Search here...
TOP
Umbria

Ce să vizitezi în Umbria: sfaturi utile și itinerar

Assisi, Umbria

Piazzetta Ruggero Bonghi, Assisi Ce să vizitezi în Umbria: sfaturi utile și itinerar

Umbria nu este atât e populară ca alte regiuni din Italia, dar câmpiile-i întinse și orășelele pitorești sunt impresionante, deloc mai prejos decât vecinele ei. Umbria se află lângă regiunile Toscana și Lazio (Roma), cu capitala la Perugia, unde de curând avem și zboruri directe din București cu Ryanair.

E mult mai puțin turistică decât alte locuri din Italia, așa că prețurile sunt mai prietenoase, nu e plin de turiști, iar orășelele vechi cu străduțe pietruite și-au păstrat farmecul autentic.

Cele mai cunoscute orașe din Umbria sunt Assisi, Perugia, Orvieto, Spello și Spoleto. Îți povestesc câte puțin despre fiecare și îți propun și un itinerar, pe care îl poți combina cu câteva zile în Val d’Orcia, cea mai frumoasă zonă din Toscana, căci este exact la granița cu Umbria.

Noi ne-am plimbat puțin prin Umbria anul acesta în mai, când ne-am reunit toată familia, din diverse colțuri ale lumii, la o splendidă vilă toscană. De fapt și de drept, am vizitat doar Assisi și Orvieto în Umbria, căci am petrecut timpul și prin Toscana. Dar sper să te cuceresc cu ce am văzut!

Regiuni in Italia

Regiuni in Italia

Cuprins

Cum ajungi în Umbria

Există zboruri directe cu Ryanair între București și Perugia, capitala Umbriei. Dar poți zbura și la Ancona (1.5h distanță de Perugia), Roma (2h), Pescara, Pisa sau Bologna (3h), și apoi iei trenul până în Perugia.

Basilica di San Francesco d'Assisi

Basilica di San Francesco d’Assisi

Cazare în Umbria

Noi am organizat o vacanță de familie într-o minunată vilă rustică în Toscana, în orășelul Brolio, la 14 km de Cortona.

Dar pentru o vacanță în Umbria te sfătuiesc să stai în Perugia și să faci excursii de o zi de acolo. Alege una dintre aceste cazări cu recenzii excelente, în funcție de bugetul tău.

Verifică aici cele mai recente prețuri pentru cazare în Umbria

Sugestie de itinerar pentru Umbria

De câte zile ai nevoie pentru Umbria? Păi, vorba englezului, „the more the merrier”. 😄

Aș spune totuși să îți planifici măcar 3 zile, chiar 4 dacă vrei să vizitezi pe îndelete și Perugia. Dacă ai și mai multe zile, cu atât mai bine, plimbă-te puțin și prin Toscana.

Am pus pentru prima zi Assisi, căci e foarte aproape de aeroportul din Perugia, așa că merită să mergi direct aici.

 • Ziua 1: Assisi, Spello
 • Ziua 2: Rasiglia, Trevi, Spoleto
 • Ziua 3: La Scarzuola, Orvieto, Civita di Bagnoregio
 • Ziua 4: Perugia
 • Ziua 5 (satuce toscane în Val d’Orcia): Pienza, Montichiello, Poggio Covili, Cipressi di San Quirico d’Orcia, Asciano, Siena (se pot adauga sătuce mai puțin cunoscute, ca Montisi, Serre di Rapolano)
 • Ziua 6 (Toscana): Cortona, Arezzo

Alte locuri superbe de vizitat în Umbria: Collepino, Amelia, Terni, Gubbio, Todi, Norcia, Bevagna, Castellucio, Cascate delle Marmore.

Transport

Transportul în comun

Noi am închiriat o mașină. Dar rețeaua de trenuri e destul de bine pusă la punct, nu e foarte greu să te descurci fără mașină.

Poți ajunge cu trenul în aproape toate locurile din Umbria pe care le-am pus în itinerar, doar pentru Rasiglia ai nevoie să iei un autobuz, iar La Scarzuola nu e accesibilă fără mașină.

Pentru Toscana, însă, e foarte anevoios, spre imposibil, să te descurci cu transportul în comun.

Folosește Google Maps

Fă-ți traseul cu Google Maps, introdu orașele între care vrei să călătorești și alege opțiunea de transport public (iconița cu tren). Îți prezintă mai multe posibilități, combinații de trenuri sau tren + autobuz.

Apoi mergi pe site-ul trenitalia.com sau ia-ți aplicația Trenitalia și cumpără biletele de tren online. Pentru autobuze verifică orar și prețuri pe site-ul fsbusitalia.it. Aici e menționată aplicația Salgo prin care poți cumpăra bilete.

O alternativă la Google Maps este Rome2Rio, un site care îți găsește legături de transport între două destinații. Îți spune și cât costă aproximativ și arată și site-ul de unde poți cumpăra bilete.

Transfer aeroport

Aeroportul San Francesco d’Assisi este deservit de două linii de autobuz ce merg spre Perugia (AirLink 1) sau spre Assisi (AirLink 2). Au program diferit în fiecare zi, căci se sincronizează cu zborurile de sosire și plecare din acest aeroport micuț.

Vezi pe site-ul lor mai multe detalii despre liniile Umbria Airlink, inclusiv orarul și link pentru aplicația Salgo.

Cu mașina închiriată în Umbria

Pentru prima dată am închiriat mașina prin DiscoverCars, care e un agregator de oferte, căutând mașini pe toate site-urile de închirieri pentru datele pe care le introduci.

Avantajul la DiscoverCars, față de a închiria direct, este că asigurarea full (care cu siguranță îți trebuie în Italia!) este mult mai mică. În funcție de destinație și perioadă este cam 8€ pe zi.

Funcționează la fel ca o asigurare third party. Adica la furnizor nu ai asigurare și acesta îți blochează o anumită sumă pe card. Apoi dacă mașina pățește ceva, furnizorul îți oprește bani din suma blocată, pe care o recuperezi apoi de la DiscoverCars.

Noi am pățit asta o dată cu RentalCars, am avut asigurare de la ei și a funcționat impecabil și foarte prompt, am primit banii în câteva zile. Pentru că sunt companii atât de mari, își permit să ofere asigurări la prețuri mai bune.

Cu mașina a fost totul în regulă și pentru că am vizitat în principiu orașe micuțe, nici nu prea am parcat în parcări cu plată. Doar în Assisi am parcat într-o parcare subterană cu 1.50€ pe oră.

ÎNCHIRIAZĂ O MAȘINĂ ÎN UMBRIA

Ce să vizitezi în Umbria

Assisi

Assisi nu e un orășel prea mare, dar îți garantez că te va stoarce de puteri, pentru că e construit pe mai multe niveluri, și tot ai de urcat și coborât încontinuu! Îți recomand să îți rezervi cam jumătate de zi pentru a îl vizita.

Noi l-am găsit foarte pitoresc, urcat sus pe o colină cu priveliști superbe, cu străduțe dulci cum numai în Italia găsești, căsuțe frumoase, gelato bun-bun și o biserică splendidă uriașă.

Locuri pe care trebuie neapărat să le vezi în Assisi: Basilica di San Francesco d’Assisi (unde se află și rămășițele Sfântului Francisc d’Assisi), Piazzetta Ruggero Bonghi, Piazza del Comune. Dacă ești cu mașina poți să mergi și până la Eremo delle Carceri, un schit unde Sfântul Francisc mergea să se roage.

Noi am parcat aici lângă bazilica cu 1.5€ pe oră.

Dacă mergi în Assisi cu autobuzul de la aeroport

Dacă vii cu autobuzul Airlink2 de la aeroport, vei vedea că în Assisi are 3 stații, ASSISI STAZIONE (care este gara, jos în oraș, să nu cobori aici), urmează S.FRANCESCO ASSISI (stație lângă bazilică, în stânga orașului) și P.MATTEOTTI ASSISI, în capătul din dreapta al orașului.

Te sfătuiesc să cobori la P. Matteoti și să iei orășelul la pas până la Basilica di San Francesco, astfel vei avea un traseu în coborâre și e mult mai ușor de parcurs decât invers. Apoi ia Airlink2 până jos în gară (Assisi Stazione), și de acolo trenul spre Perugia dacă acolo ai cazare.

Basilica di San Francesco d'Assisi

Basilica di San Francesco d’Assisi, Umbria

Basilica di San Francesco d'Assisi

Basilica di San Francesco d’Assisi

Assisi, Umbria

Piazzetta Ruggero Bonghi, Assisi

Assisi, Umbria

Colțișoare fermecătoare în Assisi

Assisi

Assisi

Assisi

Piazza del Comune, Assisi

Assisi

Assisi

Assisi, Umbria

Assisi după o scurtă ploaie de vară care ne-a răcorit

Gelato in Assisi

Un gelato in familie

Orvieto – ce să vizitezi în Umbria

Orvieto ne-a plăcut mult, e un orășel destul de mare și divers! Este și el construit pe un deal și ajungi sus cu un funicular. Jos lângă funicular este o parcare gratuită, Parcheggio Funicolare. Tot aici este și gara, în caz că vii cu trenul, peste drum de stația funicularului.

Un bilet pentru funicular costă 1.30 (gratuit pentru copiii sub 6 ani) și are o valabilitate de 90 de minute. Acesta include și transportul cu microbuzul până în Piazza Duomo. Duomo este la doar 1 km, dar merită să iei microbuzul până acolo și să parcurgi drumul pe jos la întoarcere.

Orvieto, Umbria

Orvieto, Umbria

Orvieto

Cu sora și verișoara mea în Orvieto

Orvieto

Orvieto

Orvieto

Orvieto

Ce să vizitezi în Orvieto:

 • Duomo di Orvieto – superb, se aseamănă cu Duomo di Siena. Biletul costă 5€ (gratuit pentru copiii sub 10 ani)
Duomo di Orvieto

Duomo di Orvieto

Duomo di Orvieto

Duomo di Orvieto

Duomo di Orvieto

Duomo di Orvieto

 • Torre del Moro Orvieto – un turn în care poți urca pentru priveliști fantastice asupra orașului, mai ales spre Duomo. Biletul costă 3.80€ (gratuit sub 10 ani).
Torre del Moro, Orvieto

Priveliște din Torre del Moro, Orvieto

Orvieto

Priveliște din Torre del Moro

Torre del Moro, Orvieto

Torre del Moro, Orvieto

 • Pozzo della Cava – Tururi subterane prin caverne de tuf artificiale cu o fântână etruscă și un cuptor medieval. Biletul costă doar 4€, cumpără-l online pentru a evita cozile.
 • Orvieto Underground – un oraș subteran cu 1200 de peșteri, tuneluri și fântâni săpate în stâncă acum 3000 de ani. Se vizitează doar cu un tur ghidat, de patru ori pe zi, care costă doar 8€. E bine să faci rezervare dinainte pentru un tur, înțeleg că este destul de aglomerat. Mai multe informații pe site-ul lor.
 • Pozzo di San Patrizio / Well of St. Patrick – puț circular din secolul al XVI-lea cu o scară în spirală. Biletul este 5€ (gratuit sub 6 ani).

 • Rocca Albornoziana – o fortăreață medievală cu priveliști tare frumoase

La Scarzuola – ce să vizitezi în Umbria

La Scarzuola este un complex arhitectural din secolul 16 cu totul fascinant! Arată superb și mă bucursem atât de mult că am dat peste această bijuterie ascunsă, care nu prea apare în ghidurile pentru Umbria.

Din păcate, însă, nu a fost să fie! M-am trezit prea târziu că trebuia să fac rezervare cu mult înainte.

La Scarzuola se vizitează doar în weekend, cu un tur ghidat între 11:00 – 13:00, ce costă 10 de persoană. Și neapărat cu rezervare în prealabil pe site-ul lor.

Turul este ținut chiar de proprietar, care aparent e cam quirky și îți va împuia capul cu teorii conspiraționiste. Dar ce să faci, merită pentru a vedea așa minunăție de loc. 😅

Poți ajunge aici doar cu mașina, nu există transport public, și am citit în recenzii pe google că drumul e destul de prost. Este în drum spre Orvieto, merită să le vezi pe amândouă în aceeași zi.

Perugia

Noi nu ne-am oprit în Perugia din lipsă de timp, dar cred că merită vizitată capitala Umbriei și chiar îți recomand să îți stabilești baza aici.

Ce să vezi în Perugia: Cattedrale di San Lorenzo, Piazza IV Novembre, Palazzo dei Priori, Oratorio di San Bernardino, Abbazia di San Pietro, Arco d’Augusto, Torre degli Sciri, Pozzo Etrusco.

Două locuri pe care mi le salvasem pentru Perugia:

 • Casa del Cioccolato Perugina – fabrica de ciocolată pentru produsele Baci
 • Città della Domenica – un parc drăguț pentru copii

Spello – ce să vizitezi în Umbria

Spello este un oraș antic și este membru al asociației I Borghi più belli d’Italia, Cele mai frumoase orășele din Italia. Poți ajunge aici cu trenul.

Abbazia di Sassovivo

Între Spello și Rasiglia se află Abbazia di Sassovivo, o mănăstire tare frumoasă.

View this post on Instagram

A post shared by faerie_m (@faerie_m)

Rasiglia – ce să vizitezi în Umbria

Rasiglia e un orășel fascinant. Este supranumit și “Veneția Umbriei”, datorită canalelor de apă care traversează micul centru al sătucului.

Trevi

Trevi e un alt orășel pitoresc din Umbria, și pusesem ochii pe Villa Fabri, care are priveliști tare frumoase.

Spoleto

Spoleto e un orășel ce datează din secolul 12, înconjurat de dealuri, plantații de măslini și viță de vie.

Ce să vizitezi în Umbria: sfaturi utile și itinerar

Cred că te-am convins să petreci câteva zile bune în Umbria, are o mulțime de orășele fascinante! Este o regiune mai puțin bătătorită de turiști, dar dacă ești în căutare de o atmosferă rustică, autentică, ai ales bine!

Alege una dintre aceste cazări cu recenzii excelente, în funcție de bugetul tău.

VERIFICĂ PREȚURILE PENTRU BORGOBRUFA SPA RESORT

Vacanță frumoasă în Umbria și nu uita să îmi scrii despre ce ți-a plăcut cel mai mult in această regiune!


Citește și:

TAGS:,

«

»

2 COMMENTS

 • Georgiana

  Woow! Arata minunat! Punem Umbria pe lista❤

  • Diana
   AUTHOR

   Daa, e tare frumoasa regiunea, asa mai off the beaten path 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro