Search here...
TOP
Andaluzia

Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia, sudul Spaniei

Sevilla, Andaluzia

Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia, sudul Spaniei

Am fost în Andaluzia, sudul Spaniei, la final de martie în 2017, şi ne-a plăcut nespus de mult! Aveam aşteptări imense, după toate pozele şi filmele văzute, după toate informaţiile citite, şi recunosc că ne-a depăşit aşteptările (am scris mai multe despre emoţiile de dinaintea plecării aici: Andalusian dream – planurile noastre pentru o vacanţă de vis în Andaluzia, și despre primele impresii, la cald, aici: Prime impresii după roadtripul în Andaluzia). E o regiune extraordinară, cu influenţe arăbeşti, cu plaje superbe pline de palmieri, cu oraşe întregi vopsite în alb, toate acestea îi dau un aer de libertate, de vacanţă permanentă, de care te poţi bucura la nesfârşit!

Dar ca să ne organizăm vacanţa am citit foarte mult, ne-am documentat serios, căci până la urmă zilele de concediu sunt limitate, şi a trebuit să ne planificăm timpul eficient. Mijloace de transport, ce e de vizitat, cât să stăm în fiecare oraş, unde să ne cazăm, toate au necesitat multă lectură. O să îţi povestesc mai departe cum ne-am organizat vacanţa în Andaluzia, astfel încât în 6 zile să vedem principalele locuri din frumoasa regiune spaniolă.

Ce e de văzut în Andaluzia şi cât să stai acolo

Sevilla – capitala andaluză adăposteşte unele dintre cele mai frumoase obiective: Plaza de Espana cu alcovurile ei dedicate regiunilor Spaniei, Catedrala cu a ei Giralda (turnul fostei moschei), Real Alcazar de Sevilla, o splendoare de palat. Trebuie să te opreşti în Sevilla măcar o zi, dar două ar fi chiar mai potrivit, ca să le vezi relaxat pe toate.

Granada şi Alhambra – Alhambra e o construcţie spectaculoasă, neapărat de văzut în plimbările tale prin Andaluzia. Iar Granada e de asemenea un oraş minunat, aici vei putea vedea unul dintre cele mai frumoase apusuri din lume, ori cel puţin aşa se spune. O zi e suficientă pentru a vedea Alhambra, dar şi restul Granadei.

Costa del Sol – e faimoasă în întreaga lume pentru plajele ei minunate şi cu siguranţă şi pentru mâncarea excelentă. Poţi petrece o zi întreagă sărind dintr-o staţiune în alta. Noi am văzut doar Marbella pentru câteva ore şi în Malaga am petrecut aproape o zi întreagă. Dar am auzit că Torremolinos, Benalmadena, Nerja şi Torrox ar avea nişte plaje superbe.

Gibraltar – un mic spaţiu britanic ce nu a putut fi cucerit de spanioli oricât s-ar fi străduit. Ai nevoie de o zi pentru a explora Gibraltar.

Acestea sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vezi când ajungi în Andaluzia. Pe lângă ele, mai sunt o mulţime de locuri frumoase, cum ar fi Cordoba, Ronda, Setenil de las Bodegas, dar şi spectaculosul Caminito del Rey.

Cel mai bine ar fi să îţi rezervi măcar 4 zile pentru sudul Spaniei. Ideal ar fi 7-8. Noi am stat 6 zile şi am văzut cam tot ce ne doream (în afară de Cordoba, unde nu am reuşit să ajungem), dar ritmul nu a fost întotdeauna cel mai relaxant.

Plaza de Espana, Sevilla

Plaza de Espana, Sevilla, Andaluzia

Alhambra, Granada

Patio de los Leones, Alhambra

Granada

Apus de soare în Granada, Andaluzia

Când să mergi în vacanţă în Andaluzia, sudul Spaniei

Ca de obicei, recomand escapadele în extra-sezon, mai exact primăvara sau toamna. Vara e mult prea cald, şi totul e mai scump şi mai aglomerat. De exemplu, în zona vestică, în jurul Sevillei, temperaturile sunt constant peste 40 de grade vara, şi noaptea nu scad sub 30. Cele mai bune perioade de vizită sunt aprilie-mai şi septembrie-octombrie.

Noi am fost la final de martie – început de aprilie şi am prins o vreme perfectă! Ba chiar prea caldă în Sevilla şi Granada, ne-am prăjit nasurile din mers, ne-ar fi prins bine o cremă de protecție solară. În Sevilla erau peste 30 de grade în mijlocul zilei, nu vreau să mă gândesc cum e vara acolo.

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Cum ajungi în Andaluzia şi transportul în regiune

Ca să mergi în Andaluzia, cel mai uşor este să zbori până în Malaga, din România Wizz şi Blue au zboruri directe în Malaga. Wizz a introdus și zboruri directe spre Sevilla, dar sunt destul de scumpe, mai convenabile sunt cele spre Malaga. Noi am zburat la Malaga, ne-am dus cu Blue Air într-o joi dimineaţă şi ne-am întors cu Wizz Air marţi seara. Astfel am stat 6 zile întregi. În caz că ai nevoie, găsești aici bagaje de mână pentru Blue Air sau bagaje pentru Wizz Air.

Apoi pentru transport ţi-aş recomanda să închiriezi o maşină. Nu costă mult deloc şi îţi permite o flexibilitate mult mai mare decât autobuzul sau trenul, care au orare fixe. Noi pentru 5 zile am plătit 145 de euro, iar în total, cu motorină şi taxe de drum am ajuns la 210 euro. Am scris mai multe despre experienţă aici: Cum am închiriat maşina în Spania.

Dar există alternative la maşină, reţeaua de trenuri şi autobuze este suficient de dezvoltată. Pentru trenuri verifică site-ul Renfe, iar pentru autobuze site-ul Alsa. Şi dacă eşti un spirit mai aventuros poţi chiar să încerci Bla Bla Car, e un sistem de ride-sharing contra cost, dar de cele mai multe ori e mult mai ieftin decât alte mijloace de transport. Sora mea foloseşte des bla bla şi e foarte mulţumită.

Dar dacă nu vrei niciuna dintre aceste variante, poți să rămâi în Malaga și să faci excursii de o zi cu tururi ghidate în regiune. GetYourGuide e o platformă excelentă pentru tururi, au garanția celui mai bun preț, anulare facilă, customer service 24/7 și poți folosi voucherele pe telefon, fără să fie nevoie să le printezi. Câteva tururi excelente pe care le poți face din Malaga:

Cazare

Ne-am gândit tare mult dacă să ne stabilim o bază undeva, şi de acolo să facem drumuri dus-întors, însă am decis că mai bine facem un circuit. Aşa că ne-am luat o noapte de cazare în Ronda, două în Sevilla şi două în Granada.

În Ronda ne-am cazat chiar vis-a-vis de parcul Alameda del Tajo, ca amplasare a fost extraordinar, însă hotelul nu cine ştie ce. În Sevilla am ales un apartament de pe airbnb chiar în centru, a fost foarte ok, dar noaptea era extrem de gălăgios afară. Un fel de centru vechi din Bucureşti. Am şi nimerit în weekend, ce-i drept, poate în timpul săptămânii e mai multă linişte.

În Granada am avut o cazare excelentă, foarte centrală, Hotel Granada Centro. Este pe Calle Gran Via de Colon, are doar 2 stele, dar condiţii de cel puţin 3.

Am făcut o selecție de câteva hoteluri cu design, amplasare și note bune pentru diferite orașe, în caz că ai nevoie:

Circuitul nostru în Andaluzia, sudul Spaniei

Ziua 1 – Caminito del Rey, Setenil de las Bodegas, Ronda

Cum ziceam, am aterizat la Malaga şi am luat imediat maşina. Am mers până la Caminito del Rey, un drum care până nu demult era cel mai periculos din lume. Acum este recondiţionat şi e un drum fantastic, te plimbi prin defileu pe pasarele construite în stânca abruptă, e de-a dreptul spectaculos! Am scris mai multe aici: Caminito del Rey, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume.

Apoi ne-am oprit cam o oră în Setenil de las Bodegas, orăşelul construit în stâncă. Ne-a plăcut tare mult, primul dintre cele câteva pueblos blancos pe care le-am văzut, toate extrem de frumoase şi îngrijite. Citeşte despre experienţă aici: Setenil de las Bodegas, orăşelul cu balcoane frumoase construit în stâncă.

Pe seară am ajuns în Ronda, oraşul cu podul fantastic construit peste o râpă. Am avut noroc să vedem podul chiar înainte de apus, într-o lumină splendidă. Am rămas peste noapte în Ronda, şi dimineaţă ne-am plimbat un pic şi prin parcul Alameda. Am scris mai multe în articolul dedicat: Ce surpriză să descoperim în Ronda un orăşel atât de chic.

Caminito del Rey

Caminito del Rey, Andaluzia, în sudul Spaniei

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas, Andaluzia

Ronda

Ronda, Andaluzia

Ziua 2 – Marbella, Gibraltar

A doua zi am pornit înapoi spre Costa del Sol, pe un drum absolut fantastic, recunoscut mai ales printre amatorii de motociclete, şi ne-am oprit în Marbella. Este o staţiune destul de luxoasă, şi ne-a plăcut teribil să ne plimbăm pe plajă, să luăm o gustare şi să bem o cafea pe faleză, printre palmieri! Nu am mai fi plecat de acolo! De aceea am şi întârziat spre următoarea destinaţie.

Pe la ora 16 am ajuns în Gibraltar. Destul de târziu, pentru că aveam planuri mari, voiam să urcăm pe Mediterranean Steps până sus pe stâncă, şi ne era teamă să nu se lase întunericul. Am reuşit până la urmă să urcăm şi pe stâncă, să şi coborâm, să vedem şi maimuţele şi să ne plimbăm în voie prin oraş. Totuşi am cam fost pe fugă, ţi-aş recomanda să îţi organizezi puţin mai mult timp pentru Gibraltar. O zi ar trebui să fie suficientă, dar să ajungi acolo dimineața.

Am povestit despre experienţa noastră în Gibraltar aici: Gibraltar: cât de englezesc poate fi un colţişor al Spaniei? şi aici: Mediterranean Steps, sau cum am urcat la picior stânca din Gibraltar.

În jur de ora 10 noaptea am plecat spre Sevilla, unde ne aştepta Pedro, să ne lase cheile pentru apartamentul pe care îl rezervasem prin Airbnb.

Marbella, Costa del Sol

Marbella, Costa del Sol, sudul Spaniei

Gibraltar - Mediterranean Steps

Gibraltar

Ziua 3 – Sevilla

A treia zi din vacanța noastră în Andaluzia am petrecut-o în minunata Sevilla. M-a cucerit pe loc oraşul însorit, şi m-a făcut serios să îmi pun la îndoială loialitatea faţă de Barcelona ca oraş preferat. Citeşte aici de ce ne-a plăcut atât de mult Sevilla: Cele mai frumoase obiective turistice din însorita Sevilla, şi aici despre Alcazar de Sevilla: Alcazar de Sevilla, un palat desprins din Paradis.

Recunosc însă că seara am picat laţi. Nu ne stă în fire, dar pe la 6 seara ne-am întors la apartament, să stăm întinşi şi să ne odihnim picioarele, nu mai aveam energie de altceva. Plimbarea pe Caminito şi mai ales traseul pe Mediterranean Steps şi-au spus cuvântul, ar fi trebuit să ne dozăm un pic efortul după aceste experienţe.

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Patio de las Doncellas, Real Alcazar de Sevilla

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Plaza de Espana, Sevilla

Plaza de Espana, Sevilla

Ziua 4 – Sevilla, Osuna

În ziua a patra ne-am trezit complet recuperaţi şi ne-a revenit cheful de aventuri. Am mai petrecut câteva ore în Sevilla şi apoi am pornit spre Osuna, un mic orăşel spaniol în care turismul a explodat după ce s-a filmat aici o scenă din sezonul 5 din Game of Thrones. Este vorba de scena cu Daznak’s Pit din Mereen, unde Daenerys a permis reluarea luptelor în arenă, când a fost trădată şi a venit Drogon să o salveze. O scenă foarte impresionantă! Am povestit mai multe despre experienţă aici: Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania).

Pe seară am ajuns în Granada.

Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania)

Osuna, Andaluzia

Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania)

Osuna, Andaluzia

Ziua 5 – Granada

Dimineaţa am fost la Alhambra şi ne-am minunat până nu am mai putut de toate splendorile din complex. Alhambra e un fenomen, e o urmă importantă a stăpânirii maure în Andaluzia, şi trebuie neapărat să o vezi. Am povestit mai multe despre experienţă, dar şi cum să îţi organizezi vizita, aici: O vizită la Alhambra, Granada.

Restul zilei ne-am bucurat de Granada şi străduţele ei, de cartierul Albayzin, Carrera del Darro, şi apusul la Mirador de San Nicolas. Mai multe detalii în articolul dedicat: Impresii din frumoasa Granada.

Alhambra, Granada

Patio de la Acequia, Alhambra

Alhambra, Granada

Patio de los Leones, Alhambra

Ziua 6 – Malaga

În a şasea şi ultima noastră zi în Andaluzia, am pornit dimineaţa spre Malaga. Am predat maşina la aeroport, ca să nu mai plătim a şasea zi de închiriat doar pentru câteva ore, şi ne-am dus în oraş cu trenul. O călătorie dus-întors cu trenul costă 3.60€. În ce priveşte bagajele, la aeroport nu au spaţii pentru depozitare, aşa că le-am lăsat în gara din Malaga, când am ajuns. Am plătit 3.10€ pentru câteva ore.

Malaga ne-a plăcut tare mult, deşi nu aveam cine ştie ce aşteptări de la ea. Am găsit totul extrem de bine îngrijit şi întreţinut, şi după o plimbare prin oraş ne-am refugiat pe plaja Malagueta, de care ne-am îndrăgostit, evident (iubim plaja, soarele şi marea!). Am găsit un super restaurant, cu terasa pe plajă, şi ne-am îmbuibat cu bunătăţi locale: sardine la grătar, fructe de mare şi o paella fantastică. Am povestit pe larg aici: Malaga şi o plimbare surprinzătoare.

Nu ne mai dădeam duşi, dar într-un final am pornit resemnaţi spre aeroport.

Malaga

Privelişte fantastică de la Mirador de Gibralfaro, Malaga

Malaga, Andaluzia

Plaja Malagueta

Costuri pentru 6 zile în sudul Spaniei

În total costurile ne-au dus la 1.004€ pentru amândoi, deşi noi prevăzusem în buget 1.250€. Am economisit mult cu parcarea, am găsit de fiecare dată parcări gratuite, iar în buget prevăzusem aproape 100€ pentru parcare.

În continuare voi detalia un pic costurile, dar ţine cont că toate sunt pentru două persoane.

Transportul ne-a costat în total 318€. Aici intră biletele de avion, care au fost 53€ de persoană (am aşteptat oferte atât la Blue Air cât şi la Wizz Air înainte să le cumpărăm), închirierea maşinii 140€, combustibilul 53€, şi diverse autobuze pe care le-am folosit (în Granada ca să urcăm la Alhambra, am mai luat autobuzul prin Gibraltar, şi la final trenul dintre aeroport şi Malaga, după ce am predat maşina).

Cazarea pentru 5 nopţi a costat 251€, în medie cam 50€ pe noapte. Dar în Sevilla cazarea a fost mai scumpă, 64€ pe noapte, faţă de 38€ în Ronda, şi 43€ pe noapte în Granada.

Mâncarea pentru cele 6 zile ne-a dus în total la 280€, mai puţin decât prevăzusem. Asta pentru că noi mâncăm o masă serioasă în vacanţă doar seara, în timpul zilei ne orientăm spre gustări rapide, pentru că nu avem timp, şi sincer nici chef, să ne oprim din explorat.

Ultima cheltuială majoră au fost atracţiile, sau obiectivele turistice, pentru un total de 120€. Nu am văzut nici pe departe tot ce era de văzut, dar costurile s-au adunat. Intrarea la Caminito del Rey a fost 11.5€ de persoană, la Alhambra 15€, la Alcazar de Sevilla 9.50€, la Casa de Pilatos 8€, la Catedral de Sevilla 9€.

Totalul de 1000€, deci 500€ de persoană, care cuprinde absolut toate cheltuielile pentru o călătorie de 6 zile în Andaluzia, mi se pare extrem de rezonabil.

Impresii finale

Ne-am creat unele dintre cele mai frumoase amintiri în călătoria noastră prin Andaluzia, în sudul Spaniei. Am avut emoţii, mai ales când să ridicăm maşina de la aeroport şi nu aveam bani suficienţi pe card, am fost stresaţi că nu mai ajungem să urcăm pe stâncă în Gibraltar înainte de a apune soarele, am avut parte de oboseală, şi nu de puţine ori.

Dar ne-am permis să ne şi relaxăm, în Marbella am stat cu câteva ore mai mult decât plănuisem, doar ca să moţăim la o cafea în soare, în Malaga am stat liniştiţi să ne bucurăm de un prânz savuros fără să ne uităm la ceas, în Sevilla ne-am oprit vreo două ore în Plaza de Espana, odihnindu-ne în frumoasele alcovuri şi admirând pur şi simplu peisajul.

Am văzut nişte locuri minunate, despre care nici nu ştiam că există cu ceva timp în urmă. Am simţit spiritul puternic arăbesc, urmele pe care maurii le-au lăsat în special asupra arhitecturii din Andaluzia, am aflat poveşti despre exploratorii care porneau la drum spre Americi, şi ne-am bucurat ca nişte copii la vederea plajelor frumoase de la Mediterană.

O călătorie în Andaluzia îţi va rămâne mereu în suflet, crede-mă pe cuvânt. Sper să îţi fi fost de ajutor cu informaţiile din articol, şi îţi doresc o experienţă cel puţin la fel de minunată cum am avut şi noi!

Gibraltar

La Europa Point in Gibraltar. In spate se intrezareste Africa!

«

»

28 COMMENTS

 • d'Albon Alexandru

  Superbă descrierea si concisă,
  mi-a fost de real ajutor să-mi fac o ideie despre locuri…
  Alexandru d’Albon

  • Diana
   AUTHOR

   Mă bucur mult, e muzică pentru urechile mele să aud că informațiile mele sunt de ajutor 😀

 • lucian mihu

  Am citit cu mare interes si emotie ce ai scris mai ales ca peste cateva zile vom vi fi si noi prin acele locuri mai precis din 09.aprilie, am retinut idei pretioase din experienta voastra, multumim si sa aveti un Paste Fericit!

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Lucian, abia acum am vazut mesajul tau :(. Ma bucur extrem de mult ca ti-am fost de ajutor, sper ca ati avut o experienta minunata in Andaluzia! Si ca ati avut un Paste Fericit 🙂

 • Petra

  Foarte bun articol! Am fost anul trecut in Andalucía si dorim sa mergem si anul acesta in locurile in care nu am ajuns, in special pentru Parcul Doñana pe care nu am apucat sa il vedem anul trecut. Ne-au ajutat foarte mult descrierile facute la fiecare obiectiv! Multumim 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Ce frumos ca va intoarceti, Petra! Nici nu aflasem de parcul Donana, acum am cautat si am vazut cat e de frumos! Am vizitat si noi principalele locuri cand am fost anul trecut, dar parca mi-ar placea sa revenim la un moment dat sa vedem mai multe 😀

 • Constantin Muntean

  Foarte bun si util articol,dar din pacate l- am citit dupa ce ne-am intors. Andalusia e cea mai ofertanta regiune din Spania.Am vizitat Malaga,Cordoba,Granada,Caminito del Rey,Ronda,Nerja,Cu Balcon De Europa si pestera Nerja care e extraordinara.Desi am stat 10 zile
  nu am ajuns la Gibraltar si nici la Sevilla.
  Anul viitor facem partea a doua,Sevilla Cadiz,Gibraltar si probabili o zi in Maroc.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Constantin, multumesc mult, „articol util” e fraza mea preferata :D. Mi se pare foarte buna alegerea voastra pentru 10 zile, ati vizitat mai mult zone din partea de est si mai linistit decat noi, care am cam fost pe fuga (dar nu regretam nimic). Daca anul viitor faceti restul, din vest, e ideal! Si o zi in Maroc, uau :D. Cred ca si Jerez e un oras de vazut.
   Distractie placuta, Andaluzia chiar e speciala!

 • Mihaela

  Multumesc pentru articol! in 3 zile vom fi si noi pe acele meleaguri… sper sa prindem vreme buna si sa putem merge la Caminito del Rey…

  • Diana
   AUTHOR

   Suuper, Mihaela, va urez noroc cu vremea! Distractie placuta! 😀

 • Lilica

  Excelenta ,minutioasa descriere a locatiilor ,pe care ne pregatim si noi sa le vizitam. Tot in aprilie avem un sejur Malaga-Sevilla-Granada. Si mie imi place sa-mi fac ‘temele” inainte de plecare.Am citit insemnarile voastre de mai multe ori,mi-am luat notite,am si ghid cu harti si informatii,mi-am facut rezervari cazare(imi place sa aleg locatii cu „parfum” local) ,avion, mi-am notat orarul curselor intre localitati,cand ajungem acolo sa ne simtim ca „acasa”.Voi sunteti niste „dulci”,parca apartineti locului ,aveti „aer” de spanioli.Va uram vacante frumoase si va urmarim,sa invatam din experientele voastre . LILICA,04.01.2019

  • Diana
   AUTHOR

   Vaaai ce dragut! Multumim mult!! 🙂 Si noi la fel suntem, mergem foarte pregatiti cu toate detaliile, ca sa putem la fata locului sa ne bucuram de toate si sa nu pierdem timpul cu logistica. Vacanta minunata si ma bucur mult ca am putut fi de ajutor! Andaluzia ramane si acum in top 3 vacante preferate pentru noi! 😀

 • Adina

  Buna! Cum ati procedat ca sa gasiti acele parcari gratuite?

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Adina, pur și simplu ne plimbam cu mașina până găseam parcări pe marginea drumului marcate cu alb, acelea sunt gratuite. De două ori am avut noroc și am găsit chiar foarte aproape de hotel sau airbnb. Am scris mai multe despre experiența cu mașina aici: http://designedtotravel.ro/inchiriat-masina-in-spania/
   Vacanță frumoasă și scrie-mi dacă mai ai nedumeriri! 🙂

 • Lilica

  Diana frumoasa,cu ochi ca mura,
  Ma simt datoare sa-ti imparatasesc ce ne-a placut in cele 5 zile de Andaluzia(Sevilla 2,Malaga 2 si Granada-Alhambra 1).Sunt datoare, pt.informatiile pe care le-am „furat” si de la tine. Deci:
  – timp excelent(am prins zilele intre doua fronturi ploioase); calatorii intre localitati cu ALSA(super autocare), peisaj monoton( mii de maslini si vita de vie). Noroc ca,in avion am facut poze frumoase cu norii, cu Sierra Nevada plini de zapada.
  -am nimerit in Semana Santa,cu principalele artere blocate,cu care alegorice religioase purtate pe umeri pana tarziu in noapte(l-am vazut si pe Banderas in Malga-orasul lui) ,insotite de fanfare si pelerini cu costume ca Ku-Klux-Klan. A fost ceva inedit pt.noi. Am reusit sa vedem ‘minunea” de Casa Pilatos(superba!) ,Piata Spaniei, Setas si plimbari prin oras.Din pacate,fara Alcazar(era coada mare si temperaturi peste 30 grade).Ne-a impresionat lumea imbracata f.f.elegant duminica(cum sunt Floriile la noi),barbatii toti la costum,femeile cu ce aveau mai frumos si pretios,tinerii la fel. Ce nu mi-a placut : am vazut pe jos coji de seminte (imi aminteau de imagini de la noi) -e adevarat ca,dimineata era totul „luna” spalate pietele,trotuarele.
  -ne-a placut Malaga,parcul nesfarsit ,faleza(cu Malagueta!),Mirador de Gibralfaro( se vede superb portul!),am descoperit Muzeul costumelor populare si am vizitat muzeul Carmen Thyssen(vazusem si la Madrid dar aici mi-a placut mai mult).Am mancat capsuni „adevarate” si suc de portocale(cu gustul din copilarie!)Cladirile vechi spendide si impecabil reconditionate.
  -iar Alhambra,fara cuvinte; am avut noroc de un ghid ce ne-a povestit cu lux de amanunte despre istoricul complexului,nu ne lasa sa trecem mai departe fara sa ne explice arhitectura,culorile folosite,sa ne descrie fiecare coloana si dantelarie. O „calatorie” in timpuri stravechi ,de neuitat!
  Am venit incarcati de bucurie ,coplesiti de frumusetile vazute. Dar (doar tie iti spun),Barcelona ramane prima dragoste( poate ,fiind prima noastra iesire „afara” insa ,numai cand spun Gaudi,ma simt un fir de nisip purtat in vant pe mozaicurile lui geniale)
  Sper ca nu te-am plictisit cu scurta mea poveste. In iunie mergem la Viena,la concertul lui Eric Clapton.(sper sa putem vizita si ‘restantele” de la vizita precedenta). Te urmaresc ,sa vad unde te mai poarta pasii prin lume sau tara.Numai bine va doresc!
  LILICA, 01.05.2019

  • Diana
   AUTHOR

   Lilica, ce bucurie să îți aud povestea!! Andaluzia impresionează pe toată lumea, pentru noi încă este una dintre cele mai minunate călătorii! Mi-a plăcut enorm să citesc cuvintele tale, parcă am fost și eu din nou acolo :). Iar cu Barcelona nu pot decât să fiu de acord, este și pentru noi o mare dragoste, și de departe orașul preferat :). Am fost din nou anul acesta în martie acolo, și mă pregătesc să scriu despre ce am văzut, căci am fost pe o rută ceva mai puțin turistică!
   Îți mulțumesc tare mult, și dacă îți face plăcere mai scrie-mi! Despre Viena nu am reușit mai deloc să scriu, trebuie să recuperez 😀

 • Carmen

  Buna,
  Dupa experiența avuta cum ai împarți 9 zile pline in Andaluzia? (Ajungem joi dimineața si plecam sâmbăta)
  Mulțumesc frumos!
  Carmen

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Carmen! Uau ce provocare :D. M-am gandit ceva, cu harta in fata, ca sa iti raspund! Cred ca as face asa:
   O zi Caminito del Rey
   O zi Setenil de las Bodegas si Ronda
   O zi Gibraltar
   Doua zile Sevilla
   O zi Cordoba
   O zi Granada
   Doua zile: Malaga si Costa del Sol, cu opriri in Torremolinos, Benalmadena, Marbella, si neaparat la Castillo Monumento Colomares, o minunatie de care am aflat abia recent

   Cred ca as combina primele trei zile in doua, adica prima zi Caminito, Setenil si dormit in Ronda, a doua zi vizitat Ronda dimineata si apoi Gibraltar. Si as mai lasa o zi pentru Costa del Sol, sa aveti timp si pentru plaja. Dar poate e prea pe fuga pentru voi, fiecare cu ritmul lui.
   Mi se pare fantastic ca mergeti 9 zile, vacanta frumoasa! 🙂

 • Oana

  Bună,
  Cel mai detaliat și util articol despre Andaluzia, pe care l-am citit😉.
  Ne gandeam să mergem după data de 5 octombrie, dar după ce am citit la tine, am intrat pe site la Caminito del Rey si nu mai sunt bilete,( nu ne-a venit să credem), doar cate unul rătăcit☹☹+ și cele de avion fr scumpe. Sunt ceva restricții pe acel traseu pt femeile însărcinate?
  În acest caz cred că ne orientăm pt aceeași perioadă în Toscana.😉
  Pentru buget și cheltuieli de călătorie folosești vreo aplicație?Eu așa am dedus din foto tale, poți să îmi zici care e?
  Călatorii cat mai multe și plăcute!!
  Oana

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Oana! Of, imi pare rau ca nu ai mai gasit bilete pentru Caminito.. Despre restrictii pentru femei insarcinate nu sunt sigura, m-am uitat la ei pe site si nu am gasit nimic. Traseul este o plimbare destul de lejera, poate e putin de urcat in unele locuri, si are si portiuni fara pasarele, ca un traseu de drumetie. Dar nu stiu daca este interzis, cred ca depinde de nivelul fiecaruia de comfort in a parcurge traseul.
   In Toscana mergem si noi in septembrie!! Abia astept 😀
   Folosesc aplicatia Trail Wallet. Cred ca o sa scriu un articol separat despre aplicatii utile in calatorii, ca multa lume ma intreaba 🙂
   Calatorii frumoase si tie si merci mult pentru comentariu! <3

 • Amy

  Urmeaza sa mergem si noi la Sevilla, pe 2 octombrie avem bilete catre Madrid iar de acolo luam trenul pana la Sevilla. Avem in plan sa ne oprim 3-4 zile si la Madrid, pentru ca sunt convinsa ca sunt lucruri frumoase de vazut si in capitala Spaniei. In total avem 15 zile de vacanta si sper sa profitam din plin de ele.

  Foarte utile informatiile iar pozele sunt minunate! 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Uau, 15 zile in Spania suna fantastic! Si noi vrem sa ajungem la Madrid de mult timp, chiar ne uitam astazi dupa ceva bilete 🙂
   Merci mult si vacanta frumoasa!

   • Amalia Veronica

    Multumesc si eu!! Abia astept! 😀

    Am prins bilete ieftine la WizzAir, 1100 lei 2 bilete, locuri alese si un bagaj de cala. In urma cu 2 zile au avut reduceri pentru cei din WizzClub iar ieri au avut reduceri si pentru biletele fara WizzClub. Nu stiu daca mai sunt si astazi, dar poti arunca o privire.

 • LILICA

  Draga Diana,cu ochi ca mura,recitind ce am scris despre calatoria in Andaluzia,parca am mai uitat de tristetea pricinuita de COVID-ul asta nebun.Sunt tare trista ca mi-a dat peste cap toate programarile recente pentru anul asta. Pe 15 aprilie aveam programata vizita la Barcelona ! O pregatisem minutios cazare,transport,retinere bilete pt. obiectivele ramase restante ,eram tare entuziasmata si …. acum ma uit pe geam si-mi completez Declaratia ,sa pot iesi 2 ore pe zi. Apoi, pe 9 iulie aveam o mare surpriza pt. sotul meu(cadou pt.45 ani de casatorie),concert Tina Turner la Oxford. Sper ca,pana atunci,poate avem o sansa. Spune tu,am motive sa fiu necajita ? De felul meu sunt o berbecuta optimista dar ,cand vezi aplicat principiul dominoului la toate planurile tale, nu-ti pica bine. Dar,sa inchei cu sloganul TOTUL VA FI BINE !.Te imbratisez,mi-esti draga desi nu te cunosac personal insa, pari o tipa „calda” sufleteste si cu rabdare sa dai sfaturi.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna ziua, multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Am citit cu intarziere comentariul dvs… Imi pare atat de rau ca ati ratat excursia la Barcelona.. Noi nu aveam planuri batute in cuie pentru perioada asta, dar stiu exact ce simtiti, asa am patit noi anul trecut cu vacanta in Portugalia, aveam o saptamana intreaga planificata aproape la minut, dar a trebuit sa o anulam pentru ca se imbolnavise Alex si era chiar perioada in care nu stia nimeni ce are.
   Si concertul surpriza de aniversare, of, ce cadou frumos 🙂
   Si eu sunt o berbecuta optimista :D. Dar nici nu ne putem scalda in optimism la nesfarsit. E bine daca pierzi ceva (chiar si o vacanta) sa iti iei timp sa „tii doliu” dupa lucrul repsectiv, sa te lasi sa simti frustrare, regrete. O perioada, apoi o data integrata pierderea devine mai usor sa o acceptam.
   O sa vina si vremuri mai bune, sper din suflet sa puteti merge la concert in iulie. E important acum sa iesim cu totii sanatosi din pandemia asta, ca sa ne putem crea noi calatorii si amintiri. Si eu sufar ca nu ne putem plimba pe nicaieri, nici macar in propriul oras daramite altundeva. Ne uitam melancolici la clipuri de calatorii ale altora, si ne facem noi liste cu destinatii in care am vrea sa ajungem.
   Dar asta e, nu prea putem face nimic. Macar economisim in perioada asta pentru calatorii viitoare 🙂
   Va pup cu drag si va multumesc mult ca ne urmariti! 🙂

 • Emil

  Buna Diana,
  Acum ti-am descoperit blogul pe net, tocmai pentru ca imi place sa calatoresc, si imi place sa citesc blogurile de calatorie.
  Imi place cum scrii, nu doar descrierea locurilor vizitate, dar si chestiile utile in programarea unei vacante. Anul trecut am avut in plan sa vizitam Spania, dar totul s-a anulat. Poate la anul suntem mai norocosi. 🙄
  Avem in plan o vacanta de 16 zile, ce ar include Madrid, Sevilla, Valencia si Barcelona.
  Sper sa treaca toata nebunia asta si sa putem calatorii din nou fara restrictii.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Emil, iti multumesc tare mult pentru aprecieri, mi se umple sufletul de bucurie mereu cand informatiile mele sunt utile cuiva 🤗. Sper si eu sa se linisteasca lucrurile anul acesta si sa reincepem calatoriile. 16 zile in Spania suna de vis, aveti niste planuri fantastice! Mult succes, vreme frumoasa si vacanta linistita ☺️

   • Emil

    Buna Diana, daca trece toata acesta nebunie poate ne vizitati intr-o zi?! Ati vazut marea Bariera de Corali, Gold Coast, Sydney Opera, ati baut un shiraz in Barossa Valley. Locuim in Adelaide si sa sti ca Australia are locuri superbe, ce merita vizitate. Iti spun cinstit, sa mergi in Cairns, Queensland 7-8 zile, poti avea in fiecare zi altceva de facut, fara sa te plictisesti de loc. Sper ca in Octombrie sa ajungem din nou acolo. Invitatia este facuta!🏄🏻‍♀️🏖😊

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro