Search here...
TOP
Inspirație Napoli și Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: organizarea vacanței, ponturi utile și itinerariu

Coasta Amalfi: organizarea vacanței, ponturi utile și itinerariu

Coasta Amalfi: organizarea vacanței, ponturi utile și itinerariu

Coasta Amalfi pare un tărâm de vis, unde cred că oricine visează să ajungă măcar o dată în viață! O lume fascinantă, cu peisaje incredibile, orășele cochete urcate pe munte, o apă de un albastru ireal, constant brăzdată de iahturi, și o eleganță italienească, fără excese dar cu un stil aparte.

Am ajuns și noi în Amalfi în 2018, ne doream de mult timp și uite că am reușit să ne organizăm. Aș vrea să îți împărtășesc din această organizare minuțioasă pe care o pregătesc pentru fiecare călătorie, sunt sigură că îți va fi de ajutor.

Unde este Coasta Amalfi și de ce e atât de fascinantă

Coasta Amalfi se află spre sudul Italiei, în regiunea Campania, la 50 km de Napoli și vreo 270 km sud de Roma. Mai exact, este porțiunea de coastă ce se întinde între Sorrento și Salerno, cu orășele elegante precum Positano, Amalfi sau Ravello.

Fascinația sunt sigură că a apărut o dată cu vedetele de la Hollywood ce își făceau vacanțele aici prin anii 60. Vorbim de anii de aur ai Hollywood-ului, pe care i-am văzut de curând în Once upon a time in Hollywood, cu un stil de viață glamorous, cu ochelari de soare supradimensionați, costume de baie chic și petreceri în fiecare zi. Cum să nu vrem și noi măcar o bucățică din această viață fastuoasă? Ei bine, pe Coasta Amalfi, chiar dacă mergi low cost cum am făcut noi, tot simți un pic din farmec!

Coasta Amalfi: Positano

Positano, orășelul emblemă de pe Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: Capri

Pe Capri

Coasta Amalfi

Undeva aleatoriu pe Coasta Amalfi – e frumos oriunde ai opri pe marginea drumului!

Coasta Amalfi - orășelul Amalfi

Orășelul Amalfi

Coasta Amalfi: Capri

Insula Capri

Cum ajungi în Amalfi

Cel mai apropiat aeroport este cel din Napoli, și merită din plin să stai câteva zile în plus în zonă ca să vizitezi Napoli, dar și Pompei și Vezuviu. Wizzair are zboruri directe din București spre Napoli, iar Blueair zboară din București, Brașov și Constanța. De la aeroport poți lua un transfer privat dacă preferi, îl poți rezerva prin GetYourGuide încă de acasă, e o platformă excelentă care îți garantează cel mai bun preț și oferă customer service 24/7.

Dar dacă zborurile spre Napoli sunt prea scumpe, poți face cum am făcut noi, am zburat la Roma și am închiriat direct de acolo mașina, căci oricum aveam în plan să închiriem o mașină. La Roma sunt zboruri mult mai ieftine, și ajung acolo toate companiile low cost, din mai multe orașe din România. Singurul inconvenient este un drum în plus cu mașina Roma-Napoli de vreo 2,5 – 3 ore și o taxă de autostradă de vreo 15€ pentru un drum dus.

Dacă ai nevoie de un bagaj nou, încearcă travelkit.ro, vei găsi bagajele organizate în funcție de compania de zbor, de exemplu bagaje de mână pentru Wizz Air sau bagaje de mână pentru Ryanair. De asemenea poți face selecția în funcție de dimensiunile bagajului: 40x30x20 cm, 40x20x25 cm, 55x40x20 cm și nu numai.

Pentru a ajunge din Napoli pe coasta Amalfi cu transportul public trebuie să iei trenul Circumvesuviana, care circulă la fiecare jumătate de oră între Napoli și Sorrento, și oprește și la Pompei sau Herculaneum. Din Sorrento trebuie să mergi mai departe cu autobuzele SITA. Dar am povestit în detaliu despre toate mijloacele de transport aici: Transportul pe Coasta Amalfi: cu mașina închiriată, autobuze, feribot.

Coasta Amalfi: Sentiero degli Dei

Coasta Amafli, priveliște de pe Sentiero degli Dei

Cazare pe Coasta Amalfi – cel mai bun loc pentru a-ți organiza baza

Să trecem la lucruri serioase de organizare: unde te cazezi pe coasta Amalfi? Mulți recomandă să îți organizezi baza în Sorrento, dar eu nu sunt de acord. Sorrento e un oraș mare, e frumos și merită vizitat, dar Coasta Amalfi înseamnă orășele micuțe, drumuri sinuoase și priveliști de vis.

Ca idee, din Sorrento până în Positano faci vreo 40 de minute, chiar dacă sunt doar 18 km drumul este dificil de parcurs, iar până în Amalfi faci o oră și 15 minute.

Eu îți recomand să te cazezi chiar pe coastă, să fii acolo printre livezile de lămâi și să te trezești cu marea și coasta în fața ta! Iar de când am citit cuvintele Alinei de la jurnalulalinutei.ro, unde povestea că a găsit o cazare la înălțime, de unde avea o super priveliște și o terasă extraordinară pentru mic dejun sau cină, mi s-a pus pata că vreau și eu aceeași experiență. Și am și găsit-o, la un preț extraordinar!

Coasta Amalfi e foarte scumpă, de la cazare la mâncare, suveniruri, orice. Însă dacă urci un pic pe munte, în sătucele care nu sunt atât de accesibile, adică nu sunt jos pe coastă, prețurile scad vertiginos iar frumusețea peisajului crește considerabil, că doar ești la înălțime și panorama este mai spectaculoasă!

Cazare în Agerola la Valle degli Dei

Noi am descoperit o cazare minunată în Agerola, un sătuc sus pe munte deasupra lui Praiano, unde ajungi după un drum de jumătate de oră din orășelul Amalfi. Se numește Valle degli Dei, costă cam 60€ pe noapte cu mic dejun inclus și este o afacere de familie, de cazare ocupându-se Vincenzo și sora lui.

Familia are și un restaurant în Agerola, pe care de asemenea ți-l recomand pentru că are mâncare bună și prețuri mai mult decât decente pentru Coasta Amalfi. Restaurantul este Pizzeria & Gastronomia Mascolo Agerola (aici pe google maps), și noi am cinat aici în fiecare seară. Ba chiar au avut grijă de noi, o dată am comandat un platou de fructe de mare și ni l-au pregătit în blat de pizza, chiar dacă nu era prevăzut în meniu, și după fiecare masă ne-au oferit limoncello făcut de ei.

Chiar simți că ești primit în sânul unei familii, toți se poartă extrem de amabil și sunt deschiși să te ajute cu orice informație. Mai ales Vincenzo, cu care ne întâlneam și la restaurant seara dar și la mic dejun dimineața, ne-a ajutat să ne organizăm traseul pe Sentiero degli Dei (care pornește chiar din Agerola, asta a fost foarte util), și ne-a mai dat diverse sfaturi utile.

Totuși ai nevoie de mașină pentru a ajunge aici. Există autobuze din Amalfi până în Agerola, cu o frecvență de unul pe oră, dar au stație în centrul orașului și mai sunt 3 km până la această cazare. Dacă însă găsești o cazare mai apropiată de stație este fezabil să stai în Agerola și fără mașină.

Cazare Amalfi în Agerola

Priveliște de pe terasa Valle degli Dei spre Coasta Amafli

Cazare Amalfi în Agerola

Uneori luam micul dejun pe terasă

Cazare Amalfi în Agerola

Sau cafeaua 🙂

Cazare Amalfi în Agerola

Valle degli Dei are și mic dejun inclus

Alte sugestii de cazare

Ca de fiecare dată, am căutat și alte cazări deosebite ca să ți le recomand. Sunt câteva în Agerola și Furore, ambele orășele pe munte, ajungi la ele cu mașina prin Conca dei Marini. Câteva sunt în Praiano, un mic orășel la mare chiar sub Furore, și am pus opțiuni și în Amalfi și Positano.

Transport pe Coasta Amalfi

Am scris un articol separat foarte detaliat, mai ales despre transportul public: Transportul pe Coasta Amalfi: cu mașina închiriată, autobuze, feribot.

Propunere de itinerariu

Ai nevoie cam de patru zile pe Coasta Amalfi ca să vezi punctele mai importante. Dar desigur că îi poți dedica mai mult timp, mai ales dacă vrei să faci și plajă, și sunt multe orășele pe coastă pe care noi nu am apucat să le vedem.

În plus, aș recomanda să îți rezervi o zi pentru Vezuviu, Pompei, dar și Herculaneum (noi am decis spontan să mergem aici și ne-a plăcut tare mult). Și încă o zi sau eventual două pentru Napoli. În total 6-7 zile de neuitat în zonă! Îți voi recomanda chiar itinerariul pe care l-am urmat noi, a fost foarte ok și nu ne-am simțit pe grabă (în afară de vreo două ori când am coborât din feribot și am alergat să luăm bilete și să prindem autobuzul, căci altfel trebuia să așteptăm o oră).

 • Ziua 1-2 – Napoli (noi am stat o singură zi în Napoli)
 • Ziua 3 – Vezuviu, Pompei, Herculaneum
 • Ziua 4 – Ravello, Amalfi, Atrani
 • Ziua 5 – Sentiero degli Dei, Positano
 • Ziua 6 – Capri
 • Ziua 7 – Grotta dello Smeraldo, Fiordo di Furore, alte orășele de pe coastă, Sorrento

Alte orășele de pe coastă despre care am auzit lucruri bune și ai putea să le incluzi în itinerariu dacă ai timp sunt Minori, Maiori, Cetara, Vietri sul Mare.

 

Pentru primele 3 zile recomand cazarea în Napoli, iar pentru coastă, cum am povestit mai sus, ți-aș recomanda o cazare într-un orășel sus pe munte, pentru priveliști de neuitat la micul dejun! De fapt în ziua în care vizitezi Vezuviu și Pompeii poți să mergi înainte spre coastă și să te cazezi acolo, nu e musai să te întorci în Napoli. De asemenea, excursia la Capri o poți face din Napoli, nu neapărat de pe coastă, am povestit mai mult despre asta în articolul despre Capri: Insula Capri: ponturi pentru o excursie eficientă.

Am scris articole despre fiecare orășel și am inclus multe fotografii, ca să te conving de splendoarea acestui loc: Obiective pe Coasta Amalfi: ce vizităm și cele mai splendide fotografii.

Coasta Amalfi: Pompei

Ruinele de la Pompei și Vezuviul în depărtare

Coasta Amalfi: Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Coasta Amalfi - Ravello

Ravello, locul meu preferat de pe Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: Capri

Pe insula Capri

Coasta Amalfi: Capri

Insula Capri

Coasta Amalfi: Capri

Villa San Michele din Anacapri

Cât costă o vacanță pe Coasta Amalfi

Cât ne-a costat toată aventura amalfitană? Ei bine, nu o avere, dar nici puțin. 1185€ pentru două persoane, 5 nopți și 6 zile. Dar menționez că am fost împreună cu finii noștri, deci toate cheltuielile pentru mașină (închirierea, taxele de drum, combustibilul, parcările) le-am impărțit la doi.

Cazare – 257€ pe 5 nopți

Ne-am cazat 2 nopți în Napoli și 3 în Agerola, pe coastă. Pentru Napoli am găsit un apartament la un preț foarte bun pe airbnb, cu 71€ pe noapte, care s-au împărțit la doi, căci am stat toți patru acolo. Iar în Agerola am stat la Valle degli Dei cu 60€ pe noapte.

Transport – 390€

La transport intră costurile cele mai mari, adică biletele de avion 78€ de persoană (am zburat cu Ryanair la Roma), închiriatul mașinii prin RentalCars 79€ (partea noastră, căci am împărțit la doi) și feribotul pentru Capri 88€. Îți las un tabel cu toate costurile pentru autobuze, trenuri, feriboturi, funiculare, cu mențiunea că sunt pentru două persoane.

Mâncare 218€

Abia acum realizez cât de puțin am cheltuit pe mâncare, avem o medie de 36€ pe zi, uau! Nu e ceva ce ne-am propus în mod special, mai ales că în Italia e bine să mănânci cât mai multe, au niște produse excelente. Cred totuși că am ieșit atât de bine și pentru că mâncarea a fost foarte ieftină.

În Napoli am mâncat la prânz ceva panini iar la cină am mers la pizzerii cunoscute, Da Michele și Brandi. Cina la Da Michele ne-a costat 23.5€ pe amândoi, iar la Brandi 33€, câte o pizza și un suc de fiecare dată.

Apoi când am ajuns pe Coasta Amalfi chiar ne-a costat totul foarte puțin. Pentru că ne-am cazat în Agerola, un orășel sus pe munte, mai greu accesibil decât orășelele cochete (și incredibil de scumpe) de pe coastă, în sensul că ai de urcat pe un drum sinuos vreo 30 de minute fie cu mașina fie cu autobuzul, totul era foarte ieftin acolo.

De la cazare, unde am plătit 60€ pe noapte, până la mâncare, unde am plătit respectiv 17-20-24€ pentru amândoi în cele 3 seri în care am cinat acolo. Cum am mai povestit, familia care deținea cazarea avea și un restaurant în Agerola, Pizzeria & Gastronomia Mascolo Agerola, și am mâncat numai la ei.

Micul dejun îl aveam asigurat la cazare, iar pentru prânz ne-am luat în fiecare zi chifle și mezeluri de la un mic magazin din Agerola, din piața lor centrală, la care ne-am nimerit întâmplător în prima, iar după aceea ne-am dus numai acolo. Doi bătrânei simpatici ne serveau cu cele mai bune delicatese italienești, prosciutto crudo, bresaola, mortadella, toate tăiate proaspăt. Astfel cu 7-8€ pe zi pentru amândoi ne-am pregătit niște sandvișuri delicioase pentru prânz și nu am fost nevoiți să cheltuim bani pe mâncare în Capri sau Positano.

Pe lângă acestea desigur că ne-am desfătat cu gelato (am găsit chiar cu aromă de limoncello!), cannolli, sfogliatelle în Napoli, și niște prăjituri cu lămâie foarte bune în Amalfi.

Obiective – 171€

Am vizitat câteva obiective și da, ne-au dus spre 200€ în total pe amândoi. Dar merită din plin, sunt niște locuri absolut extraordinare pe care nu ar trebui să le ratezi! În special Pompei, vilele din Ravello, cu totul splendide, Villa San Michele din Anacapri iarăși este fabuloasă, iar telescaunul spre Anacapri nu e de ratat! Îți voi povesti mai multe despre fiecare în articole dedicate.

Cheltuieli mașină – 104€

Dar această sumă am plătit-o noi pentru că am împărțit costurile totale la doi. Îți detaliez un pic mai departe costurile întregi ale mașinii închiriate.

Am plătit taxe drumuri în valoare de 42€, dintre care cea mai mare parte au fost pentru autostrada Roma-Napoli, căci am zburat la Roma și am închiriat mașina de acolo, cam 30€ dus-întors în total. În rest am tot mers pe autostrada Napoli-Pompei, în ziua în care am fost la Pompei – Vezuviu și ne-am întors în Napoli, și apoi cînd ne-am întors de pe Coasta Amalfi spre Napoli, la plecare. Cu aceste ocazii am plătit câte 2.10€ de fiecare dată când am ieșit de pe autostradă.

Pentru combustibil am plătit în total 104€, am făcut de trei ori plinul. Dar dacă mergi doar Napoli – Coasta Amalfi nu ar trebui să te coste atât de mult, pe noi ne-a costat și drumul până la Roma.

Prima dată am luat țeapă cu plinul, am oprit, nici noi nu știm de ce, la o benzinărie minusculă, de fapt o stație de pe marginea drumului, în Napoli. Abia târziu am realizat că erau niște dubioși, care cine știe ce iatagane scoteau dacă nu le plăteam, așa că le-am dat cât au cerut, 40€, și am plecat repede de acolo. Am calculat apoi că am plătit cam 1.9€ litrul de benzină, enorm. În rest cred că am alimentat cu 1.5 – 1.7€ dacă țin bine minte.

Pentru parcări am cheltuit doar 62€. Dar chiar și așa am ieșit bine. Cel mai mult am plătit în Napoli, căci nu aveam parcare la cazare și a trebuit să lăsăm mașina la o parcare mai ieftină lângă gară, dar tot am plătit vreo 20€ acolo în două zile. Am mai plătit 12€ pe parcare la Pompei, era 3€ pe oră, dar aparent am intrat în a patra oră, deși noi cred că am stat două și ceva, am ajuns târziu pe la 6. În Ravello iarăși am plătit 11€, cred că era 5€ ora, apoi la Herculaneum 4€, în Amalfi 5€ (era 5€ pe oră, am plătit doar în prima zi când am ajuns, căci în rest am lăsat mașina sus în Agerola) și 4€ în Sorrento.

Suveniruri – 46€

Am mai cumpărat ceva suveniruri pentru cei dragi de 46€. Și cum nu ne place să luăm obiecte care să zacă în vreun sertar sau magneți (adică material de cluttering), ci mai degrabă ceva ce se poate consuma, specific locurilor pe care le vizităm, am găsit în Anacapri niște bomboane cu limoncello excepționale! Am luat din acestea pentru toată lumea, și cum era degustare gratuită, ne-am cam îmbuibat cu ele! E un magazin undeva spre Villa San Michele, și ne-am oprit și la dus și la întors.

Coasta Amalfi: organizarea vacanței, ponturi utile și itinerariu

Ți-am oferit suficiente sfaturi pentru a îți organiza vacanța pe Coasta Amalfi, acum dă fuguța și ia-ți biletele de avion! Și mai stai pe aici, căci pregătesc mai multe articole despre minunățiile pe care le poți vedea acolo!

Călătorie frumoasă în Amalfi!

Coasta Amalfi

Coasta Amalfi


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

7 COMMENTS

 • Corina Costache

  Cel mai frumos loc pe care l-am vizitat până acum! https://corinacostache.com/2020/03/07/ce-sa-faci-pe-coasta-amalfi/

  • Diana
   AUTHOR

   Ce mult imi place si articolul tau, Corina! Mai ales abordarea despre mitologie <3

   • Corina Costache

    Multumesc! De mica am fost fascinata de mitologia greaca, romana, egipteana si asemanarile dintre ele. 🙂 Asta m-a facut sa vizitez si Egiptul!

 • Alin

  Multumim pentru postarile despre Coasta Amalfi. Le-am citit pe toate si ne-au ajutat mult in organizarea vacantei. Ti-am urmat sfaturile intocmai :-), inclusiv cazarea in Agerola, unde recomandam cu drag Appartamenti Aria di Verde, raport calitate/pret imbatabil.

  • Diana
   AUTHOR

   Alin, ma bucur enorm ca am fost de ajutor! Si merci de recomandare 🤗

 • Tutulan Teodora

  Multumim mult, urmeaza sa vedem zona in 2023….sa fim sanatosi. Am citit tot si am luat notite :))))

 • Pop Adrian

  Super!! am sa incerc aceasta experienta

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: