Search here...
TOP
Andaluzia

Mediterranean Steps, sau cum am urcat la picior stânca din Gibraltar

Mediterranean StepsDe când am parcurs câteva trasee în Cinque Terre am rămas fascinaţi de ideea de a urca pe creste înalte ce se revarsă în mare, aşa că atunci când am aflat de Mediterranean Steps din Gibraltar ne-am entuziasmat tare!

Din păcate nu am prea găsit informaţii pe internet despre traseu, unde începe, cât durează, cât e de dificil. Din fericire am găsit un birou de informaţii chiar după ce am trecut graniţa în Gibraltar. O fată grăbită ne-a spus că intrăm pe traseu la Jews Gate, că putem lua autobuzul 2 din Casemates Square până la staţia de pe Europa Road intersecţie cu Windmill Hill Road, şi de acolo să urcăm pe jos pe Windmill Hill până la Jews Gate. Un bilet de autobuz costă 2 euro sau 1.5 lire, poţi plăti în ambele valute (găseşti la graniţă sau în oraş case de schimb). Ne-a mai spus că urcarea durează cam 45 de minute (deşi pe site-ul oficial văd că estimează între o oră jumătate şi două ore jumătate). Tot de aici am luat şi o hartă, aşa că îţi sugerez să te opreşti şi tu ca să întrebi tot ce ai nevoie.

Harta Gibraltar

Harta Gibraltar

Traseul Mediterranean Steps

Într-un final am ajuns la Jews Gate, cu o oarecare dificultate (povestea într-un articol viitor), şi am început să urcăm.. şi să urcăm.. şi să urcăm mai mult. Nu a fost uşor, dar pe măsură ce urcam, marea se întindea tot mai spectaculos, Marocul se vedea dincolo de strâmtoare şi parcă ne făcea cu ochiul, în speranţa că vom ajunge pe acolo în curând. Din când în când ne mai opream pe traseu să facem poze şi de ce să nu recunosc, să ne tragem sufletul! Am găsit baterii părăsite, un balconaş ieşit din stâncă, o peşteră, şi foarte mulţi pescăruşi.

Europa Point şi Marcoul în zare

Traseul se numeşte Mediterranean Steps şi.. da, sunt multe trepte de urcat. Dar şi porţiuni de drum lin, în urcare. Nouă ne-a luat 55 de minute să ajungem sus. Ca dificultate e destul de intens, aproape o oră de urcat încontinuu. Pe panourile informative scria că este pentru adrenaline junkies şi fitness enthusiasts! M-am amuzat de această provocare, îmi place mult să fac mişcare, dar nu m-aş numi chiar fitness enthusiast! 😂

Traseul începe la Jews Gate, la o altitudine de 180 de metri, şi te duce până la O’Hara’s Battery, la 419 metri. Deci o urcare abruptă de vreo 240 de metri. Plus ce mai urci până acolo, chiar şi de la staţia de autobuz mai e puţin de mers. Am început urcarea în jur de 6 după-masa, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere bună, pentru că o mare parte din Med Steps este pe partea estică a stâncii, şi am putut urca liniştiţi în umbră, soarele fiind deja de partea cealaltă a culmii. Ar fi fost un efort prea mare dacă am fi urcat în plin soare.

Deja obosiţi

Ştiam că o să fie un traseu dificil, şi nu asta m-a speriat, mie îmi era cel mai teamă să nu mă apuce răul de înălţime. De asta nu îmi plac traseele montante, pentru că am rău de înălţime, şi mi-e groază să merg pe un drum şi la 10 cm de unde calc să am ditamai prăpastia! În Cinque Terre poteca pe care circulam era foarte lată şi nu m-am simţit deloc în pericol, iar pe Mediterranean Steps m-am bucurat să găsesc aceleaşi condiţii! Nu am trăit rău de înălţime, decât puţin la final, când nu mai era balustradă, urcarea era destul de abruptă şi treptele cam înguste. Dar a trecut repede şi iată-ne pe culmea Gibraltarului!! 😍

Ce senzaţie unică! Am cucerit stânca! Lumea e a noastră!

Am ajuns pe culme!

Coborâre

O dată ce ajungi sus te vei afla la O’Hara’s Battery şi vei avea peisajul ăsta înainte.

O’Hara’s Battery

Coborâre după O’Hara’s Battery

Pe hartă e destul de clar, trebuie să mergi tot înainte ca să ajungi pe St Michael’s Road, apoi la răscruce poţi face stânga pentru St Michael’s Cave sau dreapta spre locul unde stau maimuţele şi spre staţia de telecabină. Pe drum este şi Douglas Path, dar era închisă când am fost noi.

Gibraltar - harta Mediterranean Steps

Gibraltar – hartă Mediterranean Steps

Aveam opţiunea de a coborî pe jos, sau de a lua telecabina până în oraş. Deja trecuse de ora 7, eram obosiţi, trebuia să mai mergem vreo două ore cu maşina până în Sevilla, ştiam că alegerea inteligentă era telecabina. Dar totuşi ne-ar fi plăcut să coborâm pe picioarele noastre. Începuse golden hour, ora de dinaintea apusului, lumina era caldă, eram la înălţime, priveliştea se întindea superbă la picioarele noastre. Am ajuns şi la maimuţe, momentul culminant pentru mine, căci ador să văd animale în liberate, în mediul lor natural!

Până la urmă alegerea s-a făcut singură, telecabina nu funcţiona! Şi am pornit încet pe nişte trepte superbe, şi apoi pe străduţele în zig zag ce coborau de-a lungul stâncii.

Aşa că am urcat şi am coborât faimoasa stâncă din Gibraltar la picior! Am reuşit să dovedim Mediterranean Steps la urcare, şi apoi să coborâm lent pe străduţe la întoarcere. Recunosc că am fost tare mândră de mine! 😃

Sigur că poţi face traseul şi invers, sau poţi coborî/urca o porţiune cu telecabina. Noi am preferat să urcăm pe Med Steps, mi se pare mai simplu decât să cobori, dar fiecare cu gusturile lui. Satisfacţia este oricum garantată, peisajul fantastic şi endorfinele după efort sunt o combinaţie câştigătoare!

Dacă ajungi în Gibraltar

Dacă ajungi în Gibraltar şi îţi place o provocare bună, îţi recomand sincer să urci pe Mediterranean Steps. O să trăieşti sentimente fantastice: uimire, oboseală, entuziasm, încântare. O să vezi peisajele de tot mai sus, o să te bucuri de fiecare adiere, o să te minunezi de pescăruşii care stau agăţaţi în stâncă numai ei ştiu cum, o să fii atât de încântat când se va întrezări vârful, şi vei vedea razele soarelui după ce ai urcat numai în umbră şi… când în sfârşit ajungi sus de tot şi îţi dai seama că ai urcat aici pe picioarele tale.. e un sentiment nepreţuit!

Sunt sigură că exact aşa se simt munţomanii când urcă pe câte un vârf. Dar eu nu trăiesc asta prea des. Şi în plus, peisajul mării ce te înconjoară face acest traseu foarte deosebit. Te îndeamnă să te simţi mic, dar în acelaşi timp mare, la gândul că ai reuşit să calci şi în acest colţişor de lume.

 

Gibraltar - Mediterranean Steps

Europa Point şi Marocul în zare

Gibraltar - Mediterranean Steps

Gibraltar - Mediterranean Steps

Gibraltar - Mediterranean Steps

Mediterranean Steps (Gibraltar)

Mediterranean Steps – privelisti de la inaltime in Gibraltar. A fost una din partile noastre preferate din aventura andaluza! 😍

Posted by Designed to travel on Friday, April 28, 2017

 

«

»

2 COMMENTS

 • Cristina Elena Oana

  buna,Diana.Mi-am propus sa urcam cu telecabina ,cable car la stanca.Ma interesa daca podeaua de sticla si podul Windsor sunt aproape de rezervatia de maimute sau se afla pe drumul de coborare si nu e nevoie sa iau telecabina dus-intors.multumesc

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Cristina! Nu sunt sigura ce sa iti spun, noi nu am fost la podeaua de sticla si podul suspendat. Am ajuns pe jos la statia de mijloc a telecabinei, si pe acolo erau maimutele. Din cate vad pe harta, skywalk (podeaua din sticla) e aproape de statia de sus a telecabinei, si maimutele si podul suspendat sunt aproape de statia de mijloc. Deci ramane la alegerea ta daca vei cobori pe jos sau tot cu telecabina si te opresti la statia de mijloc, doar sa functioneze. Eventual intreaba cand cumperi biletul cum e mai bine sa faci. Sau intreaba la biroul turistic, cum intri in Gibraltar.
   Calatorie frumoasa! 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro