Search here...
TOP
Andaluzia

Caminito del Rey, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Foarte puţină lume a auzit de Caminito del Rey şi e atât de păcat, pentru că e un loc unic în lume! O pasarelă construită în stâncă, deasupra hăului, ce te poartă printr-un defileu superb, cu peisaje care îţi taie răsuflarea! Ce îţi poţi dori mai mult?

Ce este Caminito del Rey

Nu cu mult timp în urmă Caminito del Rey era cel mai periculos drum din lume, şi numai amatorii de senzaţii tari îl parcurgeau. Dar nu mă crede pe cuvânt… uită-te la filmul ăsta.. Holly effin’ crap, mi se face rău doar să văd aşa ceva!

Drumul din filmul de mai sus a fost construit între 1901-1905 pentru a permite muncitorilor ce lucrau la două hidrocentrale să se deplaseze mai uşor de la una la cealaltă, şi de asemenea pentru a facilita inspecţia şi întreţinerea canalului. Regele Alfonso XIII a traversat pasarela pentru a inaugura un baraj din zonă în 1921, şi de atunci a căpătat denumirea El Caminito del Rey, sau Drumuleţul Regelui.

Caminito s-a deteriorat grav de-a lungul timpului, devenind ceea ce vezi în filmuleţul menţionat, iar în 1999-2000 cinci oameni şi-au pierdut viaţa încercând să îl parcurgă. Drumul a fost închis după aceasta, autorităţile au decis să îl restaureze, şi 4 ani şi 9 milioane de euro mai târziu, în martie 2015 s-a redeschis! De fapt a fost construită altă pasarelă de la zero, fostul drum încă se mai vede dedesubtul ei.

Caminito del Rey

Vechiul drum Caminito del Rey e în ruine

Siguranţă

Astfel a devenit o atracţie extrem de sigură (prea sigură, dacă îl întrebi pe Alex, el ar fi vrut ceva senzaţii tari). Nu ştiu dacă ţi-ai dat seama până acum, dar eu sunt obsedată de siguranţă, şi îţi spun cu mâna pe inimă că nu m-am simţit deloc în pericol pe Caminito del Rey. Pasarela e construită foarte bine, există balustrade peste tot, şi la intrare primeşti o cască pentru a te proteja de căderile de pietre (şi nu e de glumă, la un moment dat chiar au căzut nişte bolovănaşi în faţa noastră!).

Caminito del Rey

Cu căşti de protecţie pe Caminito del Rey

Am avut timp să râdem unul de celălalt, am regretat că nu o să arătăm bine în nicio poză de pe Caminito del Rey, ne-am comparat cu minionii sau cu Bob the Builder (căştile erau exact ca cele de pe şantier). „Arăţi exact ca navy seals. Sau mai degrabă doar ca seals!” râde Alex de mine şi de faţa mea de focă.

Cu toate că este destul de sigur acum, copiii sub 8 ani nu au voie să îl parcurgă.

Cum ajungi pe Caminito del Rey

Caminito a făcut parte din turul nostru prin Andaluzia, regiunea sudică a Spaniei. Am zburat la Malaga şi de acolo am închiriat o maşină cu care ne-am plimbat prin toată regiunea. Caminito del Rey este la 60 km de Malaga, cu maşina faci cam o oră până acolo pe un drum splendid! Dar poţi ajunge şi cu trenul, un bilet dus-întors din Malaga e cam 10 euro.

De asemenea poți merge cu un tur ghidat pe Caminito del Rey din Malaga, un ghid te preia de la hotel, te conduce până acolo și se plimbă cu tine pe traseu, la pachet cu informații prețioase despre locurile pe care le vezi. Iar în cost intră și biletul pentru Caminito.


Sugestii de cazare în Malaga:


 

Caminito del Rey

Drumul din Malaga spre Caminito del Rey e de vis!

Caminito nu este circular, intri pe la intrarea din nord (lângă Ardales) şi ieşi prin sud (lângă Alora-El Chorro). Între cele două există un autobuz, călătoria costă 1,55 euro.

Dacă mergi cu trenul la Caminito del Rey (din Malaga) trebuie să cobori în El Chorro.

Dacă mergi cu maşina cel mai bine este să o laşi la intrarea din nord de lângă Ardales, pe Google Maps o vei găsi drept Caminito del Rey acceso norte auto, sau mai poţi căuta restaurantul El Kiosco. Lângă acest restaurant, dar şi de-a lungul străzii către el, găseşti parcare gratuită.

Caminito del Rey entrance map

Accesul spre Caminito del Rey

Mai este o parcare cu plată, costă 2 euro, pe hartă apare drept Caminito del Rey aparcamiento norte. Uite aici harta, sus unde scrie accesso norte auto e acel restaurant cu parcare, iar la aparcamiento norte e cu plată.

Între cele două puncte ai şanse să găseşti şi alte locuri gratuite. Mă rog, „locuri de parcare” e mult spus, poţi parca pe lângă drum, dar ai grijă să nu cazi în râpă 😃. Când am fost noi la sfârşit de martie era foarte aglomerat şi am găsit un singur loc, exact lângă parcarea aceea cu plată.

Caminito del Rey

Parcare la liber pe marginea drumului

Din acest punct ai două alternative să intri pe Caminito del Rey. Exact, aici e intrarea spre intrarea pe Caminito 😄. Poţi merge prin Tunel Largo, se vede pe harta de mai sus, treci printr-un tunel prin munte şi apoi faci 1,5 km până la pasarelă. Sau o poţi lua exact pe acolo unde scrie Caminito del Rey Accesso Norte auto, pe lângă restaurant, şi pe acolo drumul are puţin peste 3 km.

Nu ştiu exact de ce ai alege drumul mai lung, poate dacă eşti claustrofob şi îţi e teamă de tunelul lung care nu se mai termină… şi e întuneric chiar dacă ai aprins lanterna telefonului… şi eşti singura din vreo 10 oameni în jurul tău care are nevoie de lumină… Da, recunosc, nu mi-a plăcut deloc prin tunel! 😂 Dar nu am avut încotro, eram într-o mare întârziere şi nu ne permiteam să o luăm pe calea cea lungă.

Despre traseu

Pasarelele sunt construite într-un defileu. Ca să ajungi la acel defileu şi apoi să ieşi din el trebuie să mai mergi ceva pe jos. Nu poţi ajunge cu maşina chiar în buza lui.

În total traseul are 7.7 km. Căile de acces către şi după defileu au o lungime de 4.8 km. Caminito del Rey propriu-zis are 2.9 km lungime. Dar nu sunt în totalitate pasarele din lemn, acelea sunt doar la intrare şi la ieşire şi au o lungime totală de 1.5 km. Între ele e un drum de pădure de 1.4 km. Ca efort intensitatea e destul de mică, e mai mult o plimbare, deşi uneori trebuie să urci la deal, dar sunt totuşi 8 km de luat la picior, aşa că poate deveni obositor.

Timpul oficial estimat pentru a parcurge traseul este de 3-4 ore. Trebuie să îţi spun că noi l-am făcut cap – coadă în 2 ore. Cu tot cu opriri de admirat şi făcut poze şi filme cu găleata. Nu am alergat, chiar am mers lejer, dar aşa e ritmul nostru.

De-a lungul traseului nu ai de unde să îţi iei apă sau vreo gustare, aşa că asigură-te că ai la tine cele necesare. Nici coşuri de gunoi nu există, dar cu toate astea nu am văzut urmă de hârtii sau alte resturi aruncate. Aveam să descoperim că mai toată regiunea e la fel de îngrijită.

Caminito del Rey

Drumul până la staţia de control de la intrare

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Drumul forestier dintre cele două porţiuni cu pasarele

Ai intrat pe Caminito del Rey. La ce să te aştepţi

Aşadar ajungi la Ardales, laşi maşina unde poţi, intri în tunel pequeno şi mergi 1.5 km până la staţia de control de la intrare. Aici primeşti o cască de protecţie, o bonetă de unică folosinţă ca să nu îţi pui casca direct pe cap şi instrucţiunile de siguranţă. Noi am ajuns prea târziu ca să le mai auzim şi am aflat mai apoi că nu avem voie cu selfie stick.. ghinion, l-am folosit 😀.

Intri pe traseu şi te minunezi! Noi l-am găsit mai spectaculos pe porţiunea de la final, eram înconjuraţi de stânci foarte înalte, pur şi simplu ne-a lăsat fără cuvinte! Nu mai zic că la final e un pod suspendat, care se cam balansa în vântul puternic. Pe cât e de înfricoșător, pe atât e de impresionant. Eu am tremurat ca varga, desigur, dar Alex era cel mai fericit.

Caminito del Rey

Vaaai cât de frumos e totul!!

Caminito del Rey

Panoramă splendidă pe Caminito del Rey

Caminito del Rey

„Entuziasmată” pe podul suspendat de pe Caminito del Rey

La ieşire o să dai peste o altă staţie unde trebuie să laşi căştile, şi bonetele le arunci la gunoi. Eşti deja în Alora-El Chorro şi mergi mai departe spre staţia de autobuz, nu ai cum să o ratezi pentru că sunt indicatoare peste tot.

Sunt două autobuze, noi l-am luat pe cel spre Ardales. Şoferul nu vorbea deloc engleză, noroc că am reuşit totuşi să ne înţelegem în spaniolă. Ne-a întrebat dacă am parcurs deja Caminito del Rey şi dacă avem maşina în Ardales. Îi zicem că da (cum spusesem mai devreme, poţi lăsa maşina aici în El Chorro, iei autobuzul către Ardales, faci traseul, şi apoi revii la maşină). În Ardales are două staţii, una la „2 euro parking” şi una la restaurantul El Kiosko. Cele două puncte pe care le-am subliniat pe harta de mai sus. Noi am coborât la 2 euro pentru că exact acolo lăsasem maşina, doar că gratuit.

Cum cumperi bilet pentru Caminito del Rey

E foarte important să îţi cumperi bilet cu ceva timp înainte. Am citit că se epuizează chiar cu câteva luni înainte. Ia biletele online de pe site-ul www.caminitodelrey.info, aici alegi inclusiv data şi ora la care vrei să intri. Sunt intervale de intrare din jumătate în jumătate de oră. Aşa că ai grijă şi organizează-te din timp ca să prinzi bilete.

O dată ce ai ales data şi ora de intrare vei vedea că poţi cumpăra de pe acum şi biletele de autobuz. Biletul pentru Caminito del Rey costă 10 euro de persoană, iar pentru autobuz 1.55 euro. E destul de comod să le cumperi împreună, vei primi un pdf cu un cod de bare pentru Caminito şi în josul paginii biletul de autobuz. Nu uita să printezi de acasă pdf-ul şi să îl păstrezi o dată ce ai intrat pe traseu, pentru că ai şi biletul de autobuz pe el. În plus, pe site insistă să ai asupra ta biletul în orice clipă, ca măsură de siguranţă. Am citit chiar că reprezintă o asigurare în caz că păţeşti ceva, dar doar dacă ai respectat toate normele de siguranţă.

Când îţi faci planurile ţine cont că ora pe care o selectezi este ora la care trebuie să fii la staţia de control de intrare! Adică după ce ai lăsat maşina în Ardales şi ai mers 1.5 km pe jos. Noi era să o comitem, am crezut că în Ardales e intrarea pe traseu şi după ce am parcat mai aveam vreo 5 minute să ajungem. Imaginează-ţi ce şoc am avut când am văzut că mai aveam de mers 1.5 km…. Din fericire am întârziat doar 10 minute, am văzut grupul nostru de 13:30 din depărtare, nu intraseră dar erau toţi echipaţi cu căşti. Pe ultima sută de metri am ajuns şi noi şi am intrat după ei.

Pe site-ul lor scrie că e deosebit de important să ajungi la ora programată, ba chiar să fii acolo cu o jumătate de oră înainte.

Caminito del Rey

Staţia de control de la intrarea pe Caminito del Rey

Caminito del Rey

Uşuraţi că am ajuns la timp, intrăm pe traseu

Bucură-te de experienţă!

1600 de cuvinte mai târziu sper că am reuşit să îţi ofer suficiente detalii cât să îți poţi organiza în voie experienţa Caminito del Rey. Acum nu îţi rămâne decât să te bucuri de peisajele impresionante, să te laşi purtat de val şi poate să trăieşti o frântură din ce am trăit noi. Să simţi cum ţi se taie răsuflarea. Pentru un moment parcă nu mai eşti în Spania. Nu mai eşti nici pe Pământ. Te-ai dus fără să ştii pe un alt tărâm, de o frumuseţe copleşitoare, unde e mereu primăvară. Ai avea impresia că timpul stă în loc, dar auzi şuvoiul de apă curgând, ţi-l imaginezi cum sapă lent în rocile milenare şi doar aşa realizezi că totuşi anii trec, şi tu eşti aici cât pentru o răsuflare. O răsuflare frumoasă. Zâmbeşti, şi te bucuri din nou că trăieşti!

Caminito del Rey

Prima porţiune din Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Nos enamoramos..😍

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Caminito del Rey – ieşire din defileu

Citeşte şi:

«

»

4 COMMENTS

 • Silvia Gurau

  Superb! FElicitari pentru articol

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc frumos, Silvia 😀

 • Oana

  Foarte frumos conceput articolul! Și util, mulțumesc.

  • Diana
   AUTHOR

   Ma bucur ca iti e util, Oana, multumesc! 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: