Este clar că ai nevoie de un cărucior de călătorii dedicat, căci cărucioarele 3 în 1 sunt masive și greu de transportat, iar după 6 luni ale copilașului nu mai ai nevoie de landou. În călătorii ești mereu în mișcare, în avion, mașină, transport în comun, așa că ai nevoie de un cărucior redus în dimensiuni și ușor de manevrat.
Am devorat grupurile de mămici după recomandări pentru acest articol, ☺️ și îți povestesc și experiența noastră cu Mara. Pe scurt, câteva recomandări, în funcție de buget, sunt:
- Buget mic (500-700 ron): Lorelli Fiorano, Graco Breaze Lite 2, Coccolle Melia
- Buget mediu (1000-1700 ron): Maxi-Cosi Lara2, Cybex Libelle, Cosatto Woosh 3, GB Qbit+
- Buget mare (1700-2500 ron): Babyzen Yoyo, Joolz Aer+, Cybex Melio
Pentru mai multe opțiuni de cărucioare, la ce să fii atent, detalii despre ce permit la bord companiile aeriene, dar și experiența noastră, citește mai departe.
Ce îți trebuie la un cărucior de călătorii
- Să fie compact, adică de dimensiuni reduse și să fie foarte mic când se pliază. Există și cărucioare ultra-compacte, care se fac extrem de mici.
- Să se plieze tip carte, este util pentru că se face mic, mai puțin voluminos decât cele de tip umbrelă. Plus că multe cărucioare cu pliere în carte au și un mâner de tip troller, si ai cum sa transporți după tine căruciorul, pe roți. Sunt mai simplu de transportat în avion, transport în comun, chiar și în portbagajul mașinii.
- Să aibă poziție de somn. E ideal să doarmă copilul în cărucior în vacanță. La noi nu s-a întâmplat încă, dar nu ne-am pierdut speranța 😅
- Să aibă un mâner unic, ca să îl poți manevra cu o singură mână. E infinit mai simplu, căci, mai ales în vacanță, vei avea o mână ocupată cu harta pe telefon / cafeaua / aparatul foto.
- Să fie ușor, până în 7-8 kg, ca să îl poți transporta cu facilitate când e strâns (tras pe roți sau cu o curea pe umăr).
- Extinderea copertinei – multe cărucioare compacte au copertina mai mult de formă, și nu prea acoperă copilul. Fii atent la acest aspect, în funcție de nevoile voastre.
- Greutatea / vârsta maximă a copilului – există cărucioare compacte pentru maxim 3 ani (15 kg) sau 4 ani (22 kg). Ai grijă, că timpul trece repede 😄, poate e mai bine să investești din prima într-un cărucior pentru 22 kg, decât să cumperi în final două.
- Să aibă husă – nu este musai, dar e nice to have, să fie ceva în care să împachetezi căruciorul când merge la cală, ca să nu se murdărească.
Căruciorul de călătorii în avion – ce permit la bord companiile aeriene
Ai dreptul gratuit la un cărucior pe avion, ajung imediat la detalii per companie de zbor, dar voiam să menționez că regula, în principiu, este următoarea. Poți merge cu căruciorul până la poarta avionului (sau la scară, dară urci pe scară) și îl lași acolo. Este pus de echipaj la cală, iar la coborâre îl preiei ori de la scara avionului (ai grijă și observă dacă au scos toate cărucioarele lângă avion), ori, cel mai probabil, de pe banda de bagaje. Căruciorul rebuie să aibă etichetă, dacă treci pe la biroul de check-in pentru a lăsa alte bagaje, îi vor pune eticheta acolo, dacă nu, îi pun eticheta la îmbarcarea în avion.
Care este ideea cu căruciorul de călătorii luat propriu zis în avion? Unele cărucioare sunt ultra-compacte și pliate ajung la dimensiunea unui troler care poate fi luat la bord (în principiu 55x40x20cm). Deci dacă achiziționezi un bilet de avion cu troler la bord, poți lua în locul trolerului acest cărucior, dacă preferi. Avantajele ar fi că stă mereu în posesia ta, nu trebuie să aștepți la banda de bagaje după zbor și mai ales că ai siguranța că nu va fi deteriorat. Având în vedere cum se manevrează bagajele la cală, totul este posibil, și dacă ai un cărucior foarte scump, poate nu vrei să îi riști integritatea.
Dar nu este nevoie să iei căruciorul la bord, cu spuneam, e doar o preferință. Orice cărucior este gratuit pe zbor și îl lași, cum spuneam, la poarta avionului.
Politica Ryanair pentru transportul căruciorului la bord
Politica Ryanair, care apare pe site-ul lor când cumperi un bilet de avion pentru bebeluș (sub 2 ani)/ copil (2-11 ani), este mai jos. Mai multe detalii aici.
- În cazul în care călătorești cu un bebeluș sau un copil, poți transporta gratuit un cărucior complet pliabil și un alt obiect mai mic, cum ar fi un scaun auto sau un pat pliant de călătorie pentru copil.
- Căruciorul trebuie să fie etichetat la ghișeul de preluare a bagajelor sau la poarta de îmbarcare. Orice alte obiecte (maximum 20 kg) trebuie înregistrate, în schimbul unei taxe, și vor fi transferate la cală.
Politica Wizz Air pentru transportul căruciorului la bord
Politica Wizz Air o găsești aici. Dar nu sunt informații complete, bebelusii (sub 2 ani) clar au cărucior inclus pe bilet, dar nu se înțeleg condițiile pentru copii. În cele din urmă m-a lămurit AI-ul din chat-ul de pe Facebook al Wizz, mi-a zis așa:
- Bebelușii nu au bagaje incluse, dar un adult care călătorește cu un copil (0-14 ani) poate lua la bord un obiect personal suplimentar (40 x 30 x 20 cm), precum și un cărucior gratuit, pe care îl vom transporta la cală.
- În cazul în care căruciorul este din 2 piese atunci când este pliat (ex: landou și cadru), acesta va fi considerat drept 1 articol și este gratuit. Cu toate acestea, dacă căruciorul este din 3 piese, una trebuie plătită.
- Dacă un copil sau un infant nu călătorește, căruciorul va fi tratat ca bagaj de cală și trebuie plătit.
- Dacă ați cumpărat un scaun separat în avion pentru bebelușul dvs., puteți aduce gratuit și un scaun auto la bord. Locul suplimentar nu vă oferă un bagaj suplimentar.
Căruciorul nostru
Noi avem un Lorelli Fiona, de care suntem parțial mulțumiți. Este în categoria de buget mic, cred că am dat 500 de lei pe el. Ca structură mi se pare optim, a rezistat cu brio pe piatra cubică în Roma, pare solid construit, două avantaje pentru noi sunt mânerul gen troler (când se strange căruciorul îl putem trage după noi ca pe un troler) și husa de transport, în care noi profităm și mai înghesuim extra bagaje, ce nu ne-au încăput, scutecele de exemplu, sau olița portabilă, lucruri prea voluminoase pentru un rucsac.
În plus, are o copertină generoasă și poziție de somn, se strânge ușor și are 8.3 kg.
Dar nu e extrem de confortabil pentru Mara. Husa lui e foarte subțire, poziția e prea înclinată, astfel încât aluneca mereu din el și trebuia să o ridicăm. Deși l-am cărat după noi în toate plecările, Mara, ea nefiind oricum fană cărucior, nu prea l-a agreat. În plus, poate susține doar până la 15 kg.
Totuși când a mai crescut, spre 3 ani, când am fost în Toscana, i s-a părut distractiv să se plimbe în cărucior. I-am luat o saltea de cărucior ca să fie mai confortabil, asta a rezolvat și problema alunecării, și a stat destul de mult și bine în el. Trebuie să menționez că salteluța am prins-o de cărucior cu bandă dublu adezivă, căci altfel aluneca, nu știu dacă am procedat ideal, dar a funcționat!
Una peste alta, suntem mulțumiți de Lorelli, dar regret un pic că nu am cumpărat un cărucior ceva mai scump, ca să stea mai confortabil în el, eventual să și doarmă. Pentru câteva vacanțe pe an eu cred că merită. Acum nu ne vine să mai facem investiția, dacă îl avem deja pe acesta. Și totuși se apropie limita de greutate de 15 kg (are 13.5 kg la 3 ani), deci tot va trebui să cumpărăm altul. Ar fi fost mai convenabil dacă am fi luat unul mai solid din prima.
Cărucior de călătorii – buget mic
Sunt multe opțiuni de cărucior de călătorii ieftine pe piață, dar multe nu prezintă încredere, așa că am ales câteva pe la 500-700 ron care au recenzii mai bune.
Lorelli Fiorano / Myla
În urma experienței noastre, recomand cărucioarele Lorelli, cu plus-urile și minus-urile menționate. Văd că nu se mai comercializează modelul nostru Fiona, dar sunt altele asemănătoare, Lorelli Fiorano sau Lorelli Myla, ambele au mâner adițional tip troler și geantă de transport, pe care noi le-am găsit foarte utile.
- Greutate: Fiorano 8.10 kg, Myla 8 kg
- Potrivit pentru copii: 0-3 ani (max 15 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: Fiorano 61 x 45.5 x 19 cm, Myla 58 x 44 x 22 cm
Graco Breaze Lite 2
Graco Breaze Lite 2 e o altă variantă de cărucior compact de buget (sub 500 de lei), are doar 6.5 kg și poate susține un copil până la 4 ani / 22 kg. Pare un cărucior simplu, care își face treaba.
- Greutate: 6.5 kg
- Potrivit pentru copii: 0-4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 86 x 54.5 x 34 cm
Graco Myavo
Graco Myavo este ușor mai scump decât Breaze Lite 2, dar are dimensiuni mai reduse, și doar 5.8 kg.
- Greutate: 5.8 kg
- Potrivit pentru copii: 0-4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 65.3 x 52 x 32.5 cm
Chicco Trolley Me
Chicco Trolley Me este un alt cărucior de călătorii de buget, deși nu prea îl mai găsesc în stoc. Un plus este șezutul mai lung, de 85 cm. Și faptul că devine troler când îl pliezi și e ușor de transportat.
- Greutate: 7.2 kg
- Potrivit pentru copii: 0-3 ani (max 15 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 65.3 x 52 x 32.5 cm
Coccole Melia
Coccolle Melia poate fi o opțiune bună de buget.
- Greutate: 6.7 kg
- Potrivit pentru copii: 0-4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 67 x 50 x 30 cm
Cărucior de călătorii – buget mediu
În continuare câteva cărucioare de călătorie pentru un buget mediu, adică între 1000-1700 ron, pentru care am găsit recomandări și recenzii bune.
Maxi-Cosi Lara2
Maxi-Cosi Lara2 e un cărucior ușor de 6.4 kg, de la nastere pana la 4 ani (0-22 kg). Are dimensiuni reduse, dar ca să îl transporți pliat trebuie să îl duci pe umăr.
- Greutate: 6.4 kg
- Potrivit pentru copii: 0-4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 51 x 50 x 26 cm
Cybex Libelle
Cybex Libelle e un cărucior de călătorii ultra-compact, se face foarte mic când se pliază și îl poți lua la bordul avionului. Un dezavantaj este că nu are poziție de somn.
- Greutate: 5.9 kg
- Potrivit pentru copii: 6 luni – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: nu
- Dimensiuni pliat: 48 x 32 x 20 cm
Cybex Beezy
Cybex Beezy pare un cărucior bun și stabil, cu suspensii pe toate roțile.
- Greutate: 8.1 kg
- Potrivit pentru copii: 0 – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 58 x 43 x 26 cm
Cosatto Woosh 3
Un cărucior compact cu mâner tip troler, Cosatto Woosh 3 vine cu imprimeuri simpatice și pare tare comod, chiar dacă nu este cel mai mic când se pliază.
- Greutate: 7.2 kg
- Potrivit pentru copii: 0 – 4 ani (max 25 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 65 x 40 x 50 cm
Anex AirZ
Anex AirZ are avantajul scaunului reversibil, adică poți pune copilașul cu fața la tine, dacă e mai mic. Nu devine foarte mic când se pliază, dar este ușor la doar 6.7 kg.
- Greutate: 6.7 kg
- Potrivit pentru copii: 0 – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 58 x 46 x 25 cm
Cărucior de călătorii GB
Sunt mai multe modele de cărucioare GB.
Cel mai mic, care devine extrem de mic când îl pliezi (30 x 35 x 18 cm) și are doar 4.3 kg, este GB Pockit. Îl poți lua la bord în avion, dar are multe dezavantaje, are șezutul scurt și nu are poziție de somn.
Cred că merită diferența de preț un GB Qbit+, un cărucior de călătorii mai solid. All city are roțile simple și All Terrain le are duble. Este un cărucior bun și apreciat, dar ține cont că duce până la 15 kg.
- Greutate: 7.6 kg
- Potrivit pentru copii: 0-3 ani (max 15 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 53 x 49 x 33 cm
Chicco We
Chicco We este extrem de ușor, la numai 5.5 kg, și este omologat de la naștere până la 22 kg.
- Greutate: 5.5 kg
- Potrivit pentru copii: 0 – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 55 x 44 x 22 cm
Leclerc Influencer
Leclerc Influencer are un design elegant și vine și cu suport de pahare, numai bun pentru cafea.
- Greutate: 6.6 kg
- Potrivit pentru copii: 6 luni – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da (nu e complet la orizontală)
- Dimensiuni pliat: 56 x 47 x 24 cm
Există și modelul Leclerc Influencer XL, un pic mai mare și mai solid, la 8.1 kg, dar probabil ceva mai confortabil.
Cărucior de călătorii – buget mare
Chiar dacă sunt mai scumpe, am observat că aceste cărucioare în jur de 1700-2500 ron sunt cele mai apreciate. În funcție de nevoile și preferințele voastre, un cărucior de călătorii de calitate poate fi o alegere foarte bună pentru toată familia.
Cărucior Babyzen Yoyo2
Căruciorul Babyzen Yoyo este probabil cel mai apreciat cărucior de călătorii, pare un produs premium foarte bine făcut. Se poate lua în cabina avionului, căci are dimensiuni reduse când se pliază. Poate duce până la 22 kg, este foarte ușor la 6.2 kg, are husă de transport, se transportă cu o bretea pe umăr când e pliat și are tot felul de accesorii: landou, sistemul Yoyo Connect pentru a conecta două cărucioare. Din câte înțeleg, pentru căruciorul sport spătarul se poate lăsa mai pe spate, însă nu are poziție orizontală pentru somn.
- Greutate: 6.2 kg
- Potrivit pentru copii: 0-4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: nu
- Dimensiuni pliat: 52 x 44 x 18 cm
Cărucior Joolz Aer+
Căruciorul Joolz Aer+ este foarte apreciat de părinții călători. Este doar un pic mai mare pliat decât Yoyo, e chiar mai ușor la doar 6 kg și poate duce un copil de până la 22 kg.
- Greutate: 6 kg
- Potrivit pentru copii: 6 luni – 4 ani (max 22 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 53.5 x 45 x 21.5 cm
Cybex Melio – cărucior de călătorii
Cybex Melio este un cărucior premium cu scaun reversibil, plasă elastică la spătar, prin care circulă aerul și poziție în șezut foarte aproape de verticală (ceea ce Mara ar aprecia, dar depinde de copil). Am înțeles că ar fi mult mai confortabil, mai ales pentru somn, decât Yoyo.
- Greutate: 6.1 kg
- Potrivit pentru copii: 0 – 3 ani (max 15 kg)
- Poziție somn: da
- Dimensiuni pliat: 59 x 49 x 29 cm
Cărucior de călătorii: cel mai bune opțiuni în funcție de buget
Am făcut o selecție generoasă, sper să te ajute să iei o decizie și să alegi cel mai bun cărucior de călătorii pentru voi. Îți doresc călătorii minunate în familie! 🥰
Citește și:
Lasă un comentariu