Search here...
TOP
Toscana

Spirit toscan în jurul Sienei: San Gimignano, Volterra, Chianti, Crete Senesi

Siena se află chiar în inima Toscanei, și este un oraș important în regiune, nu numai datorită farmecului medieval, a pieței sale impunătoare și a Domului fascinant, dar și pentru că se afla pe vremuri pe Via Francigena. Aceasta era un traseu major de pelerinaj în Evul Mediu, via Francigena înseamnă drumul ce vine din Franța, și duce din Franța spre Roma și apoi Puglia, unde erau porturile de îmbarcare către Pământul Sfânt, în Israel. E ușor de înțeles că Via Francigena a definit aceste locuri, traseul fiind prin San Gimignano, Monteriggioni, Siena, Buonconvento, San Quirico d’Orcia și Bagno Vignoni, majoritatea locuri pe care le-am vizitat și noi.

Via Francigena expusă la San Gimignano 1300

Via Francigena

Mai departe îți povestesc despre câteva locuri din jurul Sienei pe care trebuie neapărat să le vezi în escapada ta toscană.

San Gimignano

San Gimignano este definiția orășelului toscan romantic și nu trebuie să îl ratezi în circuitul tău prin Toscana. E destul de aglomerat din pricina faimei sale, dar chiar și așa e cu totul fermecător. E un oraș micuț, dar sunt câteva puncte principale în care ar fi bine să ajungi.

Sunt parcări publice în jurul lui, marcate pe indicatoare inclusiv cu locurile libere din fiecare. Noi astfel am ajuns la P3, la nord de centru, în zona aceasta. De acolo sunt trepte sau chiar și un lift către centru, se ajunge repede. Parcarea ne-a costat 1.10€ euro pe oră și am stat puțin peste două ore.

San Gimignano este orașul turnurilor, are nenumărate turnuri, mai mari sau mai mici, le vei descoperi la fiecare pas. Unele se vizitează, dar noi nu am intrat în niciunul. Strădutele sale sunt fascinante și vei găsi oportunități de fotografii la fiecare pas!

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano

Ce poți vizita în San Gimignano

Piazza del Duomo este o piață frumoasă, în fața domului și lângă primăria care deține cel mai înalt turn din oraș.

San Gimignano

Piazza del Duomo, San Gimignano

Piazza della Cisterna de deschide chiar după, e o piață mare, foarte fotogenică, pe care noi am găsit-o plină ochi de oameni, dintre care foarte mulți la coadă la gelateria Dondoli, despre care se spune că este cea mai bună din lume. Noi nu am vrut să ascultăm asemenea zvonuri, am mâncat întotdeauna gelato excelent în toată Italia, și mai mult, nu aveam de gând să stăm la coadă. Așa că dacă am ratat ceva extra magnific, te rog să îmi spui în comentarii!

San Gimignano

Piazza della Cisterna, San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano 1300 e o expoziție absolut fantastică, o machetă din lut a orașului așa cum arăta în 1300, foarte temeinic documentată, realizată de doi frați cam în 3 ani de zile. Nu ține de vreo instituție publică, au făcut-o cu drag pe cont propriu. Intrarea e gratuită, dar înăuntru poți dona ceva. Și chiar merită, macheta e splendidă și realizată foarte meticulos.

San Gimignano 1300

San Gimignano 1300

San Gimignano 1300

San Gimignano 1300

San Gimignano 1300

Porta San Giovanni este cea mai importantă poartă de pe zidurile San Gimignano. A fost construită în 1262 și reprezenta accesul istoric pentru cine venea dinspre Siena pe Via Francigena, o rută majoră de pelerinaj ce venea din Franța spre Roma.

San Gimignano

Un punct panoramic este aici, de unde te poți bucura de priveliștea de mai jos.

San Gimignano

Iar un alt punct panoramic este lângă Parco della Rocca, aici.

San Gimignano

Pentru o priveliște de ansamblu asupra San Gimignano poți veni aici, pe Strada Comunale di Santa Lucia, e o străduță în mijlocul viței de vie, cu peisaje splendide la stânga și la dreapta.

San Gimignano

San Gimignano

Volterra

Volterra este o fostă așezare etruscă, astăzi un oraș înfloritor și tare frumos. Ne-a plăcut mult, poate și pentru că am prins aici o reuniune Ferrari, în drumul lor spre un eveniment din Roma. Erau expuse toate în Piazza dei Priori, modele vechi care mai de care mai excepționale, întreținute perfect. Aveau numere de înmatriculare de Italia, Belgia, UK și chiar și SUA câteva. Cred că am stat vreo oră să le admirăm pe fiecare și să le facem poze.

Volterra

Reuniune Ferrari în Piazza dei Priori, Volterra

Volterra

Eu nu sunt atât de pasionată de mașini, dar iubesc la nebunie să văd oameni pasionați vorbind despre ceea ce le place, au o energie fantastică! Iar Alex era în extaz, și ce îmi plăcea cel mai mult era că nu avea remărci de genul “ce frumoasă e mașina asta”, ci le studia cu o atenție deosebită: “uite ce închizătoare au făcut pentru portieră” sau “schimbătorul ăsta are treptele 2 și 3 la mijloc, una sus una jos, pentru că sunt treptele cele mai folosite în timpul unei curse și trebuie să le accesezi ușor”.

Parcare în Volterra găsești aici, este 1.25€ pe oră. Noi am petrecut aproape 3 ore în orășel. Exact lângă parcare ai o panoramă frumoasă asupra acoperișurilor Volterrei.

Volterra

Ce poți vizita în Volterra

Piazza dei Priori este piața principală din centrul orașului. Aici vei găsi un birou de turism de unde poți lua o hartă gratuită cu obiectivele principale din oraș.

Volterra

Piazza dei Priori, Volterra

Volterra

Catedrala Santa Maria Assunta este catedrala principală din oraș, reconstruită în 1120 după un puternic cutremur.

Volterra

Porta all’Arco este o fostă poartă etruscă. Chiar dacă arcul însuși a fost reconstruit în epoca romană, iar zidăria de pe ambele părți ale porții este medievală, pietrele mari de pe laturile porții și capetele uzate de vreme de deasupra arcului datează din secolele 4-3 î.Hr. O tabelă comemorativă atestă că în timpul celui de-al doilea Război Mondial cetățenii din Volterra au împiedicat trupele germane să arunce poarta în aer.

Volterra

Porta all’Arco, o fostă poartă etruscă din Volterra

Teatrul Roman la nord față de centru este unul dintre cele mai bine conservate teatre romane din Italia, descoperit abia în anii 1950. Costă 5€ ca să îl vizitezi, dar îl poți observa în întregime, gratuit, de pe margine. În drum spre teatru, în Piazzetta della Pescheria, am găsit un atelier de alabastru unde puteam vedea cum meșterii lucrau piatra și aveau multe obiecte de vânzare.

Teatro Romano, Volterra

Teatro Romano, Volterra

Volterra

Atelier și magazin de alabastru

Parcul arheologic de la sud de centru este gratuit de vizitat, iar în mijlocul său se află acropola etruscă, pe care o poți vizita cu 5€. Mai jos de parc este muzeul etrusc „Mario Guarnacci”, care deține multe obiecte etrusce recuperate în urma săpăturilor arheologice. Este deschis din 1761, fiind unul dintre cele mai vechi muzee publice din Europa.

Noi eram pe finalul călătoriei în Toscana și nu aveam neapărat stare de vizitat, mai degrabă ne doream să ne plimbăm agale pe străduțe și să mai descoperim un colțișor pitoresc. Dar cred că este foarte interesant situl arheologic și chiar și muzeul.

Volterra

Străduțele Volterrei

Volterra

Chianti

Chianti este regiunea dintre Florența, Siena și Arezzo și este recunoscută în lume pentru vinurile sale extraordinare. Așa că așteaptă-te când ajungi aici să dai ochii cu podgorii nesfârșite, măslini, sătuce medievale și priveliști verzi incredibile.

Pentru a te bucura de cele mai frumoase peisaje îți recomand drumul pitoresc pe care am mers și noi: Greve in Chianti – Panzano – Castellina in Chianti – Quercegrossa. Este Via Chiantigiana (SR222) și îți oferă cele mai fermecătoare priveliști, cu dealuri în toate nuanțele posibile de verde! Te poți opri în fiecare dintre aceste orășele, îți recomand în special Greve și Castellina, dar neapărat trebuie să ocolești un pic și să mergi în Radda in Chianti, se spune că este cel mai frumos orășel medieval din regiune.

Chianti, Toscana

Dealurile verzi din Chianti, Toscana

Chianti, Toscana

Viță de vie cât vezi cu ochii în Chianti

Chianti, Toscana

Chianti, Toscana

Chianti, Toscana

Chianti, Toscana

Noi nu am apucat să oprim în niciunul, deși voiam să mergem cel puțin în Radda. Am mers în Toscana în septembrie, care nu e deloc o perioadă rea pentru vizitat, dar problema a fost ziua scurtă, soarele apunea pe la 19:30. Am ajuns în Chianti destul de târziu, așa că am trecut cam repejor, oprindu-ne doar pe marginea drumului să facem poze, nu și în orașe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JONNA LEPPÄNEN (@jonnalepp) on

Dar am câteva recomandări în caz că vrei să petreci mai mult timp în Chianti. Orășelul Montefioralle e desprins direct din povești, Volpaia la fel, iar dacă îți plac castelele atunci ai de văzut câteva aici: Brolio, Meleto, Verrazzano. Badia a Passignano este un complex monahal așezat într-un cadru magnific, cu grădini tipic italienești.

Și desigur că fiind pe tărâmul vinului e păcat să nu trăiești o experiență autentică la o degustare de vin. Noi nu suntem mari pasionați, rugăm nu aruncați cu roșii, dar nu am fost la nicio degustare.. Am citit însă că te poți opri pe drum oriunde vezi semne cu “wine tasting”. Sau dacă nu ești cu mașina poți merge la un tur organizat de degustare cu plecare din Florența.

Crete Senesi

Cum am trecut din Siena și am ieșit din verdele Chianti, am intrat parcă într-o altă lume! Știam despre Crete Senesi că sunt deosebite, dar am rămas mască văzându-le cu proprii ochi. Peste tot sunt dealuri vălurite, deschise la culoare pentru că solul este o argilă gri (crete senesi înseamnă argilele sieneze). Peisajul de aici pare lunar, și chiar are în mijlocul său deșertul Accona, nu e chiar un deșert dar e o zonă semi-aridă. Regiunea este recunoscută pentru producția de trufe albe.

Orășelul Asciano se află în mijlocul Crete Senesi, iar drumul pitoresc este SP438, de la Siena la Asciano. Noi am ajuns aici chiar când apunea soarele și am fost tare fascinați, un apus pe care îl vom ține minte pentru totdeauna!

Crete Senesi, Toscana

Crete Senesi, Toscana

Crete Senesi

Deșertul Accona

Crete Senesi

Crete Senesi, Toscana

Crete Senesi, Toscana

Foarte aproape de Asciano, aici pe google maps, este una dintre cele mai frumoase priveliști din Toscana, cu un drum șerpuitor cu chiparoși ce merge către o căsuță tipic toscană. Drumul este privat, nu ai cum să intri aici cu mașina, însă o lași la stradă și mergi puțin pe jos, pe lângă drum. Efectul uau e garantat!

Asciano, Toscana

Asciano, Toscana

Asciano, Toscana

După Asciano trebuie să continui pe SP451 spre Chiusure și mănăstirea Monte Oliveto Maggiore, apoi spre Buonconvento. Am fost pe această porțiune în ultima zi, dimineața. Dar nu ni s-a părut la fel de fermecătoare ca drumul dintre Siena și Asciano.

Ce mai poți vizita în zonă

Orășelul Certaldo, un pic mai sus de San Gimignano, este foarte pitoresc, în special Certaldo Alto, orașul vechi care este urcat pe un deal. Poți urca acolo cu funicularul, costă 1.5€ călătoria și poți vizita casa lui Giovanni Boccaccio, autorul Decameronului. Costă 5€ iar priveliștea din turn este demențială!

Monteriggioni de asemenea arată ca scos din povești, iar un alt orășel drăguț este Colle Val d’Elsa, mi-a atras atenția aici Parcul Fluvial Alta Val d’Elsa, este un parc cu cascade chiar în mijlocul orașului. Iar Cortona, ceva mai departe, spre Val d’Orcia, este la fel de încântător.

Și dacă ai chef de puțină arhitectură ce se amestecă în peisajul rural, la pachet cu o vizită la o podgorie, poți merge la Antinori nel Chianti Classico (aici pe google maps).

Mi-aș dori să îți pot recomanda și Castello di Sammezzano, e un castel aproape de Florența absolut fabulos, poate cel mai frumos pe care l-am văzut vreodată! Aflat în inima Italiei, e o construcție cu influențe maure, de îți dă impresia că te-ai teleportat într-o poveste de-a șeherezadei. Dar este închis pe termen nedefinit, căci e într-o stare foarte proastă și nu este sigur pentru vizite, în plus a fost scos la licitație și nu se știe sigur care va fi soarta lui.

Chiar dacă e în stare de degradare tot arată fabulos, culorile nu și-au pierdut din intensitate, și mă ajută să înțeleg cam cum ar fi arătat palatele din Andaluzia în vremurile lor bune. Poți căuta #castellodisammezzano pe Instagram ca să înțelegi de ce m-am îndrăgostit!

Spirit toscan în jurul Sienei

Spiritul toscan se simte din plin în regiunile din jurul Sienei. Cetăți medievale cu istoric etrusc, dealuri cu podgorii și chiparoși cât vezi cu ochii, farmec italienesc la fiecare colț și chiar un deșert la care poate nu te-ai fi așteptat. Să tot zăbovești under the tuscan sun și să admiri așa peisaje!

Chianti, Toscana


Citește și:

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro