Search here...
TOP
Roma

Excursii de o zi din Roma – ce poți vedea în jurul orașului etern

Excursii de o zi din Roma

Excursii de o zi din Roma – ce poți vedea în jurul orașului antic – Photo by Diana Horonceanu on Unsplash

Chiar dacă am ajuns de multe ori la Roma, nu am reușit să ne plimbăm dincolo de centrul orașului. Asta ne bucură, căci avem cu atât mai multe motive să mai venim (este unul dintre orașele în care vom reveni mereu cu mare drag, la fel ca Barcelona). Așa că deocamdată îți prezint doar pe scurt câteva excursii de o zi din Roma, cu obiective deosebite pe care le poți vizita în afara orașului.

Via Appia Antica

Închiriază o bicicletă, sau și mai bine mergi într-un tur ghidat cu biciclete, și plimbă-te pe unul dintre cele mai importante drumuri din epoca republicană, Via Appia, care lega Roma de Brindisi. Drumul poartă numele lui Appius Claudius Caecus, cenzorul roman care a început și a finalizat primul tronson ca drum militar spre sud în 312 î.e.n.

Poți ajunge la Via Appia și catacombe, care sunt cam la 6 km sud de centrul istoric al Romei, cu autobuzul 118 (îl poți lua de la stația de metrou Circo Massimo). Autobuzul circulă pe toată lungimea drumului antic.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonio (@antonio_2711)

Catacombele Romei

Catacombele sunt pasaje subterane ce au fost folosite drept cimitir între secolele 2-5 pentru înmormântarea cetățenilor romani evrei, păgâni și creștini timpurii.

Creștinii nu erau de acord cu obiceiul păgân de a arde trupurile morților lor, iar din cauza lipsei de spațiu  și a prețului ridicat al pământului au decis să creeze aceste vaste cimitire subterane. Catacombele sunt formate din o mulțime de pasaje subterane care formează adevărate labirinturi lungi de câțiva kilometri, de-a lungul cărora au fost săpate în pereți nișe dreptunghiulare.

Catacombele nu se vizitează pe cont propriu, trebuie să mergi cu un tur ghidat. Unele dintre cele mai apreciate tururi, care includ și transfer din Roma, sunt:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brett William Roy (@brettroy01)

Villa d’Este și Tivoli

Villa d’Este este o locuință somptuoasă din perioada Renașterii aflată la periferia Romei, în orașul Tivoli, și are niște grădini cu totul fermecătoare. A fost construită în secolul 16, iar astăzi este muzeu și face parte din patrimoniul UNESCO. Vila e foarte frumoasă, dar grădinile sunt de departe punctul culminant al vizitei. Aș spune că Tivoli este printre cele mai populare excursii de o zi din Roma.

Villa d’Este se află la 30 km de Roma, și poți ajunge aici cu autobuzul numit Cotral, costă 2€ dus și îl poți lua din stația Ponte Mammolo, pe linia B de metrou. Poți lua și trenul, dar e mai lent și te lasă mai deprate de vilă decât autobuzul. Biletul de intrare la Villa d’Este costă 10.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igers® Roma (@igers.roma)

Foarte aproape, tot în Tivoli, este Villa Adriana, construită aici de împăratul Hadrian drept un refugiu departe de palatul lui din capitală. Astăzi un sit arheologic, a fost construită în secolul 2 și era pe vremuri un mic oraș, cu palate, fântâni și băi publice. Biletul pentru Villa Adriana costă 10€.

O idee foarte bună este să încerci un tur ghidat al ambelor vile. Turul acesta este foarte apreciat, costă 94.88€, durează 7 ore și include transfer cu autocarul din Roma, ghid și costul intrării la ambele vile:

Verifică programul vilelor aici, se schimbă în funcție de sezon. De asemenea, în Tivoli se află încă două obiective, Sanctuarul lui Hercule Victorios și Mensa Ponderaria. Poți cumpăra un singur bilet de 21€ pentru toate cele patru locații pe site-ul oficial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Discover Lazio (@discover.lazio)

Parcul arheologic din Ostia

Ostia Antica era pe vremuri orașul-port al Romei Antice. Se află la 30km vest de Roma, pe râul Tibru. După prăbușirea Imperiului Roman, Ostia a fost abandonată și îngropată, fiind redescoperită abia după 1000 de ani. Este destul de bine conservată, deși nu la fel de bine ca Pompeii sau Herculaneum, care au fost acoperite de cenușă vulcanică.

Poți ajunge în Ostia cu trenul, linia de Ferrovie Urbane Roma-Lido te duce chiar acolo. Trebuie să iei metroul pe linia B până la stația Piramide și de aici să iei trenul Roma-Lido. De la gară până la situl arheologic mai ai 10 minute de mers pe jos. Trenul circulă între 5:30 – 23:30 și poți folosi pentru el același bilet pe care îl folosești în Roma, cel de 1.50€. Am scris mai multe despre transportul în comun aici: Cum să îți organizezi vacanța în Roma – itinerar, cazare, transport.

Parcul arheologic Ostia Antica e deschis de marți până duminică, iar un bilet este 12, cu o taxă de rezervare în plus dacă îl cumperi online. Cum am mai spus și despre Pompeii sau Acropole, un astel de loc merită vizitat cu un ghid, ca să afli detalii dincolo de pietrele pe care le vezi, despre cum trăiau și cum se organizau oamenii în acele timpuri.

Dacă tot ai venit până în Ostia pentru o excursie de o zi, de ce să nu vezi și marea? Mai mergi două stații cu trenul până în gara Lido Centro și în câteva minute ești pe plajă! Nu este cea mai frumoasă plajă, dar e cea mai apropiată de Roma. Vezi aici mai multe idei de plaje.

Excursii de o zi din Roma

Acestea sunt cele mai cunoscute locuri pe care le poți vedea în excursii de o zi din Roma. Dintre toate, eu îmi doresc mult să văd Villa d’Este, la următoarea vizită sigur nu o ratăm! Tu ce alte locuri din afara Romei ai vizitat?


Citește și:

TAGS:,

«

»

5 COMMENTS

 • Mihai

  Gradina din vila D’este este minunata (este supranumita si cea mai frumoasa gradina romantica)! Neaparat sa le vizitezi intr-o zi insorita si sa mearga apa de la fantani. Desi e atat de aproape de Roma autobul face mai bine de o ora pe drum.
  Excursii de o zi in jurul Romei se mai pot face la „castelele papale”.
  Noi am „legat” intr-o zi Frascati si Castel Gandolfo (din apartamentul papal din acest castel se vad insula Elba dar si Basilica Sf Petru din Roma.
  In alta zi am vizitat Bracciano.
  Toate excursiile le-am facut utilizand mijloacele de transport in comun (tren si autobuz).

  Iti doresc sa apuci sa vizitezi gradina din vila D’este cat mai curand !

  • Diana
   AUTHOR

   Merci pentru recomandari, Mihai! Se completeaza foarte frumos articolul meu 🙂
   Si eu imi doresc mult sa vad Villa d’Este. Avem mereu in vedere Roma, caci sunt bilete mai ieftine si mancam bine acolo 🙂

 • Rodica

  Multumim pentru articol, foarte frumos. Imi trezeste amintiri minunate legate de perioada petrecuta la Roma. Am si eu cateva recomandari de facut:
  – Vila Gregoriana, tot in Tivoli. Este o minunata oaza de liniste, verde si cascade. Se coboara pe niste carari de munte, se admira cascadele, se pot face fotografii superbe. Exista si niste ruine care pot fi admirate in partea de final a parcului.
  – Orasul Nemi (si lacul cu acelasi nume); este numit si orasul capsunelor intrucat cei de acolo se ocupa cu cultivarea si vanzarea capsunelor. Poti gasi minunate prajituri, lichioruri, inghetate, fructe de padure, suveniruri si multe altele. In prima duminica din iunie este festival si merita sa participi la un asemenea eveniment.
  – Ariccia – frumoasa localitate dintre Lacul Albano si Lacul Nemi – cu stradute pietruite si cea mai delicioasa ,,porchetta” italiana
  – un pic mai departe de Roma, la 70 km se afla localitatea Cervara di Roma, la munte, o localitate plina de stradute intortocheate, cu taverne dragute si intime, mancare buna si locuri superbe pt facut fotografii superbe;
  – ca locuri la mare aproape de Roma recomand: Marina di San Nicola, Fregenae (Singita Miracle Beach, Controvento Fregene), Focene (Altamarea Beach), Portul Turistic – Porto Turistico di Roma (magazine si terase frumoase), Lido di Castel Fusano, Torvaianica.

  • Diana
   AUTHOR

   Uau Rodica, ce locuri superbe de care nu auzisem!! M-au impresionat mult! Ai locuit la Roma o perioada? Ador locurile astea, mai putin cunoscute 🙂 Le-am salvat sa le vizitam si noi cand mai ajungem in zona.

   • Rodica

    Ma bucur ca am putit fi de ajutor cu cateva idei de locuri noi 🙂 Da, am locuit 4 ani la Roma si am avut ceva timp la dispozitie sa explorez imprejurimile. Zi faina!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro