Search here...
TOP
Andaluzia

Gibraltar: cât de englezesc poate fi un colţişor al Spaniei?

Gibraltar

Gibraltar: cât de englezesc poate fi un colţişor al Spaniei?

Am rămas impresionaţi de atmosfera englezească pregnantă din Gibraltar. Şi uşor bulversaţi. Doar ce trecusem câţiva metri din Spania, şi s-a schimbat totul, de la oameni la indicatoarele cu numele străzilor, de la atitudini la arome şi tipuri de mâncare. Şi nu pot neapărat să spun că schimbările erau în favoarea lor. Hai să îţi povestesc experienţa noastră în Gibraltar.

Important! Pentru a intra în Gibraltar ai nevoie doar de buletin, nu şi de paşaport. Nu ştiu cum va fi după ce UK va ieşi din UE, dar până atunci poţi merge liniştit doar cu buletinul.

Cum ajungi în Gibraltar

Noi ne-am plimbat în Andaluzia cu o maşină închiriată (mai multe despre experienţă aici), şi după ce am văzut frumuseţi peste frumuseţi, şi ne-am oprit un pic prea mult în Marbella (nu ne mai venea să plecăm), ajungem în final în Gibraltar. Lăsăm maşina în orăşelul spaniol de la graniţă, Linea de la Concepcion, unde am găsit parcare gratuită pe strada Calle Gibraltar (marcată de dungile albe). Citisem că ar fi mai scumpă parcarea chiar în Gibraltar, şi că sunt şi cozi mari la intrare în ţară (pe care le-am văzut, într-adevăr), şi nu aveam foarte mult timp la dispoziţie. De acolo pornim pe jos spre “insuliţa” britanică, ce timp de sute de ani nu s-a lăsat cucerită de spanioli nici în ruptul capului.

Gibraltar

Graniţa Spaniei cu Gibraltar

Gibraltar

Graniţa Spaniei cu Gibraltar e un fenomen în sine. O poţi trece cu maşina sau pe jos, ca pieton. Şi traversează pista de avioane! Ne-am bucurat mult chiar să vedem un avion decolând! Exact după ce am traversat noi, poliţia a coborât barierele şi a închis circulaţia pe pistă, urmând ca la câteva minute să decoleze un avion.

Gibraltar

Trecem pista pe jos

Gibraltar

Un poliţist opreşte circulaţia pe pistă

Graniţa Spania-Gibraltar

Graniţa dintre Spania şi Gibraltar e spectaculoasă! Trebuie să treci o pistă de aeroport, şi dacă ai noroc poţi chiar să prinzi un avion decolând sau aterizând!

Posted by Designed to travel on Monday, July 24, 2017

Totul e britanic aici

Nu mă înţelege greşit, ştiam că vom trece graniţa într-un alt stat, şi că aici e teren britanic. Dar fiind la câţiva paşi de însorita şi vesela Spanie, nu mă aşteptam să găsesc britanici ursuzi, cu tenul foarte deschis la culoare, şi cu un puternic accent britanic! Mă gândeam că s-or fi molipsit şi ei de la vecini, că i-a îmblânzit soarele, şi că îi găsesc mai.. umani.

Dar de cum intrăm în Gibraltar, ne întâmpină o fată tare grăbită la biroul de informaţii. Chiar avem nevoie să aflăm câteva lucruri, şi ea ne răspunde în timp ce se îmbracă de plecare. Probabil i se terminase tura. Şi cred că ne-ar fi lăsat acolo cu întrebările în aer dacă doamne fereşte se făcea ora şi trebuia să plece.Gibraltar

În fine, mergem mai departe, şi găsim o cabină telefonică englezească! Uau, foarte tare! Căutăm o staţie anume de autobuz, întrebăm o fată de la o tutungerie, habar nu avea. O găsim într-un final şi aşteptăm. Biletul se poate plăti la şofer şi în euro şi în lire, o călătorie costă 2 euro sau 1.5 lire, dar ce să vezi? Noi mai aveam doar bancnote de 50 de euro, şi desigur că şoferul plictisit nu voia să le primească. Aşa că ne-am oprit la prima casă de schimb, după ce fusesem convinşi că nu ne trebuie neapărat lire.

Important! Ai grijă că sunt lire de Gibraltar, diferite de cele englezeşti, dar egale ca paritate. Nu sunt sigură dacă primesc şi lire englezeşti, cel mai sigur e să schimbi nişte euro aici la faţa locului, noi am schimbat 20 de euro la o casă de schimb de pe Main Street, şi am primit în jur de 16 lire. Dar mi se pare că exact la graniţă au cursul mai bun.

Main Street

Gibraltar

Fish and chips!

Mergem mai departe şi găsim localuri cu fish and chips! Ajungem pe Main Street, strada principală din Gibraltar, şi un obiectiv important. Acolo dăm de o atmosferă cu adevărat britanică! Strada e frumoasă şi îngrijită, e o zonă pietonală destul de aglomerată, plină cu magazine pe stânga şi dreapta. Dar te loveşte aerul britanic! Nici nu ştiu exact să îţi explic senzaţia. Pot începe de la indicatoarele cu numele străzilor, pe care le văzusem şi în Londra. Pot continua cu capacele de canal sau băncile, făcute în Marea Britanie. Au şi indicatoare de tip spaniol, de care am mai văzut prin Andaluzia, dar pe ele scrie “Queensway Quay”, “Irish Town” sau “Victorian Police Station”.

Gibraltar

Main Street, Gibraltar

Gibraltar

Main Street, Gibraltar

Gibraltar

Gibraltar

Made in Britain

Gibraltar

Străduţele sunt tare înguste, în afară de şoselele principale, şi nu ştiu cum reuşesc oamenii ăştia să conducă pe aici.

Gibraltar

Străzi înguste prin Gibraltar

Pe lângă toate acestea, e un je ne sais quoi în aer, tare diferit de căldura spaniolilor. Toţi englezii cu care am interacţionat au fost foarte reci şi nu prea dornici să ne ajute (în afară de un şofer de autobuz, care a fost chiar amuzant). Nu mă înţelege greşit, nu blamez pe nimeni, aşa sunt ei ca popor. Doar că parcă efectiv ne-am teleportat într-un alt colţ al planetei, când noi abia ce trecusem graniţa la picior.

Europa Point

Reuşim în sfârşit să luăm autobuzul nr 2 către Europa Point. Poţi ajunge şi pe jos, trebuie să mergi de-a lungul Europa Road, dar distanţele sunt destul de mari şi deseori în urcare, nu ştiu dacă merită efortul.

E foarte important să te opreşti la biroul de Informaţii de la graniţă, să îţi iei de acolo o hartă şi să întrebi tot ce ai nevoie, inclusiv rute de autobuz către ce vrei să vizitezi. Pe google maps nu sunt configrate rutele de autobuz, şi în oraş s-ar putea să nu găseşti pe nimeni care să “ştie”.

Europa Point este punctul cel mai sudic al Gibraltar, şi de aici poţi vedea ţărmul Africii, mai ales dacă e o zi senină. Noi întrezărim un vârf de munte şi suntem absolut fascinaţi să fim atât de aproape de Africa!

Gibraltar

Europa Point

Gibraltar

Se întrezăreşte Africa!

Gibraltar

Europa Point

Gibraltar

La Europa Point am reuşit să vedem Africa!

Gibraltar - Mediterranean Steps

Europa Point, văzut de pe Mediterranean Steps

Mediterranean Steps

Med Steps au fost highlight-ul călătoriei noastre în Gibraltar! Abia aşteptam să le parcurgem şi să ne bucurăm de toate priveliştile de la înălţime. Am reuşit să urcăm toată stânca, şi să o şi coborâm tot pe jos. Nu a fost un traseu foarte dificil, dar totuşi a fost un efort considerabil. Şi a meritat din plin! Am scris mai multe aici: Mediterranean Steps, sau cum am urcat la picior stânca din Gibraltar.

Gibraltar - Mediterranean Steps

Mediterranean Steps

Gibraltar - Mediterranean Steps

Am ajuns sus pe stâncă!

Maimuţe

Ahh abia aşteptam să văd maimuţele! Sunt singura colonie de maimuţe sălbatice din Europa!! Şi ştii că eu iubesc să văd animalele în libertate!

Ele îşi fac veacul undeva în jurul staţiei de mijloc a telecabinei. Noi le-am văzut când ne întorceam de pe Med Steps şi coboram înapoi spre oraş. Dar poţi urca direct până sus cu telecabina, şi apoi să cobori pe treptele astea splendide!

Gibraltar - Mediterranean Steps

Gibraltar

Gibraltar

Gibraltar

Tot auzisem că maimuţele sunt furăcioase şi pot deveni chiar agresive. Aşa că ne purtăm “cu mănuşi” cu ele şi stăm la distanţă. Ele abia dacă ne bagă în seamă, au treabă să se joace. Le surprindem în joaca lor, sunt atât de simpatice! Ţine minte că nu e bine să le hrăneşti (dacă simt că ai ceva de mâncare la tine se vor servi singure, oricum!), sunt oameni care vin şi le dau de mâncare, nu îţi face probleme. Încearcă doar să le admiri. Sunt tare simpatice.

Maimute in Gibraltar

Maimute simpatice in Gibraltar <3

Posted by Designed to travel on Monday, July 24, 2017

Gibraltar

Gibraltar

Gibraltar

Plecăm din Gibraltar

Reuşim în sfârşit să ajungem înapoi în oraş, destul de obosiţi. Ne oprim într-un supermarket şi luăm apă şi ceva gustări de toţi banii, ca să nu îi mai schimbăm înapoi în euro. Nu ne-am oprit deloc să mâncăm în Gibraltar, deci nu prea ştiu să îţi spun care sunt preţurile. Nu am avut timp, pentru că am ajuns aici abia pe la ora 4. Seara în jur de 9 jumătate eram la graniţă, şi am fost din nou “norocoşi” să vedem un avion decolând. De data asta nu prea ne doream această întârziere, trebuia să ajungem la maşină, şi să plecăm repede spre Sevilla, şi asta însemna încă 2 ore de condus.

Am petrecut câteva ore frumoase în Gibraltar. Nu pot spune că mi-a plăcut extraordinar de mult. Mediterranean Steps merită străbătute, şi maimuţele sunt super simpatice, dar în rest nu prea am fost impresionaţi. Dacă eşti în zonă totuşi, merită să faci o oprire să vezi Gibraltarul. Dacă aş reface acum itinerariul pentru Andaluzia, nu l-aş scoate în niciun caz. E un loc deosebit, fascinant prin caracterul lui atât de britanic, păstrat cu religiozitate într-un mic colţişor al Spaniei.

Citeşte şi:

«

»

2 COMMENTS

 • Remus Raita

  Se primesc si lire sterline emise in Marea Britanie, doar aveti grija inapoi puteti avea probleme cu bancnotele care arata diferit si nu sunt legal tender in UK, precum si cu monedele de o lira (in Gib inca sunt cele vechi rotunde). Restul monedelor puteti scapa de ele usor la automate de mancare/bautura.

  De la vama nu as recomanda autobuzul (5 sau 10) pentru ca pana la Casemates Square sunt doar vreo 15 minute de mers pe jos si nu iti merita banii. Restul autobuzele sunt £2.50 pentru toata ziua – alternativ se poate inchiria bicicleta. Nu incercati sa mergeti pe jos pe partea estica pentru ca trecerea prin tunel este interzisa pietonilor, nu veti putea trece de la Both Worlds (Sandy Bay) pana inspre Europa Point.

  Vara daca doriti sa faceti plaja optati pentru plajele estice pentru ca sunt mai putin poluate decat cele din golf.

  St. Michael’s Cave e un obiectiv de vizitat care ma mir ca v-a scapat. Altele mai putin importante sunt numeroasele baterii sau Moorish Castle. Pana sus se poate lua si telecabina insa nu e o experienta prea interesanta sincer… doar daca doriti sa evitati urcatul pe jos.

  Preturile sunt mai mici fata de Marea Britanie dar ceva mai ridicate fata de La Linea de exemplu. Pint de bere £3 (se gasesc si la £1.5 si la £4.5 bineinteles), cocktail £7.5, masa cu starter, main si desert + ceva de baut, in jur de £25. La supermarket preturile variaza +- 20% fata de Marea Britanie (la Morrisons). La Eroski preturile sunt mai mici in afara de gama Waitrose aduse din UK care sunt destul de scumpe.

  Nu prea sunt de acord cu Gibraltarul fiind „un coltisor al Spaniei” dar fiecare cu viziunea sa 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Merci, Remus, sunt informații foarte utile! Desigur că nu e un colțișor al Spaniei decât din punct de vedere geografic 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro