Search here...
TOP
Roma

Obiective la Vatican – cum să îți organizezi vizita la Basilica San Pietro și Muzeul Vaticanului

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Cum să îți organizezi vizita la Basilica San Pietro și Muzeul Vatican

Felicitări, ai ajuns în cel mai mic stat din lume, atât ca suprafață (0.49 km2), cât și ca populație (825). Vatican este un oraș-stat în mijlocul Romei, un stat ecleziastic, condus de episcopul Romei, Papa.

Nu îți va controla nimeni pașaportul când intri în Vatican, dar sunt controale de securitate, întregul stat este înconjurat de un zid înalt și sunt doar câteva puncte prin care ai acces. Noaptea se închide și nu poți intra nici măcar în Piazza San Pietro, dar priveliștea este oricum grozavă chiar și de departe.

Aici poți vizita Basilica San Pietro, cea mai mare biserică din lume, și Muzeul Vaticanului, unde se află faimoasa Capelă Sixtină. Îți povestesc mai departe despre fiecare. De asemenea, ai ocazia să observi Gărzile Elvețiene, o forță de poliție și gardă de corp pentru Papă, formată pe bază de voluntariat numai din bărbați elvețieni catolici.

O vizită la Vatican e musai necesară când vizitezi Roma! Îți va lua cam jumătate de zi, poate chiar mai mult în funcție de ritmul propriu, dar dacă îți cumperi biletele online ar trebui să poți vedea totul în jumătate de zi.


Cazare în Roma

Noi ne cazăm mereu în zona Vatican când mergem în Roma, e o zonă liniștită și ceva mai ieftină decât centrul, și are conexiuni foarte bune la metrou. Ultima dată am stat la Suite Luisa Roma, un apartament superb într-o clădire veche, și ne-am simțit tare bine. Am mai căutat alte cazări în zona Vaticanului cu recenzii foarte bune și am făcut o mică selecție pentru tine:

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Alba Sul Vaticano (B&B)
RATING: 9.2 / 500+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
🚫 Fără parcare

Alte opțiuni foarte bune în buget mic: Erreggi Luxury Rooms, Le suite di Borgo, B&B A Picture of RomeBibi e Romeo’s Home.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Passpartout Boutique Palace (B&B)
RATING: 9.2 / 180+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
🚫 Fără parcare

RECOMANDAREA MEA #2

The Place 217 (B&B)
RATING: 9.4 / 250+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare pe stradă

Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: San Pietro Boutique Rooms, Le Suite DowntownBest Western Plus Hotel Spring House, Hotel Isa.

Boutique/Lux

RECOMANDAREA MEA #1

Villa Agrippina Gran Meliá
(Hotel⭐⭐⭐⭐)
RATING: 8.9 / 400+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Spa și centru wellness

Alte opțiuni boutique/lux foarte bune: Hotel La Rovere, NH Collection Roma Giustiniano.


Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Cu Mara la Vatican, în prima vacanță în trei
Obiective la Vatican - Garda Elvetiana
Garda elvețiană de la Vatican

Piazza San Pietro

Piazza San Pietro se află chiar în fața Bazilicii San Pietro din Vatican. În centru are un obelisc egiptean imens, ce a ajuns în Roma în anul 40 î.Hr. și a fost instalat aici în 1586, funcționând drept cadran solar. Piața a fost proiectată în secolul 17 de Gian Lorenzo Bernini, un faimos sculptor, pictor și arhitect italian, dorind să creeze impresia de brațe materne ale Sfintei Biserici. Efectul este cu adevărat impresionant!

Deasupra coloanelor care mărginesc piața sunt 140 de statui ale diverșilor sfinți, iar piața are o capacitate de 500.000 de oameni. Îți recomand să vizitezi Piazza San Pietro și pe timp de zi, dar și noaptea, când biserica e luminată și arată splendid!

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican – Piazza San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican – Basilica San Pietro luminată noaptea

Basilica San Pietro

Basilica San Pietro e fascinantă! Nici nu poți să îți dai seama cu adevărat de dimensiunile sale decât când vezi cupola-i cum domină orice orizont din Roma. Este cea mai mare biserică din lume, cu o suprafață desfășurată de 15.160 m2. A fost construită între 1506 și 1626, proiectată în principal de Bernini, Michelangelo, Donato Bramante și Carlo Maderno și este cea mai renumită lucrare de arhitectură renascentistă.

Se spune că rămășițele Sfântului Petru se află îngropate sub biserică, în cripta descoperită recent în anii 1950, iar înăuntru vei găsi sculpturi faimoase precum Baldachinul lui Bernini (cel de la altar) sau Pietà a lui Michelangelo.

Trebuie să vezi Basilica San Pietro când ajungi în Roma! Chiar mă contraziceam cu Alex, discutam despre care ar fi cel mai important loc de văzut în Roma, eu susțineam că ar fi Colosseumul, el San Pietro. E fabuloasă, impresionantă prin dimensiunile sale, iar urcatul în cupolă e o experiență unică și îți va oferi priveliști fantastice!

 
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Basilica San Pietro – Baldachinul lui Bernini
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro

Cupola fascinantă a Bazilicii San Pietro

Cupola este cu totul deosebită și s-a dorit de la început să fie cea mai mare cupolă a Creștinătății! Donato Bramante, arhitectul care a început lucrările la biserică în 1506, plănuia să construiască o cupolă imensă, inspirată după cea a Panteonului.

Cupola Panteonului însă se sprijină pe un perete circular continuu, iar Bramante plănuise cupola pentru San Pietro sprijinită pe patru stâlpi masivi. Iar unde în vârful Panteonului se află o deschidere de 8m, la San Pietro urma să se construiască un luminator cu propria cupolă mai mică.

În 1547, după ce s-au tot schimbat arhitecții și planurile, proiectul a fost preluat de Michelangelo, la varsta de 72 de ani. A reunit într-o formă coezivă ideile predecesorilor săi și știa că imensa cupolă trebuia să o egaleze pe cea din Florența proiectată de Brunelleschi cu 100 de ani în urmă.

Michelangelo a reproiectat cupola, preluând modelul din Florența cu două cupole, una la interior și una la exterior.

Cupola San Pietro are o înălțime de 136.57 metri, fiind cea mai înaltă cupolă din lume. Are un diametru interior de 41,47 metri, ceva mai puțin decât două dintre cele trei cupole imense care au precedat-o: cea a Panteonului din Roma Antică are 43.3 metri și cea a Catedralei din Florența din timpul Renașterii are 44 metri. Are diametrul cu 9.1 metri mai mare decât Hagia Sophia din Constantinopol, construită în 537.

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican – Cupola Basilicii San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Cu mama și sora mea, vizităm cupola
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Basilica San Pietro – priveliște din cupolă spre Piazza San Pietro
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Priveliște din cupola San Pietro

Vizita la Basilica San Pietro

Este gratuit să vizitezi biserica, deschisă între 7:00 – 19:00 (sau până la 18:30 în sezonul rece, de la 1 octombrie la 31 martie). Dar cozile sunt de obicei uriașe. Se intră pe rând, după un control de securitate ca cel de la aeroport, se verifică inclusiv rucsacurile sau gențile. Noi am așteptat cam 30 de minute chiar și în ploaie, când poate lumea nu e atât de doritoare să stea la coadă. Altfel, pot fi cozi și de o oră și jumătate.

Pentru a vizita cupola, însă, trebuie să plătești. Cu bani dar și cu sudoare! Cupola se deschide la 8:00 și se închide cu o oră înaintea bisericii.

Ai două opțiuni de bilet:

 • plătești 10 și urci cu liftul până pe terasă, apoi urci la picior 320 de trepte
 • sau plătești 8 și urci toate cele 551 de trepte.

Merită pe deplin să urci, în primul rând priveliștea de sus spre piață e incredibilă, dar vei avea parte și de o nouă perspectivă asupra cupolei.

Există o singură reținere, urcarea nu este recomandată cardiacilor, căci presupune un efort susținut, sau persoanelor care suferă de claustrofobie sau vertij. Când am fost cu familia, am urcat în cupolă cu mama și sora mea, iar tata, care e cardiac, a rămas jos cu Alex.

Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Scări spre cupolă
Obiective la Vatican - Basilica San Pietro
Coridor foarte îngust spre cupolă

Îți recomand să nu vizitezi Basilica San Pietro sâmbăta sau duminica, când vin mulți turiști de weekend în Roma, dar nici miercurea dimineața, când este închisă pentru audiențele la Papă.

În ce privește ora, teoretic e bine să mergi la prima oră (se deschide la 7:00), însă s-ar putea să se înghesuie toată lumea atunci, așa că ar putea fi mai bine să mergi în jur de ora 15:00. E oricum o loterie, totuși cred că dacă mergi chiar la 7:00 nu e prea multă lume.

Ce să faci ca să nu stai la coadă la Basilica San Pietro

Sunt mai multe opțiuni pentru a nu sta la coadă, însă toate costă. Cum spuneam, accesul în biserică este gratuit, dar trebuie să aștepți la cozi destul de mari. Dacă rezervi un tur al bisericii, al catacombelor sau al Muzeului Vaticanului, acestea îți oferă opțiunea de skip-the-line pentru biserică.

Atenție însă că nu le poți cumpăra la fața locului, trebuie să le rezervi sau cumperi de acasă. Se învârtesc pe acolo tot felul de oameni care vor vrea să îți vândă bilete cu intrare imediată, dar ei doar le-au cumpărat din timp și ți le vând ție la un preț mai mare.


Îți recomand turul Rome: Vatican Museums, Sistine Chapel, and Basilica Tour

RATING: 4.6 / 5 – cu peste 3800 recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 3 ore

De ce să alegi acest tur? Include biletul la Muzeul Vatican și intrare skip-the-line atât pentru muzeu, unde se află Capela Sixtină, cât și pentru Basilica San Pietro. Plus un ghid informat care îți povestește despre piesele de artă din muzeu și din biserică. Și prețul e destul de bun, 75€ de persoană (cu reduceri frecvente la 55€), în timp ce majoritatea tururilor ajung la 100€.

Turul include:

 • ✅Ghid autorizat
 • ✅Intrare skip-the-line la Muzeul Vatican
 • ✅Intrare skip-the-line la Capela Sixtină
 • ✅Intrare skip-the-line la Basilica San Pietro
 • ✅Fișă informativă ilustrată pentru Capela Sixtină
 • ✅Căști oficiale de la Vatican
 • ✅Wi-Fi și stație de încărcare la punctul de întâlnire

Poți lua un tur al catacombelor direct de pe site-ul Vaticanului, tur care se termină în biserică, deci poți rămâne să o vizitezi. Biletul costă 13€ și trebuie să rezervi aici.

Muzeul Vatican

Muzeul Vaticanului, sau Musei Vaticani în italiană, găzduiește o colecție impresionantă de opere de artă adunate de Papi în ultimii 500 de ani. Aici vei găsi exponate din Egiptul antic, civilizația etruscă, Roma antică și Grecia antică, dar și lucrări ale artiștilor renascentiști, cum ar fi Rafael, sau chiar moderni, de exemplu Picasso sau Van Gogh.

Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Obiective la Vatican – Muzeul Vatican
Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Obiective la Vatican – Muzeul Vatican
Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Muzeul Vatican

Capela Sixtină

Aici la Muzeul Vaticanului se află Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri din Vatican. Capela este încorporată în Palatul Apostolic, reședința oficială a Papei, și este locul unde se întrunește conclavul papal și unde se alege noul Papă.

Interiorul capelei e decorat cu fresce create de diverși pictori renascentiști, precum Sandro Botticelli. Opera principală, Ultima Judecată a lui Michelangelo, se află pe peretele cu altarul. Este un tablou imens, cu peste 300 de personaje, și e considerat una dintre cele mai importante opere de artă care există la momentul actual. Tavanul Capelei Sixtine a fost pictat tot de Michelangelo, Crearea lui Adam fiind partea sa emblematică.

Vei ajunge la Capela Sixtină urmând turul prin Muzeul Vaticanului și nu ai voie să faci poze în această cameră.

Scara Momo/Bramante

Tot aici la muzeu se află și Scara Momo, unul dintre locurile mele preferate din Roma și un deliciu pentru oricine, nu doar pentru iubitorii de arhitectură! De fapt sunt două scări, cu o geometrie fascinantă, cea originală din 1505, proiectată de Donato Bramante, și cea modernă din 1932, proiectată de Giuseppe Momo, inspirată din scara lui Bramante.

Vizitatorii nu au acces la scara lui Bramante, însă toată lumea trece pe scara Momo, căci pe aici este ieșirea din muzeu. Ce este deosebit la aceste scări este forma de spirală dublă, sunt două spirale cu o axă comună, cum sunt de exemplu în structura unei molecule de ADN.

Dincolo de aspectul fermecător, scopul este unul practic, de a crea un flux continuu de urcare și coborâre, fiecare pe câte o scară. Astfel, cei care coboară nu îi întâlnesc pe cei care urcă. Pe vremuri, Papa urca scara în trăsură, căci era dificil să se deplaseze atâtea etaje în hainele papale pompoase și grele.

Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Muzeul Vatican – Scara Momo
Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Muzeul Vatican – Scara Momo

Alte exponate la Muzeul Vatican

Printre cele mai impunătoare exponate se numără Cartea morților (în secțiunea Egiptul antic), statuia lui Augustus din Prima Porta (situată în aripa nouă) sau frumoasa Galerie a hărților.

Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Muzeul Vatican – Galeria Hărților
Obiective la Vatican - Muzeul Vatican
Muzeul Vatican – Galeria Hărților

Vizita la Muzeul Vatican

Muzeul Vatican este deschis de luni până joi între 9:00 – 18:00 (cu ultima intrare la 16:00). Dar între mai și octombrie au program prelungit vinerea (până la 22:30, ultima intrare la 20:30) și sâmbăta (până la 20:00, ultima intrare la 18:00).

Biletul pentru vizita la Musei Vaticani costă 17 pentru un adult sau 8€ pentru copiii între 6 și 18 ani. Poți lua și un audioguide pentru 7€. Cozile sunt însă kilometrice și poți aștepta lejer 1-2 ore. Ca să nu pierzi timpul, cumpără biletele online:

Intrarea la muzeu se face pe latura de nord a Vaticanului, pe strada Viale Vaticano, mai exact aici. La Basilica San Pietro în schimb se intră din Piazza San Pietro, pe latura de est.

Pe străduțele din jurul Vaticanului vei fi asaltat de oameni care vor să îți ofere bilete la muzeu. Ei știu că sunt cozi foarte mari și profită de asta. Bănuiesc că iau bilete la anumite ore în avans, și astfel îți pot oferi ție aceste bilete cu intrare imediată la suprapreț, am auzit chiar și de 40€! Ține cont de prețurile de mai sus și nu te lăsa păcălit!

De asemenea, ține cont că e un muzeu extrem de popular și constant aglomerat. Parcă nu era chiar așa când am fost noi în 2015, dar acum citesc că mergi ca pe banda rulantă. Indiferent dacă ești într-un tur sau pe cont propriu, ești grăbit să nu zăbovești prea mult în fața diverselor opere.

Obiective la Vatican – cum să îți organizezi vizita la Basilica San Pietro și Muzeul Vaticanului

Vaticanul e un loc deosebit și cu siguranță îți va marca vizita în Roma. Sper că ți-am oferit informații folositoare! Am povestit mai multe despre cum aș încadra Vaticanul într-un itinerariu în articolul dedicat: Cum să îți organizezi o vacanță în Roma – itinerar, cazare, transport.


Noi ne cazăm mereu în zona Vatican când mergem în Roma, e o zonă liniștită și ceva mai ieftină decât centrul, și are conexiuni foarte bune la metrou. Ultima dată am stat la Suite Luisa Roma, un apartament superb într-o clădire veche, și ne-am simțit tare bine.

Cazări în zona Vaticanului cu recenzii foarte bune:

RECOMANDAREA MEA #1

Passpartout Boutique Palace (B&B)
RATING: 9.2 / 180+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
🚫 Fără parcare

RECOMANDAREA MEA #2

The Place 217 (B&B)
RATING: 9.4 / 250+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare pe stradă

Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: San Pietro Boutique Rooms, Le Suite DowntownBest Western Plus Hotel Spring House, Hotel Isa.


Citește și:

TAGS:,

«

»

1 COMMENT

 • A

  Excelent

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro