Search here...
TOP
Toscana

Pisa și Lucca, două orașe cu turnuri fascinante

Pisa este faimos în lume pentru turnul său înclinat, iar Lucca, deși departe de a fi la fel de cunoscut și turistic, este și el un orășel drăguț, cu propriul său turn deosebit. Sunt doar la 20 km distanță unul de celălalt și îți recomand cu căldură să le vizitezi pe amândouă.

În Pisa vei descoperi, pe lângă turnul faimos și un milion de turiști în jurul lui, străduțe fermecătoare tipic italienești, palate, o pictură murală neobișnuită și un rând de căsuțe colorate de-a lungul râului Arno, care vine din Florența și se scurge doar un pic mai departe în Marea Tireniană. Iar în Lucca vei găsi mult mai multă liniște, piețe de tot felul, palate medievale și două turnuri, dintre care unul puțin mai neobișnuit. Dar să le luăm pe rând.

Catedrala din Pisa, Italia

Turnul înclinat din Pisa

Torre Guinigi, Lucca, Italia

Torre Guinigi din Lucca

Pisa

Ne-am început călătoria toscană chiar în Pisa, și am fost teribil de încântați la fiecare balcon sau fereastră, la fiecare colț de străduță! Ne fusese dor de Italia așa că am tras adânc în plămâni o doză bună de dolce far niente, și am pornit să explorăm orașul.

Cum ajungi în Pisa

Din fericire există zboruri directe din România spre Pisa. Wizz Air și Ryanair zboară din București, iar Blueair zboară la Pisa din Bacău, Constanța și Iași. Nu uita că dacă ai nevoie de bagaje noi le poți comanda de aici, în funcție de compania aeriană: bagaje de mână Wizz Air, bagaje de mână Ryanair, bagaje de mână Blueair.

De la aeroport ajungi foarte repede la gară cu Pisa Mover, e un tren rapid fără conductor, merge singur fără să îl conducă cineva. Mai văzusem la Vancouver așa ceva :). Biletul costă 5 și îl poți cumpăra de la automatele din gară sau de la aeroport. Pisa Mover circulă între 6:00 – 24:00 la fiecare 9 minute și face 5 minute între aeroport și gară. Dar sincer poți merge și pe jos, sunt cam 1.5-2 km.

Când ne-am plimbat prin Toscana noi am zburat la Bologna, am petrecut o noapte acolo și am luat dimineața un tren spre Pisa. Dar în caz că vrei să îți organizezi o noapte în Pisa, mai ales că ai rute Flixbus spre Lucca cu 3.50€ sau spre Florența cu 4.99€, am făcut o selecție de cazări centrale cu recenzii bune:

Ce vizităm în Pisa

Centrul orașului nu e mare, te poți deplasa pe jos, de la gară la turn sunt până în 2 km. Dacă ești cu mașina ai grijă că în Pisa este zonă ZTL (Zona a Traffico Limitato) și nu ai voie să intri în centru. O parcare foarte bună este aici lângă gară (noi aici am parcat, costă 2.30€ pe oră) sau aici lângă turn, ambele fiind la marginea zonei ZTL.

Piazza dei Miracoli

Este locul cel mai cunoscut din Pisa, cu faimosul turn înclinat. Turnul e absolut fabulos, în întregime alb și atât de detaliat decorat, cu colonade elegante la fiecare etaj. Înclinarea i-a adus notorietatea, dar cred că și dacă nu s-ar fi înclinat tot ar fi fost cel mai frumos turn din Italia!

Turnul din Pisa, Italia

Catedrala din Pisa, Italia

Turnul din Pisa, Italia

Dar pe lângă turn mai este și catedrala, cu o fațadă superbă, și Baptisteriul incredibil de elegant. Baptisteriul este o clădire destinată botezului, și era construită separat deoarece cei nebotezați nu aveau voie să intre în biserică. Am văzut foarte multe baptisterii în special în Italia. Și cimitirul Camposanto este impresionant.

Catedrala din Pisa

Catedrala din Pisa

Baptisteriul din Pisa, Italia

Baptisteriul

Catedrala din Pisa, Italia

La turnul din Pisa

Iar pe lângă toate acește minuni, că doar nu degeaba se numește Piazza dei Miracoli, sunt extraordinar de mulți oameni… Imagineză-ți mulți oameni… și înmulțește-i cu trei.. apoi vizualizează-i forfotind prin piață încercând să își facă poze susținând turnul. Îți spun sincer că pe noi ne-a obosit teribil toată aglomerația. Nu ne propusesem să vizităm turnul, biletul mi se pare exagerat de scump, așa că am dat o tură prin piață, am încercat fără succes să facem niște poze cu mai puțini oameni, și am fugit de acolo.

Turnul din Pisa, Italia

Baptisteriul din Pisa, Italia

Biletul pentru Turnul din Pisa costă 18 și am citit că e cel mai bine să îl cumperi online din timp, căci numărul de vizitatori pe zi este limitat. În afară de turn mai poți vizita Baptisteriul, cimitirul Camposanto și Museo delle Sinopie. Biletul pentru un singur monument este 5€, pentru două e 7€ iar pentru toate trei este 8€. Vizitarea Catedralei este gratuită la cumpărarea oricărui alt bilet. Mai multe detalii aici.

Cred că este o idee bună să îți iei un tur ghidat aici, atmosfera poate fi copleșitoare de la aglomerație și ghidul te poate orienta mai clar, plus că are o mulțime de informații.

Piazza dei Cavalieri

Este o piață tare frumoasă, înconjurată de palate. Cel care ne-a plăcut cel mai mult este Palazzo della Carovana, un palat de sfârșit de secol 16 cu o fațadă foarte ornamentată, ce acum găzduiește Universitatea de Arte.

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Italia

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Italia

Borgo Stretto

Borgo Stretto, care se traduce în drum/cartier îngust, este o străduță tare animată cu magazine la tot pasul și câte o terasă din loc în loc, numai bună pentru a te opri la un espresso.

Pisa, Italia

Borge Stretto, Pisa

Pisa, Italia

Râul Arno ce traversează Pisa

Vei traversa râul Arno, ce vine de la Florența, dacă vei merge dinspre gară spre Turnul din Pisa. Malul său e mărginit de bloculețe înghesuite și colorate, dar ce ne-a plăcut cel mai mult a fost bisericuța Santa Maria della Spina, construită în stil gotic în secolul 13.

Turnul din Pisa, Italia

Râul Arno

Pisa, Italia

Biserica Santa Maria della Spina

Biserica Santa Maria della Spina, Pisa, Italia

Biserica Santa Maria della Spina

Tuttomondo de Keith Haring

Tuttomondo e o pictură murală realizată de artistul Keith Haring în 1989, în stilul său caracteristic cu contururi de figurine parcă desenate în cretă. A fost ultima sa lucrare publică înainte de a muri în 1990.

Tuttomondo by Keith Harring, Pisa, Italia

Tuttomondo de Keith Harring, Pisa, Italia

Lucca

Lucca este la doar 20 km depărtare de Pisa și e un orășel foarte drăguț, merită să faci o oprire de câteva ore aici. Are un trecut interesant, a fost fondat de etrusci și a devenit colonie romană în 180 î.Hr. În centrul istoric s-a păstrat planul stradal în grilă al romanilor, forumul fiind pe vremuri unde acum se găsește Piazza San Michele. La conferința din Lucca din 56 î.Hr. Iulius Cezar, Pompei și Crassus și-au reafirmat alianța politică, cunoscută sub numele de Primul Triumvirat.

Astăzi e un orășel cu un puternic iz medieval, ziduri vechi fascinante și un turn cu o particularitate aparte: o grădină de stejari deasupra. Și în Lucca este zonă ZTL în tot centrul vechi, adică în interiorul zidurilor orașului. Noi am parcat la Parcheggio Carducci cu 1€ pe oră și a fost perfect, se ajunge foarte ușor în centru de aici.

Torre Guinigi

Să începem cu turnul fascinant din Lucca, Torre Guinigi, cel cu stejari deasupra. Are o înălțime de 45m și 230 de trepte și a fost construit în secolul 14 de familia Guinigi ca un simbol de statut, așa cum se întâmpla pe vremuri în Italia. În planul original bucătăria se afla la penultimul nivel în turn, iar sus era grădina în care se servea masa, la umbra stejarilor.

Turnul se poate vizita și biletul costă 5 de persoană. Însă există și un bilet cumulativ la 9 pentru Torre Guinigi, Torre delle Ore și Orto Botanico (grădina botanică). Mai multe detalii despre costuri și programul de vizite aici.

Noi am preferat să vizităm Torre delle Ore tocmai ca să vedem Torre Guinigi în toată splendoarea lui. Dar cred că e o idee bună să le vizitezi pe amândouă.

Torre Guinigi, Lucca, Italia

Priveliște cu Torre Guinigi din Torre delle Ore

Torre Guinigi, Lucca, Italia

Torre Guinigi, Lucca

Torre delle Ore

Torre delle Ore este turnul cu ceas din Lucca, având un ceas din 1390, al cărui mecanism a fost înlocuit în 1754 de către ceasornicarii locali. Este cel mai înalt turn din Lucca și a fost construit tot ca turn privat, la fel ca Torre Guinigi, dar a fost cumpărat de primărie în secolul 14.

Se poate vizita pentru 5, dar cum spuneam mai sus există un bilet cumulativ la 9€. Înăuntru vei putea vedea mecanismul manual al ceasului, unul dintre cele mai interesante mecanisme încă funcționale din Europa. Ai grijă însă că din noiembrie până în februarie turnul este închis, verifică aici programul de vizitare.

Torre Guinigi, Lucca, Italia

Mecanismul ceasului din Torre delle Ore

Duomo di Lucca, Italia

Duomo di Lucca văzut din Torre delle Ore

Biserica San Michele, Lucca, Italia

Biserica San Michele văzută din Torre delle Ore, Lucca

Duomo di Lucca

Duomo di Lucca, sau Cattedrale di San Martino, este catedrala principală din oraș, ce găzduiește sediul Arhiepiscopului de Lucca. Tot în Piazza San Martino se află și Palazzo Micheletti, un palat din secolul 16 care atrage privirile mai ales pentru grădina sa elegantă.

Catedrala din Lucca, Italia

Duomo di Lucca

Catedrala din Lucca, Italia

Lucca, Italia

Palazzo Micheletti, Lucca

Biserica San Michele

O biserică fabuloasă din secolul 12, așezată pe locul fostului forum roman. Am văzut-o din Torre delle Ore și m-a surprins fațada bisericii, mult mai înaltă decât restul construcției, pare chiar construită separat.

Biserica San Michele, Lucca, Italia

Biserica San Michele, Lucca

Biserica San Michele, Lucca, Italia

Piazza San Michele, unde pe vremuri era Forumul Roman

Casa lui Puccini

Giacomo Puccini s-a născut în această casă în 1858 și și-a trăit primii ani din viață aici, înainte de a se muta la Milano pentru a își continua studiile la Conservator. Am citit că a iubit mult această casă, pe care a trebuit să o vândă din cauza situației materiale precare, după ce a murit mama sa în 1889, dar a rămas cu gândul la ea, dorindu-și să o poată cumpăra la loc cândva. Ceea ce s-a și întâmplat, după marele succes pe care l-a avut cu Manon Lescaut în 1893.

Acum este un muzeu dedicat vieții și creațiilor sale. Biletul costă 7 iar pentru programul de vizitare verifică aici. Au tururi ghidate gratuite în engleză în fiecare vineri din iunie până în septembrie la ora 12:00.

Lucca, Italia

Statuia lui Puccini iar în spate casa în care s-a născut

Străduțele din Lucca

În timp ce te plimbi între cele câteva obiective, la care aș mai adăuga și Piazza dell’Anfiteatro, unde era vechiul amfiteatru roman, vei putea admira străduțele pline de farmec din Lucca. Noi am fost într-un weekend și am prins un târg ce se desfășura în tot orașul. Nu ni s-a părut foarte aglomerat, oamenii ce forfoteau de colo-colo printre tarabe părând mai degrabă localnici. Lucru care ne-a făcut plimbarea prin Lucca o experiență ceva mai autentică, mai aproape de viața locală de aici.

Lucca, Italia

Lucca, Italia

Lucca, Italia

Lucca, Italia

Lucca, Italia

Am apucat să ne plimbăm și pe sub zidurile orașului, căci am intrat în centrul istoric pe la Sortita di San Paolino, printr-un tunel în ziduri. Nu aveam idee despre el, era doar cea mai apropiată intrare de parcarea unde lăsasem mașina, așa că a fost o surpriză plăcută atât tunelul, unde am văzut și ceva săpături arheologice (poate din vremurile etruscilor) dar și instalații de artă din loc în loc.

Lucca, Italia

Zidurile vechi ale orașului Lucca

Pisa și Lucca, două orașe cu turnuri fascinante

Ascult arii din Tosca lui Puccini cât scriu aceste rânduri. Și îmi imaginez cele două orașe în acele vremuri elegante, în care arta era poate cel mai de preț domeniu pe care îl puteai studia. Mai puțini turiști, străzile pline de trăsuri cu cai, doamne plimbându-se la vreun braț sub umbrela dantelată, și acorduri de pian auzindu-se de la câte un balcon, unde un tânăr se simțea inspirat să creeze ceva nou.

Nu am prins acele vremuri glorioase, dar ne putem bucura de Pisa și Lucca, în continuare fascinante chiar și în ziua de azi. Cu turnuri mai mult sau mai puțin faimoase, dar pline de farmec italienesc, amândouă merită atenția noastră.


Citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro