct de vedere al transportului, să nu faci prea multe deplasări cu feribotul, care nu e foarte ieftin.

RECOMANDAREA MEA #1

Appartamento La Vigna (Apartament)
RATING: 9.6 / 60+ recenzii
✔️Apartament cu 3 dormitoare
✔️ Anulare gratuită

RECOMANDAREA MEA #2

Villa Belvedere Como Lake Relais (Hotel)
RATING: 8.7 / 580+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos la 15€
✔️Parcare privată gratuită

RECOMANDAREA MEA #3

Casa Maria Menaggio (Apartament)
RATING: 9.1 / 15+ recenzii
✔️Apartament cu 2 dormitoare
✔️Parcare publică

Dacă ai mașină te poți caza oriunde, dar dacă folosești transportul în comun îți recomand să stai în Cadenabbia sau Menaggio, orășele mai mari care au legătură la feribotul din centrul lacului, care circulă mai des (între Cadenabbia, Menaggio, Bellagio și Varenna). Îți va salva timp să nu depinzi de autobuz până la feribot. Chiar și dacă ești cu mașina, totuși, ai în vedere să stai aproape de un orășel mai mare, unde ai cafenele, supermarket-uri și restaurante.

🚌Dacă mergi cu transportul în comun, îți recomand câteva locuri de cazare pe Lacul Como cu recenzii foarte bune. Întâi în Menaggio (și unul în Cadenabbia):

🚗Și mai multe opțiuni de cazare în caz că mergi cu mașina. E grozav dacă ai mașină că te poți caza undeva mai sus, ca să ai o super priveliște. Noi rezervasem Appartamento La Vigna din Sala Comacina, absolut superb, visam să îmi beau cafeaua pe terasa aia, înainte să ne răzgândim pentru apartamentul din Bellagio.

Cazarea noastră

Noi ne-am cazat lângă Bellagio, așa ne-a convenit pentru cele două nopți petrecute pe lac, la Casa Bellagina. Mi-a plăcut mult apartamentul, într-o clădire veche, ceea ce e un plus pentru autenticitate, foarte curat și drăguț și avea tot ce îți poate trebui într-o vacanță (noi am folosit chiar și caserole pentru fructe tăiate pentru Mara). E în orășelul Visgnola, un pic mai sus de Bellagio, deci fără prețurile din Bellagio, 😁 are parcare gratuită în apropiere (un alt plus) și o cafenea cu patiserie la parter. În plus, gazda e extrem de amabilă, ne-a oferit și o sticlă de vin din partea casei.

E un apartament cu 2 dormitoare și o canapea în living, potrivit pentru un grup mai mare, noi am călătorit împreună cu părinții mei și sora mea. Se poate ajunge și pe jos aici, sunt 2km de la portul din Bellagio, doar că drumul e în urcare, trebuie să urci vreo 90m. Sunt totuși și autobuze până aici, sora mea chiar a venit din Lecco cu autobuzul până în Visgnola.

CAZAREA NOASTRĂ

Casa Bellagina (Apartament)
RATING: 9.0 / 150+ recenzii
✔️Apartament cu 2 camere
✔️Parcare publică gratuită

cazare in bellagio
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – cazare în Bellagio
cazare in bellagio
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – cazare în Bellagio

Cu mașina pe Lacul Como

Am plănuit inițial să folosim transportul în comun, dar uitându-mă mai atent pe traseu am realizat că ne-ar fi infinit mai ușor cu mașina, în special pentru Mara.

Am închiriat prin Rentalcars (care e un agregator de oferte și caută la toți furnizorii) de la Goldcar și am luat asigurare tot prin Rentalcars (ai opțiunea să plătești asigurarea direct la firma de unde închiriezi, atunci când ridici mașina). Am plătit 350€ pentru 5 zile cu asigurare și scaun de copil.

Drumurile sunt foarte bune până la lac, există și autostradă între Bergamo și Como, care trece prin Milano, noi am mers pe ea la întoarcere și am plătit taxe în jur de 8€. Pe lângă lac însă sunt drumuri sinuoase, cu o singură bandă, care se parcurg destul de lent. De exemplu, din Lecco în Bellagio sunt 22km și se parcurg în vreo 30 de minute.

Deși feriboturile ajung peste tot pe Lacul Como, dacă ești cu mașina trebuie să ai grijă că doar pe anumite rute poți traversa lacul cu tot cu mașina. Mai exact, pe rutele din mijlocul lacului, Bellagio-Varenna, Bellagio-Menaggio, Bellagio-Cadenabbia și Varenna-Menaggio. Acestea sunt și feriboturile care circulă cel mai des, dar povestesc mai jos despre ele.

Când ajungi cu mașina în port ai grijă să te înscrii pe banda corectă, spre destinația către care vrei să mergi. Rutele sunt trecute pe asfalt, dar sunt și afișate electronic undeva la vedere. Poți lăsa pasagerul să cumpere biletele, și dacă urcați separat pe feribot le spuneți că sunteți împreună.

bellagio
Înscriere benzi pentru urcare pe feribot în Bellagio

Parcare

Cu parcările nu am avut probleme, nici nu era extrem de aglomerat când am fost noi, la sfârșit de aprilie. La cazare am avut parcare gratuită, în general am parcat gratuit la atracțiile pe care le-am vizitat (Castello di Vezio, Orrido di Bellano, Villa del Balbianello), iar când am parcat în orășele (Varenna sau Menaggio) am plătit în jur de 1 eur/oră.

În Bellagio am găsit o parcare gratuită (pe liniile albe) pe strada Parco Martiri della Libertà, ce urcă pe deal exact în fața portului (aici pe google maps).

Îți reamintesc că în Italia dungile albe înseamnă parcare gratuită, dungile albastre sunt cu plată, iar cele galbene pentru rezidenți. Pentru a plăti de obicei sunt aparate în care introduci o sumă în funcție de cât vrei să stai acolo și apoi lași ticketul în bord. De obicei aparatele funcționează exclusiv cu monezi.

Îmi dau seama acum, scriind, că nu am întâlnit zone ZTL (Zona Traffico Limitato – în care sunt amenzi foarte mari dacă intri) ca în alte locuri din Italia. Dar orășelele sunt tare mici și au 1-2 parcări unde poți lăsa mașina.

parcare gratuita in bellagio
Vacanță pe Lacul Como – parcare gratuită în Bellagio
parcare in varenna
Vacanță pe Lacul Como – parcare cu plată în Varenna

Transportul în comun

E posibil să folosești și transportul în comun pe lacul Como. Feriboturile, autobuzele și trenurile  acoperă tot lacul. Feriboturile nu sunt chiar frecvente, asta e și în funcție de sezon, și nu sunt nici ieftine, dar dacă îți faci un plan eficient sunt sigură pot fi un avantaj.

Tren

Trenul circulă pe tot malul estic al lacului, între Lecco și Colico, trecând prin Varenna. E un mijloc de transport rapid, nu prea scump și sunt 1-2 trenuri pe oră. Între Lecco și Varenna, de exemplu, biletul costă 2.90€ și călătoria durează 22 minute.

Caută bilete pe trenitalia pentru a vedea programul, și cumpără-le online (pe site sau aplicație) sau direct din gară, de la automate sau de la casa de bilete. Dar ține cont că biletele cumpărate din gară trebuie validate la aparatele din gară! (în italiană termenul este convalidare), căci sunt bilete generale pentru ruta respectivă, fără dată și oră, și când le validezi aparatul trece data și ora pe ele. Ar trebui să fie niște aparate galbene în fața peroanelor sau jos pe scări cum circuli printre peroane, dacă îmi amintesc bine.

Biletele cumpărate online au data și ora pe ele, deci nu trebuie validate.

Autobuze

Autobuzele de pe partea vestică a Lacului Como

Sunt în gestiunea ASF Autolinee din Como. Site-ul e cam greoi de priceput, dar poți găsi aici orarul și stațiile pentru fiecare linie extraurbană, și aici o hartă utilă cu rutele, unde apar stațiile și orarul autobuzelor în timp real, dacă faci click pe o stație îți spune la ce oră vine autobuzul acolo. Ai grijă ca în secțiunea Roundtrip să alegi direcția corectă (dus sau întors).

Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como - harta autobuze
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – hartă autobuze ASF Autolinee

Două rute de autobuz de care probabil vei avea nevoie sunt:

 • C10 circulă pe întreg malul vestic, între Como și Colico (trece prin Tremezzo și Menaggio)
 • C30 circulă între Como și Bellagio (trece prin Nesso)

Tarife – pentru tarife verifică aici secțiunea Tariffe Extraurbano. Sincer nu îmi e clar ce înseamnă fiecare tarif, dar văd că există un bilet de o zi (biglietto giornaliero) de 11.50€.

Cum cumperi bilete – Pentru a cumpăra biletele ei susțin pe site că poți folosi aplicația Arriva MyPay. Eu nu reușesc să trec de partea de înregistrare, căci nu îmi trimite sms de confirmare, dar poate tu ai mai mult noroc. Am găsit informații cum că poți lua bilete și cu aplicația MyCicero, dar nici cu asta nu reușesc să le cumpăr. E o nebuloasă treaba asta cu biletele digitale!

Altfel, trebuie să le cumperi din aceste locații, sau să încerci la bord, deși nu am găsit informații despre această opțiune.

Autobuzele de pe partea estică a lacului

Sunt în gestiunea Linee Lecco din Lecco. În secțiunea Transfero ar trebui să îți poți organiza cu succes călătoria, însă mie nu îmi încarcă orarul autobuzelor pe hartă. La Linee Autobus găsești liniile de autobuz, la Fermate Autobus sunt stațiile.

Două rute de autobuz de care probabil vei avea nevoie sunt:

 • 10 între Lecco și Bellagio
 • 7 între Lecco și Piani Resinelli

Tarife – tarifele pentru Linee Lecco le găsești aici. Un bilet din Lecco în Bellagio costă 3.30€, iar din Lecco în Piani Resinelli este 2.80€. Orarul este aici, ai grijă să alegi Orari Estivi pentru iunie-septembrie și Orari Invernali pentru restul anului.

Cum cumperi bilete – Biletele le poți cumpăra din aceste puncte de vânzare, sau de la bordul autobuzului, la un preț ușor mărit.

Flixbus

Autocarele Flixbus erau înainte de pandemie o opțiune excelentă, autocare low cost noi, cu wi-fi, prize și aer condiționat, la prețuri foarte mici, însă acum au redus mult din rute și frecvență. Au curse din Como către Milano, aeroportul Malpensa și Lugano în Elveția. Dar sunt 1-2 curse pe zi, nu în fiecare zi, deci nu prea te poți baza pe ele. Verifică oricum programul, poate se potrivește cu planurile tale.

Feribotul pe Lacul Como

Transportul cu feribotul pe Lacul Como este esențial, căci din cauza formei sale de Y întors e anevoios de parcurs doar cu mașina. În plus, chiar recomand o plimbare cu feribotul pe lac, e foarte plăcută și poți observa orășelele pitorești din larg, ca să nu mai spun de munții impunători. Iubesc acest peisaj, de lac între munți, și Como nu m-a dezamăgit deloc!

feribot
Dacă poți să crezi, asta e singura poză pe care o am cu feribotul! 🙂

Ține cont și că poți evita feribotul dacă vrei să economisești bani (mai ales dacă sunteți un grup mai mare cu mașina). Dacă ajungi în partea de jos a lacului, cum am propus de exemplu în ziua 1 să mergi pe final la Piani Resinelli, ești chiar lângă Lecco și poți ajunge pe uscat înapoi la cazare, pe celălalt mal. Doar că va dura mai mult. Google maps îmi dă 1h30min pentru 65km între Lecco și Menaggio, sau 1h între Lecco-Varenna și apoi feribotul până în Menaggio. Dar depinde și de orarul feribotului, trebuie să verifici și dacă circulă la ora respectivă.

Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como
Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – ocol cu mașina pe uscat

Tipuri de feribot

Aceasta este harta traseelor pentru feribotul pe Lacul Como. Navele circulă tot timpul anului (cu excepția rutei sud-est, Lecco-Bellagio care circulă doar vara), însă în afara sezonului frecvența curselor e mai scăzută.

Hartă feribot Lacul Como
Hartă feribot Lacul Como

O scurtă legendă:

 • Traghetto înseamnă bac, este un vas care transportă și mașini, și după cum vezi, poți traversa lacul cu mașina doar pe rutele galbene din centrul lacului, Bellagio-Varenna, Bellagio-Menaggio, Bellagio-Cadenabbia și Varenna-Menaggio.
 • Battello – un vas care oprește în toate orașele care au port
 • Corse rapide – vasul acesta face mai puține opriri, dar întotdeauna sunt garantate opririle în orașele mari (precum Argegno, Bellagio, Varenna). Este un pic mai scump, dar e folositor dacă nu ai mult timp la dispoziție.

Trasee – există trei rute principale

 • Como – Colico – traseu pentru pasageri, ce conectează orașul Como, în sud-vestul lacului Como, cu Colico, din nord
 • Centrul lacului – aici, între Bellagio, Varenna, Menaggio și Cadenabbia, circulă bacuri, care transportă și mașini. Menaggio și Cadenabbia sunt amândouă pe partea vestică a lacului, la 4km unul de celălalt
 • Lecco – Bellagio – traseu pentru pasageri ce leagă orașul Lecco, în sud-estul lacului, cu Bellagio. Acesta funcționează doar vara (de regulă în iunie-septembrie)

Orar

Îți las mai jos orarele din 2024 pentru feribotul pe lacul Como, între 06.11.2023 și 17.03.2024, dar te sfătuiesc să cauți aici pe site-ul lor orarul specific pentru cursa de care ai nevoie. Când introduci orașul la căutare ai grijă să selectezi opțiunea cu Traghetto dacă vrei să mergi cu mașina cu bacul, adică alege Bellagio (Traghetto) în loc de Bellagio. Dacă mergi pe jos poți călători cu oricare dintre opțiuni.

Orar Como – Colico

Orar pentru centrul Lacului Como

Orar Lecco – Bellagio

 • Lecco – Bellagio – Lecco
feribot
Marei i-a plăcut foarte mult cu feribotul aka „baca” 🙂

Tarife Feribot Lacul Como

Trebuie să îți cumperi bilet înainte de a urca pe feribot, la casa de bilete de lângă doc. Costul variază în funcție de traseul parcurs, poți verifica prețul exact pentru un anume traseu aici, sau pe pagina cu orarul.

Există două tipuri de bilete:

 • Corsa Semplice sau One-way, un bilet simplu pentru un drum dus
 • Bilete de o zi, numite Biglietti di Libera Circolazione, cu care poți circula o zi întreagă în zona pentru care cumperi biletul, călătorii nelimitate cu opriri în diverse orașe

Îți dau câteva exemple de costuri, ca să te poți orienta și organiza mai bine:

 • Bilet Como-Bellagio 10.40€
 • Bilet Libera Circolazione de o zi pentru zona Como-Bellagio (zona 6) 23.30€
 • Bilet pentru zona centrală a lacului 4.60€ – este același cost pentru orice rută între orașele Bellagio, Varenna, Cadenabbia sau Menaggio
 • Bilet Libera Circolazione de o zi pentru zona centrală a lacului (zona 3) 15€
 • Cost pentru mașină (pe bac/traghetto, în zona centrală a lacului) în funcție de dimensiunea mașinii: 4€ sub 3.50m, 6.30€ între 3.50m-4.50m, 9.80€ peste 4.50m

Poți vedea toate prețurile în pdf aici, în 2024 sunt aceleași tarife din 2012:

Unde sunt porturile pentru feribot pe Lacul Como

Ca să identifici porturile pe hartă caută ferry sau urmărește rutele punctate de pe lac, te vor conduce automat spre port. Dacă ai nevoie să ceri direcții în italiană, căci italienii nu prea știu engleză, întreabă de battello sau traghetto.

Iți las locul pe google maps pentru porturile principale: Bellagio, Varenna, Menaggio, Cadenabbia, Como.

Hartă trasee feribot Lacul Como
Hartă trasee feribot Lacul Como

Ce vizităm pe Lacul Como – propunere de itinerar pentru 5 zile

Am scris în articolul Ce să vizitezi pe Lacul Como, inclusiv 15 locuri mai puțin cunoscute despre ce îți propun să vizitezi pe Lacul Como. Noi am fost doar două zile pe lac și nu au fost suficiente ca să explorăm toate locurile minunate pe care le descoperisem făcând research. Așa că îți propun un itinerar de 4-5 zile care să cuprindă cât mai multe obiective.

Itinerarul este mai degrabă potrivit dacă mergi cu o mașină închiriată. Dacă mergi cu transportul în comun va trebui probabil să reduci din locurile pe care vrei să le vizitezi, ca să iei în considerare timpii de așteptare pentru autobuze.

 • Ziua 1 – Malul estic al lacului: Varenna, Orrido di Bellano, Corenno Plinio, Piani Resinelli
 • Ziua 2 – Triunghiul Larian: Bellagio, Civenna, Nesso, Torno
 • Ziua 3 – Malul vestic: Villa del Balbianello, Tremezzo și Villa Carlotta, Menaggio
 • Ziua 4 – Malul vestic: Argegno și telecabina la Pigra, Laglio, Greenway del Lago di Como
 • Ziua 5 – Orașul Como, plimbare cu barca

Am scris despre toate aceste locuri în articolul de mai sus, verifică acolo poze și detalii despre vizitare. Dar detaliez puțin itinerarul mai departe.

Ziua 1: Malul estic al lacului: Varenna, Orrido di Bellano, Corenno Plinio, Piani Resinelli

Începe ziua neapărat cu Varenna, ai multe de văzut aici (Villa Monastero, Hotel Villa Cipressi, Castello di Vezio) și îți va ocupa jumătate de zi. Mergi apoi să vezi Orrido di Bellano, splendidul orășel medieval Corenno Plinio, și sperând că ai timp, mergi și fă traseul spre Belvedere Piani Resinelli.

Ziua 2: Triunghiul Larian: Bellagio, Civenna, Nesso, Torno

Triunghiul Larian este mica peninsulă ce se formează între brațele Lacului Como, între orașele Como, Lecco și Bellagio.

Vizitează Bellagio, apoi dă o fugă și la Villa Melzi și Villa Serbelloni. Ține cont că Villa Serbelloni, de fapt grădinile sale, se vizitează doar cu tur ghidat. Sunt două tururi pe zi, de marți până duminică, la 11:00 și 15:30, tururile durează aproximativ 2 ore, iar prima oră presupune o plimbare în urcare susținută.

Fă și un tur pe lac cu kayakul, pentru o experiență mai altfel, priveliști minunate de pe lac și povești din partea ghidului.

Apoi mergi în Civenna pentru o priveliște spectaculoasă, și în Nesso ca să admiri cascada și canionul format aici, și desigur podul romantic din piatră, un favorit pe Instagram. Dacă ai timp mergi și în Torno, e un pic mai jos, la doar 8km (15-20 min cu mașina) de Como, dacă nu ai timp azi ai putea să îl vizitezi în ziua dedicată orașului Como.

Ziua 3: Malul vestic: Villa del Balbianello, Tremezzo și Villa Carlotta, Menaggio

Începe ziua cu Villa del Balbianello, din punctul meu de vedere e cel mai frumos loc de pe Lacul Como, și nu trebuie să grăbești vizita, alocă-i 2-3 ore. Continuă cu Tremezzo și mergi neapărat la Villa Carlotta! Cu o grădină italiană și o grădină romantică, o vale de ferigi și un tunel de citrice, e cu siguranță un loc de neratat pe Lacul Como! Spre finalul zilei mergi în Menaggio, plimbă-te pe promenada de-a lungul lacului și ia cina aici.

Ziua 4: Malul vestic: Argegno și telecabina la Pigra, Laglio, Greenway del Lago di Como

Propun să începi ziua cu Argegno și să iei telecabina până în Pigra, unde poți face un scurt traseu pe munte, prin pădure. Ține cont că programul telecabinei este 6:30-12:30 și 14:00-16:30 în timpul săptămânii, iar în weekend 9:30-17:00. După asta poți să dai o fugă în Laglio, să vizitezi și acest orășel, unde se află vila lui George Clooney.

Apoi parcurge traseul Greenway del Lago di Como, este un traseu de 10km de-a lungul lacului între orășelele Colonno și Griante, ce se desfășoară în mare parte jos, pe lângă lac. E o plimbare tare plăcută care te duce prin Griante, Cadenabbia, Tremezzo, pe lângă Villa del Balbianello și Villa Balbiano, prin Ossuccio (aici îți propun să vezi Chiesa di San Giacomo jos lângă lac și să faci Traseul Sacro Monte di Ossuccio), Sala Comacina și se încheie în Colonno.

Toate sunt orășele splendide și te poți plimba prin ele, poți lua gustări, gelato și desigur prânzul și cina în oricare dintre ele, cred că acest traseu e o oportunitate grozavă de a cunoaște partea mai puțin turistică a Lacului Como.

Ca să nu mai spun că din Tremezzo poți lua un tur cu o barcă clasică (din lemn) cu motor, un mic răsfăț luxos ca să guști un pic din aerul extravagant al lacului:

 • Lake Como: Classic Speedboat Private Tour
  • RATING: 4.6 / 5 – cu peste 100 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 2 ore
  • E un tur privat cu o barcă cu motor Cadenazzi, condusă de un căpitan care îți povestește despre aceste locuri. Te plimbi în partea centrală a lacului, admiri vilele de pe lac, și poți face și opriri pentru înot.

Ziua 5: Orașul Como, plimbare cu barca

Ultima zi am dedicat-o orașului Como, plimă-te pe străduțele sale, ia funicularul până în Brunate, vizitează Villa Olmo, dacă ai timp sunt și Villa d’Este, Villa Erba și Villa Bernasconi un pic mai sus în Cernobbio. Iar pe finalul zilei închiriază o barcă cu motor și plimbă-te pe lac, ca să admiri toate vilele elegante și micile orășele. Mie mi-ar plăcea mult să văd Villa La Gaeta de pe lac, e mai sus de Menaggio.

Două tururi cu barca apreciate, cu plecare și întoarcere în Como, sunt:

 • Como: Personal Lake Como Motor Boat Rental
  • RATING: 4.6 / 5 – cu 150+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 2 ore
  • Închiriezi și conduci tu barca pentru 2 ore, nu ai nevoie de permis special pentru barcă.

Cum să îți organizezi vacanța pe Lacul Como – sfaturi utile și itinerar

Am trecut în articol multe informații utile ca să te ajute să îți organizezi vacanța pe Lacul Como atât cu mașina închiriată cât și cu transportul în comun. Cu un itinerar bogat și multe locuri frumoase recomandate, sper că ți-am oferit o nouă perspectivă asupra lacului. Este una dintre cele mai frumoase zone din Italia și merită explorată pe îndelete!


Alege o cazare inedită pe Lacul Como, în funcție de bugetul tău! Noi rezervasem Appartamento La Vigna din Sala Comacina, absolut superb, visam să îmi beau cafeaua pe terasa aia, înainte să ne răzgândim pentru apartamentul din Bellagio.

RECOMANDAREA MEA #1

Appartamento La Vigna (Apartament)
RATING: 9.6 / 60+ recenzii
✔️Apartament cu 3 dormitoare
✔️ Anulare gratuită

RECOMANDAREA MEA #2

Villa Belvedere Como Lake Relais (Hotel)
RATING: 8.7 / 580+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos la 15€
✔️Parcare privată gratuită

RECOMANDAREA MEA #3

Casa Maria Menaggio (Apartament)
RATING: 9.1 / 15+ recenzii
✔️Apartament cu 2 dormitoare
✔️Parcare publică

Vacanță frumoasă!


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro