Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

O zi la Pompeii, Vezuviu și Herculaneum

Coasta Amalfi: Pompei și Vezuviu

Ruinele de la Pompeii și Vezuviul în depărtare

Când ești în Napoli trebuie neapărat să ajungi să vezi Pompeii și Vezuviu, dar îți recomand să faci o oprire și la Herculaneum, un alt oraș înghițit de erupția vulcanului. Vizita la cele două orașe este o incursiune fascinantă într-un trecut glorios al erei romane, iar plimbarea pe marginea craterului unui vulcan activ e o senzație unică!

Astfel ai asigurată o excursie de o zi din Napoli care îți promit că te va impresiona peste poate!

Ți-aș recomanda să începi cu Pompeii dacă vrei să faci un tur cu ghid, căci acestea se țin numai până în jur de 13:30. Apoi să continui cu Vezuviu și la final să vezi Herculaneum. Ai timp suficient într-o zi să le vezi pe toate trei fără să fii pe grabă.

 

Vezuviu

Să începem cu cel mai periculos vulcan activ de pe planetă, Vezuviul. Este considerat cel mai periculos pentru că e înconjurat de o comunitate foarte mare de orașe locuite, 3 milioane de oameni trăiesc la poalele sale, și în caz de erupție ar avea un impact extrem de mare. Dar oamenii din jur nu vor să se relocheze, ei chiar sunt mândri de faptul că locuiesc la marginea unui vulcan, și susțin că au sângele fierbinte din cauza asta. Sau cel puțin așa îmi povesteau niște colegi de la Napoli, când am călătorit aici cu munca.

Când vizitezi Vezuviul ai grijă să te încalți cu încălțări comode, căci ai ceva de urcat pe jos, și să porți haine mai călduroase. Noi când am urcat era un vânt teribil de aproape ne lua pe sus și desigur că am și înghețat.

Verifică aici orarul de vizitare al craterului, Parcul Național Vezuviu se deschide la 9:00 și în funcție de sezon se închide între 15:00 și 18:00. Biletul de acces la crater costă 10 de persoană, iar copiii sub 120cm au acces gratuit. Pe lângă asta trebuie să alegi o modalitate de transport, ți le prezint pe fiecare mai jos.

Cum ajungi la Vezuviu

Poate cel mai comod este să rezervi un tur ghidat pentru o zi la Vezuviu și Pompeii, include preluarea de la hotel, intrările la Pompeii și Vezuviu, un prânz cu pizza și băuturi și ghid pe tot parcursul traseului.

Pentru a ajunge la Vezuviu cu transportul în comun trebuie să iei trenul Circumvesuviana din Napoli, e un tren care circulă la fiecare jumătate de oră între Napoli și Sorrento. Trenul se ia din gara Napoli Porta Nolana sau gara principală Garibaldi, este linia albastră spre Sorrento, iar o călătorie costă în jur de 3€. Trebuie să cobori ori la Ercolano Scavi, unde te poți opri ca să vizitezi și situl arheologic Herculaneum, ori la Pompei Scavi, unde se află situl arheologic Pompeii. Chiar lângă gară atât în Pompei cât și în Ercolano ar trebui să găsești servicii care oferă transfer dus-întors la Vezuviu pentru 7-10€ de persoană. Apoi trebuie să plătești 10€ intrarea în Parcul Național Vezuviu.

Poți urca și cu mașina personală, dar până la un punct. Trebuie să o lași în parcarea de aici (pentru care noi am plătit 5€) și să urci mai departe cu un shuttle care costă 2 de persoană dus-întors. Sunt doar 1.5km, dar păstrează-ți puterile și ia shuttle-ul, ai de urcat mai departe 🙂. Shuttle-ul te lasă la Biglietteria (casa de bilete, aici pe google maps), trebuie neapărat să îți cumperi de aici biletele pentru Parcul Național Vezuviu, căci dacă ajungi sus și nu le ai trebuie să te întorci. Biletele, cum spuneam, sunt 10 de persoană.

Pe harta de mai jos trebuie să lași mașina la intersecția marcată cu P de la Parcare, shuttle-ul te duce până la 2 unde este Biglietteria, iar intrarea în parc este la 3.

Vezuviu, Coasta Amalfi

Vezuviu, Coasta Amalfi

Aici este casa de bilete (Biglietteria)

Mai departe trebuie să urci pe jos. De la casa de bilete sunt 300m până la parcarea unde opresc autocarele, aici este intrarea în parc. Mai departe ai de urcat cam 1.2km până pe marginea craterului, este o pantă destul de abruptă de teren accidentat și ritmul este susținut. Nu e umbră deloc pe traseu, dar la ce vânt era nu ne doream decât să stăm în soare! Craterul este la 1200m altitudine, deci s-ar putea să fie rece în orice sezon. Iar priveliștile sunt minunate, se vede Napoli în depărtare, Pompeii, și chiar și insula Ischia.

Vezuviu, Coasta Amalfi

Napoli văzut de pe Vezuviu

Pe marginea craterului mai poți face o plimbare de 500m. E cu adevărat impresionant, mai ales că se văd unele zone fumegând!

Vezuviu, Coasta Amalfi

Vezuviu, Coasta Amalfi

Marginea craterului

Vezuviu, Coasta Amalfi

Herculaneum

A fost o decizie spontană să mergem la Herculaneum, treceam pe lângă el în drum de la Vezuviu spre Pompeii și am zis de ce nu. Am făcut o alegere tare bună, e un oraș mult mai mic decât Pompeii, dar foarte fascinant, mai ales descoperirea pe care aveam să o facem în vechiul port.

Herculaneum, Coasta Amalfi

Ruinele de la Herculaneum, în spate se vede Vezuviu

Parcul arheologic Herculaneum (care în italiană se numește Ercolano) se deschide la 8:30 și se închide la 19:30 de la 15 martie la 15 Octombrie, și la 17:00 pe perioada iernii. Verifică exact programul aici, la sfârșitul paginii. Poți ajunge aici cu trenul Circumvesuviana din Napoli, trebuie să cobori la gara Ercolano Scavi și ai 1 km de mers pe jos până la situl arheologic. Sau dacă mergi cu mașina o poți lăsa în parcarea din fața parcului.

Herculaneum, Coasta Amalfi

Herculaneum, Coasta Amalfi

Herculaneum, Coasta Amalfi

Ruinele de la Herculaneum

Herculaneum, Coasta Amalfi

Biletul de intrare costă 13€ de persoană, vei primi o hartă cu ceva informații și te poți plimba liber printre ruinele dezgropate. Cumpără online bilet skip the line la Herculaneum, ai și opțiunea de a adăuga audio guide.

Însă poți opta și pentru un tur ghidat și sunt sigură că face experiența mult mai interesantă și educativă. Simțeam destul de acut nevoia să aflu mai multe despre construcțiile pe care le vedeam, despre civilizația cândva înfloritoare de aici, despre ziua fatidică. Broșura este destul de seacă, dar am trecut pe lângă un grup care avea ghid și am auzit câteva informații foarte interesante.

În special când am ajuns jos și am văzut mulțimea de schelete în ceea ce păreau a fi niște temnițe, trupuri prinse în ultimele lor clipe în diverse poziții, și nu înțelegeam ce e cu ele, am simțit nevoia de a pune multe întrebări. Am aflat abia acasă, dintr-un documentar la care am nimerit întâmplător la tv, că acolo era vechiul port al orașului, când marea era mai retrasă. Oamenii adunați acolo așteptau salvarea de pe mare, bărci care nu aveau să mai ajungă.

Herculaneum, Coasta Amalfi

Herculaneum, Coasta Amalfi

Herculaneum, Coasta Amalfi

Herculaneum, Coasta Amalfi

Mi s-a părut mai fascinantă cumva vizita la Herculaneum decât la Pompeii. Probabil pentru că este mult mai mic și poți avea o privire de ansamblu asupra lui, și pentru că îl poți cuprinde în întregime cu privirea parcă înțelegi mai bine cum era organizat și cum se desfășura viața aici cu două mii de ani în urmă.

Pompeii

Pompeii, Coasta Amalfi

Ruinele de la Pompeii

Pompeii este un loc atât de emblematic, un oraș înghețat la propriu în timp. Erupția Vezuviului în 79 l-a acoperit cu un strat de 4-6 metri de cenușă vulcanică și astfel s-a conservat în mare parte, oferind o priveliște unică în viața de zi cu zi a romanilor.

Orașul era un fel de stațiune de lux în timpul romanilor, unde cei bogați aveau case de vacanță. În acele timpuri se afla chiar la malul mării, astăzi marea fiind retrasă la 700 de metri depărtare. Avea străzi pietruite, un forum, o piață de unde puteai cumpăra alimente, lăcașuri de cult, băi (foarte populare printre romani), un teatru pentru spectacole și chiar un bordel. Avea multe case private luxoase, cu decorațiuni somptuoase și grădini elegante. Pompeii era dezvoltat și înfloritor, cu un stil de viață afluent.

A fost descoperit în 1763 iar după 1860 arheologul Giuseppe Fiorelli, văzând că sunt spații goale unde fuseseră materii organice, de exemplu trupurile oamenilor, a avut ideea genială de a umple spațiile cu gips, astfel obținând mulaje după pozițiile celor care au pierit, în ultimele lor clipe. În acest fel a surprins un copil dormind, un brutar scoțând pâinea din cuptor, un cățel întins pe spate. Multe dintre mulaje sunt la Muzeul de Arheologie din Napoli, dar sunt câteva și la fața locului, și chiar sunt marcate pe hartă.

Puțină istorie despre orașul Pompeii

Pompeii a fost întemeiat în secolul 8 î.Hr și a fost locuit și dezvoltat pe rând de oscani, un popor din centrul Italiei, etrusci, greci, și samniți, care erau aliați cu romanii, astfel că din 343 î.Hr. orașul a intrat pe orbita romanilor. Samniții au luptat alături de romani în mai multe rânduri și în final în 89 î.Hr. au primit cetățenie romană și Pompeii a devenit oficial colonie romană.

Aici ajungeau bunurile de pe mare și erau trimise mai departe către Roma pe Via Appia. Limba oficială devine latina și multe dintre familiile aristocrate își latinizează numele.

Sunt semne că înainte de erupția din 79 locuitorii Pompeii o duceau foarte bine, întreaga zonă, inclusiv Herculaneum, fiind prosperă datorită fertilității solului. Regiunea era recunoscută pentru cutremure frecvente, însă în anul 62 a avut loc un cutremur foarte puternic, se crede că a fost între 5 și 6 grade pe scara Richter, care a distrus o bună parte din Pompeii. Dar între anii 62 și 79 au reușit să construiască o bună parte la loc și chiar să adauge noi elemente și decorațiuni din marmură.

Băile Centrale au fost construite după cutremur, o clădire modernă cu îmbunătățiri exact cum se făceau la Roma, cu pereți încălziți și spații largi și luminoase. A trebuit să demoleze o serie de case pentru a construi băile, și se presupune că au profitat că acestea fuseseră distruse în cutremur. Faptul că orașul era în plină dezvoltare arată că Pompeii nu a făcut un efort prea mare pentru a își reveni după cutremur.

Se estimează că Pompeii avea 25.000 de locuitori, dintre care mulți au reușit să fugă atunci când a început erupția. Cu toate acestea, din motive necunoscute, 2.000 dintre ei au rămas captivi în oraș. Nici nu știau că Vezuviul este un vulcan, pentru că nu mai erupsese de 1800 de ani, și nici nu aveau un cuvânt pentru acesta, fiindu-i atribuit ulterior după zeul roman al focului, Vulcan. Lava topită, cu o temperatură de 700 grade Celsius, a cuprins toate localitățile de la baza vulcanului cu o viteză de 110km/h.

Pompeii, Coasta Amalfi

Vizita la Pompeii

Ca să ajungi la Pompeii cu transportul în comun trebuie să iei trenul Circumvesuviana din Napoli și să cobori la gara Pompei Scavi, de aici mai ai de mers foarte puțin la dreapta până la intrarea în parcul arheologic. Sau dacă vii cu mașina, e o parcare un pic mai sus de gară (aici pe google maps) cu 3€ pe oră.

Parcul e deschis între 9:00 (8:30 în weekend) și 19:30 din aprilie până în octombrie și între 9:00 (8:30 în weekend) și 17:00 din noiembrie până în martie. Verifică exact aici, poate se modifică orarul.

Biletul de intrare la Pompeii e 16, și poți cumpăra online bilet skip the line. Există și tururi ghidate, nu sunt organizate de parc, dar dacă ajungi în prima parte a zilei (până în ora 13:30) vei găsi ghizi acreditați la intrare și poți rezerva direct cu ei. Poți rezerva un astfel de tur ghidat online, dacă mergi într-o perioadă aglomerată poate nu îi prinzi pe cei de la fața locului. O idee bună este și turul ghidat pentru o zi la Vezuviu și Pompeii, pe care l-am mai menționat. Include preluarea de la hotel, intrările la Pompeii și Vezuviu, un prânz cu pizza și băuturi și ghid pe tot parcursul traseului.

Eu sunt mare fană tururi ghidate de când am vizitat Acropolele din Atena cu un ghid. Am simțit că am primit informații neprețuite și povești care nu apar în nicio broșură. De asta aș fi vrut să ne luăm și la Pompeii un ghid, dar ni s-a părut cam scump și încercam să ne ținem bugetul sub control. Am ajuns la Pompeii târziu, în jur de 17:00 și mai era un singur ghid pe acolo în căutare de clienți, cred că ne-a cerut cam 15€ de persoană, posibil dimineața să fie mai scump. De asta ne-am luat audio guide, care a fost util, nu zic nu, dar cred că am fi aflat multe alte lucruri de la un ghid în persoană.

Vizita la Pompeii ar putea să se întindă pe câteva ore, tururile ghidate durează două ore, iar pe cont propriu poate ajungi și la trei ore. Nu uita să îți iei apă la tine și eventual o pălărie, căci nu ai pic de umbră acolo.

Pompeii, Coasta Amalfi

Străzile pietruite din Pompeii

Pompeii, Coasta Amalfi

Ce poți vedea în parcul arheologic Pompeii

Parcul Pompeii e destul de mare și ai o mulțime de situri pe care le poți vedea, să te tot plimbi pe străduțele pietruite antice. Dar sunt câteva locuri mai importante pe care ar fi bine să nu le ratezi:

Forumul – Forumul civil reprezintă centrul vieții cotidiene a orașului, aici erau toate clădirile publice pentru administrarea orașului și a justiției, pentru gestionarea afacerilor, pentru activități comerciale (piețe) și de asemenea aici erau principalele lăcașe de cult. M-au impresionat poveștile ascultate la audio guide despre cum se aplica justiția în timpul romanilor sau cum și-au dat seama arheologii care era piața de pește: au descoperit oase de pește în canalul de sub piață

Coasta Amalfi: Pompei și Vezuviu

Forumul din Pompeii și Vezuviul în depărtare

Pompeii, Coasta Amalfi

Pompeii, Coasta Amalfi

Casa Poetului Tragic – este renumită pentru mozaicul cu inscripția Cave Canem (atenție la câine). Are mozaicuri rafinate, ca multe alte case din oraș ce aparțineau romanilor bogați. Noi ne-am zăpăcit și nu am reușit să ajungem aici, dar mi-ar fi plăcut să văd mozaicul.

Casa Faunului – una dintre cele mai mari case din Pompeii, la aproape 3000 de metri pătrați. Bogăția și nivelul social al proprietarului sunt deja percepute din stradă: trotuarul poartă inscripția de bun venit în latină (HAVE), ușa maiestuoasă este încadrată de stâlpi cu capiteluri decorate, podeaua de intrare este încrustată cu triunghiuri policromate în marmură galbenă, verde, roșie și roz.

Decorațiunile sunt excepționale, iar în centrul atriumului principal se află o copie a celebrei statui a satirului dansator, sau Faun, care a și dat numele casei. Tot aici se află și celebrul mozaic din secolul 2 î.Hr. cu bătălia dintre Alexandru cel Mare și regele persan Darius. Originalele mozaicurilor și a statuii Faunuui sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Napoli.

Pompeii, Coasta Amalfi

Casa Faunului, Pompeii

Pompeii, Coasta Amalfi

Pompeii, Coasta Amalfi

Mozaicul cu bătălia dintre Alexandru cel Mare și regele persan Darius

Bordelul (Lupanar) – aici prostituatele, în mare parte sclave grecești și orientale, își practicau profesia pentru care erau plătite între 2 și 8 assi (o cupă de vin costa 1). La parter sunt cinci camere dotate cu paturi, închise pe vremuri cu o perdea, iar la capătul coridorului era o toaletă. Pe pereți sunt picturi cu imagini erotice care povesteau clienților activitățile ce se desfășurau aici. Termenul de lupanarul provine din latinul lupa ce desemna prostituata.

Pompeii, Coasta Amalfi

Lupanarul din Pompeii

Terme Stabiane – datează din secolul 2 î.Hr și sunt printre cele mai vechi băi pe care le cunoaștem din lumea romană. Am ascultat la audio guide informații tare interesante despre sistemul prin care încălzeau camerele.

Anfiteatro – este cel mai vechi amfiteatru dintre cele cunoscute din lumea romană. A fost construit în 70 î.Hr. (Colosseumul a fost terminat în anul 80, la peste un secol) și putea găzdui până la 20.000 de spectatori nu numai din Pompeii ci și din orașele învecinate.

Pompeii, Coasta Amalfi

Amfiteatrul din Pompeii

Villa dei Misteri – preia numele după sala misterului situată în partea rezidențială a clădirii, cu vedere la mare. Aici se află o frescă imensă continuă ce acoperă trei ziduri, una dintre cele mai bine păstrate picturi din antichitate, ce înfățișează un ritual de mister, adică destinat practicanților cultului. Scena este legată de Dionisos care apare pe peretele central împreună cu soția sa Arianna. Poți vedea aici un clip cu frumoasa vilă. Noi nu am ajuns să o vedem căci era mai departe de stiul principal, dar dacă ai timp merită să o vizitezi.

O zi la Pompeii, Vezuviu și Herculaneum

La finalul vizitei am trecut prin clădirea administrativă de la intrare și ne-am oprit câteva minute să vedem un clip cu Pompeiul în perioada sa de glorie reconstruit în 3D. Abia atunci am putut pune cap la cap ce tocmai văzusem, și ne-am putut imagina cu adevărat cum arăta orașul pe vremuri și cum se desfășura viața localnicilor. Așa că nu rata clipul la ieșire!

Sper că ți-am oferit suficiente detalii ca să îți poți organiza vizita la Pompeii, Vezuviu și Herculaneum, și de asemenea sper că te-a convins că merită petrecută o zi din vacanța ta pe Coasta Amalfi pentru a vedea aceste trei locuri unice!

Îți doresc o vacanță minunată!


Citește și:

«

»

3 COMMENTS

 • Bianca Oancea

  Foarte detaliat, Diana! Ai reusit sa ma faci parte din traseul pe care l-ati facut! Imaginatia si nivelul de detaliu oferit m-au facut componenta vie a povestii. Felicitari pentru munca depusa si pentru un produs exceptional!

  • Diana
   AUTHOR

   Uau merci mult, Bianca! Niciodata nu realizez daca e prea rece un articol sau cum va fi primit, mai ales unul de acest gen, cu informatii practice. Merci mult mult si te pup!

 • Dan

  Super ! Ai povestit foarte frumos.
  Felicitari !

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro