Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri (I)

Am fost în Napoli de două ori până acum. Prima dată am fost cu serviciul și am apucat să îl explorez puțin. Am scris atunci despre cât de sigur este Napoli pentru o fată singură, despre ambivalența mea în privința orașului și despre cea mai bună pizza din lume, la Da Michele, încercată deja de trei ori.

Apoi am mai ajuns în septembrie 2018, când am fost cu Alex și finii noștri pe Coasta amalfitană și ne-am oprit o zi și jumătate în Napoli. Orașul este destul de controversat, sunt opinii puternice pe internet de ambele părți. Mie nu îmi lăsase o impresie extraordinară și așteptam să văd părerea celorlalți. Care m-a dat pe spate! Toți trei s-au declarat super încântați de Napoli!


Citește și:


Cazare în Napoli și câte zile să petreci aici

Îți recomand să stai cel puțin o zi în Napoli, dar dacă poți stai chiar două. O zi îți ajunge să te plimbi în locurile principale și să mergi seara la o pizza, dar nu și să vizitezi muzee dacă ți-ar plăcea, sau să faci un tur de mai multe pizzerii. Noi am petrecut în oraș doar o după-masă, seara următoare și dimineața care urma și am fost pe fugă, nu ne-a ajuns pentru tot ce ne doream să vedem. Și nu am mâncat pizza decât în două locuri, sacrilegiu!

Este bine să te cazezi cât mai în centru, să fii acolo în mijlocul acțiunii și nici să nu depinzi de mijloacele de transport. Deși centrul istoric al Napoli este în altă parte, aș spune că viața turistică a orașului este de-a lungul Via Toledo, aici sunt cele mai multe obiective. Atâta doar că pe străduțele la stânga de Via Toledo sunt Quartieri Spagnoli, despre care se spune ba că e un loc de vizitat pentru turiști, ba că e o zonă periculoasă din Napoli. Nici nu mai știu ce să cred, noi ne-am ținut departe de el, așa că ai grijă dacă găsești aici o cazare ieftină.

Noi am ales un apartament pe airbnb care a fost foarte ok, cu dormitor plus sufragerie cu canapea, am dormit toți patru acolo și am plătit 71€ pe noapte. În jurul Via Chiaia, cartierul care pornește de la cafeneaua Gambrinus și urcă sus pe deal, lângă Piazza del Plebiscito. Am căutat pentru tine mai multe variante cu recenzii foarte bune în această zonă, care nouă ne-a plăcut tare mult, dar și câteva pe Via Toledo:

Excursii din Napoli

Dacă vrei să vizitezi rapid Coasta Amalfi și nu vrei bătaie de cap cu închiriatul unei mașini sau cu transportul în comun, îți recomand tururi prin GetYourGuide, e o platformă care garantează cele mai bune prețuri, anulare ușoară, poți folosi voucherele pe telefon și oferă customer service 24/7. Cea mai bună parte e că de regulă te iau direct de la hotel și ai un ghid constant cu tine, care îți povestește despre locurile pe care le vezi. Uite câteva idei:

Obiective de vizitat în Napoli

Am pus obiectivele în ordinea în care le-ai putea vizita într-o plimbare de o zi, în afară de ultimele patru, care sunt un pic mai departe, în centrul istoric al orașului. Deci pregătește-te pentru o plimbare în care vei descoperi Napoli.

Via Toledo

Via Toledo e sufletul orașului, e o stradă pietonală până la un punct, plină de magazine la tot pasul. Pe partea stângă cum privești harta de sus sunt multe străduțe în grilă care compun Quartieri Spagnoli, cartierul spaniol, foarte colorat, cu rufe întinse la vedere și cu o metodă mai puțin tradițională de a transporta bunuri până la etaj: cu găleata legată de o sfoară. După cum îți spuneam, e un cartier despre care se spune că nu e tocmai sigur, așa că noi nu ne-am aventurat acolo.

Via Toledo

Via Toledo, Napoli

Quartieri Spagnoli, Napoli

Quartieri Spagnoli, Napoli

Stația de metrou Toledo

Pe Via Toledo se află una dintre cele mai interesante stații de metrou din lume, se numește chiar Toledo și îți dă impresia că pășești într-o galaxie îndepărtată! E absolut fascinantă și a fost decorată în cadrul unui proiect care și-a propus înfrumusețarea stațiilor de metrou din Napoli. Mai sunt stații decorate, dar aceasta e de departe cea mai deosebită! De pus direct pe Instagram!

Castel Sant’Elmo și Belvedere San Martino, priveliști superbe asupra Napoli

Belvedere San Martino e un punct de belvedere fantastic lângă mănăstirea San Martino. Priveliștea este spre oraș și se vede perfect de aici spaccanapoli (împarte Napoli), este Via Benedetto Croce care pare să împartă orașul în două. Pe mine m-au dus aici colegii când am venit prima dată în Napoli, le plăcea mult priveliștea și au ținut să mi-o arate și mie. Era deja întuneric și aveam doar un telefon mai slab la mine atunci, așa că nu am poze deosebite, dar îmi amintesc și acum entuziasmul lor molipsitor, ne-am distrat în seara aceea.

Tot aici sus este și Castelul Sant’Elmo, un castel în formă de stea sus pe deal. Îl poți vizita pentru 5€, verifică programul aici, vei descoperi și aici priveliști superbe spre golful Napoli.

Poți urca la cele două pe jos de pe Via Toledo, e o stradă în trepte și o urcare de vreo 200 de metri. Sau mai bine iei funicularul de la Montesanto (unde ai și stație de metrou) la Morghen. Sau de la Augusteo la Piazza Fuga. O călătorie cu funicularul, autobuze, metrou pe linia 1 este 1.10€, sau un bilet de o zi este 3.50€.

Castel Sant'Elmo sus pe deal, vedere din Piazza del Plebiscito

Castel Sant’Elmo sus pe deal, vedere din Piazza del Plebiscito, Napoli

Galleria Umberto I

Galleria Umerto I este asemănătoare cu galeriile Vittorio Emanuele din Milano. Acoperișul în stil Art Nouveau este din feronerie și sticlă, iar întreaga galerie e tare elegantă, înțesată cu magazine și cafenele. Mi-a plăcut tare mult să văd oameni cu căței înăuntru, regulile la italieni, și în general în vestul Europei, sunt mult mai flexibile în ce privește cățeii.

Galeriile Umberto I

Galeriile Umberto I, Napoli

Castel Nuovo

Castel Nuovo e o fortăreață medievală impunătoare cu o poartă de intrare în stil renascentist. Este supranumit Maschio Angioino, maschio pentru că așa se numește turnul cel mai important dintr-un castel, și se traduce drept castel, iar Angioino vine de la fondatorul său, Carol I de Anjou, care în italiană se spune Carlo I di Angio’. Astăzi la castel se desfășoară evenimente culturale și de asemenea găzduiește Muzeul Municipal.

Biletul de intrare costă 6 și poți vizita spațiile istorice ale castelului. Noi nu am apucat să îl vizităm, ne-am mulțumit să îl admirăm în măreția lui la exterior, dar dacă aș avea ceva mai mult timp în oraș ar fi interesantă o oprire aici.

Castel Nuovo, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Teatro San Carlo

Teatro San Carlo este opera din Napoli. La exterior nu arată prea impresionant, dar interiorul este uluitor, cu cinci rânduri de balcoane! Nu știam că e atât de fabulos la interior, am aflat abia după aceea, dar cred că merită din plin să îi faci o vizită! Poți vizita teatrul cu un tur ghidat, costă 9 și sunt tururi zilnic în engleză, verifică programul aici.

Teatro San Carlo, Napoli

Teatro San Carlo, Napoli

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan (@romano_olandese) on

Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito e o piață imensă, aproape de portul din Napoli, cu o biserică ce aduce cu Panteonul din Roma mărginită de un portic circular (coridorul exterior cu coloane) foarte elegant. Se numește așa deoarece aici a avut loc în 1860 plebiscitul în care s-a hotărât unificarea Napoli cu Regatul Italiei.

Vis-a-vis de piață se află Palatul Regal, construit în secolul 17, ce a servit drept reședință regală de-a lungul anilor.

Piazza del Plebiscito, Napoli

Piazza del Plebiscito, Napoli

Palatul Regal în Piazza del Plebiscito

Palatul Regal în Piazza del Plebiscito

Castel dell’Ovo

Dacă mergi mai departe spre portul orașului și apoi faci dreapta de-a lungul mării vei ajunge la Castel dell’Ovo, Castelul Oului, construit pe o mică peninsulă. Se poate vizita gratuit de luni până sâmbătă între 9:00 – 18:00 și duminica între 9:00 – 13:00.

Castelul este înconjurat de una dintre cele mai fantastice legende napoletane. Se spune că numele său provine de la oul magic pe care însuși poetul roman Vergilius, care în Evul Mediu avea un renume de vrăjitor și prezicător al viitorului, l-a așezat în fundație ca să susțină fortificația castelului. Dacă oul s-ar fi spart, castelul s-ar fi prăbușit și ar fi urmat o serie de evenimente dezastruoase pentru Napoli. Din acel moment soarta castelului, împreună cu cea a întregului oraș, au fost legate de soarta oului.

Castel dell'Ovo

Castel dell’Ovo, Napoli

Lungomare din Napoli

Dacă mergi și mai departe vei păși pe promenada Lungomare, care chiar asta înseamnă, de-a lungul mării. Este una dintre zonele mele preferate din Napoli, e foarte elegantă, cu clădiri somputuoase, foarte bine întreținute, și terase aerisite la parter. Dacă mai e și soare, e o splendoare absolută!

Îți recomand să mergi pe jos pe Lungomare până la Mergellina, e o plimbare de vreo 3 km, dar promenada e superbă. Tot efortul merită pentru a ajunge în punctul care urmează!

Lungomare

Lungomare

Lungomare, Napoli

Lungomare, Napoli

Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo, imaginea emblematică a Napoli

Dacă iei funicularul de la Mergellina, unde e și stație de metrou dar și gară, vei ajunge în cel mai frumos punct panoramic din Napoli, Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo. Trebuie să cobori la prima stație, S. Antonio, iar biletul costă 1.10€ pentru o singură călătorie sau poți lua un abonament de o zi, costă 3.50€ și îți oferă călătorii nelimitate până la ora 24:00 cu autobuze, tramvai, metrou sau funiculare. Poți cumpăra biletele de la aparatele aflate în stațiile de metrou sau funicular.

Am fi vrut să prindem apusul aici, dar am ajuns chiar după ce a coborât soarele. În orice caz priveliștea e absolut incredibilă, cu Napoli la picioarele tale și Vezuviul în depărtare. E imaginea emblematică a orașului, o vei găsi pe cărți poștale și chiar în tablourile din hotel. Am fost aici și la prima vizită în Napoli, m-au dus colegii cu mașina, era întuneric dar tot mi s-a părut tare frumos și romantic.

Napoli

Priveliște de la Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo, imaginea emblematică a Napoli

De aici noi am coborât pe jos și ne-am dus la metrou, este linia duce la gara Garibaldi. Ar fi extraordinar dacă ai mai avea timp în prima zi să vizitezi și următoarele patru obiective, care sunt în centrul istoric al Napoli, dar depinde de ritmul tău și dacă vrei să te oprești la muzee sau la shopping. Dacă nu ai timp, merită să îți mai rezervi câteva ore a doua zi ca să le vezi.

Corso Umberto I

Corso Umberto I este un bulevard foarte larg ce leagă gara Garibaldi de Via Toledo. E o stradă elegantă, eu m-am plimbat seara pe ea în prima vizită la Napoli. La nord de ea este centrul vechi al orașului, un labirint de străduțe pline de farmec unde se află următoarele obiective despre care îți povestesc și câteva dintre pizzeriile cele mai bune din Napoli: L’Antica Pizzeria da Michele, Sorbillo, Di Matteo și Vesi.

Museo Cappella Sansevero

Capela Sansevero este incredibil de impresionantă! Mi-a povestit despre ea o prietenă din Bologna și mi-a rămas în minte de atunci. Are multe sculpturi deosebite, dar cea principală, din mijlocul capelei, îl înfățișează pe Iisus acoperit cu giulgiul.

Veiled Christ, sau Cristo Velato, e o statuie în mărime naturală cu Iisus neînsuflețit și acoperit cu un văl transparent sculptat din același bloc de marmură. A fost sculptată în 1753 de Giuseppe Sanmartino, un tânăr artist napoletan. Nivelul de detalii este cu totul impresionant, e greu de crezut că vălul e făcut chiar din marmură și nu din vreo pânză fină, să văd vene pe trupul inert de dedesubt și chiar găurile lăsate de cuie pe mâini și picioare.

Îmi e tare greu să concep cum a putut să creeze falduri atât de naturale și chiar o broderie delicată la capete dintr-un material atât de dur. Este una dintre cele mai faimoase și impresionante opere de artă din lume!

Dacă mă urmărești de ceva vreme, știi că nu sunt foarte pasionată de artă, îmi place să intru într-un muzeu poate mai mult ca să admir clădirea la interior. Dar această capodoperă m-a atins mult, e de o frumusețe unică și stârnește o sensibilitate dincolo de cuvinte.

Poți vizita muzeul pentru 8 și este închis marțea, verifică exact programul aici. Nu am avut voie să facem poze în interior, dar îți las o poză de pe pagina lor de Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Museo Cappella Sansevero (@museocappellasansevero) on

Via Benedetto Croce

Via Benedetto Croce, supranumită și Spaccanapoli (împarte Napoli în două), e o stradă pietonală plină de viață și farmec local: baruri (care la italieni sunt de fapt cafenele), pasticcerie (patiserii) unde poți încerca sfogliattele, delicatesele locale, gelaterii, magazine cu suveniruri, paste artizanale sau limoncello și tot felul de produse din lămâi, și nu în ultimul rând, o mulțime de ardei iuți (pepperoncini).

E o poveste interesantă cu ardeii, ce a pornit de la o amuletă în formă de corn răsucit și ascuțit la capăt, despre care se credea că ajută împotriva deochiului și a ghinionului în general. Erau făcute din diverse materiale, inclusiv aur și argint, dar deoarece culoarea roșie era considerată norocoasă, deseori erau vopsite în roșu, ajungând astfel să semene cu mici ardei iuți.

Tradiția s-a păstrat și acum vei găsi peste tot în oraș astfel de amulete emblematice pentru superstiția antică napoletană. Cele în formă de corn se numesc cornicelli, dar se găsesc chiar și sub formă de ardei.

Via Benedetto Croce

Via Benedetto Croce, Napoli

Chiostro di Santa Chiara

Mănăstirea Santa Chiara nu e departe de Capela San Severo și e o mică oază de frumusețe în mijlocul centrului istoric al Napoli. E un complex religios în stil gotic cu o biserică, mănăstire și muzeu, al cărui construcție a început în 1310 și a suferit modificări în secolul 18. Costă 6 vizita, verifică aici programul, în josul paginii.

Eu aș fi vrut mult să o vizităm, mai ales grădina care arată fenomenal, dar nu am mai avut timp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Napoli Poesia D’Italia (@napoli_poesia_ditalia) on

Citește și partea a doua a articolului, îți povestesc în continuare despre alte câteva obiective de vizitat în Napoli și pizzerii extraordinare și alte delicatese locale pe care trebuie să le încerci.


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: