Search here...
TOP
Toscana

Val d’Orcia – cea mai frumoasă regiune din Toscana

Când te gândești la Toscana, la peisajele acelea incredibile cu drumuri sinuoase mărginite de chiparoși înalți, sunt sigură că te gândești de fapt la Val d’Orcia. Toscana este destul de mare și are peisaje de tot felul, are inclusiv deschidere la mare, dar imaginea emblematică a regiunii este aici în Val d’Orcia, o bucățică de paradis rustic aflată între Montepulciano și Montalcino.

Vei descoperi aici cele mai frumoase orășele medievale, băi termale, văi verzi și dealuri arse de soare, chiparoși la tot pasul, căsuțe rustice la marginea drumului, pe scurt imaginea aceea de carte poștală la care visezi când spui Toscana. Vei dori să te oprești de nenumărate ori să faci o fotografie, sau o sută de fotografii, sau pur și simplu pentru a trage adânc aer în piept și a te bucura de toată frumusețea locului.

Ce e de vizitat în Val d’Orcia

Hai să facem împreună o călătorie digitală în Val d’Orcia și să îți povestesc ce e de văzut aici. Rezervă-ți o zi întreagă sau chiar mai mult pentru această bucățică din Toscana, regiunea nu e prea mare dar sunt multe locuri în care merită să oprești.

Aflându-se chiar în inima Toscanei, este și locul pe care ți-l recomand pentru cazare, căci îți va fi la îndemână să te plimbi în orice direcție. Am făcut o selecție de câteva cazări cu spirit toscan și recenzii bune:

Montepulciano

Hai să începem în Montepulciano, unul dintre cele mai faimoase orășele ale regiunii, și să facem înconjurul  Val d’Orcia. Cum am avut cazarea la 10-15 minute de oraș, am venit în Montepulciano în fiecare seară să luăm cina. Așa că ne-am simțit aici ca acasă.

Ai grijă că este zonă ZTL în centru, așa că nu ai voie să intri cu mașina. Noi am intrat mereu pe la Porta al Prato și este o parcare cu plată aici. Dar am găsit și o parcare gratuită, la marginea drumului un pic mai sus, aici.

Nu ai vreun obiectiv anume de vizitat în Montepulciano, doar să te plimbi agale pe străduțe și eventual să mergi la Chiesa di San Biagio, biserica ce se înalță impunătoare chiar sub oraș. Pentru imaginea emblematică a Montepulciano trebuie să îl fotografiezi de undeva de aici.

Montepulciano, Toscana

Imaginea emblematica a Montepulciano

Montepulciano, Toscana

Montepulciano, Toscana

Montepulciano, Toscana

Montichiello

Micul sat Montichiello te va surprinde cu străduțele sale incredibil de pitorești! Noi mergeam pe străduțele întortocheate, foarte puține de altfel căci chiar e foarte mic, și o țineam într-un continuu uaaaaau.

În plus, l-am găsit foarte liber, pe străzi erau doar localnici care ieșeau de la biserică (am ajuns acolo într-o dimineață de duminică) sau foarte puțini turiști, printre care un grup de americani la vârsta a treia într-un tur pe biciclete cu un localnic. I-am auzit întrebându-l pe ghidul lor cum se numește orașul și el le-a explicat că Montichiello e un diminutiv de la monte, adică munte.

Cred că nu e foarte turistic, ceea ce îi sporește farmecul. Sau așa simt eu, căci Montichiello e orășelul meu preferat din Toscana, așa mititel și liniștit, cu cele mai drăguțe căsuțe, balcoane încântătoare și flori îngrijite la tot pasul.

Există o parcare publică fără plată chiar la intrarea în orașul vechi.

Montichiello, Toscana

Montichiello, Val d’Orcia, Toscana

Montichiello, Val d’Orcia, Toscana

Montichiello, Val d’Orcia

Montichiello, Val d’Orcia, Toscana

Priveliște din Montichiello, Val d’Orcia

Montichiello, Toscana

Montichiello, Toscana

Montichiello, Toscana

Pienza

Pienza e un orășel ceva mai mare și e foarte renumit pentru al său pecorino. Pecorino di Pienza este o brânză dură, maturată, asemenea parmezanului dar ceva mai intens. Astfel că în tot orașul vei găsi magazine cu pecorino, dar.. ține-te de nas înainte să intri!

Eu ador toate brânzeturile și nu m-a deranjat niciodată mirosul, mai ales cele franțuzești sunt ceva aparte. Tin minte că în Paris cu sora mea ne-am luat sandvișuri cu baghetă proaspătă și nu mai știu ce fel de brânză și apoi am luat metroul până la Jardin de Luxembourg, mare greșeală căci miroseau sandvișurile noastre în tot metroul! Dar în magazinele de pecorino nu am putut să stau, atât e de puternică aroma!

Lăsând brânzeturile la o parte, Pienza are o stradă panoramică deosebit de frumoasă, cu super priveliști, ce duce spre Duomo di Pienza. Totul foarte fotogenic în zona aceasta, mai ales dacă reușești să eviți mulțimea de turiști.

Iar strada panoramică este conectată de centru prin patru străduțe cu nume romantice: Via della Fortuna (strada norocului), Via dell’Amore (a iubirii), Via del Bacio (a sărutului) și Via Buia (strada întunecată).

În Pienza vei găsi o parcare mare vis-a-vis de centru, aici, costă 1.70€ pe oră.

Via dell'Amore, Pienza, Toscana

Via dell’Amore, Pienza

Pienza, Toscana

Pienza, Toscana

Pienza, Toscana

Magazin de pecorino in Pienza

Pienza, Toscana

Pienza, Toscana

Pienza, Val d’Orcia

Cel mai pitoresc drum din Val d’Orcia

Drumul între Pienza și San Quirico d’Orcia este cel mai pitoresc din Val d’Orcia! De fapt întreg drumul SP146 între San Quirico d’Orcia și Montepulciano e superb, dar noi nu am parcurs decât această porțiune, după Pienza. Pe traseu se află Cappella Madonna di Vitaleta, cea mai fotografiată capelă din Toscana, Podere Belvedere, probabil cea mai fotografiată fermă, și o casă superbă ce a apărut în filmul Gladiator (2000). Voi detalia într-un articol separat toate locurile instagramabile din Toscana, împreună cu locația exactă.

Val d’Orcia, Toscana

Peisaje pe SP146, între Pienza și San Quirico d’Orcia

Val d’Orcia, Toscana, Italia

Casa din filmul Gladiatorul

Val d’Orcia, Toscana, Italia

Val d’Orcia, Toscana

Cappella Madonna di Vitaleta, Val d’Orcia, Toscana

Cappella Madonna di Vitaleta, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia este un alt orășel mai puțin turistic. Ba chiar când am intrat în el am crezut că nu găsim aici nici localnici, era complet pustiu. Dar mergând mai departe am ajuns chiar în centru și acolo erau ceva oameni, puțini și liniștiți. E atât de relaxant să te plimbi în locuri frumoase fără să fie zarvă în jur. De asta ne-a și plăcut tare mult orășelul.

Găsești o parcare publică gratuită aici, la nord de centru.

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

San Quirico d’Orcia, Val d’Orcia, Toscana

Montalcino

Montalcino este tare faimos pentru vinul său, Brunello di Montalcino. Am admirat pe drum podgoriile nesfârșite, cu gândul la tradiția veche a vinului făcut aici și la cât de mândri trebuie să se simtă localnicii pentru că au un produs atât de bun și atât de cunoscut în toată lumea.

Orășelul e foarte drăguț și poți vizita aici Fortezza di Montalcino, o fortăreață din secolul 14 cu origini din perioada etruscă. Vizita costă 4 de persoană și îți permite să urci pe zidurile înalte pentru o priveliște superbă asupra Montalcino. Intrarea se face prin enotecă, de unde îți și cumperi biletul. Am văzut o mulțime de vinuri acolo, unele la prețuri impresionante, și peste tot anunță că trimit gratuit cutii cu vinuri peste tot în lume. Practic poți să faci o comandă și apoi să găsești un suvenir delicios la ușă când ajungi acasă!

Se fac și degustări de vinuri aici la enotecă și cred că e o experiență care merită trăită. Sunt în jur de 200 de podgorii în Montalcino iar aici poți degusta vinuri de la 100 dintre ele. Recenziile sunt foarte bune, mulți spunând că e cea mai bună experiență de degustare, chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari.

Cum vă mai povesteam, noi nu suntem mari cunoscători așa că am sărit peste această experiență, dar cred că dacă îți place vinul trebuie neapărat să încerci mai multe soiuri când ești în Toscana.

Sunt mai multe parcări pe lângă oraș, noi am parcat aici cu 1.60€ pe oră, vis-a-vis de o enotecă. Dar e ceva de urcat până în centru de aici.

Montalcino, Toscana

Viță de vie pe drumul spre Montalcino

Montalcino, Toscana

Montalcino, Toscana

Montalcino, Val d’Orcia

Fortezza di Montalcino, Toscana

Fortezza di Montalcino

Montalcino, Toscana

Bagno Vignoni

Bagno Vignoni e un orășel cunoscut pentru băile sale termale. Îl aveam pe listă trecut ca opțional, însă gazda noastră ne-a recomandat să îl vizităm neapărat, povestindu-ne cât de mult îi place atmosfera de aici. Ne-a recomandat de asemenea să mergem în Vignoni Alto, orașul de sus.

Nu am ajuns până la urmă în Vignoni Alto, dar Bagno Vignoni ne-a plăcut foarte mult! Cred că este și acesta foarte puțin turistic, dar cred că e preferat de localnici pentru băile termale, căci parcarea era plină.

Orășelul e absolut fermecător, cu viluțe sofisticate, terase elegante și un bazin cu apă în centru pe marginea căruia noi am savurat la umbră un gelato excelent. Când e cald preferăm întotdeauna să ne luăm gelato sorbet, este făcut din fructe și nu are lapte, așa că e tare răcoros.

Sus în oraș este un pârâiaș cu apă termală ce curge la vale într-o cascadă și formează jos un bazin unde poți face baie. Băile sunt gratuite și te poți bucura și sus de apele cu proprietăți binefăcătoare, așezându-te pe marginea canalului cu picioarele în apa caldă. Tot sus este și un sit arheologic unde poți vedea băile de pe vremea romanilor.

Pentru a coborî la bazin trebuie să mergi cu mașina pe lângă oraș, pe un drum alb care îți va umple mașina (și mai apoi încălțările) cu un praf alb atât de fin încât pare nisip.

Există o parcare gratuită aici dar și pe marginea drumului ce duce spre parcare. Este de asemenea drumul spre Vignoni Alto.

Bagno Vignoni, Val d’Orcia, Toscana

Bagno Vignoni, Val d’Orcia

Bagno Vignoni, Toscana

Bagno Vignoni, Toscana

Bagno Vignoni, Toscana

Bagno Vignoni, Toscana

Bagno Vignoni, Toscana

Priveliște din Bagno Vignoni

Un pic mai jos de Bagno Vignoni se află Agriturismo Poggio Covili (aici pe google maps), o fermă cu un drum splendid cu chiparoși ce duce spre ea. Pentru fotografii de invidiat! 😀

Poggio Covili, Toscana

Poggio Covili, Toscana

Poggio Covili, Toscana

Bagni San Filippo

Sunt multe băi termale în Toscana și am ales să ne oprim doar la câteva. Despre Bagni San Filippo am aflat pe Instagram și nu ne-au dezamăgit deloc! Băile sunt absolut magice, formațiuni calcaroase albe cu cascade și mici piscine naturale chiar în mijlocul pădurii!

Intrarea este gratuită, dar nu te opri imediat cum ajungi, ci mergi mai departe urmând indicatoarele cu Fosso Bianco. Vei ajunge la cascada cea mai mare, Balena Bianca, supranumită așa pentru că seamănă cu o gură de balenă. Aici sunt cele mai calde ape, ce ajung la 48 de grade, astfel că poți face baie în ele și în afara sezonului.

Culoarea apei e incredibilă și peisajul e de poveste, par niște locuri nepământești! Cu adevărat natura este artistul suprem, ce ne încântă cu cele mai uimitoare imagini. Apele sunt sulfuroase așa că să nu te surprindă mirosul puternic. Noi nu am făcut baie, doar ne-am plimbat pe lângă micile bazine naturale, ne-am minunat și am făcut multe poze.

Parcare găsești pe Via Fosso Bianco (aici) de-a lungul drumului spre băi, costă 1 pe oră. Ai grijă însă că orășelul are multe sensuri unice.

Bagni San Filipo, Toscana

Bagni San Filipo, Toscana

Bagni San Filipo, Toscana

Bagni San Filipo, Toscana

Bagni San Filipo, Toscana

La Foce

Am auzit că este recomandat să ajungi în La Foce la apus ca să faci fotografii incredibile. Foarte aproape de oraș se află un punct din care poți vedea un drum sinuos cu chiaproși foarte fotogenic. Desigur că îți trebuie un obiectiv cu zoom puternic pentru a îl prinde în toată splendoarea. Și o lumină mai bună decât norii pe care i-am prins noi.

La Foce, Toscana

Și mai jos pe drum este Cimitero Degli Origo, pe care ni l-a recomandat gazda noastră să îl vedem, în ideea de a merge off the beaten path și a descoperi locuri frumoase mai puțin cunoscute de turiști. Ni s-a părut un pic ciudat să vizităm un cimitir, dar locul e într-adevăr foarte frumos, în mijlocul pădurii, cu un stejar imens la intrare.

La Foce, Toscana

La Foce este un orășel tare mic dar are o grădină cu totul spectaculoasă, pe care o poți vizita cu 10€, mai multe detalii despre program și bilete aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max Morriconi (@maxmorriconi) on

Ce mai poți vedea în Val d’Orcia

Noi am vizitat toate aceste locuri despre care ți-am povestit într-o singură zi (de fapt la Bagni San Filippo ne-am oprit în altă zi, în drum spre sudul Toscanei). Nu am fost pe fugă, dar nici nu ne-am oprit să luăm masa de prânz sau să moțăim la o cafea. Am avut gustări la noi pentru prânz (înainte să aibă Alex problema cu glutenul obișnuiam să mâncăm street food, care în Italia înseamnă panini, panzerotti sau focaccia delicioase) și am mers la restaurant doar la cină.

Dar mai sunt locuri de vizitat în regiune, așa că dacă ai mai mult timp la dispoziție îți recomand să vezi mănăstirea S. Anna in Camprena, despre care ne-a povestit gazda noastră, orășelul Castiglione d’Orcia care are o fortăreață cu priveliști superbe, Abbazia di Sant’Antimo, Bagni di Petriolo și Abbazia di San Galgano (acestea două sunt ceva mai departe).

Dacă mai sunt și alte locuri minunate pe care nu le-am menționat chiar te rog să îmi spui în comentarii, ca să avem un ghid complet cu locurile ce merită vizitate în Val d’Orcia.

Val d’Orcia – cea mai frumoasă regiune din Toscana

Sper că te-am încântat cu peisajele demne de carte poștală din Val d’Orcia, regiunea care consider că reprezintă cel mai bine Toscana rurală. Dacă ai o singură zi la dispoziție pentru Toscana, eu cred că cel mai bine o petreci aici, chiar dacă San Gimignano sau regiunea Chianti sunt poate mai populare. Dar o zi înconjurat de chiparoși, terme din vremurile romanilor, sătuce medievale și drumuri pitorești mi se pare de neegalat!


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro