Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Insula Capri: ponturi pentru o excursie eficientă

Faraglioni, Capri

Stâncile Faraglioni, insula Capri

Se spune despre Capri că este un vis albastru suspendat pe mare, ce cuvinte potrivite pentru acest loc unic!

Insula Capri a fost unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în călătoria noastră pe Coasta Amalfi. Are peisaje incredibile și priveliști de la înălțime care îți taie răsuflarea, are mare de un albastru ireal, grote misterioase, munți semeți, iahturi cu duiumul în larg, și o rafinatețe unică. Dacă Amalfi înseamnă eleganță, atunci Capri e cu siguranță giuvaierul cel mai de preț de pe toată coroana coastei.

Și nici nu trebuie să sapi prea adânc în portofel pentru a simți atmosfera somptuoasă, căci e peste tot în aer. Noi călătorim întotdeauna la buget, și Capri nu a făcut excepție. Dar tot ne-am bucurat de aerul distinct al insulei și de frumusețile inegalabile.

Insula Capri este superbă și faimoasă și… toată lumea știe asta

Îți spun totuși de la început că e o aglomerație pe insulă greu de suportat. Cumva am reușit să ne detașăm atunci, și să ne bucurăm la maxim de tot ce vedeam, dar nu reușim mereu. De obicei nu știu cum să fug mai repede de mulțimile de oameni.

Aglomerația poate și să îți strice planurile. Pentru că probabil vei face o excursie de o zi în Capri, ca majoritatea, vei avea timp limitat pe insulă, căci toate feriboturile au o oră maximă de întoarcere la țărm, deloc generoasă. Și îți vei petrece acel timp limitat la cozi la autobuz, telescaun, funicular, înghețată, iar autobuz. Cred că ar fi extraordinar dacă ai putea să te cazezi o noapte pe insulă, ca să te bucuri de ea după ce pleacă gloatele de turiști de o zi. Dar asta implică altfel de costuri.

Hai să îți povestesc cum te poți organiza cât mai bine când ajungi pe Capri, ca să profiți la maxim de cele câteva ore pe insulă. Noi am reușit să facem aproape tot ce ne-am propus, chiar dacă am stat cu ochii pe ceas, uneori presați de timp.

Coasta Amalfi: Capri

Insula Capri

Portul Marina Grande, Capri

Aglomerație în portul Marina Grande

Cum ajungi în Capri

Pentru a ajunge pe insula Capri trebuie să iei feribotul din Napoli, Sorrento sau orășelele principale de pe Coasta Amalfi. Feribotul te va duce în portul principal al insulei, Marina Grande din Capri (aici pe maps). Verifică orarul feriboturilor și prețurile aici.

Dacă vizitezi în sezon cel mai bine ar fi să îți cumperi biletele de feribot online, ca să nu ai vreo surpriză și să rămâi fără. De asemenea, verifică orele de întoarcere de pe insulă și cumpără și acest bilet din timp.

Ține cont că ultimul feribot nu pleacă atât de târziu, am verificat acum și ultimul spre Sorrento este la 18:40, spre Positano la 19:05, iar spre Napoli se pare că este unul mai târziu, la 20:15. Este posibil ca în vară programul să se extindă, însă ai grijă să ai bilet și să nu ratezi ultimul feribot, căci nu știu exact ce opțiuni ai dacă rămâi pe insulă, cu siguranță transportul privat va fi mai scump. Noi am plătit 44€ de persoană pentru feribotul dus-întors Amalfi-Capri.

Transportul pe Coasta Amalfi

Cu feribotul spre insula Capri

Portul Marina Grande, Capri

Portul Marina Grande

În Napoli portul are mai multe terminale, ai grijă dacă îți iei bilet online să mergi la cel corect. Molo Beverello e aproape de Castel Nuovo și Calata Porta di Massa e cam la 1 km mai sus. Pe site-ul pe care ți l-am indicat scrie exact din ce port pleacă vasul, și dacă e high speed sau slow speed ferry.

Feribot Capri

Transportul pe insula Capri

Pe insulă există o rețea de autobuze care te transportă între Capri, Anacapri și portul Marina Grande. Un bilet este 2 de persoană și trebuie cumpărat de la casa de bilete (dacă îl cumperi din autobuz e 2.50€). Când ajungi pe insulă mergi la dreapta (cu portul în spate) și vei ajunge la casa de bilete pe care scrie mare Bigliettera, de aici poți cumpăra bilete pentru autobuz, feribot sau funicular.

Funicularul te duce din Marina Grande sus în centrul orașului Capri, direct în Piazzetta. O călătorie costă 2€.

Taxiurile din Capri sunt aparte, te vor surprinde imediat cum le vei vedea! Sunt colorate, decapotate și pot transporta 6 pasageri. O cursă din port până în Capri sau Anacapri este în jur de 20€ și poate fi tare eficient, căci timpii de așteptare la autobuz sau funicular, care circulă cu o frecvență de 15-20 minute, pot fi destul de mari. Iar timpul în Capri este prețios.

Citește mai multe detalii aici despre transportul pe insulă. Știam și că există un bilet de o zi, se numește UNICO Capri, costă 8.60€ și curpinde călătorii nelimitate cu autobuzul și două călătorii cu funicularul. Dar nu am găsit informația asta pe site-ul de mai sus, așa că întreabă exact la casa de bilete. Un alt pont despre care am citit este că îți poți cumpăra bilete de autobuz și funicular pentru Capri de la tabaccheriile din portul Sorrento. Ar fi util, ca să nu stai la coadă pe insulă, dar noi nu am plecat din Sorrento, așa că nu știu sigur.

Poți face și un tur cu barca al insulei Capri, costă 18€ de persoană, durează 2 ore și include oprirea la Grotta Azzurra.

Autobuz în Capri

Autobuz de Capri

Taxi în Capri

Experiența noastră cu transportul

Noi am avut 3 călătorii cu transportul în comun, câte 2€ fiecare, deci am cheltuit 6€ de persoană: autobuz Marina Grande – Anacapri, autobuz Anacapri – Capri, și apoi funicularul din Capri până jos în port.

La sfârșit de septembrie insula era foarte aglomerată, și sunt sigură că ne-a ajutat faptul că am vizitat întâi Anacapri și apoi Capri. Dar chiar și așa am fost nevoiți să așteptăm la coadă în unele locuri. Am stat 25 de minute la autobuzul din Marina Grande spre Anacapri, iar călătoria a durat 20 de minute.

Când am terminat vizita în Anacapri și ne-am întors în stația de autobuz era o coadă imensă, de am zis gata, nu mai avem timp să vizităm Capri… Apoi spre norocul nostru am realizat că cei mai mulți stăteau la coada pentru Marina Grande, la coada pentru Capri nu era nimeni! Așa că am reușit să ne urcăm foarte repede în autobuz. Ai grijă exact unde stai la coadă!

Stație de autobuz în Anaapri

Organizarea traseului între Capri și Anacapri

Insula Capri are două localități, Capri și Anacapri, fiecare cu partea sa de peisaje splendide. Feriboturile ajung în portul Marina Grande din Capri. Pentru că insula e foarte aglomerată și toți turiștii se înghesuie să vadă întâi Capri și apoi Anacapri, te sfătuiesc cu căldură să procedezi invers, noi așa am făcut și a fost ideal.

Astfel am ajuns să petrecem mai mult timp în Anacapri, dar aici ai oricum mai multe locuri de văzut. În Capri am văzut doar Piazzetta și Giardini di Augusto (pe care nu trebuie să le ratezi!), mai sunt unele trasee sau plimbări pe care le poți face până la vile sau puncte de belvedere, dar într-o zi chiar nu ai timp pentru toate.  În plus, am preferat la final să fim în Capri, ca să fim mai aproape de feribot.

Anacapri

Ți-am povestit despre cum poți ajunge în Anacapri cu autobuz sau taxi. Dar partea bună este că poți ajunge și pe jos! Dacă te țin cvadricepșii 😄! Poți urca din Marina Grande până în Anacapri pe Scala Fenicia (treptele feniciene), sunt 1000 de trepte, cam 1 km, și urci până la 225m. Cred că e un urcuș destul de anevoios, dar măcar este umbrit de copaci. În caz contrar, poți alege să cobori pe trepte.

Am găsit Anacapri destul de aerisit, nu era atât de multă lume dimineața, ceea ce a fost extraordinar, căci ne-am putut bucura liniștiți de toate. Sunt câteva locuri pe care trebuie neapărat să le vezi aici, ți le prezint mai jos.

În orașul Anacapri, insula Capri

Străzile din Anacapri

Villa San Michele este poate cel mai frumos loc de pe toată insula! O oază de grădini elegante și priveliști încântătoare la peste 300 metri deasupra mării. La pachet cu povestea frumoasă a doctorului care a construit-o.  Biletul de intrare costă 8 iar copiii sub 10 ani pot intra gratuit. Verifică aici orarul de deschidere, căci diferă de la un sezon la altul.

Coasta Amalfi: Capri

Villa San Michele din Anacapri

Coasta Amalfi: Capri

Priveliște de la Villa San Michele

Villa San Michele, Anacapri, insula Capri

Villa San Michele, Anacapri, insula Capri

Chiesa di San Michele este cunoscută pentru podeaua sa din plăci de ceramică majolica, este pictată manual și reprezintă izgonirea lui Adam și Eva din Paradis. Nu se calcă pe ea, ci se merge pe lângă, pe o pasarelă din lemn. Intrarea costă 2. Noi nu am intrat, dar acum îmi cam pare rău, e destul de deosebită podeaua.

Chiesa di San Michele, Anacapri

Casa Roșie iese în evidență prin culoarea sa intensă și stilul eclectic. O poți vizita pentru 3.50€, are o expoziție de picturi cu insula Capri din secolul 19.

Casa Rossa, Anacapri

Grotta Azzurra este tot în Anacapri, dar îți povestesc separat despre ea.

Telescaunul pe Monte Solaro

Este obligatoriu atunci când ajungi în Anacapri! Te urcă la 589 metri altitudine și sus ai super priveliști spre centrul orașului Capri și stâncile Faraglioni. O călătorie dus-întors este 12, iar un singur drum este 9€, căci poți urca sau coborî la picior. Noi cum ne-am îmbrăcat frumos ca să vizităm insula elegantă, și cum nici nu aveam timp de pierdut, nu am îndrăznit să ne aventurăm pe traseu. Copiii sub 7 ani pot urca gratuit. Verifică aici orele între care este deschis și ține cont că este coadă, noi am așteptat 30 de minute.

Anacapri telescaun

Telescaunul din Anacapri

Anacapri coadă la telescaun

Coadă la telescaun

Am petrecut ceva timp sus, căci nu ne mai săturam de priveliști și de făcut fotografii. Mi-ar fi plăcut, deși știam de la bun început că nu avem timp, să coborâm pe un traseu până la Eremo di Santa Maria di Cetrella, e o mică bisericuță din secolul 15 cu priveliști incredibile, iar traseul până la ea este prin pădure. De aici se poate coborî pe jos, în 20 de minute ești înapoi în centrul Anacapri.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, mai sunt locuri pe care le poți vedea în Anacapri: Belvedere della Migliara, Belvedere Punta Carena, Belvedere del Tombosiello.

Coasta Amalfi: Capri

Anacapri – priveliște de pe Monte Solaro

Coasta Amalfi: Capri

Priveliște de pe Monte Solaro

Anacapri - priveliște de pe Monte Solaro

Capri

Când am ajuns în Capri am găsit probabil 80% din turiștii de pe insulă. Ne-am înghesuit cu ei pe străduțe, la funicular, nu pot spune că a fost o plăcere. Dacă te îndepărtezi de Capri Town totuși devine mai respirabil, și sunt extrem de multe locuri spre care te poți plimba pe jos. Noi nu am avut timp decât să vedem Giardini di Augusto (absolut splendid loc!), dar îți povestesc mai departe și despre ce alte locuri ai mai putea vedea pe Capri.

Străzile aglomerate din Capri

Piazzetta din Capri Town va fi primul loc pe care îl vei vedea dacă ajungi aici cu autobuzul sau funicularul. E o piață mare și probabil cel mai atractiv punct al său este balustrada la care stau aliniate băncuțe pentru a putea admira priveliștea. Era mult prea aglomerat când am ajuns noi, așa că am dat fuga mai departe.

Piazzetta, Capri Town

Coadă la funicular în Piazzetta

Priveliște din Piazzetta, Capri Town

Priveliște din Piazzetta

Giardini di Augusto au un aer paradisiac, sunt cu totul și cu totul splendide! Știu că am zis că Villa San Michele este cel mai frumos loc de pe insulă, dar e în competiție serioasă cu Giardini di Augusto! De aici ai priveliști excepționale spre Faraglioni (cele trei roci semețe ce se înalță din mare) și Via Krupp, și în plus grădinile sunt de o eleganță spectaculoasă! Intrarea costă 1.

Giardini di Augusto, Capri

Priveliște din Giardini di Augusto

Giardini di Augusto, Capri

Via Krupp este o potecă incredibilă construită  în 1902 de industrialistul neamț Alfed Krupp, ce făcea legătura între hotelul său Grand Hotel Quisisana și portul Marina Piccola. Este în general închisă din cauza pericolului de cădere a rocilor, altfel ai putea coborî pe ea până în port.

Giardini di Augusto, Capri

Via Krupp

Giardini di Augusto, Capri

Balconul de unde poți face poza de mai sus cu Via Krupp

Mi-ar mai fi plăcut mult să ajungem să vedem Belvedere Tragara și Arco Naturale, poți ajunge pe jos la ambele. De asemenea Villa Lysis e cu totul deosebită, e mai departe, în nord-estul insulei, dar merită ocolișul dacă ai timp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Lysis (@villalysis) on

Grotta Azzurra

Dacă vrei să vizitezi Grotta Azzurra trebuie ca imediat cum ajungi pe insulă să întrebi dacă e deschisă. De multe ori, din cauza vântului și a valurilor puternice, grota nu este accesibilă. Pentru că se intră doar de pe mare printr-o deschizătură destul de mică, iar ca să intri trebuie să te lași pe spate în barcă. Ori dacă sunt valuri mari nu cred că este posibil. În caz că dimineața e închisă, poți suna în cursul zilei în port la +39 081 8375646 pentru a verifica dacă s-a deschis. Când am fost noi era închisă.

Grotta Azzurra este deschisă între 9:00 și 17:00 (aprilie – octombrie) și 9:00 – 14:00 (noiembrie – martie) dacă vremea e favorabilă și intrarea costă 14. Este în nordul insulei în Anacapri, iar ca să ajungi la ea trebuie să iei un autobuz din Piazza della Pace din Anacapri, sau un taxi din orice alt punct al insulei.

Din ce sfaturi am citit, orele cele mai bune pentru a vizita grota sunt între 12 și 14, atunci reflexele din apă sunt mai intense. În rest, diferența de peisaj între dimineață și după-masă este destul de mică, iar după masa cozile sunt mai mici.

Dacă nu ai suficient timp, nu aș recomanda neapărat Grotta Azzurra

Trebuie să ții cont că e un obiectiv căutat și este posibil să stai chiar și două ore la coadă să aștepți. Pentru câteva minute de plimbat cu barca, cu un ghid care îți cântă ca să demonstreze sonoritatea grotei, iar la final te presează să îi lași bacșiș. Mulți sunt încântați de experiență, dar mulți spun că nu merită, e prea scump pentru ce se oferă.

Noi am fost la Grotta dello Smeraldo pe coastă și nu a fost cine știe ce, am avut o experiență ciudată cu barcagiul care a insistat să pună la boxă melodia Tu vuoi fa’ l’Americano și a cântat peste ea, și apoi ne-a presat cu bacșișul, probabil considera că l-a meritat. Dacă ne-ar fi lăsat să ne bucurăm în liniște de frumusețea grotei ar fi fost cu siguranță mai bine.

Așa că nu știu dacă recomand Grotta Azzurra. Având în vedere că îți răpește extrem de mult timp, mai ales că trebuie să aștepți la coadă, cred că mai bine îți petreci timpul și banii explorând celelalte frumuseți ale insulei. Dacă ai mai mult de o zi la dispoziție pe Capri atunci cu siguranță merită să vezi și grota.

Insula Capri: ponturi pentru o excursie eficientă

Ți-am oferit o mulțime de ponturi pentru a eficientiza cât mai mult timpul pe care îl ai pe Capri, sper să îți fi fost de ajutor și să te bucuri la maxim de frumusețile unice ale insulei! Îți garantez că vei rămâne cu amintiri extrem de prețioase, insula și întreaga coastă Amalfi îți vor tăia constant respirația, iar acasă te vei uita peste fotografii minunându-te că ai fost cu adevărat acolo! Cel puțin mie așa mi s-a întâmplat! ☺

Călătorie minunată în Amalfi!

Anacapri - priveliște de pe Monte Solaro


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

6 COMMENTS

 • Diana, multumim.
  Avem nevoie de asa ceva in aceasta perioada.
  Ador insula Capri. Astept cu nerabdare sa o revad.
  Am intrat in Chiesa di San Michele. Sa nu o ratezi data viitoare.
  Te imbratisez.

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc si eu! E minunata insula, asa e. Sper sa mai ajung ca sa vad si biserica :). Te pup!

 • Elena Nicoleta Stanciu

  Nu pot specifica unde îmi place in Italia cel mai mult …am fost la Roma de 6 ori ,Florența de 2 ori ,Puglia 1, Napoli 2…..peste tot ,absolut peste tot ,este fermecător ,îmbietor ,mirosuri de flori de lamii și portocal ,de pizza al forno…culoare ,muzica ,viața …..încă nu am vz Sicilia și Sardegna …sper sa reușesc …sunt fără cuvinte cind e vorba de Italia …de fapt e unul singur ….AMORE
  am spus tot

 • Elena Nicoleta Stanciu

  Am fost la Capri acum 19 ani
  Mîine ma duc a doua oară 🤗🤗🤗

 • Hanne

  Unul dintre cele mai bune articole și cu cele mai multe informații pe care l-am citit! Mulțumim! Și noi mergem anul asta în august! Știu ca va fi o nebunie din cauza miilor de turiști, ma pregătesc psihologic de pe acum 🙃 dar sper sa reușim sa vedem ceva! Să auzim numai de bine și sa avem cat mai multe vacante reușite cu toții!🥂🤗

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc mult, sunt asa de fericita cand aud ca informatiile mele sunt utile, si ma motiveaza sa scriu in continuare!
   Mult succes cu aglomeratia, e cel mai bine sa te pregatesti psihic :). Dar Capri e atat de deosebita, ca o sa iti placa oricum.
   Vacanta frumoasa!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: