Sevilla mi-a plăcut extraordinar de mult. Îmi amintesc că mă plimbam pe străzile ei, mă uitam în jur şi nu îmi venea să cred cât de frumos e totul.
– Uau, oare chiar am găsit un oraş care să rivalizeze cu Barcelona pentru statutul de oraşul meu preferat? mă gândeam încontinuu.
Citisem mult despre Sevilla înainte de a ajunge aici, şi mă aşteptam să fie minunată. Dar realitatea chiar mi-a depăşit aşteptările. Cu siguranţă a contat şi vremea splendidă, soarele strălucea triumfător pe cerul senin (ba chiar strălucea cam tare, am prins şi 30 de grade, la început de aprilie). Totul era verde în jur, e foarte multă verdeaţă în Sevilla. Clădirile superbe, mâncarea bună şi oamenii foarte veseli. Reţetă ca la carte pentru o escapadă de succes!
Dacă ți-ai stabilit baza în Sevilla și nu ești cu mașina ai putea rezerva niște tururi ghidate pentru a vizita orașele din jur. Eu recomand mereu tururile GetYourGuide, includ de regulă ridicare de la hotel, transport, ghid pe tot parcursul vizitei și chiar și biletele de acces la obiective. În plus, au garanția celui mai bun preț, anulare facilă, poți folosi voucherele pe mobil și au customer service 24/7.
- Pueblos Blancos and Ronda: Full-Day Trip from Seville
- Granada: Full-Day Trip from Seville with Transfers
- From Seville: Day Trip to Gibraltar
- From Seville: Caminito del Rey Full-Day Hike
Am petrecut o zi şi jumătate în capitala andaluză. Cu o jumătate de zi prea puţin aş zice. Mi-ar fi plăcut să stăm măcar două zile, ca să vedem totul fără grabă, să avem timp şi de cafele şi de lenevit la soare. Dacă am fi stat 3 zile, am fi putut chiar să descoperim oraşul dincolo de obiectivele principale, să mergem pe cărări nebătute (de turişti). Dar am avut doar 6 zile la dispoziţie pentru întreaga Andaluzia, tu dacă poţi rezervă-ţi mai multe şi bucură-te pe îndelete de toate.
În orice caz, am apucat să vedem ce ne-am dorit, şi totul ne-a încântat maxim! Mai departe îţi povestesc despre ce obiective trebuie neapărat să vezi când ajungi în Sevilla.
Sugestii de cazare în Sevilla:
- Buget mic: Cool Sevilla Space, Puerta de Sevilla
- Buget mediu: Petit Palace Canalejas Sevilla, Hotel Alcázar, The Zentral Suites & Apartments
- Boutique-Lux – Zenit Sevilla
Plaza de España
Ştiam dinainte că acesta va fi locul meu preferat din Sevilla! Piaţa este un semicerc cu o clădire frumoasă de tot, ce are câte un turn înalt în fiecare capăt. Totul e superb aici, clădirea, canalul (pe care te poţi plimba cu barca), podurile ce îl traversează, şi poate mai ales nişele de pe lângă clădire, ce reprezintă fiecare câte o regiune a Spaniei. Ne-am fi dorit tare mult să ne pozăm cu Barcelona, însă ştii cum e cu socoteala de acasă.. Piaţa era destul de aglomerată, oamenii stăteau să se odihnească în acele nişe, aşa că ne-am pozat şi noi cu ce am prins.
Plaza de España se află în parcul Maria Luisa, care la rândul lui e tare frumos. Fun fact: o scenă din Star Wars s-a filmat aici, în Plaza de España ;).
Alcazar de Sevilla
Alcazar de Sevilla e un loc tare special, care mi-a plăcut mult mult de tot! Mai ales grădinile! Am scris mai multe despre Alcazar în acest articol, şi aici despre cum a devenit Dorne pentru sezonul 5 din Game of Thrones.
Catedral de Sevilla
Catedrala din Sevilla este cu adevărat impunătoare. E cea mai mare catedrală gotică din lume, a fost terminată în 1507 şi ce o face unică este turnul Giralda, minaretul fostei moschei care se afla aici, ce a fost încorporat în construcţia catedralei. Giralda este construit după modelul minaretului de la moscheea Koutubia din Marakkech, Maroc. Poţi urca în turn ca să observi splendida Sevilla la 360 de grade.
De asemenea, aici este presupusul loc de veci al lui Cristofor Columb. Spun presupusul pentru că rămăşiţele i-au tot fost mutate din Spania în Republica Dominicană şi înapoi, şi acum nu se ştie sigur, fiecare ţară susţinând că aceasta deţine adevăratele rămăşiţe ale lui Columb. Au fost făcute şi teste ADN, dar nu au fost concludente.
În Catedrală mormântul lui Columb ocupă un loc special, şi este purtat pe umeri de patru figurine, ce reprezintă cele patru regate ale Spaniei: Castillia, Aragon, Navara şi Leon.
Vizitarea catedralei costă 9€ și programul este aici. Poți rezerva online un tur ghidat al catedralei cu acces prioritar. Sau există și un tur ghidat combinat pentru Catedrală și Alcazar de Sevilla.
Casa de Pilatos
Casa de Pilatos, construită în stilul mudejar în secolul 16, este considerată una dintre cele mai artistice creaţii ale arhitecturii mondiale. Este o casă a superlativelor: cele mai frumoase azulejos (plăci de faianţă), cele mai frumoase arce, cea mai frumoasă curte, cele mai frumoase fântâni. Ne ajută să ne facem o idee despre cât de opulentă şi strălucitoare era Sevilla în trecut.
Un bilet pentru a vizita doar parterul costă 8 euro, iar pentru toată casa trebuie să plăteşti 10 euro. Noi am ales să vedem doar parterul. În bilet este inclus şi un ghid audio, pe care nu prea am avut răbdare să îl ascultăm. Am preferat în schimb să ne plimbăm şi să descoperim fiecare colţişor. Cred că am stat cam o oră la Casa de Pilatos, şi am făcut o mulţime de poze.
Arhivele Generale ale Indiilor
Clădirea Arhivelor Indiilor sigur îţi va atrage atenţia. Nouă ne-a atras-o atât de mult încât am văzut abia acasă că nu am reuşit să o prindem ca lumea în nicio poză! Intrarea este gratuită şi turul nu durează foarte mult. Te asigur că merită, este fascinant ce am descoperit acolo! Documente scrise şi hărţi de pe vremea marilor exploratori, pe care le aduceau aici în Sevilla pentru a fi arhivate.
Într-o cameră se difuzează un filmuleţ de vreo 10 minute în care se prezintă istoria clădirii, şi în acelaşi timp istoria oraşului. Am aflat atunci că Sevilla, deşi nu e un oraş cu deschidere la mare, era centrul comerţului cu Americile, avea monopol. Am aflat de asemenea că lângă Puerta del Perdon, una dintre porţile Catedralei, se adunau comercianţii şi marinarii, şi acolo se negociau transporturi. Foarte impresionant, te simţi purtat cu totul în acele vremuri. Chiar şi pentru câteva minute.
Torre del Oro
Torre del Oro este o altă rămăşită a stăpânirii maure în Sevilla, fiind construit de almohazi în secolul 13. Iniţial a fost folosit pentru a controla accesul în Sevilla pe râu, iar în Evul Mediu a servit ca închisoare.
Pentru 3 euro poţi urca în turn, iar lunea accesul este gratuit. Noi ne-am mulţumit să îl admirăm de afară. Dar am înţeles că oferă privelişti spectaculoase asupra cartierului Triana, aflat pe malul opus.
Setas de Sevilla
Setas de Sevilla (ciupercile din Sevilla), sau Metropol Parasol, ne sunt tare dragi! O construcţie splendidă, prin care s-a dorit reanimarea zonei. Abia am aşteptat să ajungem să le vedem în persoană şi, din nou, nu am fost dezamăgiţi! Cea mai bună parte este că poţi urca pe ele, sus vei găsi nişte super pasarele şerpuite, şi o privelişte fantastică. În plus, în costul biletului e inclusă şi o băutură de la barul de sus: bere, tinto de verrano (vin roşu rece, foarte bun şi răcoritor), apă sau sucuri. Ca să urci, trebuie întâi să cobori (hmm parcă sună a indiciu din Harry Potter!). Trebuie să mergi la subsol, acolo vei cumpăra biletele, costă 5€ de persoană, și vei găsi liftul care urcă pe acoperiș.
De sus am observat şi un pod deosebit, iar Alex şi-a dat cu părerea că aduce cu operele lui Calatrava, arhitectul din spatele Oraşului Ştiinţelor din Valencia. Ce să vezi, chiar a avut dreptate!
Podul lui Santiago Calatrava
A doua zi ne-am dus să vedem podul mai îndeaproape, nu îl puteam rata. Se numeşte Puente del Alamillo. A fost cu adevărat o surpriză, pentru că nu citisem nimic despre vreo construcţie a lui Calatrava în Sevilla. Arhitectul este cunoscut în special pentru podurile susţinute de un singur stâlp înclinat, exact ca acesta.
Triana
Triana este un cartier de pe malul Guadalquivir-ului opus faţă de centrul vechi. Se spune că aici s-a născut flamenco, şi ai mari şanse să vezi seara spectacole spontane de flamenco pe străzi. Noi ne-am plimbat în Triana un pic în timpul zilei, şi m-a surprins să găsesc aici un aer ceva diferit de restul Sevillei. Este foarte multă viaţă, agitaţie, dar în sensul bun. Am asistat la un dans în stradă, într-adevăr, dar nu de flamenco ci de salsa!
Street salsa in Triana, Seville
Multa viata siiiii.. salsa in Triana, cartierul din Sevilla unde s-a nascut flamenco 😀
Da, se pregateste un articol despre Sevilla, abia astept sa va arat toate locurile frumoase pe care le-am vazut!!Posted by Designed to travel on Tuesday, June 6, 2017
Flamenco
În Sevilla ne-am lovit de spiritul flamenco la fiecare pas. Fie că e vorba de magazine de rochii şi accesorii, un spectacol pe stradă, sau o fetiţă îmbrăcată în dansatoare plimbându-se în Plaza de España, găseşti nuanţe de flamenco peste tot. Am fost tare încântată să văd un spectacol live pe stradă, iubesc din suflet toate dansurile, iar acesta are ceva foarte special, este încărcat de spirit spaniol.
Mi-am dorit mult chiar să mergem la un local unde să vedem un spectacol, dar din păcate am fost prea obosiţi şi nu am mai ieşit seara. Dar temele mi le făcusem, aşa că îţi spun ce planuri aveam. Intenţionam să mergem la La Carboneria, pe Calle Levíes 18. Acolo spectacolul începe pe la 10-10 jumătate seara, dar te poţi duce în jur de 9, te aşezi la o masă şi comanzi o băutură, şi aştepţi în timp ce localul se umple ochi, mai ales de localnici. Asta m-a încântat cel mai mult, că e un loc unde vin foarte mulţi localnici. Demonstrează că e o experienţă autentică.
De asemenea spectacolul de la Baraka în Triana este foarte bun și poți rezerva biletele online, ca să fii sigur că prinzi loc.
Adiós, querida Sevilla
Cam aşa s-au desfăşurat aventurile noastre în Sevilla. A fost superb, mi-a plăcut enorm oraşul şi spiritul său. Nu vreau să spun că abia aştept să revin aici, pentru că fraza asta îmi pare încărcată de regrete. O să spun doar aşa: m-am simţit extrem de bine şi am profitat la maxim de timpul petrecut în Sevilla. Şi dacă se va întâmpla pe viitor ca Sevilla să apară din nou în planurile mele, o voi revedea cu bucurie.
Citeşte şi:
- Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia
- Alcazar de Sevilla, un palat desprins din Paradis
- Călător în Westeros: Water Gardens, Dorne (Alcazar de Sevilla)
- Impresii din frumoasa Granada
Lasă un comentariu