Search here...
TOP
Verona - Veneția

Verona și cele mai frumoase 14 obiective din orașul iubirii

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și cele mai frumoase obiective din orașul iubirii

Am prins o zi tare însorită în Verona (poate prea însorită, era caniculă de-a dreptul), așa că ne-am bucurat de toate obiectivele din oraș în voie. Pentru că în septembrie vremea e schimbătoare, și pentru că avusesem ceva experiențe ploioase în martie la Roma, și apoi în Bologna și Florența, aveam oarece emoții. Care s-au dovedit fără fond, și am petrecut o jumătate de zi fantastică în Verona!

Centrul vechi este destul de mic și toate obiectivele sunt acolo, așa că o jumătate de zi e suficientă pentru a vizita Verona după părerea mea, dar noi nu am intrat pe nicăieri, doar ne-am plimbat în voie pe străduțe și am admirat frumoasele clădiri de afară. Dacă ai timp și vrei să și intri pe la obiective, stai o zi întreagă în oraș și bucură-te de toate pe îndelete.

Îți povestesc pe rând despre ce e de vizitat în fascinanta Verona, și cum să descoperi pas cu pas orașul iubirii.


Citește și Lacul Garda – ce vizităm, sfaturi utile și itinerar și rezervă un tur pe Lacul Garda cu plecare din Verona.


Cazare în Verona

Noi nu am avut cea mai bună exeriență cu cazarea în Verona. De fapt apartamentul în sine și gazda au fost foarte ok, dar zona ne-a marcat. Am ales să nu ne cazăm în cenrul istoric al Veronei, ci peste râul Adige, în estul centrului.

Sunt destul de dubioase acele străduțe, nu prea ne-am simțit în siguranță, cel puțin seara. Iar gazda ne-a alarmat tare când ne-a zis să mergem urgent să mutăm mașina din parcarea mare unde o lăsasem, căci se sparg frecvent mașini aici. Și culmea, când ne-am dus să o mutăm chiar am observat cioburi pe jos, nu știu cum de nu le văzusem înainte.

A doua zi când am trecut podul și am intrat în centrul Veronei, am răsuflat ușurați. Orașul chiar e frumos! Dar nu dincolo de râu…

Așa că îți recomand neapărat să te cazezi în centrul istoric al Veronei. Am citit multe recenzii și am făcut o selecție de cazări cu note foarte bune, toate peste 9.0, localizate în centrul orașului.

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Residenza Cardo Massimo (Pensiune)
RATING: 9.0 / 500+ recenzii
✔️Camere simple, minimaliste, curate
🚫Fără mic-dejun

Alte opțiuni foarte bune la buget mic: My Place In Verona, Casa Castelli Verona, Truly Verona.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Vecchia Verona Rooms & Apartments
RATING: 9.1 / 450+ recenzii
✔️Camere elegante într-o clădire istorică
🚫Fără mic-dejun

RECOMANDAREA MEA #2

Hotel Accademia (⭐⭐⭐⭐)
RATING: 9.2 / 4400+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos inclus
✔️Sală de fitness
✔️Parcare privată, 21€ pe zi

Alte opțiuni foarte bune la buget mediu: [BorsariHouse] Wifi & SmartTV, Relais Balcone di Giulietta, Residenza Della Samaritana, Oriana Homèl Verona, Boutique Hotel Touring.

Boutique/Lux

RECOMANDAREA MEA #1

Vista Palazzo (⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 9.4 / 120+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Piscină interioară
✔️Spa și centru wellness

Alte opțiuni foarte bune boutique/lux: Palazzo Monga Boutique Guesthouse, Volto Corte Farina Apartments – Luxury Lofts, Lion Relais de Charme Verona.


1. Panorama de la Castel San Pietro din Verona

Întotdeauna este o idee bună să urci undeva sus de unde să poți admira totul în voie. Iar panorama de la Castel San Pietro asupra Veronei e inegalabilă și în niciun caz nu trebuie să o ratezi!

Castelul este peste râul Adige față de centrul vechi, chiar în dreptul Ponte Pietra, și poți urca pe scări până la terasa panoramică, sau există un funicular până sus, care costă 3€ dus-întors. Funicularul se ia de aici și poți vedea programul aici.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Castel San Pietro este sus pe deal. Ne-am tot întrebat de ce au plantat copaci înalți chiar în fața terasei panoramice 🙂
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii

2. Ponte Pietra

Ponte Pietra, sau podul de piatră, este un pod din vremea romanilor construit în anul 100 Î.Hr. Mi se pare cu totul fascinant, și de asta iubesc Europa atât de mult, avem o moștenire culturală impresionantă, cu vestigii antice la tot pasul. Mai ales în Italia!

Podul a fost întreținut de-a lungul vremii, unul dintre arce a fost reconstruit în 1298, iar patru arce au fost bombardate în timpul celui de-al doilea război mondial de către trupele nemțești în retragere. Dar au fost reconstruite în 1957 cu materialele originale.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Ponte Pietra și Duomo di Verona

3. Duomo di Verona (Catedrala Santa Maria Assunta)

Este o catedrală romano catolică și sediul episcopal al Diecezei din Verona. A fost construită în secolul 12 în stil romanic, fiind modificată ulterior în cadrul diverselor renovări. Se află aproape de Ponte Pietra și se poate vizita, dar nu îmi este clar dacă intrarea costă sau nu.

Duomo di Verona

4. Basilica Santa Anastasia

Basilica Santa Anastasia este o biserică Dominicană, a fost terminată în 1400 și are influențe gotice (a se vedea intrarea cu arc frânt), iar construcția sa a fost posibilă datorită familiei Della Scala, care a guvernat Verona în secolele 13-14. Este cea mai mare biserică din Verona, iar în interior are 12 coloane fabuloase din marmură roșie de Verona. Intrarea costă 4€ și include un ghid audio.

5. Arche Scagliere

Mormintele scagliere sunt de fapt cinci monumente funerare pentru familia Scala, și sunt exemple superbe de artă gotică, fiind construite în secolul 15. Poți vizita complexul pentru 1€ de marți până duminică, între 10:00-13:00 și 14:00-18:00.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii

6. Piazza dei Signori

Piazza dei Signori e o piață mare și frumoasă, așa cum numai italienii știu să construiască, iar în centrul său este statuia lui Dante Alighieri. Dante a găsit refugiu în Verona, unde a fost primit de Cangrande I della Scala. Drept răsplată, Dante a inclus nobila sa gazdă ca personaj în Divina Comedie.

Piazza dei Signori și statuia lui Dante Alighieri

7. Torre dei Lamberti

În Piazza dei Signori, spre Piazza delle Erbe, vei găsi magnificul Torre dei Lamberti. Noi plănuisem să urcăm în el, dar nu știu cum am făcut de ne-am învârtit în jurul lui și ne-am lăsat furați de peisajul medieval din centrul istoric, astfel încât l-am ratat (ba chiar nici în poze nu l-am prins cum trebuie). Dar pe tine te sfătuiesc să te organizezi mai bine și să urci în turn, căci priveliștea e tare frumoasă și e păcat să nu vezi Verona de aici de sus, cu acoperișurile ei roșiatice.

A fost construit în 1172 de familia Lamberti, însă în 1403 s-a prăbușit în urma unei lovituri de fulger și în 1463 a fost reconstruit. Biletul costă 6€, ca să eviți cozile cumpără online bilet skip-the-line. Turnul are 84m înălțime și 368 de trepte, există și lift.

Torre dei Lamberti

8. Piazza delle Erbe, Verona

Piazza delle Erbe este o piață în toată regula, cu standuri cu diverse lucruri de vânzare. Noi ne-am luat niște căpșuni de aici și câteva suveniruri. În mijlocul pieței se află o fântână construită în 1368 de Cansignorio della Scala, pe care a fost așezată o statuie romană din anul 380 numită Madonna Verona.

Piazza delle Erbe cu Torre dei Lamberti înălțându-se deasupra ei
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Madonna Verona

9. Casa Julietei – cel mai faimos obiectiv din Verona

După ce părăsești Piazza delle Erbe fă stânga, și în curând vei ajunge la casa Julietei, poate cel mai faimos obiectiv turistic din Verona. Realitatea s-a amestecat cu legenda în acest loc, și astfel a luat naștere faimosul balcon, loc de pelerinaj pentru îndrăgostiții din întreaga lume.

Chiar dacă această clădire a aparținut cu adevărat familiei Dal Cappello din anii 1200 (de aici numele de Capuleți, casa nobilă a Julietei lui Shakespeare), și este vizitată încă din anii 1800, balconul a fost adăugat prin 1940, când clădirea a fost renovată, și se crede că făcea parte dintr-un sarcofag antic. O statuie din bronz a Julietei a fost creată de un sculptor din Verona în 1972 și plasată în mijlocul curții elegante.

Nu este chiar un obiectiv pe gustul nostru, în mare parte din cauza maselor de oameni care se găsesc aici la orice oră, scriind bilețele de dragoste sau mângâind sânul deja șlefuit al sărmanei Julieta, nici eu nu știu de ce.

Cum mergi spre locuință treci printr-un mic gang, unde au fost instalate coli mari de hârtie pe care vizitatorii își varsă năduful amoros. Am citit că se încearcă restaurarea fațadei în starea ei originală din perioada medievală, cu cărămida expusă, fără puzderia de bilețele de dragoste și graffiti lăsate de vizitatori. Până acum nu prea au reușit să scape de ele.

Înăuntrul casei se află un muzeu cu obiecte de artă din secolele 13-17 și mobilier de epocă. Biletul pentru intrare în muzeu costă 12€, dar e gratuit să intri în curte.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Casa și balconul Julietei
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii

10. Arena di Verona

Arena din Verona este un amfiteatru roman construit în secolul 1 d.Hr., cu cel mai înalt grad de conservare, datorită restaurărilor constante încă din anii 1600. Este unul dintre cele mai mari amfiteatre din Italia, iar forma sa eliptică produce o acustică perfectă în orice loc, de aceea se țin aici numeroase concerte și spectacole de operă. Dacă nu vrei să mergi la un spectacol poți vizita arena în timpul zilei pentru 10€.

Intrarea skip-the-line la Arena di Verona este inclusă pe Verona Card. Acesta costă doar 20€ pentru 24h și asigură intrarea la mai multe muzee și monumente din oraș, inclusiv Arena di Verona și Torre dei Lamberti, dar și călătorii gratuite cu autobuzele.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Arena di Verona

11. Porta Borsari

Porta Borsari este o poartă veche romană din secolul 1 d.Hr. Numele său roman era Porta Iovia, căci se afla lângă un mic templu dedicat lui Jupiter.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Porta Borsari

12. Arco dei Gavi

Arcul a fost construit în secolul 1 d.Hr. de familia Gavia, o familie nobilă romană. Era așezat în capătul Via Postumia, drumul roman care ducea către orașul antic Verona. În Evul Mediu, când s-a hotărât să se înconjoare orașul cu ziduri, a acționat ca poartă de intrare în oraș. Arcul a fost demolat de francezi în timpul ocupației lui Napoleon, și a fost reconstruit în 1932 cu o parte din pietrele originale, după un model din lemn. Reconstrucția s-a realizat sub Mussolini, care dorea ca Italia să se identifice cu trecutul său roman.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Arco dei Gavi

13. Castelvecchio

Este un castel construit în secolul 14 de familia Scala drept fortăreață militară, ca intimidare împotriva vecinilor puternici ai Veronei, precum Veneția sau familiile Gonzaga și Sforza. Are  un șanț în jurul său, care pe vremuri era umplut cu apele râului Adige. Era reședința lui Napoleon când venea la Verona.

Acum în clădire se află Muzeul Castelvecchio care se poate vizita pentru 9€. Grădinile sunt însă gratuite, ne-am plimbat un pic prin ele, și de asemenea trecerea pe Ponte Castelvecchio este gratuită. Podul e foarte deosebit, cu creneluri în formă de M impunătoare și cărămidă expusă, și oferă priveliști asupra râului Adige.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Castelvecchio, Verona
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Grădinile Castelvecchio
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Ponte Castelvecchio
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Vedere pe râul Adige

14. Străduțele fascinante ale Veronei

Străduțele italienești au ceva aparte, acel dolce far niente se scurge din fiecare colțișor și ne lasă mereu fermecați. Noi am fost cazați de partea cealaltă a râului Adige, așa că în momentul în care am trecut Ponte Pietra și am pătruns în centrul vechi ne-a izbit șarmul orașului!

Cum abia venisem din Dolomiți, unde v-am mai povestit că ne-am simțit mai degrabă ca în Austria, aici știam sigur că suntem în Italia. Ne-am lăsat vrăjiți de aroma cafelelor și a focaccei și ne-am plimbat tare încântați pe străduțele pietruite, unele mai elegante, altele plin de iz medieval.

p.s. strada de shopping este via Mazzini, noi am încercat să ne ținem departe de ea ca să nu facem gaură în buget 😂.

Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii
Verona și principalele obiective de vizitat în orașul iubirii

Cumva nu ne așteptam să ne dea pe spate Verona, dar ne-a plăcut extrem de mult. Are o senzație autentică de Italie veche, Italie glorioasă cu familii puternice ce domneau peste orașe și investeau în ele, căci erau o expresie a puterii lor. Sfatul meu este să te orientezi oarecum după obiective, dar să încerci să te lași purtat pe străduțele sale pietruite, să te lași chemat de arome fel de fel și să încerci să simți un pic din la dolce vita italienească. Da, sunt pe veci îndrăgostită de Italia!


Citește și alte articole despre Italia:

TAGS:,

«

»

2 COMMENTS

 • Andreea

  Superb!!!!

  • Diana
   AUTHOR

   Merciii, Andrea! E tare frumoasă Verona într-adevăr 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro