Search here...
TOP
Andaluzia

O vizită la Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Patio de los Leones, Alhambra

Domeniul Alhambra este probabil cel mai frumos obiectiv pe care trebuie neapărat să îl bifezi când mergi în Granada. Ba chiar este unul dintre cele mai frumoase obiective din întreaga Andaluzia. Am descoperit în Granada o influenţă maură mult mai puternică decât în alte oraşe, iar în Alhambra istoria şi cultura arabă excelează pe toate planurile.


Sugestii de cazare în Granada:


Mi-a fost destul de dificil să înţeleg de pe internet cum se vizitează mai eficient Alhambra, aşa că abia aşteptam să ajung la faţa locului să mă lămuresc. Citisem despre ore fixe de vizită la palatul Nasrid, despre distanţa mare dintre diversele zone, despre biletele pe care trebuie să ţi le printezi în anumite locuri chiar dacă le-ai cumpărat de pe internet, despre două porţi de acces. O nebunie.

Aşa că voi încerca să fac puţină lumină, ca să îţi fie mai uşor să îţi organizezi vizita la Alhambra, şi să te bucuri pe deplin de frumuseţile de acolo.

Cum cumperi biletele pentru Alhambra

Neapărat să îţi cumperi bilet online înainte de a merge. Nu numai că este coada foarte mare la casierie, dar există şansa să nu mai prinzi bilet la palatul Nasrid, şi crede-mă că vrei să îl vezi, a fost preferatul meu din toată Alhambra.

Alhambra, Granada

Coadă la bilete de intrare în Alhambra

Cumpără biletul de pe site-ul oficial, tipul de bilet este General Day Tour (include vizita în toate spațiile) şi costă 14€ (plus vreo 0.80€ comisioane). Trebuie să selectezi data şi apoi să alegi ora la care vrei să intri la Palatul Nasrid. Toată vizita se va învârti în jurul acestei ore. Noi am selectat ora 12:00, am fost de dimineaţă la Alhambra, şi a fost foarte bine.

Biletele sunt nominale și este nevoie să prezinți și cartea de identitate la intrare. Ține cont că trebuie să ai biletul de intrare constant asupra ta, pentru că îţi va fi cerut la fiecare dintre principalele atracţii. Verifică programul de vizite aici.

Copiii sub 12 ani pot intra gratuit, dar este obligatoriu să ai un bilet pentru ei, fie el și gratuit. Acesta trebuie rezervat o dată cu biletele părinților.

Poți lua un ghid audio la fața locului pentru 6€, dar gândește-te și la un tur ghidat la Alhambra, e un loc vast încărcat cu istorie și cred că e minunat să ai pe cineva alături care să îți spună povești și să îți răspundă la toate întrebările. Eu am cam suferit că am văzut toate locurile fără vreo informație despre ele.

Cum ajungi la Alhambra

Poţi ajunge şi pe jos, dar şi cu autobuzul. Sunt două intrări: intrarea principală sau Puerta de la Justicia.

Alhambra, Granada

Hartă cu autobuzele spre Alhambra

La Puerta de la Justicia, sau Justice Gate, poţi ajunge pe jos, dar e un deal de urcat, aşa că hotărăşte-te dacă eşti gata de puţin efort. Se poate ajunge şi cu autobuzul C3. Trebuie neapărat să ai biletele de intrare la tine dacă vrei să intri pe aici.

La intrarea principală, marcată pe harta de mai sus ca Ticket Office, poţi ajunge cu autobuzul C3. Noi am luat C3 din Plaza Isabel la Catolica, foarte centrală, chiar lângă Catedral de Granada. E de fapt un microbuz roşu, şi scrie Alhambra Bus pe el, nu ai cum să îl ratezi. Un bilet dus costă 1.2 euro.

Am luat acest microbuz şi la dus şi la întors, şi a fost o binecuvântare, căci după 4 zile de umblat pe jos prin Andaluzia, eram destul de obosiţi.

Alhambra, Granada

Microbuzul de Alhambra

Cum să îţi planifici vizita la Alhambra

După cum spuneam, toată vizita ta trebuie să se învârtă în jurul orei pe care ai selectat-o pentru Palatul Nasrid. Este absolut obligatoriu să fii acolo la ora respectivă, altfel nu te vor lăsa să intri. Acum să îţi povestesc un pic despre cum sunt amplasate zonele în Alhambra, distanţa dintre ele, şi sugestia mea de vizitare.

Alhambra, Granada

Hartă Alhambra

Priveşte harta de mai sus. Am preluat-o de pe site-ul acesta, care de asemenea are informaţii utile. Zona galbenă este intrarea principală. Deasupra ei ai Grădinile Generalife. În stânga sunt celelalte atracţii: Palatul Nasrid, Alcazaba, palatul lui Carlos V.

Între intrare şi Palatul Nasrid sunt 800 de metri, deci vreo 10-15 minute de mers. Alocă-ţi cam jumătate de oră maxim să ajungi la Palat, ca să te poţi plimba şi orienta în voie. Pentru intrarea la Nasrid se formează o coadă şi se intră la ore fixe, aşa că asigură-te că ajungi la timp.

Deci dacă intri pe la intrarea principală în Alhambra la 10 jumătate, şi ai intrarea la Nasrid la 11, du-te direct la Nasrid. Dacă mai ai timp până atunci, sugestia mea e să mergi oricum spre Palatul Nasrid, şi să vezi restul obiectivelor din zona aceea. La Palatul lui Carlos V vei petrece probabil 15-20 minute, la Alcazaba cam jumătate de oră, şi în rest mai sunt clădiri frumoase şi magazine de suveniruri pe care le poţi vedea.

Apoi intri la Palatul Nasrid, care e absolut splendid, cred că am stat o oră întreagă acolo, nu ne mai săturam să observăm fiecare decoraţiune elaborată şi să ne minunăm de construcţiile impresionante. E mi-nu-nat! Preferatul meu de departe!

Când ieşi deja te îndrepţi spre Grădinile Generalife. Îţi va lua 30-40 de minute să le parcurgi.

Pe scurt, recomandarea mea e aşa:

 • rezervă-ţi cam jumătate de oră pentru transport (autobuzul face cam 15 minute, şi vine o dată la 10 minute)
 • ajungi la Alhambra cu 1 oră şi jumătate înainte de ora stabilită pentru vizitarea Palatului Nasrid. Cel mai bine este să ai deja biletele printate de la bancomatele Caixa, şi să intri pe la Puerta de la Justicia
 • mergi spre zona din stânga, vizitezi întâi Palatul lui Carlos V, apoi Alcazaba – în total 1 oră şi 15 minute
 • vizitezi Palatul Nasrid – 1 oră
 • vizitezi Grădinile Generalife – 30 de minute

Foarte important! Trebuie să ai biletul de intrare constant asupra ta, pentru că îţi va fi cerut la fiecare dintre principalele atracţii de mai sus.

Plimbare prin încântătoarea Alhambra

Acum că am stabilit detaliile despre organizare (dacă am omis ceva sau ai orice fel de întrebare, scrie-mi, te rog, în comentarii), hai să ne bucurăm de frumuseţile de pe domeniul Alhambra! O mătuşă mi-a spus că ea adoră Alhambra şi se visează explorând-o pe ritmuri romantice de chitară spaniolă. Îmi place ideea, aşa că îi voi face şi ei o favoare, dar şi ţie, şi voi lăsa mai jos un clip, dă play ca să intri în atmosferă şi apoi citeşte mai departe.

Palatul Carlos V

Palatul a fost comandat de împăratul Carol V, după reconquista catolicilor în 1492, pentru a impune stilul creştin pe domeniul Alhambra, plin de construcţii maure. E un palat în formă pătrată, iar în interior are o curte interioară rotundă, ceea ce nu se mai întâlnise până atunci în stilul renascentist. Palatul nu a fost locuit niciodată.

Alex a observat desigur tot felul de detalii (ador asta la el!), de exemplu coloanele, care au fost făcute din conglomerat, o rocă formată din fragmente rotunjite de roci mai vechi, cimentate cu argilă. Arată fantastic!

Alhambra, Granada

Palatul lui Carlos V

Alhambra, Granada

Capete de leu ce ţin în gură inelele de care se legau odată caii

Alhambra, Granada

Curtea interioară a Palatului lui Carlos V

Alhambra, Granada

Coloane făcute din conglomerat

Alcazaba

Alcazaba este una dintre cele mai vechi construcţii din Alhambra, şi reprezintă zona militară a complexului, poziţionată strategic deasupra oraşului. Din turnurile sale vei vedea nişte panorame splendide ale Albayzin, cartierul arăbesc, dar şi restul Granadei. Am văzut chiar şi vârfurile înzăpezite ale munţilor Sierra Nevada în depărtare, la începutul lui aprilie.

Alhambra, Granada

Puerta del Vino este intrarea spre Alcazaba

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Alcazaba, Alhambra

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Panoramă de pe Alcazaba spre cartierul Albayzin

Alhambra, Granada

Panoramă spre Granada

Alhambra, Granada

Munţii Sierra Nevada înzăpeziţi

Alhambra, Granada

Palatul Nasrid

De fapt sunt trei palate, de aceea se foloseşte uneori termenul la plural, Palacios Nazaries. Au fost construite în diferite perioade ale secolul 14. Citisem undeva că dacă vezi întâi Alcazar din Sevilla, şi abia apoi palatele din Alhambra, te vor impresiona mai puţin decoraţiunile şterse, comparativ cu piesele de faianţă colorate din Alcazar, întreţinute impecabil. Nu a fost deloc aşa!! Chiar dacă toate decoraţiunile elaborate fuseseră vopsite iniţial, iar culorile s-au dus în timp, tot arată fabulos! Nu trebuie neapărat să facem comparaţii, dar Palatul Nasrid m-a impresionat mult mai mult.

Alhambra, Granada

Coadă la intrarea în Palatul Nasrid

Alhambra, Granada

În Palatul Nasrid, Alhambra

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Patio de Arrayanes

Alhambra, Granada

Decoraţiuni superbe în Palatul Nasrid, Alhambra

Alhambra, Granada

Mi-a plăcut extrem de mult că pentru a conserva construcţia au organizat câteva Touch Points, cu copii după texturile de pe pereţi sau de pe tavan, ca să le poţi simţi la atingere fără să fii nevoit să pui mâna pe pereţii reali, care s-ar deteriora în timp.

Patio de los Leones e o adevărate încântare, foarte elegantă cu acele coloane superbe şi cu fântâna din centrul curţii, susţinută de 12 lei!

Alhambra, Granada

Patio de los Leones, Alhambra

Alhambra, Granada

Patio de los Leones (Curtea Leilor)

Alhambra, Granada

Grădinile Generalife

Se spune că Grădinile Generalife din Alhambra sunt construite după modelul descrierii Paradisului în Coran. Sunt foarte frumoase, într-adevăr, iar Patio de la Acequia e superbă. Şi repet, nu îmi place să fac comparaţii, fiecare loc din lumea asta are savoarea proprie. Dar sincer, după ce am văzut grădinile din Alcazar de Sevilla, de un verde crud şi cu totul exotice, cu greu voi găsi alte grădini care să îmi placă mai mult.

Alhambra, Granada

Generalife, Alhambra

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Patio de la Acequia, Generalife

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Minunata Alhambra

Singurul regret pe care îl am în urma vizitei la Alhambra este că nu ne-am luat audio-ghid. Ne luasem unul în Sevilla când am fost la Casa de Pilatos, nu am avut deloc răbdare să îl ascultăm, şi de atunci nu am mai vrut să ne luăm niciunul. Dar aici în Alhambra era o poveste de ascultat, mi-ar fi plăcut să aflu ce se întâmpla în fiecare cameră, ce rol aveau anumire curţi şi balcoane, şi alte detalii ce m-ar fi purtat în trecut.

Ne-a plăcut foarte mult domeniul. Panoramele de pe Alcazaba, coloanele decorate, arcele elaborate, ferestrele şi curţile din Palatul Nasrid, verdeaţa şi fântânile din Generalife. Alhambra e cu adevărat deosebită şi merită din plin o oprire în timpul aventurilor tale andaluze. Pe ritm de chitară spaniolă, te las să visezi mai departe la alei însorite şi romantice, la sultani şi şeherezade, la palate arăbeşti din trecut.

Citeşte şi:

«

»

9 COMMENTS

 • Dorina Danila

  Cred ca e locul care mi-a placut cel mai mult pana acum :). De vazut macar o data in viata.

  • Diana
   AUTHOR

   E intr-adevar superb! 🙂

 • mirela16

  Nu am ajuns niciodata aici, dar pare ireal de frumos 🙂 Sper sa ajung si eu sa vad minunile astea!

  • Diana
   AUTHOR

   E atat de frumos, Mirela, sigur ti-ar placea!

 • AveHistoria

  Wow, mi-am adus aminte de excursia noastra prin Andaluzia de acum cativa ani. O experienta unica, incredibila!
  Foarte bine documentat articolul…daca as fi avut atunci toate detaliile astea…
  In schimb, eu am mai avut la „purtator” (prin prisma meseriei), povestea Granadei pe care am incercat s-o simt la fata locului.
  Apoi, am zis ca ar merita s-o stie si altii, asa ca i-am dedicat cateva articole. Aici e unul dintre ele:
  https://avehistoria.blog/2015/10/07/granada-ultimul-bastion-maur-din-spania-ii/

  • Diana
   AUTHOR

   Multumesc! Urmaresc si eu blogul tau, are informatii foarte interesante! 🙂

 • Aura V.

  Ma bucur mult si multumesc pentru aprecieri! Faptul ca ne urmarim reciproc, nu poate fi decat constructiv, mai ales ca eu sunt la inceput si incerc sa invat din experienta celor mai vechi in blogging. Mult succes si la cat mai multe articole inspirate!

 • Mihaela

  Buna. O intrebare. De unde se cumpara biletele de autobuz in Granada?

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Mihaela, scuză-mă că îți răspund atât de târziu.. Dacă nu mă înșel biletele se cumpără chiar de la șofer.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro