Search here...
TOP
Puglia

Ce să vizitezi în Puglia în 4 zile – obiective, cazare, itinerar

Alberobello, Puglia

Ce să vizitezi în Puglia în 4 zile – obiective, cazare, itinerar

Puglia este o regiune din sudul Italiei, mai exact “tocul cizmei”, o zonă cu totul deosebită, ce a căpătat o poplaritate fantastică în ultimii ani, căci are multe de oferit, de la peisaje spectaculoase și orășele pitorești, la mâncare delicioasă!

Am mers în Puglia în septembrie 2021 împreună cu mica Mara de 1 an și o lună, a doua noastră vacanță în trei. 😍 Ne-ar fi plăcut să vizităm mai mult din regiune, căci are o coastă incredibilă, o apă tare cristalină și niște plaje splendide (una este chiar supranumită Maldivele din Salento), cu peisajele parcă desprinse din Grecia sau Algarve. Dar cu Mara așa mititică nu puteam călători prea mult cu mașina. Așa că de data aceasta ne-am rezumat la orășelele din mijlocul regiunii: Bari, Alberobello, Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Cisternino, și am vizitat și Zoosafari Fasano.

Dar Puglia merită explorată ca la carte și o vom face pe viitor! Ca să îți faci o idee, partea de nord a coastei, dinspre Marea Adriatică, este stâncoasă, cu roci abrupte, grote și golfuri cu ape turcoaz. Iar partea sudică, dinspre Marea Ionică, este nisipoasă, cu plaje fabuloase și apă cât se poate de cristalină. Câteva din orașele mari care merită văzute sunt Lecce, Otranto, Gallipoli, Taranto. Las mai jos câteva imagini de pe Instagram, ca să nu crezi că exagerez! 😁

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I G ⊕ P U G L I A ® (@ig_puglia_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I G ⊕ P U G L I A ® (@ig_puglia_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I G ⊕ P U G L I A ® (@ig_puglia_)

În plus, Puglia este una dintre regiunile mai sărace ale Italiei, așadar prețurile sunt mai mici aici, un motiv în plus pentru a îți petrece o vacanță pe melagurile pugliese și a încuraja turismul în zonă. 😊

Puglia sau Apulia?

Apulia este un toponim istoric ce provine de la vechea populație din Apuli, care în epoca preromană locuia în partea central nordică a regiunii. Denumirea în ziua de azi în limba italiană este Puglia, “gl” pronunțându-se „l”. Eu pe acesta din urmă îl voi folosi, chiar dacă în engleză am mai văzut menționându-se Apulia. Sunt prea atașată de limba și cultura italiană ca să folosesc altă denumire. 🤌

Vei găsi în articol

Cazare în Puglia

Daca aș mai merge o dată, aș alege o cazare în Monopoli, mi-a plăcut teribil orășelul ăsta, fermecător și nu prea turistic, cu străduțe curate și clădiri albe îngrijite. În plus, se află în centrul regiunii pe care urmează să o vizitezi, si are o parcare publică mare, gratuită aici, nu foarte departe de centru. Am făcut o selecție de câteva opțiuni de cazare cu recenzii foarte bune în centrul istoric al Monopoli.

Noi ne-am cazat în Bari, dar nu recomand neapărat Bari ca bază a vacanței, mai ales că nu este în centrul zonei pe care vrei să o vizitezi, și în plus e tare dificil să parchezi! De fapt, există parcări cu plată, dar costă în jur de 17-20€ dacă vrei să lași mașina peste noapte acolo, și dacă stai câteva zile se adună o sumă măricică. Noi am parcat într-un final, în fiecare noapte, la un Park&Ride gratuit vis-a-vis de plaja Pane e Pomodoro (aici pe hartă), și mergeam cu autobuzul de la cazare până acolo. Pierdeam, în consecință, ceva timp cu această deplasare, nu a fost foarte eficient.

Deci dacă vrei neapărat să te cazezi în Bari, caută o cazare cu parcare inclusă, probabil în afara centrului istoric e mai ușor de găsit. Noi am stat la Pumo di Bari, pe care chiar il recomand, e un apartament mare, cu tavanul boltit, parcă stai într-un trullo imens. Gazda foarte amabilă, totul confortabil și zona bună, aproape de centrul istoric. Totuși fără un loc de parcare, dar la doar 2km de parcarea gratuită de lângă plaja Pane e Pomodoro.

cazare in Bari

Pumo di Bari, cazarea noastră în Bari

Sugestie de itinerar pentru Puglia

Wizzair are zboruri spre Bari din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, de două ori pe săptămână, iar din București aproape zilnic. Eu îți propun un itinerar de 3-4 zile, pe care îl poți prelungi dacă vrei să explorezi și sudul regiunii, pentru a ajunge la plajele spectaculoase.

  • Ziua 1: Matera, Bari
  • Ziua 2: Ostuni, Cisternino, Locorotondo, Alberobello
  • Ziua 3: Polignano a Mare, Monopoli
  • Ziua 4: Zoosafari Fasano și Fasanolandia (opțional)

Transport în Puglia

Transportul în comun

Poți merge cu transportul în comun în regiune, nu e imposibil, sunt trenuri și autobuze, însă cred că este destul de lentă deplasarea, și ar trebui să extinzi vizita pe mai multe zile. Noi am închiriat o mașină la un cost mai mult decât rezonabil, și a meritat.

Dacă nu vrei să închiriezi o mașină, îți recomand, pe lângă transportul în comun, și niște excursii organizate cu ghid. Prin platforma Getyourguide ai garanția unei excursii pentru care poți vedea recenzii, un ghid cu tine pretutindeni, ai biletul direct pe telefon, suport 24/7 dacă ai nevoie și anulare gratuită. Excursiile cele mai apreciate, cu plecare din Bari, sunt:

Cu mașina închiriată

Îți recomand să folosești Rentalcars pentru a căuta o mașină de închiriat, este un motor de căutare ce verifică diverse site-uri de închirieri.

Noi, pentru că nu mai aveam card de credit în acel moment, am închiriat de la o agenție locală, Williams Rent, care acceptă card de debit. Este un pic în afara aeroportului din Bari, dar au transport asigurat între locație și aeroport.

Am plătit 176 pentru 3 zile și nu ne-au impus să luăm asigurare. Nu a fost neapărat grozav, ne-au dat și un scaun de mașină tare murdar… Am ieșit mai ieftin, să zic, pentru că nu am plătit asigurare, dar costul efectiv al mașinii era mai mic prin Rentalcars. Și nu e o idee prea bună să circuli în Italia fără asigurare. În orice caz, îi poți contacta pe site ca să îți facă o ofertă de preț.

Costuri

Am călătorit în septembrie 2021, 3 persoane, am stat 3 nopți în Bari și ne-a costat în total 995. Au fost 3 zile în total, am ajuns în Bari dimineața și am plecat tot dimineața. E un cost cam mare pentru 3 zile, dar e vorba și de o mașină închiriată și cum știm, prețurile după pandemie au crescut foarte mult.

Am zburat cu Wizz și zborurile au fost 154 în total, cu biletul de infant care la Wizz are preț fix de 30€ pe segment și locuri plătite în avion. Cazarea în Bari pentru 3 nopți a fost 225, iar mașina închiriată 176. Am vizitat doar Zoosafari, în rest nu prea ai ce să vizitezi cu plată în zonă, mai degrabă să te plimbi prin orășele. Nu am cheltuit foarte mult pe mâncare, deși ne-am răsfățat cu bunătăți, căci prețurile nu sunt foarte mari, într-o seară am dat 40€ pe cină, în altă seară 29€, pe un prânz 27€, cu două sau trei feluri de mâncare.

Cât costă o vacanță în Puglia

Cât costă o vacanță în Puglia

Ce să vizitezi în Puglia – zona din mijlocul regiunii

Bari

Recunosc că am văzut prea puțin din Bari, deși a fost baza noastră, aici ne-am cazat. Vreo două seri ne-am plimbat prin oraș, dar ambele au fost scurtate căci Mara trebuia să ajungă la nani. Cum spuneam, am parcat mașina la plaja Pane e Pomodoro, o plajă generoasă, unde am crezut că putem petrece ceva timp, dar era înnorat când am ajuns, și ne-am plimbat pe jos pe faleză (lungomare) spre oraș. Sunt 2.5 km între plajă și Teatro Margherita, faleza e chiar drăguță pentru plimbări.

Dar apoi în centru nu am reușit să vedem decât străduțele unde își fac veacul bunicuțele care pregătesc paste proaspete în stradă, străduțele în semi-cerc Via Arco Basso și Strada Arco Alto. Mi-a plăcut mult să văd această tradiție, poți să cumperi paste de la ele, și mi se pare o idee grozavă de suvenir! Noi ne-am ținut departe de ele căci erau toate cu gluten, dar chiar e ceva deosebit.

Pentru cină îți recomand neapărat să încerci Pizzeria & Spaghetti House Bari-Napoli, am mâncat zilnic la ei, căci au și opțiuni fără gluten, au niște paste dumnezeiești, și acum le pomenim!

restaurant in Bari, Puglia

Risotto si spaghete la Bari-Napoli

În plus, dacă ești în Bari trebuie neapărat să încerci focaccia barese! Este diferită de clasica focaccia genovese, e pur și simplu divină, o decadență plină de ulei de măsline și roșii mmmmm… Văzusem clipul acesta înainte să mergem, și cred că spune tot. 😊Noi am încercat focaccia fără gluten de la Colibrio, dar în clip spune despre Panificio Fiore că e un local cu tradiție de peste 100 de ani, așa că adaugă-l pe lista ta de obiective!

Ce ar trebui să mai vezi în Bari: Castello Svevo di Bari, Basilica Cattedrale Metropolitana Primaziale San Sabino, Colonna della Giustizia, Basilica San Nicola. Pentru shopping mergi pe Via Sparano da Bari.

Încearcă o experiență inedită în Bari:

Bari

Lungomare Bari

Bari

Plaja Pane e Pomodoro, Bari

plaja Pane e Pomodoro din Bari

Prima dată la plajă pentru Mara

Bari

Teatro Margherita, Bari

Bari, Puglia

Corso Vittorio Emanuele II, Bari

Matera

Matera de fapt nu se află în Puglia, ci în regiunea alăturată, Basilicata, dar este atât de aproape de Bari (65km, cam 1h de condus), și e un oraș atât de deosebit, încât toată lumea îl include în itinerarul său pugliese. Matera a fost ocupată continuu încă din Paleolitic (secolul 10 î.Hr.) și este renumită pentru amplasarea sa spectaculoasă, pe marginea unui canion erodat de râul Gravina, și pentru peșterile săpate în cele două stânci, laturile canionului, care poartă denumirea de Sassi di Matera (stâncile din Matera).

În Matera nu ai neapărat ceva de vizitat în afara punctelor de belvedere, poți să te plimbi lejer prin oraș și să absorbi emoția locului. Pare o întreagă așezare sculptată în piatră și chiar și zonele mai noi arată tare, tare frumos. Noi am parcat aici cu 0.50€ pe oră.

Câteva puncte de belvedere pe care nu trebuie să le ratezi:

  • Convent of Saint Agostino (priveliștea de carte poștală, cea mai faimoasă) – aici pe hartă
  • Belvedere Luigi Guerricchio detto dei “Tre Archi”
  • Chiesa di San Pietro Barisano
  • Piazza San Pietro Caveoso
  • Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli
  • Belvedere Murgia Timone – dacă vrei să faci un traseu ușor până aici, acest punct este pe stânca de vis-a-vis de oraș

Ne-a plăcut teribil orașul, dar totuși a fost o experiență cam.. goală de însemnătate. Nu avusesem timp să ne documentăm acasă despre Matera, așa că ne uitam și admiram, dar nu prea știam ce vedem. 😄Cred sincer că acesta este unul dintre locurile pe care e bine să le vezi alături de un ghid, care îți poate explica vrute și nevrute și îi poți pune întrebări. E un oraș încărcat de istorie (și preistorie!) și e păcat să nu îi cuprinzi toate dimensiunile. Îți recomand cel mai apreciat tur ghidat al orașului, și chiar te rog să îmi spui în comentarii sau pe Instagram cum ți s-a părut:

Un mic sfat: dacă mergi cu copii mici te sfătuiesc să lași căruciorul la mașină. Matera e construit pe diferite niveluri și ești într-o continuă urcare sau coborâre pe trepte, iar străduțele pietruite nu sunt deloc prietenoase pentru cărucior. Noi am pus-o pe Mara în Manduca, am pliat căruciorul (noroc că se pliază ca un troller) și l-am cărat degeaba după noi.

Matera

Matera – priveliște de la Convent of Saint Agostino

Matera

Matera, Puglia

Matera

Matera, priveliște de la Belvedere Luigi Guerricchio

Matera

Matera, Puglia

Matera

Peșterile în stâncă din Matera

Matera

Matera, Puglia

Matera

Mara abia învăța să meargă <3

Matera

Matera, Puglia

Monopoli

Cred că Monopoli mi-a plăcut cel mai mult din ce am văzut în Puglia! Un oraș atât de liniștit, cu străduțe pavate, cu case albe ori din piatră, oaze de verdeață pe ici pe colo, colțuri fotogenice care mai de care, a fost pur și simplu o plăcere să ne plimbăm aiurea, fără vreun scop. Am ajuns în Porto Antico, dar de acolo nu am avut un plan, am luat la rând străduțele întortocheate din centrul istoric.

Mara a adormit în sistem după lungi proteste, așa că ne-am plimbat liniștiți vreo oră și jumătate, timp pentru noi doi, ca înainte. Poate de asta mi-a plăcut atât de mult!

Nu îmi amintesc exact unde am parcat în Monopoli, dar aici este o parcare gratuită.

Monopoli, Puglia

Porto Antico din Monopoli

Monopoli, Puglia

Monopoli, Puglia

Monopoli

Monopoli, Puglia

Monopoli, Puglia

Monopoli

Momente liniștite în Monopoli 🙂

Monopoli

Monopoli, Puglia

Monopoli, Puglia

Monopoli

Monopoli, Puglia

Monopoli, Puglia

Aproape de Monopoli poți admira Via Traiana, un drum construit la inițiativa Împăratului Traian în 108-110 d.Hr. pentru a îmbunătăți comunicarea cu estul. Era unul dintre cele mai importante drumuri ale Imperiului Roman.

Dacă ai timp, fă o oprire și la Grotta della Cala Tre Buchi și Grotticella Sella.

Polignano a Mare

Polignano a Mare e un orășel tare pitoresc! Aici vei găsi micul golf între stânci, cu o plajă la bază, o imagine emblematică a regiunii, sau cel puțin așa o percep eu. Totul e superb aici și parcă are o notă mai elegantă decât Monopoli. Dar e și sensibil mai aglomerat. Noi am parcat aici cu 1.50€ pe oră.

Noi am ajuns în Polignano aproape de apusul soarelui și nu am prins cea mai bună lumină, golful era deja în umbră. Nu ne-a deranjat, dar am ținut să precizez, în caz că vrei fotografii mai bune cred că e oportun să mergi mai spre mijlocul zilei.

Polignano a Mare e construit pe mai multe niveluri, tu când ajungi aici vei fi sus, la nivelul podului Ponte Borbonico. Ca să ajungi la plajă trebuie să cobori, altfel rămâi mereu la acest nivel. Am menționat pentru că până să ajung aici nu îmi era clar pe unde și cum trebuie să urc ca să am parte de priveliștea minunată. 😊Punctul de belvedere faimos se numește Belvedere su Lama Monachile (mica plajă din golf este Lama Monachile), și ca să ajungi aici trebuie doar să mergi pe străduțe, plecând de la pod, nu e nimic de urcat.

Nu rata nici Belvedere Terrazza Santo Stefano sau Pietra Piatta. Și pentru o experiență inedită, fă o plimbare cu barca cu motor pe mare pentru doar 30€!

 

În Polignano a Mare s-a născut Domenico Modugno, un faimos cântăreț italian, autorul melodei Volare / Nel blu dipinto di blu, a cărui statuie o vei găsi în micul oraș.

Polignano a Mare, Puglia

Priveliște de la Belvedere su Lama Monachile

Polignano a Mare

Ponte Borbonico, Polignano a Mare

Polignano a Mare

Plaja Lama Monachile văzută de pe Ponte Borbonico

Polignano a Mare

Străduțe în Polignano a Mare

Polignano a Mare

Polignano a Mare, Puglia

Polignano a Mare, Puglia

Statuia lui Domenico Modugno

Polignano a Mare, Puglia

Pietra Piatta, Polignano a Mare

Love 😍

Dacă vrei să iei o gustare încearcă Pescaria, e un restaurant foarte apreciat. Și dacă ai timp, fă o oprire și în orășelul învecinat San Vito, din fața Ristorante La Colonna (aici pe hartă) ai o priveliște tare frumoasă spre Abbazia di San Vito.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Puglia (@amolapuglia)

Alberobello

Ahh Alberobello, această bijuterie de orășel înțesată de căsuțe Trulli! Din păcate noi nu am avut cea mai bună experiență aici. Din cauza aglomerației, nu din alt motiv.. Și noi am fost în septembrie, nu vreau să știu cum e vara!

Orășelul este drăguț, dar noi nu l-am găsit chiar atât de drăguț încât să stârnească hoardele astea de turiști. Sincer, nu știam cum să plecăm mai repede! Am parcat aici (cu 2-3€ pe oră, nu mai știu exact), dar sunt mai multe parcări împrejur, și am încercat să dăm din coate prin mulțime până am ajuns la strada principală, Largo Martellotta.

Apoi am traversat strada spre cartierul Rione Aia Piccola, care oricum e cea mai frumoasă zonă din orășel (în zona asta pe hartă), dar aparent nu știau hoardele. Aici a fost mult mai decent, am putut să ne tragem sufletul și să ne plimbăm liniștiți printre căsuțele cu acoperișuri simpatice, chiar am și intrat într-una.

Sunt câteva puncte de belvedere pe acest deal: Villa Comunale Belvedere Parco, Trulli Panoramic View. Mai aveam pe listă și Casa D’Amore, Trullo Sovrano, dar nu am mai ajuns. Încă ceva deosebit ar fi Parrocchia di Sant’Antonio di Padova, o biserică în stil Trullo.

Încearcă un tur ghidat în Alberobello:

 

Pentru noi a fost un loc supraevaluat, dar nu pot spune că nu îl recomand. Nu aș mai merge a doua oară acolo, dar mi se pare o oprire destul de importantă într-o vacanță în Puglia.

Alberobello, Puglia

Alberobello, Puglia

Alberobello

Străduțe liniștite în Rione Aia Piccola, Alberobello

Alberobello

Alberobello

Acoperișuri trulli în Alberobello

Alberobello, Puglia

Alberobello, Puglia

Alberobello

Aglomerație în Alberobello

Cisternino

Cisternino e unul dintre orășelele mai puțin cunoscute pe care ne-am propus să le vizităm, alături de Ostuni și Locorotondo, până când o dimineață ploioasă ne-a dat planurile peste cap. Dar am apucat să ne plimbăm prin Cisternino și l-am găsit adorabil! Plin de localnici ieșiți la promenada de după-masă, care își făceau poze la un photo-corner instalat în stradă, cu mileuri expuse pe post de decorațiuni și aerul acela îmbietor de orășel mic, în care timpul se desfășoară mai lent.

Am prins și un început de apus aici, ne-am clătit privirile pe la tarabele pline de flecuștețe și ne-am plimbat cu micuța Mara de mână, căci încă nu își dăduse drumul să meargă singură.

Cisternino, Puglia

Cisternino, Puglia

Cisternino, Puglia

Cisternino, Puglia

Cisternino, Puglia

Cisternino

Cisternino, Puglia

Cisternino

Cisternino, Puglia

Străduțe în Cisternino

Cisternino, Puglia

Cisternino, Puglia

Nu e neapărat ceva anume de văzut în acest orășel, dar încearcă să ajungi în Piazza Vittorio Emanuele și pe Ponte della Madonnina. În funcție de sezon, orașul va fi decorat cu mileuri, o tradiție locală tare deosebită, sau de Crăciun e îmbrăcat tot în ornamente fantastice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vink (@vinkweb)

Zoosafari Fasano și Fasanolandia

Mi-e greu să recomand o atracție cu animale sălbatice, but here it goes, căci am fost și noi aici, e o idee în special dacă ai copii. Zoosafari Fasano e un soi de „safari”, cu niște spații mari pentru animalele mari, prin care te plimbi cu mașina personală (deci nu găsești la ei de împrumutat o mașină). Este al doilea cel mai mare parc natural din Europa. În același timp, este și un parc de distracții.

Cea mai impresionantă treabă în zona de safari a fost să dăm să mănânce girafelor, își băgau capul în mașină după morcovi. 😄Deși scrie că nu ai voie să dai de mâncare animalelor.. Dar pe drum spre safari sunt oameni care vând punguțe cu morcovi și arahide cu 5€ punguța și nu ne-am putut abține.

Durează cam o oră să parcurgi zona cu Safari, apoi intri în zona pietonală, Fasanolandia. Aici e chiar o grădină zoo, ori eu boicotez cu toată inima grădinile zoo, citesc acum că au și spectacole cu lei de mare… 😢 Dar sunt și vreo trei zone unde te plimbi cu un trenuleț în spațiul dedicat animalelor (deci cu spațiu ceva mai mare), și au aici și un parc de distracții, cu roller coasters și alte atracții în care te poți da, mai multe detalii aici și aici. Noi nu am stat, căci se apropia ora de somn și Mara nu avea răbdare.

Zoosafari este deschis zilnic din aprilie în septembrie, iar în restul lunilor programul variază, cel mai bine verifică aici programul lor. În orice caz, ține cont că parcul e deschis dimineața, în principiu între 9:30 – 15:00. Se află la 17km de Alberobello, sau la 17km de Monopoli.

Biletul costă 32 pentru un adult, 25 pentru copiii între 4 și 10 ani, iar copiii sub 4 ani sau sub 1m înălțime intră gratuit. Poți cumpăra și bilet exclusiv pentru Fasanolandia, parcul de distracții, este 18€ pentru adulți și copii peste 4 ani. Verifică aici mai multe detalii despre ce cuprinde fiecare bilet.

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano

Zoosafari Fasano, Puglia

Zoosafari Fasano, Puglia

Zoosafari Fasano, Puglia

Girafe la Zoosafari Fasano în Puglia

Ostuni

În Ostuni și Locorotondo nu am reușit să ajungem, căci am prins o jumătate de zi ploioasă care ne-a ținut în casă. Dar ți le recomand neapărat, mai ales Ostuni, care mi se pare că e perla nerecunoscută a regiunii!

Foarte aproape de Ostuni este o fermă unde poți învăța cum se prepară mozzarella, mereu mi-am dorit să vizitez așa ceva. Sau încearcă vizita la o livadă de măslini:

Ostuni este supranumit La Città Bianca, Orașul Alb, datorită clădirilor și zidurilor albe și are un centru istoric fascinant, construit pe un deal. Nu trebuie să ratezi Catedrala, cu o fațadă tare deosebită, și casa cu ușa albastră, care este undeva pe via de Landria Balsamo, caută pe maps La casa con la porta blu.

Locorotondo

Locorotondo este un alt minunat orășel alb, al cărui nume înseamnă Loc Rotund, căci centru său istoric este construit în inele concentrice. Am mai multe locuri salvate pentru acest orășel: Santuario di San Rocco, Chiesa Rettoria Madonna della Greca, Chiesa di San nicola di Myra, Palazzo Morelli, Chiesa Madre di S. Giorgio Megalomartire.

Ce să vizitezi în Puglia în 4 zile – obiective, cazare, itinerar

Sper, ca întotdeauna, că am fost de ajutor cu explicațiile și planurile mele. Ador când în comentarii, mesaje, sau chiar când mă opriți pe stradă (!) îmi spuneți că v-au ajutat mult articolele mele să vă organizați vacanța, e cel mai grozav sentiment! Îmi place enorm să lucrez la blog și să organizez toate detaliile și fotografiile, dar când știu că vă și ajută mult, pfoai, prind aripi! 😄

Îți doresc o vacanță minunată în Puglia!

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d bloggers like this: