Search here...
TOP
Verona - Veneția

Vaporetto din Veneția: ponturi și informații utile

Vaporetto din Veneția - priveliște de pe Canale Grande spre Palatul Dogilor
Vaporetto din Veneția – priveliște de pe vaporetto spre Palatul Dogilor

Înainte să plecăm în vacanța noastră în Dolomiți, care s-a încheiat glorios cu opriri în Verona și Veneția, am încercat să mă documentez cât mai bine. Însă din nu știu ce motiv nu am găsit mai deloc informații despre vaporetto din Veneția. Nici în română, nici în engleză, nici măcar pe site-ul lor nu reușeam să mă dumiresc exact despre costuri, trasee, de unde până unde se iau, care e cea mai eficientă variantă. Am zis că o să vedem la fața locului.

Ajunși în Veneția, pot spune că am înțeles de ce nu prea a scris nimeni despre vaporetto. Este o confuzie totală, sunt un milion de trasee, iar noi de fiecare dată când am vrut să ne îmbarcăm pe unul a trebuit să întrebăm la casă exact ce vaporetto să luăm. Totuși am zis să scriu acest articol, ca să îți ofer măcar informațiile de bază, în caz că ești și tu ca mine și vrei să te documentezi serios de acasă.


Citește și Veneția: ghid complet de călătorie și 3 locuri inedite


Sugestii de cazare în Veneția

Am selectat cele mai bune variante de cazare, în diferite opțiuni de buget. În ghidul pentru Veneția am inclus mai multe opțiuni, inclusiv pe uscat în Mestre, și am povestit și despre cazarea noastră, o opțiune de buget excelentă, care și acum în 2024 este 70€ pe noapte.

RECOMANDAREA MEA pentru un Buget Mediu

Ca’ San Giorgio B&B (B&B)
RATING: 9.3 / 750+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus

Alte opțiuni foarte bune la buget mediu în Veneția: Hotel Moresco, La Finestra sulle Beccarie, Hinc Domus, Rosa Salva Hotel, Carnival Palace Hotel.

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux #1

Hotel Danieli
(Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 8.8 / 1000+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Clădire istorică de excepție
✔️Sală de fitness
✔️Terasă cu priveliște spre Turnul San Marco și Canale Grande

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux #2

The Gritti Palace
(Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 9.3 / 200+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Spa și centru de wellness
✔️Fostă reședință nobiliară

Alte opțiuni excelente boutique/lux în Veneția: Palazzo Keller, Radisson Palazzo Nani Venice, H10 Palazzo Canova.


Vaporetto din Veneția

Vaporetto este un autobuz pe apă, un feribot pentru transportul în comun care circulă pe canalele Veneției și între insule. Există un vaporetto cu traseu pe Canale Grande, ce are stație inclusiv la gară, pe acesta îl poți lua chiar și numai pentru plimbare. Dar sunt și multe care te duc pe toate insulițele din jur, inclusiv Murano și Burano.

Vaporetto din Veneția
Vaporetto din Veneția

E foarte util să folosești vaporetto în timpul vizitei tale în Veneția, căci chiar dacă nu pare, e un oraș destul de întins și poate fi obositor să mergi numai pe jos. Trebuie doar să ții cont că plimbarea cu vaporetto e consumatoare de timp. Până îl aștepți, până oprește la fiecare doc, până coboară și urcă lumea trece timpul.

De asemenea ține cont că docurile (stațiile) de pe Canale Grande sunt valabile pentru ambele direcții. Vaporetto nu circulă doar pe stânga sau dreapta, circulă pe tot canalul și face stație ba pe stânga, ba pe dreapta. Deci când cauți să îl iei, du-te la cel mai apropiat doc. Le găsești pe toate pe google maps. Și fii atent la direcția în care circulă feriboturile.

Costuri pentru vaporetto

Poți găsi detalii despre costuri aici. Prețul pentru o călătorie cu vaporetto este 9,50€ (maxim 75 de minute). Însă ai varianta unul card cu călătorii nelimitate Venezia Unica, îți dau mai multe detalii despre acesta:

 • Variante de card Venezia Unica: 24h-25€ / 48h-35€ / 72h-45€ / 7 zile-65€
 • Este obligatoriu să îl validezi ori de câte ori urci la bord!
 • Este valabil pentru transportul public cu vaporetto și autobuz în Veneția, pe insule dar și pe uscat, în Mestre și Marghera
 • Pentru persoanele între 6 și 29 de ani există o ofertă de card de transport pentru 3 zile plus cardul ROLLING VENICE la 33€. ROLLNG VENICE este un card de reduceri ce costă 6€, deci reducerea la transport e semnificativă (cardul de 3 zile ajunge să coste 27€, aproape cât cel de o zi); are reduceri la mai multe obiective din oraș, vezi mai multe detalii aici.
 • Copiii sub 6 ani călătoresc gratuit în Veneția.

Biletele pentru vaporetto și cardurile Venezia Unica city pass le poți cumpăra din orice stație ACTV, noi le-am cumpărat de la stația de vaporetto de lângă gară, este imediat pe Canale Grande cum ieși din gară. Ai aici toate punctele de vânzare, le poți cumpăra inclusiv din Mestre, Murano sau Burano. Pe pagina aceasta arată și câțiva retaileri autorizați, văd că sunt și în gara din Treviso. Devin valabile când le validezi pentru prima oară. Cardurile sunt personale, trebuie câte unul pentru fiecare persoană.

Ca să nu pierzi timp la cozi, cumpără biletele online, apoi ridici cardul fizic de la automatele galbene ACTV.

Noi am petrecut cam o zi și jumătate în Veneția. Am ajuns acolo într-o după-masă, și plănuiam să mergem a doua zi pe Murano și Burano. Așa că ne-am cumpărat cardul de 24h, în prima zi ne-am plimbat pe jos prin oraș, iar seara am validat cardurile și am luat vaporetto din dreptul Pieței San Marco înapoi la gară (aveam cazarea la două stații cu trenul de Veneția). A doua zi ne-am plimbat în voie cu vaporetto pe Canale Grande, și am fost și pe Murano și Burano.

Vaporetto din Veneția - cardul Venezia Unica
Bilete Venezia Unica
Vaporetto din Veneția

Cum funcționează Vaporetto din Veneția

Validarea cardului Venezia Unica

După cum spuneam, cardul trebuie validat de fiecare dată, altfel nu este valabil pe călătoria respectivă și riști să iei amendă. Dacă îți iei un bilet cu o singură călătorie de asemenea trebuie validat. Validarea se face la aparatele acestea, pe care le vei găsi în fiecare doc. Trebuie să apropii cardul de zona rotundă.

Vaporetto din Veneția - cardul de transport trebuie validat
Trebuie să validezi cardul la acest aparat de fiecare dată când circuli cu vaporetto
Vaporetto din Veneția - cardul de transport trebuie validat
Vaporetto din Veneția – aparatele de validare se află în fiecare doc
Vaporetto din Veneția - cardul de transport trebuie validat

Docurile pentru vaporetto

Vei observa din depărtare docurile, au un acoperiș mare cu marcaje galbene, cu platforme plutitoare pe apă, unde aștepți vaporetto. Docurile mai mari au mai multe stații, de exemplu acesta de mai jos este C-D, și anunță că în stânga vei găsi A-B, iar în dreapta E-F. Se opresc feriboturi diferite la fiecare dintre ele.

Vaporetto din Veneția

În fiecare doc vei găsi un tabel care afișează următoarele feriboturi care vin și direcția spre care se îndreaptă. Îți spuneam că feriboturile merg în ambele direcții, de exemplu în poza de mai jos apare linia 1 și pentru P.le Roma (Piazzale Roma, care e pe lângă gară), și pentru Rialto. Ai grijă să te urci în vaporetto cu direcția corectă.

Vaporetto din Veneția

Fiecare doc are de obicei două stații de îmbarcare, unde trebuie să aștepți vaporetto. Este notată direcția, așa că ai grijă să te urci în cel corect.

Vaporetto din Veneția

Vei găsi de asemenea rutele pentru fiecare linie ce oprește în docul respectiv. De exemplu, linia 2 circulă între S. Marco Vallaresso și S. Marco – S. Zaccaria. Plăcuța îți arată unde ești și încotro se îndreaptă feribotul ce oprește aici.

Vaporetto din Veneția
Vaporetto din Veneția – linia 2

Feriboturile sunt de obicei tare aglomerate, sau așa le-am găsit noi pe la mijlocul lui septembrie. Îmi imaginez că vara este și mai rău. S-ar putea să nu ai loc să te urci în primul și să trebuiască să îl aștepți pe următorul.

Vaporetto din Veneția

Fiecare feribot are numărul liniei trecut pe el, de exemplu cel de mai jos are 5.2, deși nu se vede extrem de clar în fotografie.

Vaporetto din Veneția
Vaporetto din Veneția

Linii de vaporetto

Sunt extrem de multe linii de vaporetto în Veneția, dar îți dau exemplu de câteva care probabil îți vor fi de folos.

Liniile 1 și 2 merg pe Canale Grande. Linia 1 merge între Piazzale Roma și Lido SME, deci poți merge cu acesta de la gară (stația Ferrovia) la Piazza San Marco, cu opriri la Ponte di Rialto, Ca’ Rezzonico sau Accademia. Iar linia 2 are un traseu circular, pleacă de la San Marco-San Zaccaria (docul de lângă Palatul Dogilor), merge pe lângă Veneția, ajunge la gară (Ferrovia) și apoi se întoarce pe Canale Grande la San Marco (docul Vallaresso, aproape de capătul celălalt al Pieței San Marco).

Vaporetto din Veneția
Vaporetto din Veneția – linia 1
Vaporetto din Veneția

Linia 12 ajunge pe Murano și Burano și se ia din portul Fondamente Nove (aici pe google maps). Murano e mai aproape, vaporetto face cam 10 de minute până acolo, și încă 20 minute până în Burano. Ți-aș sugera să vizitezi întâi Burano (ai grijă că prima dată oprește în Murano), apoi să iei vaporetto înapoi până în Murano, și abia după aceea să te întorci în Veneția. Toți turiștii procedează invers, așa că vei fi în avantaj față de fluxul de oameni. Mai ales în Murano când vei vedea o masă imensă de oameni adunați la doc, dar vei putea trece în fața lor, căci ei toți așteaptă vaporetto spre Burano, iar tu mergi spre Veneția.

Din Murano poți lua înapoi spre Veneția atât linia 12, cât și linia 4.1. Aceasta din urmă are un traseu un pic mai lung, te va plimba pe canale în Murano, are o oprire și la cimitirul din mijlocul Lagunei, și abia apoi oprește la Fondamente Nove. Dar s-ar putea să îți convină, căci este mai puțin aglomerat și te bucuri de peisaje.

Cum să îți organizezi traseele cu vaporetto

Nu trebuie să ții minte liniile despre care ți-am vorbit. Ți-am spus despre ele doar ca să ai o idee despre ce variante ai pentru vaporetto în Veneția. Cel mai eficient este să întrebi de fiecare dată la casă cu ce poți ajunge unde vrei tu să ajungi. Chiar mi se pare tare complicat sistemul lor, sunt atâtea linii, cu atâtea variante (4.1, 4.2, 5.2…). Așa că nu îți bate capul, întreabă mereu, îți vor spune exact ce vaporetto să iei și la ce oră vine următorul.

Organizează-te în schimb în ce privește cardul de transport Venezia Unica. Gândește-te dacă ai nevoie de cel pentru o zi, două sau trei. Călătoria unică, de 9,5€, e destul de scumpă și nu cred că merită. Dacă vrei să mergi pe Murano și Burano ai nevoie de 3 călătorii, care deja depășesc costul cardului de transport pentru 24 de ore (25€). Poate procedezi ca noi, cumperi cardul pentru o zi și în rest te plimbi pe jos.

Fă și o plimbare cu vaporetto pe Canale Grande, vei vedea splendidele fațade venețiene pe care poate nu le poți vedea altfel. Imaginează-ți cum ar fi să locuiești într-una dintre casele minunate, cu un mic ponton la parter și o barcă numai a ta 😍! Am înțeles că merită și plimbarea pe timpul nopții pe Canale Grande, ca să vezi toate clădirile luminate.

Vaporetto din Veneția - Ponte di Rialto
Ponte di Rialto văzut din mijlocul Canale Grande, de pe vaporetto
Vaporetto din Veneția - Canale Grande
Fațade venețiene pe Canale Grande
Vaporetto din Veneția - Canale Grande

Vaporetto din Veneția – ponturi și informații utile

Sper că te-am lămurit măcar un pic cum stă treaba cu vaporetto din Veneția, sunt niște lucruri pe care eu aș fi vrut să le știu înainte să merg acolo. Chiar dacă în final tot te sfătuiesc să întrebi detalii pentru fiecare călătorie, măcar ai o idee despre ce se întâmplă. Îți doresc o vacanță minunată în magica Veneție și plimbări cu vaporetto cât mai plăcute!


Sugestii de cazare în Veneția

RECOMANDAREA MEA pentru un Buget Mediu

Ca’ San Giorgio B&B (B&B)
RATING: 9.3 / 750+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux #1

Hotel Danieli
(Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 8.8 / 1000+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun inclus
✔️Clădire istorică de excepție
✔️Sală de fitness
✔️Terasă cu priveliște spre Turnul San Marco și Canale Grande

RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux #2

The Gritti Palace
(Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐)
RATING: 9.3 / 200+ recenzii
✔️Mic-dejun excepțional inclus
✔️Spa și centru de wellness
✔️Fostă reședință nobiliară


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

27 COMMENTS

 • Mihaela

  Un articol extrem de bine documentat si foarte util. Multumesc!

  • Diana
   AUTHOR

   Mulțumesc mult, Mihaela, mă bucur 🙂

 • Monica

  Cardul se poate cumpara din gara din Mestre? Noi aterizam pe Treviso si avem cazare in Mestre. De aici plecam in Venetia. Vrem sa il pontam inca din gara sa ne deplasam cu autobuzul pana la hotel si de acolo luam autobuzul pana in Venetia. Ca sa u pontam separat autobuzele. Vrem sa ajungem in Piata San Marco si apoi in Burano de carnaval. Plecam a doua zi. Se poate cumpara si din aeroport?

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Monica, ce traseu frumos! 😀 Cardul se poate cumpara din gara din Mestre, uite aici toate punctele de vanzare: https://www.veneziaunica.it/en/content/venezia-unica-agencies-and-venezia-unica-ticket-points
   Insa pe pagina asta spune de retaileri autorizati, si apar unii si in Treviso: http://actv.avmspa.it/en/content/points-sale-1
   Voi actualiza si articolul cu link-urile astea, merci ca ai intrebat! 🙂
   Vacanta minunata in Venetia!

   • Monica

    Multumesc! A doua zi plecam cu trenul la Milano. Avionul din Treviso era prea devreme si asa vom petrece o zi in Milano. Desi tocmai ne-am intors din Milano! :))

    • Diana
     AUTHOR

     Găsiți ce să faceți în Milano! 😀 Uite că eu nu am mai fost demult, să mă pun de căutat niște bilete 🙂

     • Monica

      Eu am gasit in ianuarie cu 40 lei pe segment… Da, am vazut catedrala, dar mai am in cap niste obiective, vreo 6 ore ne ajung.

     • Poporan Mariana

      Buna Diana,
      Plec si eu in septembrie la Veneția și aterizez pe aeroportul Treviso. Ai idee orarul autobuzelor pe uscat si pe apa.Unde pot vedea orarul?Deoarece zborul de întoarcere este f.devreme .Trebuie să fiu în aeroport in jur de 6.Decolarea lui este 7.55.

     • alexandru vlad

      Cum ati rezolvat cu plecarea la aeroportul Treviso, dimineata? Plecam si noi cat de curand, si nu stim daca dimineata, din Mestre, avem autobuze, asa dimineata, spre aeroport, plecarea fiind la ora 7,45.

 • Andreea

  F bine puse la punct info tale. Multumi mult. Despre Verona nu ai?

 • Graziela Claudia Coste

  Multumesc mult pt informatii, Diana . E foarte util. Noi o sa mergem in iunie si intradevar nu am gasit nicaieri atat de bine explicat totul. Multumesc mult inca o data si iti doresc numai bine si la cat mai multe informatii despre locurile prin care ajungi. Sigur va fi util si binevenit pentru multi.

  • Diana
   AUTHOR

   Merci mult, Claudia, mă bucur enorm că îți sunt de ajutor informațiile! Până la urmă de asta scriu, ca să fie de ajutor experiența mea și altora care călătoresc pe cont propriu 😀

 • SILVANA MATEI

  Buna Diana, am o intrebare : cardul de 24 ore este valabil de la ora activarii, timp de 24 de ore.. adica daca il activez la ora 21 PM este valabil pana in ziua urmatoare la 21 PM ?.
  Si noi avem o dupa masa si o zi plina in Venetia si nu stiu cum sa fac ca sa il folosim cat mai bine. Mulțumesc .

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Silvana, da, este valabil de la ora activarii timp de 24 de ore. Noi am facut asa: in prima zi, dupa-masa, am ajuns cu trenul in Venezia si ne-am plimbat pe jos prin oras. Am ajuns seara in Piazza San Marco si acolo ne-am activat cardul de 24h si am luat vaporetto inapoi la gara, ca sa nu mai mergem atat pe jos inapoi. A doua zi am avut cardul activ pana seara, cred ca tot asa pana pe la 21. Am fost dimineata pe Burano si Murano si apoi ne-am mai plimbat prin Venezia, am mai luat vaporetto pe Canale Grande de cateva ori si ca sa ne plimbam pe canal, dar si ca sa scurtam drumul.
   Calatorie frumoasa in Venezia! 🙂

 • Silvana Matei

  Multumesc mult. Mai am o intrebare :). Avand in vedere ca aceste bilete sunt non refundable, oare merita sa le iau on-line, de pe acum ( noi suntem 2 adulti si 2 copii, deci am plati acum 80 euro)? Sau sa le iau acolo, la fata locului, unde avem cazare / la Camping village Jolly, Marghera),eventual in Piazalle Roma? Pretul cred ca este acelasi, online sau la fata locului…Multumesc !

  • Diana
   AUTHOR

   Cum simți tu, Silvana. Noi am preferat să le luăm de la fața locului, ca să le avem fizic și să nu ne batem capul cu cele online. Dar le-am cumpărat chiar din Veneția, poate în Marghera nu găsiți atât de repede un punct de vânzare. M-am uitat pe site, dar nu reușesc să înțeleg procesul daca iei biletele online, dacă trebuie ridicate cardurile fizice de undeva. Încearcă să le cumperi online eventual și vezi ce instrucțiuni primești.

 • Ciprian

  Buna, poate mă ajuți și pe mine cu info 🙂 In 5 august ajung in Rimini cu mașina proprie. Stam 9 nopți și la întoarcere as vrea sa oprim in Venetia o noapte. Umde îmi recomandazi să îmi iau cazare, dar mașina unde o las o noapte. Mulțumesc tare mult! 🙂

 • M-ai super-lamurit cum e cu aceste vaporetto! Te pup! 🙂 Mai mult ca sigur voi opta pentru pass-ul de 24 ore, pentru ca vreau sa ajung si pe Murano si Burano si voi proceda la fel cum ai facut tu. Merci de pont, e bine de stiut! Dar vreau sa ma plimg si cu gondola, dar chiar asa… 80€??? Hhhh … poate maai gasim pe cineva, noi suntem 2 si impartim gondola 🙂 De abia astept!

  • Diana
   AUTHOR

   Sper sa nu fi zis prostii, asa stiam ca e 80-100 euro, daca afli altceva sa imi spui 😀

 • razvan

  Foarte utile informatile, o sa le folosesc cu grija 😉
  Intrebare: cardul este valabil si ca sa ajungi pe lido di venezia?

 • Raluca

  Urmeaza sa merg si eu 3 zile in Venetia, deci m-am bucurat sa citesc articolul tau. 🙂
  Intrebarea mea ar fi daca e mai avantajos sa te cazezi in Mestre si sa iei cardul de transport care e vreo 40 de euro pe 3 zile.
  Sau mai bine cazare direct in Venetia?
  Ca sa vizitezi obiectivele din zona, e nevoie de vaporetto? Sau se poate vizita si pe jos, dar sigur, dureaza mai mult.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Raluca, ma bucur ca iti e util articolul meu 🙂
   Trebuie sa vezi ce cazari gasesti in Venetia si sa faci un calcul… Ca sa vizitezi obiectivele nu e nevoie sa iei vaporetto, decat pentru insulele Murano si Burano. La restul poti ajunge pe jos, nu este chiar foarte mult de mers. Sincer cred ca ai putea lua cardul de transport pentru o singura zi, mergi atunci pe Murano si Burano si iei vaporetto in plimbare pe Canale Grande. Si in restul zilelor te plimbi pe jos. Si cred ca ar fi mai avantajos sa te cazezi in Mestre si sa iei trenul pana in Venetia. Eu asa as face, dar nu m-am uitat pe cazari, vezi exact ce gasesti.
   Vacanta frumoasa in Venetia, e o destinatie minunata! 🙂

   • Raluca

    Multumesc de raspuns. O sa revin si eu cu un feedback dupa excursie 🙂

 • alexandru vlad

  Imi poate spune si mie, cineva, daca gasesc un mijloc de transport, dimineata la ora 5, din Mestre catre aeroportul Treviso. Am avion la ora 7,45 spre Bucuresti, si nu stiu cu ce sa ajung in aeroport? Eventual, imi puteti spune o statie din Mestre, de unde se ia autobuzul spre Treviso? Multumesc anticipat!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro