Search here...
TOP
Andaluzia

Prime impresii după roadtripul în Andaluzia

Abia ce ne-am întors din roadtripul incredibil din Andaluzia, şi sufletul ne-a rămas pe Malagueta, plaja din Malaga.. Valurile sunt line, apa sclipeşte în soare, nisipul e jucăuş şi ne intră în încălţări. E foarte cald, telefonul arată 20 de grade, dar la soare sigur sunt vreo 30. Noroc că se simte briza un pic. E multă lume pe plajă, care pe prosop, care pe şezlonguri, şi miroase a cremă de soare. Ahh mirosul vacanţei la mare.. Mergem un pic pe faleză, în căutarea unul restaurant unde să ne oprim să ciugulim ceva. Grătarele cu peşte sfârâie şi mirosul ne face în ciudă. Găsim un local, şi ne aşezăm cu faţa spre mare. Of, dacă am fi avut măcar o zi în plus, am fi petrecut-o la plajă. Dar minutele se scurg şi în curând trebuie să mergem spre aeroport.

Da, e greu să ne desprindem de acele clipe. Încă ne agăţăm de ele, încercăm să ne amintim detalii pe care poate nu le-am observat prima dată, ca atunci când abia te-ai trezit şi încerci să pui cap la cap un vis din care îţi aminteşti rămăşiţe. Adevărul e că a fost o experienţă de vis!

Andaluzia - Malaga

Ador plaja Malagueta!

Andaluzia - Malaga

Lumea a iesit la plaja in Malaga

Am povestit aici despre itinerariul nostru, chiar înainte de a pleca. Am văzut multe locuri frumoase, ne-am prăjit la soare, am spus de prea multe ori „uau, arată incredibil!”, am şi obosit, ne-au durut picioarele, în unele seri ne-am retras devreme, ca să ne mai relaxăm. Dar una peste alta, Andaluzia e un tărâm fantastic, neapărat de văzut cel puţin o dată în viaţă!


Citeşte şi:


Am făcut o selecție de câteva hoteluri cu design, amplasare și note bune pentru diferite orașe, în caz că ai nevoie:


Un roadtrip intens

A fost un tur de forţă. Pentru mine cel puţin, Alex nu pare să se resimtă. Ritmul nu a fost foarte alert, nu am fugit de la un obiectiv la altul, ba chiar ne-am plimbat liniştiţi. În afară de Gibraltar, când am fost oarecum pe fugă, pentru că am ajuns acolo la ora 4 după-masa, şi nu voiam să ne prindă noaptea pe stâncă. Aşa că, deşi am petrecut destul de puţin timp în fiecare loc, nu am fost pe grabă, şi exact asta îmi doream.

Dar per total, zilele noastre se desfăşurau cam aşa: fă bagajul, urcă-te în maşină, mergi două ore, caută parcare, vizitează câteva ore în soare, mergi iar cu maşina, ajungi noaptea la hotel (în Sevilla am ajuns la 12 noaptea), a doua zi vizitează oraşul, întoarce-te pe la 7 seara la hotel că ai obosit, picioarele îţi pulsează de cât ai mers, aşteaptă până a doua zi să se refacă, apoi iar fă bagajul, urcă-te în maşină, şi aşa mai departe.

6 zile, 750 km, noi şi Polozaurul de 75 de cai, care făcea coadă în urma lui când nu putea să accelereze în rampă, 9 locuri explorate, stânca din Gibraltar urcată şi coborâtă la picior, zeci de km parcurşi pe jos că aşa ne place, să explorăm oraşele la pas, dimineţi răcoroase şi energice şi seri obositoare. Cam aşa se rezumă experienţa noastră savuroasă!

Aşteptări şi surprize

Unele locuri din Andaluzia au fost pe măsura aşteptărilor, altele ne-au surprins. Nu ne spusese nimeni că în Malaga vom vedea o mulţime de papagali zburând liber între palmieri, cum zboară vrăbiuţele la noi. Nu am ştiut că drumul de la Ronda spre Costa del Sol e atât de spectaculos. Nu am crezut că în Gibraltar vom găsi atâta atmosferă englezească, de la faimoasele cabine de telefon, pubele de gunoi, semne cu numele străzilor, la mirosuri şi atitudini. Nici nu ne-am imaginat că în Bazarul din Granada o să ne simţim teleportaţi în Maroc (încă nu am fost în Maroc, dar exact aşa ni-l imaginăm). Nu am ştiut că spaniolii au drumuri atât de bune. Nu am bănuit că Sevilla e un oraş atât de petrecăreţ, şi că la 12 noaptea când am ajuns noi vom găsi centrul plin de oameni. Nu am crezut că Osuna o să ne placă dincolo de latura Game of Thrones, şi că o să ne intrige cât de frumos e organizat muzeul oraşului. Nu am ştiut că grădinile din Alhambra sunt amenajate conform descrierii raiului din Coran. Şi că nu prea o să ne placă, mai ales după ce am văzut grădinile Alcazarului din Sevilla.

Andaluzia - Malaga

Papagal liber in Malaga

Andaluzia - Granada

Bazarul din Granada

Andaluzia - alcazar

Grădinile din Alcazar

Ce se întâmplă în Sevilla?!

În Sevilla am rămas extrem de surprinşi ca pe lângă magazinele ce vindeau rochii,Andaluzia flori şi accesorii pentru flamenco, să vedem magazine ce vând costume asemănătoare cu cele de Ku Klux Klan!! Chiar am văzut un copil ce proba un costum, cu coiful acela înalt, alb, cu găuri la ochi! Apoi am văzut chiar şi magneţi cu astfel de costume. Mai târziu ne-am lămurit care e treaba cu ele. Mai târziu când ne-am întors la apartament destul de devreme (în Sevilla ne-am cazat cu airbnb), şi prin faţa blocului nostru a trecut o procesiune, cu fanfară şi un fel de car alegoric cu Iisus, dus în spate de câţiva oameni. Nu înţelegeam ce se întâmplă, până am citit într-un sfârşit că în Spania se organizează astfel de procesiuni religioase în săptămâna dinaintea Paştelui, şi că tot grupul este precedat de tineri îmbrăcaţi în costume din acelea cu coifuri. Aha, deci nu erau de KKK! Acum să ne fie scuzată confuzia, dar uite cum arată..

Andaluzia - Sevilla

Costum

Andaluzia - Sevilla

Procesiune in Sevilla

Tot în Sevilla am văzut la un moment dat un băieţel cu o echipă foto după el, cu umbrelă de relfexie şi tot tacâmul. Eram pe Setas de Sevilla, structura aceea în formă de ciuperci, şi beam un vin roşu rece, bucurându-ne de moment. „Te pomeneşti că o avea costum de mariner băiatul” zic eu, gândindu-mă la domnul Goe al lui Caragiale. Îmi imaginam un copilaş răsfăţat, care a ieşit cu părinţii la o şedinţă foto profesionistă fără vreun alt motiv decât că e puişorul mamii. Şi ce să vezi!! Se întoarce băiatul spre noi şi… chiar are costum de marinar!! Care erau şansele?! M-am crucit de aşa coincidenţă şi am sorbit mai departe din vin.

Mai târziu am văzut prin tot oraşul băieţei marinari, toţi cu echipa foto după ei. Şi fetiţe îmbrăcate în rochii de mireasă! Mă rog, aşa păreau, de mireasă, erau toate rochii albe. Abia târziu de tot am înţeles şi noi ce se întâmplă, când am văzut în vitrina unui magazin costumele astea pentru copii! Sunt pentru comuniune, o împărtăşanie foarte însemnată la catolici, de aceeaşi importanţă cu botezul. Costau rochiţele alea 300-500 de euro!

Andaluzia - Sevilla

Marinerul la sedinta foto

Andaluzia - Sevilla

O fetita in rochita si cu umbrela are sedinta foto pentru comuniune

Foodies în Andaluzia

Cu mâncarea nu prea ne-am destrăbălat pe cât ar fi meritat nu neapărat Andaluzia, cât Spania în general. Nici nu am avut timp să stăm câte o oră – două la masă, sau de multe ori eram obosiţi, aşa că în general ne-am luat chestii rapide de mâncare, ori un McDonalds, ori un kebab. Care kebab e mult mai bun la ei decât e shaorma la noi! Sau cel puţin e mai pe gustul meu. Sunt numai arabi cei care prepară kebabul, nu pun cartofi în el, doar legume şi un sos foarte lejer. Când mi-am luat prima dată m-a întrebat tipul dacă vreau cu de toate („con todo”), eu nu ştiam să îi spun cu ce vreau şi cu ce nu vreau, ingredientele nu erau la vedere ca să îi arăt, aşa că am zis fie, cu de toate. Aveam doar salată, două felii de roşii şi ceva ceapă în el.

Andaluzia - Granada

Pad Thai in Granada

În Granada am găsit un noodle bar unde am mâncat super bine, eu am gustat în sfârşit pad thai, după ce am citit pe toate blogurile că e cel mai bun preparat din Asia şi mi-au stârnit o curiozitate teribilă! Abia aştept să îl încerc şi în Thailanda, sigur voi spune că nu se compară cu ăsta din Granada, că e muuult mai delicios. Dar până atunci, şi acesta din Andaluzia a fost foarte bun.

La mic dejun am mers pe stilul italienesc, cu cafea şi ceva produse de patiserie. În Sevilla am găsit un Granier şi nu ne-am mai despărţit de el. E o brutărie de care ne-am îndrăgostit în Valencia, şi adorăm să luăm micul dejun la ei, au produse excelente şi preţuri foarte bune. Tot ce vezi în poza de mai jos a costat 4,60 euro.

Am mâncat de câteva ori şi preparate locale. Am încercat nişte aperitive şi o paella în Ronda, care paella a fost un eşec complet, era un fel de ciorbă. Am băut sangria. Şi am mai mâncat în Malaga peştişori la grătar, fructe de mare, şi o paella bună bună de nu se poate! Mmm ce poftă mi s-a făcut..

Andaluzia

Mic dejun la Granier

Andaluzia - aperitive

Aperitive andaluze

Andaluzia - Malaga

Fructe de mare si pestisori la gratar

Andaluzia - paella in Malaga

Paella delicioasa in Malaga

Andaluzia - sangria

La sangria inainte!

Ne-a mai plăcut cum se face grătarul de peşte la spanioli, sau cel puţin aici în sud, în Andaluzia! În Marbella şi Malaga, două oraşe de pe splendida Costa del Sol, am avut ocazia să vedem aşa ceva. Jarul este pus într-o bărcuţă şi peştii aşezaţi în faţa lui, pe un băţ. Erau peste tot, dădeau un miros de înnebuneai (chiar şi lui Alex îi plăcea, şi el nu mănâncă peşte!), şi cred că sunt un simbol pentru zonă, pentru că le-am regăsit ca magneţi la toate standurile cu suveniruri.

Andaluzia - Malaga

Grătar de peşte in Malaga

Andaluzia - Malaga

Magnet cu grătarul de peşte

Felurile de mâncare tipic andaluze sunt peşte/fructe de mare la grătar sau prăjite în ulei de măsline (sunt mari producători de ulei de măsline), gazpacho (supă rece de roşii), jamon iberico (e diferit de jamon serrano, care se găseşte în Barcelona de exemplu), coada de bovină folosită în diferite preparate. Eu nu prea sunt fană carne, în schimb Alex a gustat mai multe mezeluri de la ei, şi i-au plăcut. Îmi pare rău totuşi că nu am încercat gazpacho. Well, dacă nu aveam suficiente motive, acum trebuie să mă întorc în Andaluzia ca să încerc gazpacho!

Gente y sol andaluz

Despre oameni ce pot spune? Spaniolii sunt extraordinari, oameni veseli şi de treabă, mereu de ajutor. Nu prea Andaluziaştiu ei engleză, dar aia e, ne provoacă să le învăţăm limba şi dacă mai mergem mult în Spania o să devenim fluenţi! Şi cum oamenii veseli ascultă şi muzică veselă, auzeam frecvent muzică din maşinile lor. Cred că în proporţie de 99% ascultau reggaeton! Noi glumeam că ascultă toţi o singură melodie, la nesfârşit, pentru că de obicei auzeam fugitiv din maşinile ce treceau pe lângă noi ritmul specific de reggaeton, şi chiar părea aceeaşi melodie!

Nu în ultimul rând, în Andaluzia ne-a plăcut atât de mult soarele! La început de aprilie era foarte puternic. În Marbella şi Malaga lumea stătea la plajă, iar în Sevilla termometrul stradal arăta 31 de grade. Ne-am cam prăjit pe faţă şi pe braţe, dar una peste alta a fost tare plăcut. Adorăm soarele, şi totul parcă arată mai bine atunci când îşi face apariţia pe cer!

Am prins golden hours, şi am avut parte de privelişti însorite splendide când ne-am cocoţat în cele mai înalte locuri!

Andaluzia - Ronda

Podul din Ronda la golden hour

Andaluzia - Granada

Alhambra la golden hour

Andaluzia - Gibraltar

Maimutele din Gibraltar la golden hour

Andaluzia - Granada

Priveliste asupra Granadei

Andaluzia - Malaga

Malaga la picioarele noastre

Andaluzia - Caminito del Rey

Privelişte fabuloasă de pe Caminito del Rey

Cam astea sunt, la cald, primele noastre impresii despre Andaluzia. Vor continua detalii despre fiecare loc în parte, cu ponturi practice şi poze fabuloase! Drept concluzie îţi spun doar atât: am decis că vrem să revenim aici, sau cel puţin pe Costa del Sol, primăvara viitoare, să stăm câteva zile la plajă, să mâncăm bine şi să ne bucurăm de soarele andaluz! 😍

Citeşte şi:

«

»

12 COMMENTS

 • Ehe, bine ați revenit! Mă bucur tare mult că ați avut o vacanță minunată și că v-ați putut bucura de vremea bună! Vă invidiez pentru soarele avut! 🙂 Mă uit la pozele voastre și sunt atât de frumoase și de luminoase…Citind articolul, repede mi-a fugit gândul înapoi, pe acele tărâmuri minunate..așa că și noi ne-am propus să ne întoarcem în Andaluzia, să petrecem câteva zile pe Costa del Sol. 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Ah ce frumos ca va intoarceti! :). Dar voi in ce perioada ati fost de nu ati prins soare off..?

 • La început de decembrie! Am avut si zile cu 20 de grade, dar si zile in care a plouat cu galeata. Ma bucur ca voi ati avut timp frumos si v-ati putut bucura din plin de frumusetile Andaluziei! 🙂

 • Dorina Danila

  Malaga şi Granada sunt printre oraşele mele favorite. N+aş putea spune însă că Gibraltarul m-a impresionat prea tare. A fost OK, dar nu mi-aş dori să mă întorc acolo. În Andaluzia însă…oricând :).

  • Diana
   AUTHOR

   Dorina, la fel si noi suntem in privinta Gibraltarului.. daca nu ar fi fost Mediterranean Steps si maimutele, nu ne-ar fi placut deloc. Insa restul Andaluziei e de vis 🙂

 • balbarau

  cat de spectaculos e Caminito del Rey 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Daa, e fantastic Caminito! 😀

 • Adina Popescu

  Buna,
  Abia ne-am intors (cu parere de rau) din vavanta in Marbella. Desi este o statiune fff scumpa m-as intoarce oricand. „Pestisorii” din pozele tale sunt de fapt sarsine fripte la jos, intr-o tepusa.
  Un deliciu!

  • Diana
   AUTHOR

   Adina, si mie imi pare rau ca v-ati intors din Marbella, e prea frumos acolo! 😀 Sunt sardine, ai dreptate, mi s-a facut o pofta acum! 🙂

 • Panaia Iuliana

  Din spusele voastre,dragelor,e superb!!!! mergem si noi la începutul lui decembrie!!!! Abia aștept!!!

  • Diana
   AUTHOR

   Minunat, distractie placuta! 🙂

Lasă un comentariu

Pingback: Cu copiii in vacanta in Andaluzia - Jurnalul Alinutei on aprilie 7, 2017

FOLLOW @designedtotravel.ro