Search here...
TOP
Toscana

Obiective în Florența: ce să vizitezi și ponturi utile

Principalele obiective în Florența

Obiective în Florența: ce să vizitezi și ponturi utile

Tocmai ce ne-am întors dintr-un weekend minunat petrecut în Italia. Am reușit să vedem în două zile Bologna și Florența, fără să fim neapărat pe grabă. Încep povestirile cu splendida capitală toscană: cele mai importante obiective în Florența, detalii utile despre fiecare, și o sugestie de itinerariu.

Noi am petrecut o singură zi în Florența și a fost suficient. Dar am fost în extra sezon, în martie, și deși am așteptat ceva timp la cozi, sunt sigură că în sezon este și mai rău. Așa că poate e mai bine să îți rezervi două zile pentru oraș. Toate atracțiile sunt în centru, foarte accesibile pe jos, deci nu îți face probleme de transport în comun.

Dacă ai o zi în plus și vrei să vezi o parte din splendida Toscana, poți lua un tur ghidat în Pisa, Siena și San Gimignano. Sunt incluse plimbări în cele trei orașe emblematice pentru regiune, un tur ghidat al Sienei, o masă de prânz cu preparate tipic toscane, dar și două degustări de vin în Chianti. Alte opțiuni de tururi ghidate excelente în Toscana sau chiar în Cinque Terre:


Sugestii de cazare în Florența:


Cum ajungi în Florența

Din România există zboruri directe low cost spre Florența cu Blue Air. Însă poți foarte bine să zbori la Bologna, acolo zboară Wizz Air, Blue Air și Ryanair. Din Bologna ajungi în o oră și 20 minute la Florența cu Flixbus, cu doar 6-10€.

Găsești aici bagaje ce se încadrează perfect în dimensiunile impuse de companiile low cost: bagaje Wizz Air, bagaje Ryanair sau bagaje Blue Air.

Am trecut obiectivele în ordinea în care îți și sugerez să le vizitezi, iată-le și pe o hartă mai jos. Noi pe unele nu le-am văzut, dar nici nu am ținut neapărat, ne-a părut rău doar de Capelele Medicee, unde erau niște sculpturi fantastice ale lui Michelangelo. Citește despre fiecare și alege-le în funcție de ce îți place să vizitezi, nu trebuie neapărat să le bifezi pe toate.

Bilete online pentru obiective în Florența

Pentru unele obiective trebuie neapărat să îți cumperi bilete online, căci sunt cozi imense, chiar și în extra sezon (în special în weekend).

Totuși trebuie să știi că la unele obiective pentru a cumpăra online biletele trebuie să plătești o taxă în plus de 4€ de persoană. Mi se pare destul de mult, dar până la urmă merită, decât să pierzi câte o oră-două din vacanță ca să stai la coadă. În special pentru Galleria dellAccademia și pentru Galleria degli Uffizi ai nevoie de bilete cumpărate de acasă. În rest nu sunt cozi chiar atât de mari.

Și pentru Catedrala Santa Maria del Fiore! Nu te costă nimic să vizitezi Catedrala, dar dacă vrei să urci pe cupolă și în turn (și crede-mă, vrei!), trebuie să cumperi bilet dinainte, ca să îți poți face rezervare pentru cupolă.

Am recomandat în articol să cumperi bilete prin GetYourGuide, e o platformă foarte utilă care îți oferă garanția celui mai bun preț, anulare foarte ușoară, poți folosi voucherele pe telefon, nu e nevoie să le printezi, și în plus ai customer service 24/7.

Important! Aproape toate obiectivele, în afară de Catedrală, sunt închise lunea!

Basilica Santa Maria Novella

Este o biserică tare frumoasă și tare fotografiată, am tot văzut-o pe toate conturile de Instagram legate de Florența. Dacă reușești să o prinzi la răsărit arată și mai frumos decât pe norii pe care i-am avut noi în dimineața asta. Nu am intrat înăuntru, dar se poate vizita pentru 7.5€, mai multe detalii despre orarul de vizitare aici.

Principalele obiective în Florența

Basilica Santa Maria Novella, Florența

Cappelle Medicee

Capelele Medicee sunt un imens cavou unde se odihnesc trupurile familiei de Medici. E o adevărată operă de artă, iar câteva dintre sculpturi au fost realizate de Michelangelo însuși, cu mare durere în suflet, pentru că prinții de Medici, pe lângă sponsori, erau și prieteni apropiați ai lui.

Un bilet costă 8€, și îl poți cumpăra online de aici cu 12€, prețul acesta incluzând taxa de rezervare despre care ți-am spus. Dar sunt sigură că nu se înghesuie lumea să viziteze capelele, așa că ți-aș sugera să mergi direct acolo să îți iei bilet.

Galleria dell’Accademia

La Galleria dell’Accademia îl vei găsi pe David al lui Michelangelo! Eu cred că e un obiectiv must-see în Florența, e atât de impresionant, mie mi s-au tăiat picioarele când l-am văzut! Perfecțiunea întruchipată, fiecare mușchi sau venă sculptate cu atenție, e absolut incredibil!

În aceeași galerie cu David se află alte sculpturi neterminate ale lui Michelangelo. Artistul spunea că trupurile se aflau deja în marmură, el doar le ajuta să iasă la suprafață. Și sincer de asta sunt atât de speciale aceste sculpturi neterminate, parcă le vezi cum se străduiesc să răzbată din piatră.

Biletul costă 8€, dar dacă mai este vreo expoziție temporară în galerie trebuie să plătești mai mult, chiar dacă nu vrei să o vizitezi. Noi așa am pățit și a costat 12€, plus cei 4€ taxa de rezervare, în total 16€ de persoană. Biletul îl poți cumpăra online de aici și te-aș sfătui să o faci, sunt cozi mari de obicei la Accademia. Sau rezervă un tur ghidat al Galeriei cu un istoric de artă.

Mai multe detalii despre Accademia găsești aici. Nu este site-ul oficial, e unul făcut de niște iubitori ai Florenței, un site clar și concis, pentru că din cele oficiale nu se înțelege nimic.

Principalele obiective în Florența

Principalele obiective în Florența

Principalele obiective în Florența

Catedrala Santa Maria del Fiore

Catedrala Santa Maria del Fiore este o splendoare și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Florența! Este imensă, cu totul specială datorită placării cu marmură verde, roz și albă la exterior, iar cupola enormă, făcută de Bruneleschi, e tare impresionantă.

Cupola are o poveste a ei, pe care am detaliat-o într-un articol separat: Cupola lui Brunelleschi, o capodoperă arhitecturală și inginerească. Îți spun doar atât: când au început construcția nu aveau încă tehnologia pentru a construi cupola imensă. Au lăsat totul pe seama posterității, însă după 100 de ani, când catedrala era gata, încă nu aveau tehnologia necesară! Bruneleschi a studiat Pantheonul din Roma și tehnicile romanilor pentru cupole și a venit cu o soluție. Care nu se cunoaște nici în ziua de astăzi! E un mister cum a fost construită cupola, Bruneleschi nu a lăsat niciun plan în urma sa.

Bilete

Catedrala se poate vizita gratuit, deși coada pentru a intra este imensă. Noi am ales să sărim peste vizita la interior din cauza asta. Dar pentru a urca pe cupolă sau în turnul cu clopot, sau pentru a vizita Baptisteriul, ai nevoie de bilet. Ba mai mult, pentru urcarea pe cupolă ai nevoie neapărat de o programare. Se pot rezolva toate și la fața locului, doar că riști să nu mai prinzi locuri pentru cupolă. Când am fost noi într-o sâmbătă puseseră un anunț că rezervările pentru cupolă au fost epuizate până luni!

Așa că nu risca. Pentru a îți face rezervare trebuie să cumperi biletul online. Costă 20€ și după părerea noastră face toți banii. Îl poți cumpăra de aici, ai grijă să bifezi Brunelleschi’s Dome Skip-the-Line Booking și să alegi ora pe care o dorești pentru urcare. Cel mai bine este ca atunci când ajungi la Catedrală să vizitezi întâi cupola, la ora programată. Trebuie să te așezi la o anumită coadă cu vreo 10-15 minute înainte, întreabă oamenii pe care o să îi vezi roind în jurul catedralei cu ecusoane în piept, te vor ajuta să te orientezi. Îți va lua cam o oră să urci, să petreci puțin timp sus și să cobori.

Apoi urcă neapărat în turnul cu clopot al lui Giotto, care e separat de clădirea catedralei. De acolo vei avea o priveliște splendidă asupra cupolei! E ceva de urcat în fiecare, 463 de trepte (92 metri) pe cupolă și 414 trepte (82 metri) până în vârful clopotniței. Dar me-ri-tă! Promit! 😄

Biletul îți permite să vizitezi și Baptisteriul, clădirea de lângă catedrală cu celebrele Porți ale Paradisului. Este o clădire octogonală, una dintre cele mai vechi din Florența. De asemenea mai poți vizita și cripta, ai toate informațiile despre orarul de vizitare aici. Noi am văzut doar cupola și turnul.

Poți de asemenea să îți cumperi online un tur ghidat al Catedralei cu intrare prioritară sau un tur ghidat al Cupolei, inclusiv cu biletul și ora alocată pentru urcare.

Principalele obiective în Florența

Fațada Catedralei

Principalele obiective în Florența

Turnul cu clopot făcut de Giotto

Principalele obiective în Florența

Coadă pentru intrarea în catedrală

Principalele obiective în Florența

Baptisteriul, una dintre cele mai vechi clădiri din Florența

Principalele obiective în Florența

Porțile Paradisului de pe Baptisteriu

Principalele obiective în Florența

Priveliște de pe cupolă

Principalele obiective în Florența

Turnul lui Giotto

Principalele obiective în Florența

Priveliște din turn – cupola lui Brunelleschi

Piazza della Signoria și Fontana del Porcellino

Piazza della Signoria e tare frumoasă, așa cum sunt piețele mari din Italia. Aici vei găsi Palazzo Vecchio. Dar înainte dă o fugă până la Piazza del Mercato Nuovo, este aproape, acolo vei găsi faimoasa statuetă din bronz a Mistrețului, Fontana del Porcellino. Legenda spune că dacă îl mângâi pe rât, apoi îi pui o monedă în gură și aceasta cade în canalul de dedesubt vei avea noroc. Fizica însă spune că panta din gura lui ajută doar monezile mai mari și mai grele să cadă 😅.

Principalele obiective în Florența

Fontana del Porcellino

Principalele obiective în Florența

Piazza della Signoria, Florența

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio este palatul din care domnea familia de Medici, și a căpătat această denumire când Cosimo I de Medici s-a mutat la Palazzo Pitti. Principala atracție este Salone dei Cinquecento, o sală mare de adunări. Noi am ales să nu îl vizităm, dar dacă vrei să intri biletul este 14€.

Principalele obiective în Florența

Piazza della Signoria și Palazzo Vecchio

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi este un mare muzeu de artă Renascentistă și unul dintre principalele obiective din Florența. Apare în toate ghidurile și pe toate listele de recomandări pentru Florența, și peste tot se spune că vei petrece jumătate de zi acolo. Noi am fost și ne-a plăcut să vedem în special tablourile faimoase, dar nu am recomanda Galleria degli Uffizi neapărat, decât dacă sunteți pasionați de artele clasice.

Clădirea are și ea o poveste, a reprezentat birourile (uffizi) magistraților din Florența, fiind construită în secolul 16. În galeria de la etajul superior familia de Medici își ținea colecția de sculpturi romane, iar mai târziu și alte tablouri sau sculpturi comisionate de ei sau colecționate. Când familia s-a stins colecția lor de artă a fost dăruită orașului, și astfel Galleria Uffizi a devenit primul muzeum modern de artă. Din secolul 16 a fost deschis pentru vizite, în 1765 a fost deschis oficial publicului, iar în 1865 a devenit formal un muzeu.

Uffizi este unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume și cel mai vizitat din Italia. În sezon, în special vara, poți aștepta la coadă chiar și 5 ore.

Biletul costă 24€ și îl poți cumpăra online aici (neapărat să îl cumperi online, ca să nu ai surprize cu cozi prea mari). Noi am stat puțin sub două ore în galerie. Chiar ne-au impresionat tablourile celebre de aici, e incredibil să stai în fața unor opere de Boticelli sau Michelangelo, Tiziano sau Caravaggio! Dar în rest nu cunoșteam ceilalți artiști. Gândește-te ce îți place ție și nu te lua după recomandările generale.

Mai multe detalii despre cum îți poți organiza vizita la Uffizi găsești aici, nu este site-ul oficial, dar e mult mai clar.

Principalele obiective în Florența

Galleria degli Uffizi

Principalele obiective în Florența

Cel mai faimos tablou de la Uffizi – Nașterea lui Venus al lui Botticelli

Principalele obiective în Florența

La Sacra Familia de Michelangelo

Principalele obiective în Florența

Madonna del Cardellino (Madona of the Goldfinch) al lui Raphael

Principalele obiective în Florența

Annunciation de Leonardo da Vinci

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio e faimos și atât de special! De-a lungul podului, deasupra magazinelor, se află Coridorul Vasari, construit de familia de Medici în secolul 16. Face legătura între Palazzo Pitti și Palazzo Vecchio, trecând prin Galleria Uffizi.

Pe pod erau într-o vreme măcelării, dar mai-marii familiei de Medici erau deranjați de mirosuri când treceau prin cordiorul de deasupra, așa că au dat ordin ca măcelăriile să fie înlocuite cu magazine de bijuterii. Care au rezistat până astăzi, dacă te plimbi pe Ponte Vecchio îți vor luci ochii după toate bijuteriile și ceasurile scumpe de acolo.

În 1939 au fost adăugate trei ferestre mari panoramice în mijlocul coridorului din ordinul lui Mussolini, deoarece se pregătea pentru vizita oficială a lui Hitler în Florența și dorea să îi ofere o priveliște panoramică asupra râului Arno.

Principalele obiective în Florența

Ponte Vecchio, Florența

Principalele obiective în Florența

Ponte Vecchio, Florența

Principalele obiective în Florența

Deasupra arcadelor sunt ferestrele panoramice adăugate la ordinul lui Mussolini pentru vizita lui Hitler la Florența

Principalele obiective în Florența

Bijuterii și ceasuri pe Ponte Vecchio

Principalele obiective în Florența

Aici se vede Coridorul Vasari cum iese din Galeria Uffizi, de peste râu, și trece peste Ponte Vecchio

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti e un frumos palat renascentist la sud de râul Arno, foarte aproape de Ponte Vecchio. Biletul costă 16€ și îl poți cumpăra de aici.

Giardino di Boboli

Grădinile Boboli sunt grădinile amenajate de familia de Medici în spatele palatului Pitti. Prin ele au dat naștere unui prototip al „grădinilor italienești” ce a devenit un model pentru multe curți europene. Biletul costă 10€ și sunt închise lunea. Găsești aici mai multe detalii despre program și costuri.

Noi nu am vizitat nici Palazzo Pitti și nici Grădinile Boboli, dar dacă ai mai mult timp de petrecut în Florența merită să le vezi.

Ponte alle Grazie

De pe Ponte alle Grazie vei avea o splendidă priveliște asupra Ponte Vecchio, așa că merită să dai o fugă pe el pentru câteva poze.

Principalele obiective în Florența

Vedere de pe Ponte alle Grazie

Basilica di Santa Croce

De pe Ponte alle Grazie întoarce-te iarăși pe partea de nord a râului și ajungi imediat la Basilica di Santa Croce, cea mai mare biserică franciscană din lume. Pe lângă faptul că e o clădire tare frumoasă, aici sunt îngropați unii dintre cei mai iluștri italieni: Michelangelo, Galileo Galilei, Machiavelli, compozitorul Rossini. Din acest motiv mai este cunoscută și drept Templul Gloriilor italiene. Biletul de intrare costă 8€.

Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo este o piață frumoasă pe un deal pe partea sudică a râului Arno. Peste tot am citit că se vede splendid apusul de aici. Așa că ne-am programat întreg itinerariul astfel încât să prindem apusul. Ei bine, ziua noastră în Florența a fost ba ploioasă, ba cu soare, dar în general înnorată. Așa că toată bunăvoința noastră a fost de prisos, căci nu aveam ce apus să vedem printre nori. Dar am admirat totuși o panoramă fantastică a Florenței, trebuie neapărat să vii aici!

Principalele obiective în Florența

Principalele obiective în Florența

Principalele obiective în Florența

Top obiective în Florența: itinerariu pentru 1-2 zile

Dacă mergi o singură zi în Florența aș sugera să vizitezi: Galleria dell’Accademia, Catedrala Santa Maria del Fiore și cupola ei impresionantă, Galleria Uffizi doar dacă ești pasionat de artă, Ponte Vecchio și Piazzale Michelangelo. Adică ce am vizitat noi. Aș strecura pe acolo și Cappelle Medicee, noi am crezut că nu avem timp așa că nu le-am inclus în program.

Îți dau o idee de itinerariu pe ore, ca să îți poți face rezervările online:

 • 9:00 – Basilica Santa Maria Novella (doar la exterior)
 • 9:15 – Cappelle Medicee
 • 10:30 – Galleria dell’Accademia
 • 12:00 – Catedrala Santa Maria del Fiore – fă-ți rezervare pentru cupolă la ora 12:00. Ar trebui să ajungi pe la 11:30 la Catedrală (nu ai cum să stai mai mult de o oră la Accademia și sunt foarte aproape una de cealaltă), și până la 12:00 fă înconjurul Catedralei, admir-o din toate unghiurile, iar apoi așează-te la coada pentru cupolă. Noi am stat două ore în total aici, am urcat doar în cupolă și în turn, dar sunt cozi la fiecare și trebuie să aștepți chiar dacă ai bilet cumpărat.
 • 14:30 – Piazza della Signoria și Fontana del Porcellino
 • 15:00 – Galleria Uffizi
 • 17:15 – Ponte Vecchio
 • 17:30 – Ponte delle Grazie
 • 18:00 – Piazzale Michelangelo. Noi aveam apusul la 18:23, ajustează-ți programul astfel încât să prinzi apusul în Piazzale Michelangelo.

Dacă mergi două zile în Florența aș zice să vizitezi toate obiectivele pe care ți le-am prezentat în articol.

Principalele obiective în Florența

Ți-am povestit despre principalele obiective turistice pe care le poți vizita în minunata Florența. Sper să te ajute să îți organizezi vacanța acolo. Crezi că ar mai fi trebuit să includ ceva pe listă?

Happy Travels!
Booking.com


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

«

»

4 COMMENTS

 • Magda

  Buna! Biletele online trebuie cumparate individual (e necesar sa fie nominale) sau pot cumpara eu 2 bilete si acolo doar se scaneaza codul de bare si nu are importanta ca amandoua vor fi pe numele meu? Multumesc 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Magda, scuze ca iti raspund atat de tarziu.. Am verificat biletele mele si nu sunt nominale, ambele apar pe numele meu. Adica atunci cand le cumperi iti cer doar numele tau. Vacanta placuta in Florenta! 😀

 • oana

  Buna seara !!Autobuz din aeroport Bologna la Florenta exista?Cu cat timp trebuie facuta rezervarea la Flixbus daca aleg aceasta varianta?Eu plec in februarie 2020

  Seara frumoasa

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Oana, am cautat si se pare ca exista doua servicii de shuttles de la aeroport din Bologna pana in Florenta direct, pe la 20-25 euro un drum: https://www.appenninoshuttle.it/#
   https://www.shuttleitalyairport.it/en/
   Flixbus il poti lua doar de la autogara, dar shuttle-ul de la aeroport te lasa chiar la gara, si e 6 euro un drum. Se poate cumpara cu cateva luni inainte, poti incerca si acum sa vezi daca poti lua biletul pentru februarie.
   Vacanta frumoasa! 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: