Search here...
TOP
Toscana

Cum să îți organizezi vacanța în Toscana: sfaturi utile și itinerar

Asciano, Toscana
Asciano, Toscana

Când spui Toscana îți vin în minte coline nesfârșite arse de soare, drumuri șerpuitoare cu chiparoși, multă viță de vie și orășele cu totul fermecătoare. Și nu greșești, exact așa arată acest tărâm de poveste! Acel dolce far niente italienesc se simte din plin aici și timpul pare că stă în loc.

Totul e foarte rustic, de la drumurile albe cu pietriș la căsuțele din piatră, la pastele specifice regiunii, pici, niște paste lungi și groase, parcă făcute pe grabă și cât mai simplu, numai bune de savurat după o zi întreagă la cules de vie.

Viața pare simplă în Toscana și nu o dată Alex a exclamat “aș trăi o sută de ani dacă aș locui aici!”. Solul fertil pentru podgorii, numeroasele băi termale dar și frumusețea nepământească a locului au creat o viață îndestulătoare pentru localnici, sau cel puțin așa pare.

Cei care au ferme au început să primească și oaspeți, în așa numitele agriturismo, cea mai autentică experiență de cazare pe care o poți avea în Toscana.

Bagni San Filipo, Toscana
Bagni San Filipo, Toscana
Crete Senesi, Toscana
Crete Senesi, Toscana
Sudul Toscanei - Terme di Saturnia
Terme di Saturnia

Regiunea a fost inițial locuită de etrusci, o civilizație veche ale cărei urme datează de prin anul 900 î.Hr. până în secolul 4 î.Hr. când au fost înglobați de romani după războaiele romano-etrusce. Etruscii aveau propria limbă și scriere (care este doar parțial cunoscută în ziua de azi), erau un popor bogat în urma trocului pe care îl făceau cu celții la nord și cu grecii la sud. Grecia Antică a avut o puternică influență asupra artei și arhitecturii etrusce, și erau familiarizați cu mitologia greacă.

Există rămășițe pentru mai multe morminte etrusce în Toscana, iar noi am ales curioși să vizităm unul dintre ele, este cu adevărat fascinantă experiența!

Sudul Toscanei - Necropola etrusca de la Sovana
Necropolă etruscă la Sovana

Cum ajungi în Toscana

Cele mai mari orașe din Toscana sunt Pisa și Florența. Din România avem zboruri București – Pisa cu Wizz Air și Ryanair.

Dar poți zbura și la Bologna, e posibil să găsești zboruri mai ieftine aici, și până la Florența sau Pisa un Flixbus e 5-15€. Și de ce nu, poți zbura și la Roma, o altă destinație cu zboruri ieftine, de aici poți lua spre Pisa un Flixbus cu 9-20€ și durează 4-5 ore.

Noi am zburat dus la Bologna și ne-am întors din Pisa, așa am găsit cele mai ieftine bilete cu Wizz Air, și am zburat doar cu bagaj de mână Wizzair, ei permit un rucsac de 40x30x20cm, dar ne-am încadrat.

Cum te deplasezi

Cu mașina în Toscana

De departe cel mai bine este să închiriezi o mașină. Nici nu costă foarte mult și merită din plin libertatea pe care ți-o oferă, căci îți vei dori de zeci de ori să te oprești pe drum să faci câteva poze.

Noi am închiriat de la Pisa prin Rentalcars și am plătit doar 110€ pentru patru zile. Am luat o splendidă Alfa Romeo Giulietta de la Europcar, iar prin Rentalcars (care e un agregator de oferte) am plătit asigurarea completă pentru patru zile puțin sub 40€, la birou la Europcar în schimb ne cereau 40€ pe zi!

Trebuie să menționez însă că aceste tarife erau valabile în 2019, după pandemie au explodat toate prețurile, la cazare, mașini.. Nu am verificat cât ar fi acum o mașină în Toscana, dar mulți mă întrebați cum și unde am găsit asemenea ofertă, de fapt ar trebui să mă întrebați când! 😄 Am mers și noi în martie 2022 la lacul Como și am închiriat o mașină pentru 5 zile cu 350€, am plans dar nu am avut ce face, astea sunt tarifele acum…

Un pont pentru a închiria o mașină mai ieftin în Toscana: încearcă să închiriezi din Pisa sau Bologna, cel mai bine din aeroport direct, de la o companie low-cost, precum Goldcar, Centauro sau Thrifty. Și verifică și ofertele de pe platforme precum Rentalcars.

Vacanță în Toscana - masina închiriată
Vacanță în Toscana - masina închiriată
Cu Giulietta în Toscana

Drumurile prin Toscana sunt foarte bune, înguste dar ușor de parcurs, și nu e foarte mult trafic. Chiar am condus și eu o porțiune, între Montepulciano și Montichiello! A fost prima dată când am condus în afara Bucureștiului, dar mi-a plăcut, drumurile sunt liniștite.

Ai grijă că în majoritatea orașelor din Italia, chiar și în cele mici, există în centrul vechi, adică exact unde vrei să mergi să vizitezi, zone ZTL (Zona a Traffico Limitato) și nu ai voie cu niciun chip să intri cu mașina aici. Accesul este exclusiv pentru servicii sau rezidenți. Iar controlul se face automat cu camere, amenda este între 80€ și 335€ și o primești ori de câte ori treci prin dreptul unei camere.

Vacanță în Toscana - zonă ZTL
ZTL în Montalcino
Vacanță în Toscana - zonă ZTL
ZTL în Montepulciano

Parcările sunt de cele mai multe ori cu plată și costă între 1€ și 2.30€ pe oră, cel puțin astea sunt prețurile pe care le-am găsit noi.

Dacă nu este o parcare organizată cu barieră, unde primești bon și plătești cât stai, atunci uită-te după dungile marcate pe jos, dungile albe înseamnă parcare gratuită, iar dungile albastre înseamnă parcare cu plată și va trebui să plătești la automat cât timp crezi că stai și să lași bonul în parbriz. Ai grijă că în general aceste automate primesc doar monezi.

Am găsit un singur automat, în Civita di Bagnoregio, care cerea să introduci și numărul de înmatriculare înainte de a plăti suma pentru cât timp vrei să stai.

Vacanță în Toscana - parcare
Automat de parcare în Toscana
Vacanță în Toscana - parcare
Biletul de parcare trebuie lăsat în bord

Uneori există indicatoare cu mai multe restricții pentru parcare. De exemplu cel de jos arată că e parcare cu plată între anumite ore. Ciocanele încrucișate înseamnă că restricțiile se aplică pentru zilele lucrătoare, iar crucea înseamnă că se aplică și pentru duminici și zile de sărbătoare.

Vacanță în Toscana - parcare
Parcare cu plată pe dungi albastre

Excursii organizate în Toscana

Desigur că între orașele mari (Pisa, Lucca, Florența, Siena, și nu numai) poți circula și cu trenul sau cu Flixbus, despre care ți-am mai povestit că este o companie low cost de autocare, cu mașini noi și curate și cu toate condițiile, de la toaletă la wi-fi. Deși după pandemie și-au redus mult flota și traseele.

Dar nu poți ajunge cu transportul în comun în zonele rurale. Dacă totuși nu poți închiria o mașină, îți recomand excursiile de la GetYourGuide. Folosesc mereu GetYourGuide când vreau să descopăr lucruri inedite de făcut în vacanță. Platforma e foarte ușor de folosit, rezervările le ai pe telefon, le poți anula gratuit și ai Suport 24/7. Și, cel mai important, are recenzii pentru fiecare excursie, deci știi de acasă care sunt cele mai bune opțiuni.

Uite câteva dintre cele mai apreciate excursii:

 • Florence: Chianti Wineries Tour with Food and Wine Tasting
  • RATING: 4.5 / 5 – cu 4800+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 5.5 ore
  • De departe cel mai bun raport calitate-preț pentru o excursie în Chianti cu degustare de vin! Include opriri la două podgorii, degustare de 7 vinuri și gustări (brânzeturi, pâine, ulei de măsline extravirgin, oțet balsamic, mezeluri)
 • From Florence: Day Trip Pisa, Siena & San Gimignano w/Lunch
  • RATING: 4.5 / 5 – cu 4700+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 12 ore
  • Excursie cu opriri în Pisa, Moteriggioni, Siena și San Gimignano. Include un prânz tipic toscan, degustare de vin și biletul de intrare la Catedrala din Siena

Cazare autentică în Toscana

Desigur că te poți caza oriunde, dar părerea mea este că o fermă izolată este experiența autentică toscană! Izolată în sensul bun, adică să fie înconjurată de liniște, noaptea pe cer să vezi mii și mii de stele, dimineața să fii trezit de cântecul cocoșului și proprietarii să îți ofere produse proaspete de la fermă.

Noi am găsit toate acestea, împreună cu un drum printr-o plantație de tutun până la clădirea veche de 400 de ani, ce a fost inițial o biserică și apoi o fabrică de tutun, la Il Saragio, la 15 minute de Montepulciano. Și am plătit doar 44€ pe noapte (în 2019, nu aruncați cu pietre 😄, acum văd că e cam 110€) pentru o experiență cu totul autentică și sute de povești mustind din fiecare cărămidă a căsuței vechi!

Anna, proprietara, e super amabilă, vorbește o engleză impecabilă și e foarte dispusă să îți povestească o mulțime de lucruri despre ce poți vizita în Toscana, regiunea în care s-a născut și pe care o iubește nespus.

Cazare în Toscana
Cazare în Toscana
Cazare în Toscana
Cazare în Toscana
Cazare în Toscana

Îți recomand în orice caz să stai în zona Val d’Orcia, adică între Montepulciano și Montalcino. Te vei afla astfel în mijlocul Toscanei și îți va fi la îndemână să te plimbi în orice direcție. Am făcut o selecție de câteva cazări cu spirit toscan și recenzii foarte bune.

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Il Saragio (Casă de vacanță)
RATING: 9.6 / 40+ recenzii
✔️Anulare gratuită

RECOMANDAREA MEA #2

La Moiana 1756 (Apartament)
RATING: 9.9 / 200+ recenzii
✔️2 apartamente disponibile
✔️Jacuzzi

Alte opțiuni foarte bune la buget mic sunt B&B Il Biancospino, Az.Agr. Il Cavalleggero, Da Leo, Agriturismo I Roseti, Hotel Panoramic.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Agriturismo Palazzi Del Papa (B&B)
RATING: 9.6 / 130+ recenzii
✔️Mic-dejun bun la 10€
✔️Gazde extrem de primitoare
✔️Piscină

RECOMANDAREA MEA #2

B&B Daria Monticchiello
RATING: 9.4 / 160+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Vilă întreagă cu 3 dormitoare

↳ Rezervă

Alte opțiuni excelente în buget mediu: Drogheria e Locanda Franci, Agriturismo Il Poderuccio, Agriturismo Il Casalino, La Casa Di Adelina.

Lux/Boutique

RECOMANDAREA MEA #1

L’Olmo (B&B)
RATING: 9.6 / 140+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Piscină

RECOMANDAREA MEA #2

Castello di Velona Resort Thermal SPA & Winery (Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 8.0 / 180+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Spa și centru wellness
✔️3 restaurante
✔️Castel convertit în hotel

Alte opțiuni excelente lux/boutique: Terra Antica – Resort, Winery & SPA, La Saracina.

Ce vizităm în Toscana – propunere de itinerar

Toscana nu este o regiune mare, dar e atât de ofertantă încât ai nevoie de mai multe zile ca să o vizitezi. Noi am stat patru zile întregi, însă fără să vizităm Florența, pe care o văzusem cu un an în urmă (când petrecusem un weekend în Bologna și Florența).

Am povestit separat în detaliu despre fiecare, iar mai jos îți propun itinerarul pe care l-am urmat și noi în mare parte.

Noi am stat de fapt în Toscana doar 4 zile, căci ziua 2 am împărțit-o între celelalte. Este fezabil, dar am văzut foarte superficial regiunea Chianti, care merită dedicat ceva mai mult timp. Sunt multe orășele splendide în care poți să te oprești și cred că și o degustare de vin e obligatorie.

Florența – un oraș fascinant, ai nevoie de 1-2 zile pentru a îl vizita.

Principalele obiective în Florența
Florența, Italia

Pisa și Lucca – cred că Pisa trebuie să fie neapărat în itinerariul tău pentru a vedea splendidul turn înclinat. Dar este un oraș tare turistic, noi ne-am simțit sufocați de atâția oameni în Piazza dei Miracoli, așa că nu am petrecut mult timp aici, doar vreo 3 ore.

Lucca e un orășel foarte drăguț, faimos pentru unul dintre turnurile sale, care are stejari plantați deasupra. Sfatul nostru este să urci în celălalt turn înalt din oraș, tocmai pentru a îl putea admira pe cel cu stejari.

Catedrala din Pisa, Italia
Turnul înclinat din Pisa
Torre Guinigi, Lucca, Italia
Torre Guinigi din Lucca

Chiantiregiunea faimoasă pentru vinurile sale se află între Florența, Siena și Arezzo. Pentru a merge pe scenic road, un drum pitoresc cu priveliști incredibile, mergi pe Via Chiantigiana (SR222), începe din Greve in Chianti, mergi spre Panzano, Castellina in Chianti, fă un ocol și oprește în splendidul Radda in Chianti, apoi întoarce-te la Castellina și continuă drumul spre Quercegrossa.

Chianti, Toscana

Valdelsa – regiunea la vest de Chianti, cuprinde orășelele Volterra, San Gimignano, Monteriggioni, Certaldo și Colle Val d’Elsa.

San Gimignano
Piazza della Cisterna, San Gimignano
Volterra
Volterra

Siena – un oraș minunat cu o catedrală cu totul deosebită, pe care te sfătuiesc să o vizitezi, și cu faimoasa Piazza del Campo cu turnul său înalt. Dar incredibil de aglomerat. Noi am petrecut doar 3 ore aici, timp în care am vizitat catedrala și ne-am plimbat prin oraș.

Piazza Campo din Siena
Piazza del Campo din Siena

Crete Senesi – o zonă fantastică, un peisaj ce adeseori e descris drept lunar. Sunt dealuri vălurite, dar pentru că solul este o argilă gri (crete senesi înseamnă argilele sieneze) totul arată de pe o altă lume. Regiunea este între Siena și Val d’Orcia, având în centrul său orășelul Asciano. Drumul pitoresc este de la Siena la Asciano, dar poți continua mai departe spre Chiusure și Buonconvento. Lângă Chiusure se află Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, o mănăstire importantă.

Crete Senesi, Toscana
Crete Senesi, Toscana

Val d’Orcia – aici este Toscana pe care o știi din fotografii, cu drumuri cu chiparoși și orășele vechi pline de farmec. Regiunea se desfășoară între Montepulciano și Montalcino și include numeroase orășele minunate: Montichiello, Pienza, San Quirico d’Orcia, Montalcino, Bagno Vignoni, Castiglione d’Orcia, La Foce, și mai jos Terme San Filippo.

Cappella Madonna di Vitaleta, Val d’Orcia, Toscana,
Val d’Orcia, Toscana

Maremmacea mai sudică parte a Toscanei, o zonă bogată în ruine etrusce. Are orășele foarte frumoase precum Pitigliano, Sovana, Sorano, Montemerano, Terme di Saturnia, iar un pic mai departe, intrând de fapt în privincia Lazio, este Civita’ di Bagnoregio. Dacă ai timp și vrei să mergi un pic și la mare, tot aici în sud se află o mică peninsulă tare frumoasă, caută Porto Ercole sau Porto Santo Stefano.

Sudul Toscanei - Civita di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio

Costuri pentru o vacanță în Toscana

În total 4 zile în Toscana ne-au costat pe amândoi 812(în 2019). Ca de obicei, am folosit aplicația Trail Wallet pentru a ține evidența cheltuielilor pe categorii. Având în vedere că e vorba de 4 nopți de cazare și o mașină închiriată plus combustibil cred că am ieșit destul de bine cu bugetul. În continuare voi detalia un pic costurile, dar ţine cont că toate sunt pentru două persoane în 2019.

Vacanță în Toscana - costuri
Vacanță în Toscana – costuri

Cazarea pentru 4 nopți a fost în total 202€. O noapte în Bologna la Combo_Bologna cu 62€ și 3 nopți lângă Montepulciano la Il Saragio cu 132€ (44€ pe noapte), plus 8€ taxe de oraș (1€ pe noapte de persoană).

Pe mâncare am cheltuit 169 în 4 zile, cam 42€ pe zi. Alex este la un regim fără gluten de când a fost diagnosticat cu boala celiacă, așa că nu avem multe opțiuni pentru mese. Deși în Italia ne-a fost ceva mai ușor pentru că au opțiuni gluten free la unele restaurante, mult mai ușor de găsit decât în Germania sau Grecia, unde am mai călătorit anul acesta.

Pentru micul dejun și prânz ne-am cumpărat pâine și mezeluri/brânzeturi și ne-am făcut sandvișuri, iar la cină am mers de două ori la un restaurant în Montepulciano, Trattoria di Cagnano, care avea produse foarte bune gluten free, la 2€ în plus față de prețul din meniu. Astfel că am plătit cam 70 la supermarket, 74 pentru două cine (în a treia seară era închis la restaurant, am uitat că unele restaurante închid lunea, și am renunțat la cină, oricum nu prea ne era foame). Și în rest s-au dus banii pe gelato. 😀

Dar mâncarea este destul de ieftină în Italia (și tare bună!), o pizza costă 6-8€, o porție de paste în jur de 10€ sau mai puțin, iar o gustare pentru prânz, un panini sau o pizza la felie ar trebui să fie sub 5€.

La capitolul obiective am plătit în total 54, dar nu am vizitat tot ce se putea vizita. În tabelul de mai jos sunt costurile noastre pentru două persoane.

Vacanță în Toscana - costuri
Vacanță în Toscana – costuri

Transport și cheltuieli mașină

Transportul ne-a costat în total 274. Biletele de avion, la dus spre Bologna și la întors din Pisa, ambele cu Wizz Air, ne-au costat 55€ de persoană, 110€ în total. Am profitat de reducerile de la WIZZ Discount Club, am scris aici despre cât de mult economisim cu ei.

Vacanță în Toscana - costuri
Vacanță în Toscana – costuri transport

110€ am plătit pentru închirierea mașinii pe 4 zile plus asigurare full de la Rentalcars. Tot în categoria Transport intră aerobusul din Bologna 6€ de persoană, trenul de la Bologna la Pisa 16€ de persoană, și Pisa Mover de la gară la aeroport (de unde am ridicat mașina) 5€ de persoană.

Pentru combustibil am plătit 75€. Am făcut un singur plin, înainte să predăm mașina la aeroportul din Pisa. Am mers 900 km cu o Alfa Romeo Giulietta manuală Diesel care a consumat cam 5.3, și pentru că avea un rezervor imens de 60 litri a fost suficient să alimentăm o singură dată, am făcut plinul cu 1.48€ litrul.

Taxele de drum au fost doar 7€, ne-au costat foarte puțin pentru că am circulat mai mult pe drumuri micuțe, ceea ce e inevitabil în Toscana. Am mers pe autostradă doar între Pisa și Lucca, ne-a costat 1.2€ această porțiune, și apoi între Lucca și Florența, 5.6€.

Pentru parcări am plătit în total 29€. Am găsit destul de rar parcări publice gratuite, iar cele mai ieftine ne-au costat 1€ pe oră (în Lucca, Terme San Filippo). Pentru San Gimignano și Volterra am plătit cam 1.20€ pe oră, Montalcino 1.60€ pe oră, Pienza 1.70€ pe oră, în Siena și Civita di Bagnoregio a fost 2€ pe oră și în Pisa am plătit cea mai scumpă parcare cu 2.30€ pe oră.

Ponturi utile

Ia cu tine dacă ai posibilitatea un obiectiv telephoto (70-200) pentru aparatul foto. Este un obiectiv cu zoom mare, foarte necesar pentru a obține acele fotografii faimoase. Ca să înțelegi, peisajul în Toscana este foarte răspândit, iar o fotografie wide de exemplu nu are valoare. Dar cu un zoom puternic vei scoate niște imagini de vis!

Peisaj toscan
Cappella Madonna di Vitaleta, Val d’Orcia, Toscana,
Cappella Madonna di Vitaleta, Val d’Orcia, Toscana – poză cu obiectiv telephoto
Montichiello - peisaj toscan cu camera normală
Montichiello – peisaj toscan cu camera normală
Montichiello - poză făcută cu obiectivul telephoto
Montichiello – poză făcută cu obiectivul telephoto
Cele mai instagramabile locuri din Toscana - Montichiello
Montichiello – poză făcută cu obiectivul telephoto

Caută pe locationscout.net de unde poți face fotografiile emblematice toscane. Neapărat cu zoom!

Cazează-te într-un agriturismo, astfel vei avea contact cu localnicii, vei dormi la o fermă și vei avea produse proaspete la micul dejun.

Vizitează și orășelele mai puțin cunoscute, vei găsi lipsa turiștilor absolut fermecătoare. Mie mi-au plăcut cel mai mult orășelele liniștite, precum Montichiello, San Quirico d’Orcia sau Bagno Vignoni.

Fiecare regiune din Italia are propriile paste specifice. În Toscana nu uita să încerci pici, niște paste lungi, asemănătoare spaghetelor, dar mai groase.

Cum să îți organizezi vacanța în Toscana

Ne-a fost tare bine în Toscana și zilele au trecut pe nesimțite. A fost ceva alergătură, mai ales că soarele apunea la 19:30, deci mai mult alergam să mai prindem ceva lumină. În special în Crete Senesi, am ajuns acolo la finalul zilei și ne-a cam părut rău că nu am prins asemenea peisaje într-o lumină mai bună, dar pe de altă parte am prins un apus de soare pe care nu îl vom uita prea curând.

Ne-am și relaxat, seara la restaurant sau la câte un gelato în timpul zilei. Îmi vine în minte gelato pe care l-am savurat pe marginea unui bazin în Bagno Vignoni, orășel în care am ajuns întâmplător, la recomandarea gazdei noastre, și ne-a plăcut teribil de mult!

Vacanță în Toscana

Am mâncat bine și liniștiți, căci în Italia boala celiacă este foarte cunoscută, mai ales în restaurante, unde scrie și în meniuri că au o grijă deosebită ca felurile preparate pentru celiaci să nu se contamineze cu gluten. Și a putut și Alex să se bucure în sfârșit de o pizza fără gluten foarte bună (nu ca cea normală, dar în comparație cu altele pe care le-a încercat, majoritatea congelate, chiar era bună), și niște paste fără gluten excelente (pici tradiționali din Toscana).

Am făcut o mulțime de poze, am ajuns în locații emblematice și ne-a plăcut tare mult să ne plimbăm pe drumurile șerpuitoare mărginite de chiparoși. Ne-am cazat într-o fostă biserică și am stat la povești cu gazda noastră, am mâncat pecorino din Pienza, am văzut trei băi termale dar nu am apucat să facem baie în ele, am vizitat ruine etrusce, ne-am bucurat de liniștea din Pitigliano sau Montichiello și am admirat cu uimire catedrala din Siena.

Aș zice că am avut o vacanță în Toscana tare reușită, lucru pe care ți-l doresc și ție și sper să îți fie de ajutor informațiile din articol!

Călătorie frumoasă în Toscana!


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:


Val d’Orcia, Toscana, Italia
Val d’Orcia, Toscana
San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana
San Quirico d’Orcia
Sudul Toscanei - Pitigliano
Pitigliano
Sudul Toscanei - Pitigliano
Pitigliano
Via dell'Amore, Pienza, Toscana
Pienza
Montichiello, Toscana
Montichiello, Val d’Orcia
Poggio Covili, Toscana
Poggio Covili, Toscana
Catedrala din Lucca, Italia
Catedrala din Lucca
Volterra
Volterra
Asciano, Toscana
Asciano, Toscana
Catedrala din Siena
Duomo di Siena

«

»

8 COMMENTS

 • Carmen

  Buna,

  Incerc sa fac un itinerariu pt iunie inspirandu-ma de la tine, dar ziua 2 nu se deschide, poti sa verifici daca e ok?
  multumesc

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Carmen, imi pare rau, incerc sa verific acum.

  • Diana
   AUTHOR

   Era link-ul gresit, am rezolvat, merci mult de semnalare! 🙂
   Am recitit si eu articolul, ce frumos a fost in Toscana! Daca ai intrebari scrie-mi pe facebook :). Vacanta frumoase!

 • Corina

  Excelent articolul, Diana! Mi-am luat multe notite din el. Nu am inteles ceva: scriai ca ati stat 4 zile fara Florenta, dar apar 5 zile pe traseu in afara Florentei. Cred ca imi scapa ceva… Incerc sa vizitez tot ce ai avut pe lista, dar nu le pot inghesui in 4 zile nicicum… 😊

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Corina, merci mult! Ma bucur ca iti e de ajutor! Am scris desesubt ca am impartit ziua 2 intre celelalte, am facut sugestia de traseu pentru 5 zile in functie de cum ne-am miscat noi, si am vazut pe graba unele locuri 🤗. Cu siguranta e bine daca ai mai mult timp!

 • Adela

  Salut, mulltumesc enorm pt acest articol <3. Anul acesta ne dorim sa vizitam Toscana
  si ma bucur ca ai evidentiat punctele necesare la ce sa fim atenti, ce sa vizitam etc. La cat mai multe vacante minunate si articole faine:D

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc mult, Adela, ma bucur sa fiu de ajutor! 🤗 Vacanta minunata in Toscana 🥰

 • TRAIAN BRADEA

  Diana, sunteți harnici și mulțumim, un îndreptar. Să fiți fericiți!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro