Search here...
TOP
Andaluzia

Alcazar de Sevilla, un palat desprins din Paradis

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Dacă Paradisul există cu adevărat, să sperăm că se aseamănă măcar puţin cu splendidul Alcazar de Sevilla! Palatul cu influenţe maure şi cele şapte hectare de grădini te lasă fără cuvinte. Este cu totul şi cu totul impresionant, şi în niciun caz nu trebuie să îl ratezi dacă ajungi în Sevilla! Dacă mai eşti şi fan înfocat Game of Thrones pe deasupra (eu pledez vinovată!), cu atât mai mult îl vei aprecia. Dar poţi citi pe îndelete în articolul dedicat despre cum Alcazar de Sevilla a devenit Dorne pentru sezonul 5 din GoT.


Sugestii de cazare în Sevilla:


Cum ajungi la Alcazar de Sevilla

Noi am găsit destul de greu intrarea, eram cu toate aplicaţiile de gps pornite şi ne-au dat indicaţii greşite. Aşa că hai să îţi fac viaţa mai uşoară: intrarea se face pe Puerta del León, este chiar lângă Catedrala din Sevilla, în Plaza del Triunfo, exact în spatele Arhivelor Indiilor.

Vedere de lângă catedrală, în Plaza del Triunfo: în dreapta sunt Arhivele Indiilor, în faţă Puerta del León (intrarea în Alcazar), iar prin stânga se iese din Alcazar

Puerta del León

Intrarea în Alcazar se face pe Puerta del León, Poarta Leilor (uşor, gândule, nu mai zbura către Jaime Lannister, era doar un film cea mai grozavă poveste din toate timpurile, dar nu despre asta e vorba acum), şi probabil în orice sezon o vei observa repede, precedată de o coadă de oameni nerăbdători. Am prins şi noi coadă la început de aprilie, pentru că nu am fost inspiraţi să luăm bilete online. Nu am stat foarte mult, cam o jumătate de oră, dar soarele dogoritor din Sevilla nu ne-a cruţat, şi ne-a trimis în Alcazar deja obosiţi.

Biletul costă 11.50€. Pentru studenţi între 17 şi 25 de ani şi pensionari costă doar 3€, iar pentru copii sub 16 ani intrarea este gratis (uau!). Dacă vrei să cumperi biletele online (o poţi face aici), trebuie să plăteşti în plus o taxă de 1 euro pe bilet. Sau poți rezerva un tur ghidat al Alcazar cu intrare prioritară.

Programul este în felul următor: octombrie-martie 9:30-17:00, aprilie-septembrie 9:30-19:00. În fiecare luni, în ultima oră de program, intrarea este gratuită (în limita a 750 de persoane)! Ţine cont de asta, dar de asemenea ţine cont că s-ar putea ca o oră să nu fie suficient. Noi am petrecut cam două ore în Palat şi grădini.

La intrare vei găsi un panou de unde poţi descărca o aplicaţie gratuită. Mie nu mi-a funcţionat acel wifi gratuit (acum cu datele gratuite în roaming nici nu mai contează), dar dacă vrei să fii pregătit de acasă îţi las aici codul pentru aplicaţie, e suficient să îl scanezi cu o aplicaţie de QR reader. Merge doar pe android, aşa că nu am putut să o testez.

Mai multe filme au fost realizate în Alcazar de Sevilla: Lawrence of Arabia, Reds, 1492: The Conquest of Paradise, Kingdom of Heaven. Şi desigur, Game of Thrones.

Puţină istorie

Alcazar vine de la cuvântul arăbesc al qasr şi reprezintă un palat-fortăreaţă construit de arabi în timpul invaziei maure. Există o mulţime de alcazars în întreaga Spanie, dar numai 6 sunt regale, printre care şi Real Alcazar de Sevilla. Celelalte se află în Madrid, Cordoba, Segovia, Toledo şi Guadalajara (ultimele trei sunt în jurul Madridului).

Contrar aşteptărilor, în mare parte Alcazar de Sevilla nu este un palat maur. A fost construit iniţial de arabi în secolul 8, dar a fost extins mai departe de regii spanioli în stilul mudejar, după reconquista, fiind terminat în 1364. Stilul mudejar reprezintă construcţii realizate de artizani arabi sub conducerea creştină, are puternice influenţe arăbeşti, care însă sunt adaptate la stilurile creştine. Mudejarii erau acei arabi care au ales să rămână pe tărâmul andaluz chiar şi după ce a fost recucerit de spanioli.

Nivelurile superioare din palat sunt folosite şi astăzi de familia regală ca reşedinţă oficială în Sevilla, asta făcând din Alcazar de Sevilla cel mai vechi palat regal din Europa. În 1987 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de Catedrala din Sevilla şi Arhivele Generale ale Indiilor.

Palatul Alcazar de Sevilla

Cele mai vechi zone din Alcazar, care datează din vremurile maure, sunt Patio del Yeso, trei arce de la intrarea Patio de Monteria, şi zidurile exterioare, care au fost construite de Almohazi, ultima dinastie maură ce a condus Sevilla, tot ei au construit Giralda şi Torre del Oro.

Patio del Yeso datează din 1170-1190 şi este o grădină cu un canal în centru şi clădiri din cărămidă ce făceau parte din fortificaţiile almohade. În lateral se află un portic splendid cu şapte arce, printre ultimele rămăşiţe ale arhitecturii almohazilor.

În Apartamentele Amiralului a fost stabilită Casa de Comerţ. Cristofor Columb a venit aici să discute cu Regina Isabella detalii despre a doua sa expediţie, din 1496, şi de asemenea şi Magellan s-a prezentat înainte de a porni în călătoria sa în jurul lumii.

Detaliu din Apartamentele Amiralului

Faţada Palatului Regelui Don Pedro este un exemplu minunat de arhitectură mudejar, pentru că îmbină elmente islamice cu cele creştine. În ornamentaţia detaliată este strecurată o dedicaţie bilingvă, în arabă şi castiliană. În arabă e trecută fraza “Nimeni nu este învingător în afară de Allah”, iar în castiliană “Cuceritorul Don Pedro prin graţia lui Dumnezeu”.

Patio de la Monteria

Faţada Palatului Regelui Don Pedro

Patio de las Doncellas, sau Curtea Fecioarelor, a devenit instant locul meu preferat din Alcazar de Sevilla! Numele îi provine de la faptul că fetele nemăritate stăteau la etaj şi observau recepţiile ce se desfăşurau la parter, unde erau primiţi oaspeţii importanţi. E atât de frumoasă, cu arcele sale complexe, grădina şi iazul, lumina, toate m-au cucerit.

Apoi am aflat că Patio de las Doncellas a fost restaurată în forma sa originală abia în 2005, când grădina cu portocali a fost descoperită, după ce fusese acoperită cu dale timp de secole întregi! Maurii erau foarte pricepuţi la grădinărit, şi au construit în mod ingenios grădina la un nivel mai jos, pentru ca portocalele să poată fi culese uşor, de la nivelul solului. Mie mi s-a părut fenomenal, şi am căutat apoi fotografii mai vechi, nu mi-a venit să cred! Curtea de acum e absolut fabuloasă, nici nu se compară cu cea de dinainte!

Patio de las Doncellas

Toată un zâmbet în Patio de las Doncellas

Azulejos superbe!

Patio de las Doncellas înainte de descoperirea grădinilor

Salon de Embajadores, sau Salonul Amasadorilor, e cea mai magnifică încăpere din tot palatul! Aici se afla camera tronului în vremea maurilor. Tavanul elaborat a fost adăugat în 1427, şi este decorat cu o mulţime de stele ce simbolizează universul, iar în centru se formează o stea cu 12 raze.

Intrăm în Salonul Ambasadorilor

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Salonul Ambasadorilor

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Cupola din Salonul Ambasadorilor

Arta islamică poate avea doar modele şi forme geometrice sau naturalistice. Arta mudejar, în schimb, înfăţişează oameni, animale şi chiar creaturi fantastice. De exemplu, în Patio de las Muñecas, Curtea Păpuşilor, sunt reprezentate mai multe capete mici de păpuşi, ascunse în decoraţiunile elaborate. Se spune că dacă reuşeşti să le descoperi pe toate vei fi foarte norocos! Eu am văzut una.. se pune?

Patio de las Munecas

Patio de las Munecas

Grădinile din Alcazar de Sevilla

Dacă ţi-a plăcut palatul, stai să vezi grădinile! Sunt nesfârşite, un labirint de verdeaţă, fântâni şi alei frumoase, o bogăţie de culori şi arome îmbătătoare. În Andaluzia maurii au găsit condiţiile ideale pentru a tranforma stilul lor de grădinărit în Paradisul pe Pământ, plin de vegetaţie luxuriantă, superb amenajată. Deşi creştinii au schimbat mult grădinile, bazele puse de mauri încă îşi spun cuvântul.

Chia în spatele palatului găsim grădina renascentistă, strict geometrică, cu alei, terase, fântâni şi statui. Galeria del Grutesco, construită în secolul 17, oferă o promenadă minunată, de unde poţi admira grădinile în toată splendoarea lor.

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Alcazar de Sevilla

Sunt cele mai frumoase grădini pe care le-am văzut vreodată, şi sunt primul lucru ce îmi apare în minte când gândul îmi zboară la Alcazar de Sevilla. Un nou happy place, un loc incredibil de liniştit şi frumos, ce îţi strecoară un zâmbet când îl vezi chiar şi numai în poze.

Citeşte şi:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro