Search here...
TOP
Toscana

Obiective de vizitat în Siena și ponturi utile

Siena e un oraș fermecător, al treilea mare oraș din Toscana după Florența și Pisa. Dar este mai mic, mai romantic, cu un mult mai pronunțat aer medieval și poate ceva mai puțin aglomerat decât rivalele sale. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia, cu o catedrală fabuloasă și un turn nu atât de cunoscut ca cel din Pisa, dar tare impresionant. Iar dacă Veneția are carnavalul, Siena are palio, o faimoasă cursă de cai ce se ține de două ori pe an în Piazza del Campo, care cu ocazia asta este umplută cu nisip.

Culorile simbolice ale Sienei sunt alb și negru, ce provin de la cei doi cai, unul alb și unul negru, ai fondatorilor orașului, Senius și Aschius. Iar Senius este fiul lui Remus, unul dintre legendarii frați fondatori ai Romei, așa că emblema Sienei este lupoaica, pe care o vei regăsi peste tot prin oraș.

Lupoaica, emblema Sienei

Lupoaica, emblema Sienei, în fața catedralei

Lupoaica, emblema Sienei

Ca parcare în Siena îți recomand Parking Santa Caterina, costă 2€ pe oră, e la vest față de centru, dar foarte accesibilă pentru că au construit un sistem de scări rulante până sus în centru. Îl vei găsi dacă mergi un pic de la parcare în sus spre centru, sau pe hartă căutând escalator.

Duomo di Siena

Domul din Siena e o catedrală cu totul impresionantă! Dacă cel din Florența e impunător la exterior, masiv și cu o cupolă ce ne uimește și în ziua de azi, cel din Siena, pe lângă o fațadă splendidă și foarte decorată, are un interior cu totul fabulos!

 

Exteriorul

Întreaga catedrală este construită din marmură albă și un verde spre negru, culorile Sienei. A fost ridicată între 1215-1263 și are una dintre cele mai fascinante fațade din Italia, construită în stil gotic și romanic după proiectele lui Giovanni Pisano, influențat de munca tatălui său, Nicola Pisano.

Catedrala din Siena

Duomo di Siena

Catedrala din Siena - fațadă

Catedrala din Siena

Catedrala din Siena

În 1339 a fost plănuită o extensie a domului, care ar fi dublat dimensiunea structurii. Biserica existentă urma să devină transeptul noii catedrale, iar naosul și culoarele urmau să fie construite în ceea ce astăzi este Piazza Jacopo della Quercia.

Dar construcția s-a oprit brusc în 1348, când Moartea Neagră a lovit Siena. A fost una dintre cele mai violente pandemii de ciumă din istoria lumii și a ucis între 30% și 60% din populația Europei. Ulterior însă, după ce au eradicat ciuma, au realizat că noua structură avea diverse erori de construcție, așa că proiectul nu a mai fost continuat. Naosul incomplet și podeaua, care se văd lângă catedrală, chiar dacă neterminate, sunt o mărturie a puterii și ambiției sieneze.

Catedrala din Siena

Parte din proiectul de extensie se poate vedea în lateralul catedralei

Catedrala din Siena

Facciatone

Interiorul

La interior cele două culori ale Sienei, alb și negru, alternează foarte armonios, în special pe coloane. Cupola cu o bază hexagonală se termină cu un ochi de sticlă construit de însuși Bernini, lateralele sale fiind pictate în albastru cu stele aurii la sfârșitul secolului 15.

Catedrala din Siena

Catedrala din Siena

Ochiul de sticlă construit de Bernini

Podeaua magnifică este alcătuită dintr-un mozaic de 56 de panouri din marmură, în care au fost realizate, prin intarsie, scene istorice sau religioase. Aproximativ 40 de artiști au lucrat între secolele 14-16 la aceste panouri, podeaua fiind una dintre cele mai decorate din Italia, ce acoperă întreaga suprafață a catedralei. În general se ține acoperită și doar câteva mozaicuri sunt expuse, însă pentru 6-10 săptămâni pe an, care în general includ luna septembrie, o țin descoperită. Nici nu știam lucrul ăsta, noi am vizitat în septembrie și am admirat-o în toată splendoarea ei!

Catedrala din Siena

Catedrala din Siena

Catedrala din Siena

Siena reprezentată de lupoaică

Amvonul este făcut din marmură de Carrara și a fost sculptat în 1268 de Nicola Pisano și alți artiști. Prezintă scene din viața lui Hristos, tema principală fiind Judecata Finală. Este cea mai veche operă din catedrală, iar scara datează din 1543.

Amvonul catedralei din Siena

Amvonul catedralei din Siena

Mai multe opere faimoase fac din Domul din Siena un adevărat muzeu. Statuia din bronz a Sfântului Ioan Botezătorul, din capela ce îi poartă numele, este realizată de Donatello, iar altarul Piccolomini, la stânga bibliotecii, are patru sculpturi în nișe cu cei patru apostoli create de un tânăr Michelangelo.

Splendida capelă Chigi a fost construită în secolul 17 după proiectele lui Bernini, iar două dintre sculpturile din nișe sunt create de însuși Bernini. Capela este dedicată Fecioarei Maria, iar pictura ei realizată în secolul 13 de un discipol al lui Guido da Siena este venerată și în ziua de astăzi și i se aduc omagii de pretutindeni. În ajunul bătăliei de la Montaperti din 4 septembrie 1260 împotriva Florenței orașul s-a dedicat Fecioarei Maria, iar victoria împotriva tuturor șanselor, căci florentinii erau mult mai numeroși, a fost atribuită protecției sale miraculoase.

Biblioteca Piccolomini, ce se află înăuntrul catedralei, e foarte impresionantă datorită frescelor foarte vii și colorate. Frescele reprezintă evenimente din viața papei Pius al doilea și au fost realizate de Bernardino di Betto, supranumit Pinturicchio, cel mai probabil după desenele lui Rafael.

Duomo di Siena - biblioteca Piccolomini

Libreria Piccolomini, Duomo di Siena

Duomo di Siena - biblioteca Piccolomini

Duomo di Siena - biblioteca Piccolomini

Vizitarea Domului din Siena

Pentru a vizita Domul ai o mulțime de opțiuni, pe care noi le-am înțeles abia la fața locului. Îți las poza de mai jos cu toate opțiunile, căci prețurile diferă în funcție de sezon. În partea de sus sunt bilete combo, iar în partea de jos sunt biletele simple, la câte o atracție.

Îți las și o poză cu pliantul, ca să vezi ce reprezintă fiecare atracție.

Catedrala din Siena

Catedrala din Siena

În primul rând sunt catedrala și biblioteca Piccolomini, pe care trebuie neapărat să le vezi. Noi ne-am luat un bilet simplu doar pentru acestea două și a fost 8 de persoană. Înăuntrul catedralei poți să îți iei un ghid audio pentru 6. Noi nu ne-am luat dar acum parcă îmi pare rău, există multe dimensiuni ale domului și e ideal să afli despre ele și să le înțelegi.

Tot parte din catedrală, dar la un cost extra, sunt cripta, baptisteriul (care a fost construit sub catedrală), Muzeul Operei și panorama „facciatone (fațada proiectului de extensie, care a fost abandonat) – toate acestea, împreună cu catedrala și biblioteca intră în biletul OPA SI Pass și costă 8-13€ în funcție de sezon, sau 15€ când podeaua este descoperită.

Porta del Cielo este un tur al acoperișului și cupolei și biletul pentru aceasta, inclusiv toate cele de mai sus, este 20.

Apoi mai există combinații ale variantelor de mai sus plus Santa Maria della Scala.

Dacă ar fi să merg din nou la Domul din Siena aș lua un bilet complet, pentru a vedea toate spațiile, inclusiv Porta del Cielo și inclusiv cu ghid audio. Mi se pare o structură atât de deosebită încât merită să afli cât mai multe despre ea. În același timp, aș merge chiar la deschidere sau cât mai aproape de închidere, căci era atât de multă lume când am fost noi de nu puteam să îmi aud propriile gânduri. Apropos, este deschisă zilnic între 10:30 – 17:00, iar duminica între 13:30 – 17:00. Noi am fost în septembrie și era ceva coadă, dar a mers foarte repede. În plin sezon nu știu cât ar dura, dar dacă vrei să îți cumperi bilet online și oricum pentru mai multe informații intră pe site-ul lor.

Catedrala din Siena

Santa Maria della Scala

Este un fost spital, acum muzeu și spațiu de expoziții chiar vis-a-vis de catedrală. Costul unui bilet este 9, dar poți cumpăra un bilet combo, după cum îți povesteam mai sus.

Piazza del Campo

Este faimoasa piață a Sienei, unde se ține de două ori pe an palio, o cursă de cai, și este veșnic supravegheată de Torre del Magia, turnul înalt al Palazzo Pubblico, ce găzduiește și în ziua de azi primăria, la fel ca Palazzo Vecchio din Florența. Citisem că lumea vine în piață și se așează pe jos pentru un picnic sau pur și simplu ca să stea de vorbă, și într-adevăr asta am găsit și noi aici, mulți oameni așezați direct pe jos, relaxându-se la umbră sau la soare.

Piazza del Campo din Siena

Piazza del Campo din Siena

În piață se află și fântâna Gaia, construită în 1419 de Jacopo della Quercia, care a decorat-o cu sculpturi reprezentând Creația lui Adam și Fuga din Grădinile Edenului. La mijlocul secolului 18 fântâna era într-o condiție foarte proastă, așa că a fost înlocuită cu o copie și originalul a fost mutat în Palazzo Pubblico, fiind restaurat recent, în anii 90.

Fântâna Gaia

Torre di Mangia se poate vizita cu 10€ pentru o super panoramă cu acoperișurile roșii ale Sienei, Duomo pe care abia de aici reușești să îl cuprinzi în întregime cu vederea, și Piazza del Campo care se deschide sub tine precum un evantai. A fost construit la exact aceeași înălțime pe care o are catedrala drept semn că biserica și statul sunt egale în putere. Și se numește Mangia, care înseamnă mănâncă, după primul său clopotar, a cărei poreclă era Mangiaguadagni, adică mănâncă tot ceea ce câștigă.

Piazza Campo din Siena

Piazza Campo din Siena

Via Banchi di Sopra

În rest ne-am mai plimbat pe străduțele Sienei, am mâncat o înghețată de la Venchi, mai scumpă dar nu neapărat mai bună decât celelalte pe care le gustasem în alte gelaterii. Și am ajuns și pe Via Banchi di Sopra, care este parte din vechea Via Francigena, astăzi o zonă (cam aglomerată) plină cu magazine.

Siena, Italia

Siena, Italia

Via Banchi di Sopra, Siena

Siena, Italia

Obiective de vizitat în Siena și ponturi utile

Am petrecut așadar câteva ore tare plăcute în Siena, deși este un oraș destul de aglomerat pentru gustul nostru. Dar ca întotdeauna, suntem de părere că locurile aglomerate nu ajung așa degeaba, e ceva acolo care merită văzut. Iar Siena cu siguranță merită toată atenția turistică, și trebuie neapărat să o incluzi în itinerariul tău prin Toscana, chiar și numai pentru câteva ore.


Citește și:

TAGS:,

«

»

6 COMMENTS

 • Artificii

  Foarte frumoase fotografii! Ce aparat folosesti?

  • Diana
   AUTHOR

   Merci mult ☺️! Un Nikon D5300 si un Samsung Galaxy S10+

 • Cristina

  Ce frumos! N-am ajuns în Toscana încă 🙁 Italia este clar una dintre țările mele preferate, are atât de multe de oferit, de la istorie la gastronomie la natură. M-aș putea plimba o viața prin Italia și tot ar mai descoperi locuri noi.
  PS: superbe pozele 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Multumim mult, Cristina! Si noi simtim la fel, iubim Toscana 🥰🥰

  • Diana
   AUTHOR

   Am vrut sa spun Italia 😀

Lasă un comentariu

Pingback: 25 Best Things To Do In Siena, Italy - The Go Guy on octombrie 2, 2019

FOLLOW @designedtotravel.ro