Search here...
TOP
Bologna

Unde mâncăm în Bologna

O întrebare pertinentă: unde putem să mâncăm în Bologna, care este capitala culinară a Italiei? Probabil că răspunsul ar fi: oriunde! Exact aşa am păţit noi în La Spezia, am întrebat la hotel unde ne recomandă să mergem să mâncăm, şi ne-a răspuns că putem merge oriunde, că peste tot se mănâncă foarte bine.

Şi totuşi trebuie să fie câteva localuri mai deosebite, nu? Ei bine, cum am fost deja în Bologna de câteva ori, sunt câteva localuri care m-au impresionat. Pentru unele am primit recomandări de la localnici, pe altele le-am descoperit în plimbare prin centru. Ţi le împărtăşesc în continuare, cu impresii, meniuri, poze, adrese şi locaţia exactă pe google maps. Toate sunt prin centru, cu siguranţă îţi vor ieşi în drum, pe oriunde te-ai plimba. Dacă mă întrebi pe mine, sunt cele mai bune locuri unde putem să mâncăm în Bologna.

p.s. Încearcă și food tour-ul acesta ghidat, vei fi acompaniat de un localnic care îți va spune povești despre Bologna și te va duce prin mai multe locuri la degustare de ciocolată, brânzeturi și mezeluri tradiționale, paste făcute în casă, diverse deserturi și gelato.

Avertisment! Pofta este garantată. Nu citi articolul pe stomacul gol!


Citește și:


Sugestii de cazare în Bologna:


Impero

Am mai scris despre Impero, dacă mi-ai urmărit articolele despre Bologna ştii despre ce e vorba. E un „bar pasticceria” cum îi spun ei, adică îţi servesc cafea şi produse de patiserie. Este totul atât de bun la ei!! Pe lângă cafeaua excelentă, au tot felul de croissante şi sandvişuri, numai bune pentru un mic dejun savuros sau o gustare când eşti în zonă.

Impero se găseşte chiar pe Via dell’Indipendenza, un bulevard principal din Bologna. Ne-a fost recomandat pentru mic dejun de cuplul la care am stat cu airbnb, am povestit mai multe aici despre experienţa simpatică. Cert este că ori de câte ori ne vom dori să mâncăm în Bologna un mic dejun super bun, vom veni la Impero.

Mic dejun la Impero - Bologna

Mic dejun la Impero – Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Cu Alex la Impero, înainte de a porni către Cinqueterre

Cafenea Impero in Bologna

Piadineria San Vitale

Piadineria San Vitale este a unor prieteni pe care i-am cunoscut la Bologna. Ea româncă şi el italian, sunt un cuplu fantastic, mi-a plăcut tare mult interacţiunea dintre ei. Şi-au deschis recent această piadineria în Via San Vitale 62b, în zona universitară, cu motto-ul „pura vida”. Pentru că au fost în Costa Rica anul trecut şi s-au îndrăgostit de spiritul acestei ţări, de acest pura vida pe care îl trăiesc toţi acolo, e un fel de Hakuna Matata, şi se foloseşte în toate felurile, de la salut la a spune cum te simţi. Mi se pare excelent şi li se potriveşte tare Laurei şi lui Mauro.

Iar despre piadina, îţi spun sincer că am numai cuvinte de laudă! Am încercat una clasică, cu prosciutto crudo şi rucola, dar sunt o mulţime de sortimente dintre care poţi alege. Costă cam 5-6 euro. Ingredientele sunt foarte proaspete, iar piadinele sunt făcute pe loc de Laura. E super super bun, abia aştept să îl duc şi pe Alex acolo! Dacă ai poftă de o gustare rapidă şi delicioasă, ăsta e locul în care trebuie să vii!

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Poţi alege între 3 tipuri de piadina

Unde să mâncăm în Bologna

Piadina cu rucola şi prosciutto crudo yummmm!

Piadineria San Vitale - Bologna

Piadineria San Vitale

051 – Zerocinquantello

Restaurantul 051 l-am descoperit plimbându-ne prin centru. Eram cu încă doi colegi, ne-a plăcut cum arată, şi am intrat. Ne-a plăcut atât de mult ce am mâncat aici, la preţuri foarte bune (ne-a costat cam 70-80 de euro masa pentru 3 persoane, cu un aperitiv şi o sticlă de vin), încât am revenit cu mare plăcere şi următoarea dată când am ajuns în Bologna. Şi amenajarea e pe gustul meu. Pereţii din cărămidă şi becurile atârnate direct în socluri îi dau un aer foarte modern.

Este pe strada Via Pescherie Vecchie 3, chiar lângă Piazza Maggiore. Neapărat să îţi iei şi un aperitiv, îţi vor aduce împreună cu el un coş cu tigelle calde, sunt nişte chifle plate specifice regiunii Emilia Romagna. Chiar ţi-l recomand din suflet, se mănâncă atât de bine aici. Dintre toate localurile, aici şi la piadineria vreau să îl duc pe Alex!

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Tigelle şi mezeluri tradiţionale – mortadella, culatello, salam italienesc

Unde să mâncăm în Bologna

Tortellini cu ricotta, în sos de roşii

Unde să mâncăm în Bologna

Meniul de la 051

Ristorante da Nello

Ristorante da Nello mi-a fost recomandat de cei de la hotel. Şi e tare bine că au făcut-o, altfel nu cred că aş fi intrat aici, e pe o stradă lăturalnică, şi nu mă inspiră neapărat. Dar adevărul e că arată specific italienesc pe această străduţă, cu câteva mese aşezate afară. Este pe via Monte Grappa 2, o străduţă ce se deschide din Via dell’Indipendenza, aproape de via Rizzoli, strada din centru care duce către cele două turnuri.

Înăuntru nu e cine ştie ce, e totul destul de vechi (mă rog, tradiţional), amenajarea chiar nu e pe gustul meu. Dar am mâncat extrem de bine! Era totul plin şi aveam nevoie de rezervare, dar totuşi au găsit o masă un pic înghesuită pentru mine şi colegul meu.

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Mercato di Mezzo

Mercato di Mezzo mi-a fost recomandat de un manager de la biroul din Bologna. Mi-a zis că e un pic aglomerat, cu o atmosferă mai agitată. Nu ştiam la ce să mă aştept, dar când am ajuns acolo, uau! Arată extrem de bine, îmi place mult de tot. Îţi poţi cumpăra ce vrei de la vitrinele de pe lateral şi te poţi aşeza la mesele din centru să mănânci. Aici vând gnocchi, tortellini şi alte tipuri de paste proaspete vrac, costă cam 20 de euro kilogramul. Le poţi cumpăra pentru acasă, sau chiar ca să ţi le gătească ei pe loc!

La etaj au un cuptor de pizza şi, cel mai important, au lămpi identice cu lampa noastră din bucătărie, de la Ikea! Nota 10 la amenajare! Nu am mâncat aici, dar am înţeles că se mănâncă tare bine, deci te poţi duce liniştit.

Găseşti Mercato di Mezzo chiar lângă Piazza Maggiore, în dreapta cum te uiţi pe hartă, pe Via Clavature 12. Leagă Via Clavature de Via Pescherie Vecchie, având deschidere în ambele străzi.

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Aşa lampă avem şi noi în bucătărie, dar pe negru

Trattoria Da Pietro

A doua recomandare a managerului din Bologna a fost Trattoria da Pietro. L-am întrebat: unde să mergem să mâncăm în Bologna veche, căci vom ieşi şi la o plimbare? Mi-a răspuns imediat: Trattoria da Pietro pentru un meniu tradiţional.

E un restaurant tare vechi, cu o mulţime de premii de excelenţă. Interiorul este rustic, cum te aştepţi să fie într-o trattoria veche cu tradiţie, iar meniul este mai mult pe bază de vânat. Nu chiar pe gustul meu, dar au şi paste şi tot felul de aperitive. Eu mi-am luat doar un platou de brânzeturi, dar colegul meu şi-a luat tagliatelle bolognese şi a fost foarte plăcut impresionat.

Este un pic mai departe de centru, pe Via dei Falegnami 18, o stradă ce dă în Via dell’Indipendenza.

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Eataly

Eataly e un fenomen în Italia. E atât un supermarket cu produse specific italieneşti, pe care nu le găseşti în altă parte, cât şi un restaurant foarte bun. Am făcut cunoştinţă cu Eataly în Genova, colegii italieni de acolo mi l-au recomandat, şi chiar am fost cu ei de câteva ori. Dacă italienii se duc să mănânce într-un loc, fii sigur că se mănâncă extrem de bine acolo!

Vei găsi Eataly în Bologna pe Via degli Orefici 19, din nou foarte aproape de Piazza Maggiore. În aceeaşi locaţie se află şi o bibliotecă, aşa că nu te sfii să intri, şi urcă direct la etaj pentru restaurant şi produse Eataly. Am fost surprinsă să găsesc aici lămpi şi scaune foarte designish. Big like!

Preţurile sunt bune, în jur de 10-15 euro. Eu mi-am luat o porţie de tortellini în supă cu 13 euro. Eram singură şi m-au aşezat la o masă lungă, unde ulterior au venit şi alte persoane. La plecare dă târcoale prin magazin, sigur vei găsi un produs deosebit, sau o carte de bucate de dus acasă ca suvenir.

În plus, în curand Eataly va deschide un soi de parc tematic pentru gurmanzi în Bologna, Fico Eataly! Am scris mai multe aici despre ce parcuri îşi deschid porţile în 2017. Inaugurarea e programată pentru septembrie anul acesta, abia aşteeeept!

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Bologna. Obiective și traseu pentru o zi

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Tortellini al brodo la Eataly – Bologna

Regina Sofia, Via Clavature

Regina Sofia este un alt restaurant pe care l-am descoperit la întâmplare, prima dată când am fost în Bologna, şi mă plimbam cu un coleg în centrul vechi. Am mâncat o pizza atunci, foarte bună, iar colegul meu şi-a luat o pizza prăjită (pizza fritta)! Un calzone pe care în loc să îl bage la cuptor l-au prăjit în baie de ulei. Am gustat şi eu şi era tare bun.

Dar mi-a plăcut în special atmosfera. Restaurantul are intrarea principală pe Via Clavature 1, dar noi l-am descoperit pe cealaltă intrare, de pe Via dei Musei. Acolo aveau mese aşezate afară, sub un portic, una lângă cealaltă, şi atmosfera era fantastică. Voioasă, pentru că era multă lume, dar şi intimă pentru că erau lumânări pe masă. Ne-am distrat tare mult cu chelnerul, a fost foarte simpatic, şi la final am împărţit nota pe jumătate. Comandasem două pizza şi nişte vin, şi am plătit 13 euro de persoană. Mâncarea în Italia e tare bună şi tare ieftină!

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Unde să nu mâncăm în Bologna

Am tot povestit despre unde putem să mâncăm în Bologna, hai să vedem şi unde să nu mâncăm în Bologna! Nu am găsit vreun restaurant prost, nu mă înţelege greşit. Dar am încercat o singură dată…. McDonalds! Ştiiiu, sacrilegiu! Cum să fii în Italia şi să mergi la McDonalds?? Mi se pare cel mai mare păcat pe care îl poţi comite.

Dar ascultă-mi povestea până la capăt. Anul trecut prin toamnă a înnebunit internetul pentru că McDonalds lansase un „burger cu Nutella”. Se ştie că oamenii sunt înnebuniţi după burgeri, şi de asemenea după Nutella, ori combinaţia dintre cele două părea miraculoasă! Dar ce să vezi? Au lansat produsul exclusiv în Italia.

Eu urma să plec în Italia, aşa că am promis tuturor prietenilor că voi încerca produsul miraculos, pe numele său Sweety. Aşa că m-am dus frumos la McDonalds-ul de pe via dell’Indipendenza şi am filmat toată întâmplarea, astfel născându-se primul meu vlog 😀.

Pe scurt, mult zgomot pentru nimic. Sweety nu arată ca în poză (şoc!), e extrem de mic, şi are Nutella doar în centru. Chiar nu a fost deloc deosebit. În concluzie, nu te duce la McDonalds dacă eşti în Italia, te rog eu, ai foarte multe alternative pentru o gustare rapidă şi ieftină (vezi piadineria despre care vorbeam mai sus 😉).Unde să mâncăm în Bologna

Unde să mâncăm în Bologna

Sweety Unboxing

Yaaay filmul cu unboxing de Sweety, noul „burger” cu Nutella de la McDonalds, este gata! 😀

Posted by Designed to travel on Monday, November 21, 2016

Până la urmă, unde mâncăm în Bologna?

După tot ce am scris, care e concluzia? Unde mâncăm în Bologna? Cred că cel mai bun răspuns este: oriunde, de dimineaţa până seara! Îmbuibă-te cu mâncare, altundeva nici că ai să găseşti asemenea bunătăţi ca în Bologna. Ca să nu se pună, plimbă-te mult prin oraş, mergi pe jos cât poţi, e cea mai bună mişcare pe care o poţi face. Nu ai cum să te îngraşi în vacanţă, cine ţi-a zis aşa ceva??  😂


Citeşte şi:

«

»

2 COMMENTS

 • mirela16

  wow! Ce pofta de mancare mi-ai facut… si de Bologna 😊Felicitari! Foarte bun articolul!😊

  • Diana
   AUTHOR

   Mersiii Mirela, mi-am facut si mie pofta!! 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro