Search here...
TOP
Zona Salzburg

Top 10 obiective turistice în Salzburg

Din fericire, am văzut Salzburg vara. Din păcate, vremea capricioasă s-a jucat cu noi, şi ne-a oferit ba soare, ba nori, ba ploaie, ba un apus cu culori splendide.

Am spus din fericire pentru că Austria e o destinaţie foarte populară de iarnă, iar vara nu prea se înghesuie lumea. Sau cel puţin nu românii. Noi nu suntem fani ski, si sincer nici zăpadă, aşa că ne-am dus să vedem Austria vara, în toată măreţia ei verde. Ne-am învârtit în regiunea Salzkammergut, şi desigur că nu ne-am ţinut departe de Salzburg.

Cum ajungi în Salzburg

Noi am fost într-un roadtrip în regiunea Salkammergut cu mașina noastră, a fost atât de minunat și am văzut o mulțime de locuri extraordinare: Hallstatt, muntele Dachstein, Grossglockner, ne-am dat pe un alpine slide! Dar poți ajunge și fără mașină. Cel mai comod ar fi să zbori până la Viena (există zboruri low cost acum pentru București-Viena, le găsești pe site-ul Ryanair, ai aici bagaje de mână pentru Ryanair), și de acolo să iei trenul, care costă cam 20€ dus și face sub 3 ore. Sunt 300 km între Viena și Salzburg.

Merită din plin să te plimbi și în jurul Salzburg-ului, e o zonă incredibilă. Dacă nu ești cu mașina poți lua tururi ghidate în regiune:

Noi am fost anul acesta la Eagle’s Nest, în road trip-ul prin Germania, dar încă nu am apucat să scriu pe blog despre asta. Dar recomand vizita neapărat, e un loc excepțional, la Eagle’s Nest este cabana lui Hitler iar despre lacul Konigsee se spune că e cel mai frumos din Germania. Sunt extrem de aproape de Salzburg amândouă.


Sugestii de cazare în Salzburg. Noi am stat ceva mai departe de oraș, la Haus Amalia. Am scris despre experiența noastră aici: Haus Amalia – cazare lângă Salzburg, în mijlocul munților. În caz că ai prefera să stai în oraș, am făcut o selecție de hoteluri centrale cu note bune:


Pentru majoritatea oamenilor, Salzburg este oraşul lui Mozart. Pentru mine, însă, e oraşul Sound of Music, şi când mă gândeam la el, îmi răsunau deja în minte cântecele vesele din film. Pe care le ştiu pe de rost, desigur.

Aşa că nu mică mi-a fost mirarea când am ajuns în faimosul oraş, şi mi-a inspirat totuşi Mozart. Cum să îţi explic? Acoperişurile extraordinar de elegante parcă sunt un cvartet de corzi, ferestrele chic te duc cu gândul la baluri de demult, străduţele cochete te ademenesc într-o lume trecută. E o întreagă simfonie oraşul acesta! Clădiri construite pe muzică, proiectate pe foaie cu portativ, în loc de coli mari de schiţe.

Salzburg, Austria

Acoperişurile romantice ale oraşului Salzburg

Salzburg, Austria

Ferestre ca nişte viori în Salzburg

Permite-mi să te port în această lume pentru câteva minute. O să îţi arăt cele mai frumoase obiective din Salzburg, într-o ordine aleatorie, pentru că nu m-aş putea hotărî la un top personal. O zi ar trebui să fie suficientă pentru a le vedea pe toate, mai ales că majoritatea sunt în centrul vechi.

Am povestit într-un articol separat despre Salzburgcard și cât am economisit cu el, dar pentru acum voi menţiona la fiecare obiectiv cât costă şi dacă este inclus în Salzburgcard. Dar cardul e extrem de eficient și economisești câteva zeci bune de euro, îți poți cumpăra cu discount de 1€ online aici.

 

Urcare pe Untersberg

Nu am cuvinte să îţi explic cât de mult ne-a plăcut sus pe Untersberg!! Este muntele din sudul Salzburg, la graniţa cu Germania. Sus chiar am primit mesaje pe telefon cum că am trecut în Germania. La 1700m înălţime vei avea parte de nişte panorame extraordinare! Trebuie neapărat, dar neapărat, să trăieşti experienţa Untersberg!

Salzburg, Austria

Salzburg şi împrejurimile se văd fantastic de sus!

Ajungi sus cu o telecabină din orăşelul Gartenau, la sud de Salzburg. Călătoria e impresionantă, urci spre o culme, crezi că ai ajuns, şi deodată hop! ai trecut şi mai ai încă mult de urcat! Durează 10 minute urcarea, şi telecabinele pleacă la fiecare jumătate de oră. Costă 23.50€ o urcare şi o coborâre, dar ambele sunt incluse în Salzburgcard.

Ca să ajungi la telecabină pune Untersbergbahn pe gps, sau adresa: Dr.-Friedrich-Oedl-Weg 2 5083 Gartenau. Parcarea e gratuită. Sau poţi ajunge cu mai multe autobuze, printre care 25 din centrul Salzburgului. Mai multe detalii pe site-ul lor.

Sus sunt cam 16 grade în timpul verii, dar când am fost noi era soare şi nu se simţeau. E foarte drăguţ că la bază îţi arată temperatura şi condiţiile de vreme şi vizibilitate de sus. O dată ce ai urcat, poţi să te relaxezi şi să te bucuri de privelişte, este şi o terasă de unde îţi poţi cumpăra ceva. Sau dacă te simţi aventuros poţi porni pe un traseu, sunt multe care încep de la staţia de telecabină de sus. Fii atent să nu rămâi pe acolo, ultima coborâre e în jur de 5 jumătate!

Austria

Fortăreaţa Hohensalzburg

Este cel mai important punct de reper al Salzburg, fortăreaţa de pe deal care se vede din orice punct al oraşului, şi are peste 900 de ani vechime. Cea mai bună veste e că poţi urca sus cu funicularul, Festungsbahn, care funcţionează încă din 1892. Poţi urca şi pe jos, e un pic de efort pentru că e cam abrupt, dar e fezabil.

Staţia funicularului este pe strada Festungsgasse, cum vii dinspre Residenzplatz, chiar la intrarea în cimitirul Sankt Peter (pe google maps aici). Biletul pentru funicular şi vizitarea fortăreţei costă 12€ (sau 15.20€ dacă vrei să vizitezi şi apartamentele princiare), şi este inclus în Salzburgcard. Mai multe detalii despre program şi bilete aici.

Noi am ţinut să urcăm aici în special pentru privelişte! Care e senzaţională! Nu am avut răbdare să vizităm fortăreaţa, doar ne-am plimbat un pic prin curte, în căutarea celui mai frumos loc pentru o fotografie panoramică. Şi nu am fost dezamăgiţi. Salzburgul arată minunat de sus! Iar acoperişurile muzicale despre care vorbeam sunt peste tot unde vezi cu privirea.

Salzburg, Austria

Privelişte asupra Salzburg din fortăreaţa Hohensalzburg

Palatul Hellbrunn

La Hellbrunn am avut cea mai mare surpriză! Era pe lista de vizitat pentru că face parte din turul Sound of Music, dar în rest nu citisem nimic despre el. Aşa că atunci când am dat nas în nas cu jocurile de apă de la Trick Fountains am rămas tare încântaţi! Prinţul-arhiepiscop Markus Sittikus, care a construit palatul Hellbrunn la începutul secolului 17, avea un simţ al umorului foarte dezvoltat, şi a construit aceste fântâni pentru a îşi amuza oaspeţii. Era ceva nemaivăzut la vremea aceea! În plus, sunt peste tot o mulţime de statuete micuţe care se mişcă exclusiv prin forţa apei.

Pe lângă fântânile jucăuşe, mai poţi vizita grădinile şi palatul. Este de asemenea un loc foarte căutat pentru nunţi, chiar atunci când am fost noi se pregătea o nuntă, şi invitaţii începuseră să sosească. Un bilet costă 12.50€, dar este inclus în Salzburgcard. Mai multe detalii aici.

Dacă vii cu maşina, o poţi lăsa în parcările de la intrare, contra cost. Dacă nu ai maşină, poţi lua autobuzul 170 din Salzburg, are staţie chiar pe malul râului Salzach, imediat cum ieşi din Mozartplatz, şi face 10 minute până la Hellbrunn. Sau ia un tur ghidat cu transport cu barca și autobuzul, ce include și vizita la Hellbrunn și grădini.

Catedrala Salzburg

Am văzut multe catedrale prin toată Europa, dar cea din Salzburg m-a impresionat foarte mult. Am găsit-o diferită, foarte luminoasă, cu tavane colorate, cupole pictate doar parţial, detalii elegante, bogată în decoraţii din stucatură albă, scoase în evidenţă de accentele negre pictate între ele. În germană se numeşte Dom zu Salzburg, şi intrarea este gratuită. Mai multe detalii aici.

DomQuartier

Nu îmi era deloc clar ce înseamnă DomQuartier, până nu am ajuns acolo. În prezentarea de pe site arată că sunt 5 clădiri, eu am crezut că sunt separate şi pot alege pe care să le vizitez. Ajungând acolo, am văzut că de fapt este un tur ce trece prin toate clădirile, deci trebuie doar să te prezinţi la intrarea din Residenzplatz, şi mai departe să urmăreşti turul organizat. Mai exact săgeţile care îţi indică încotro să mergi mai departe. Primeşti de asemenea şi un ghid audio, care îţi explică foarte bine ceea ce vezi. Mai multe detalii, inclusiv despre program, aici.

Un bilet costă 12€, dar este gratuit dacă ai Salzburgcard. Nouă ne-a plăcut tare mult turul. Galerii de artă, clădiri vechi şi elegante, etajul superior al Catedralei, saloane rafinate. Am găsit aici eleganţa aceea care te duce cu gândul la Viena, la baluri cu orchestră, rochii pompoase şi fracuri. În plus, am văzut un Rembrandt original! Nu prea sunt fană a artelor clasice, dar nu are cum să nu te impresioneze un Rembrandt!

În mare parte a locurilor nu aveam voie să facem poze, dar nu am rezistat şi am făcut câteva. Îţi las şi filmuleţul de prezentare, mi se pare foarte bine făcut.

Grădinile şi palatul Mirabell

Do, a dear, a female dear! Da, nu pot să aud decât asta când mă gândesc la grădinile Mirabell! Aici au filmat scena din Sound of Music unde Maria îi învaţă pe copii ce sunt notele muzicale, şi cum puse cap la cap pot crea un milion de cântece diferite!

Singurul meu regret este că am prins grădinile pe ploaie.. O ploaie măruntă şi sâcâitoare. Dar nici nu mai contează, mă bucur atât de mult că am fost acolo, arată minunat! Mirabell vine de la două cuvinte italieneşti, mirabile şi bella, admirabilă şi frumoasă. Nici că s-ar fi potrivit un nume mai bun pentru splendorile de aici!

Poţi vizita şi palatul. Cea mai spectaculoasă sală este Marble Hall, unde ajungi pe o scară minunată din marmură, decorată în întregime cu îngeraşi, Angel Staircase. Marble Hall găzduieşte concerte de muzică simfonică, dar este şi o locaţie foarte populară pentru nunţi! Era închisă când am fost noi, dar am văzut totuşi scara minunată.

Intrarea este gratuită atât în grădini, cât şi în palat, dar verifică programul aici. Grădinile sunt deschise de dimineaţa de la 6, dar Marble Hall are un program precis.

Top 10 obiective din Salzburg

Top 10 obiective din Salzburg – Grădinile Mirabell

Mozart Geburthaus (Mozart’s Birthplace)

Este casa în care s-a născut Mozart, şi unde acum este organizat un muzeu în onoarea lui. Am aflat o mulţime de lucruri despre viaţa sa, am văzut portative originale scrise de el, diferite portrete, şi chiar prima sa vioară, de când era copil.

Intrarea costă 11€, şi este inclusă în Salzburgcard. Nu aveam voie să facem poze înăuntru (desigur că eu am strecurat câteva), ca să ştii la ce să te aştepţi poţi viziona filmul lor de prezentare. Sau poţi citi aici mai multe.

Ne-a plăcut sistemul de sonerii, câte un fir se ducea către câte un etaj.

În aceeaşi notă, ar fi de vizitat şi Mozart Residence, este de partea cealaltă a râului. Aici el a locuit timp de 8 ani, şi clădirea găzduieşte de asemenea un muzeu dedicat marelui compozitor. Noi nu am mai avut timp să o vedem, dar ai mai multe detalii aici. Şi aici intrarea costă 11€, şi este inclusă în Salzburgcard.

Residenzplatz

Residenzplatz este o piaţă extrem de frumoasă, cu o fântână mare în centru. E înconjurată de clădiri distinse, ca Dom zu Salzburg, DomQuartier şi muzeul Salzburg, cu turnul său cu ceas. Imediat lângă Residentzplatz este Mozartplatz, o altă piaţă frumoasă, cu o statuie mare a lui Mozart în centru.

Top 10 obiective din Salzburg

Residenzplatz, văzută de pe balconul din DomQuartier

Getreidegasse

Getreidegasse este o stradă pietonală extraordinar de simpatică din Salzburg. Este strada de shopping, găseşti aici tot felul de magazine. Dar ceea ce o face foarte specială sunt firmele magazinelor. Toate din fier forjat, puse perpendicular pe peretele exterior, care mai de care mai elaborate şi creative. Îi dau străzii un aer vechi şi distins, te fac să uiţi de firmele luminoase din ziua de azi, şi să te scufunzi într-un trecut glorios şi elegant.

Recunosc că Getreidegasse e unul dintre locurile mele preferate din Salzburg. Reprezintă spiritul oraşului foarte exact, sau cel puţin aşa am simţit. Şi oricum, cel mai mult, într-un oraş, îmi place să mă plimb pe străduţele sale.

Top 10 obiective din Salzburg

Top 10 obiective din Salzburg – Getreidegasse

Sound of Music Tour

Trebuie să includ şi turul Sound of Music pe listă, chiar dacă nu eşti fan vei vedea încă nişte locuri minunate din Salzburg. Există un tur organizat, poţi face programare aici, care te duce prin majoritatea locaţiilor de filmare. Costă în jur de 40€, şi durează 4 ore. Nouă ni s-a părut cam piperat, aşa că am profitat că eram cu maşina şi ne-am dus singuri să vedem fiecare loc.

A fost foarte foarte foarte drăguţ! Am povestit într-un articol separat despre tot: În lumea Sound of Music: pe ritmuri de do-re-mi în Austria. Turul are multe locuri frumoase din Salzburg, pe care nu le-aş include în top 10, dar sunt oricum spectaculoase. Spre exemplu, podul Mozart peste râul Salzach, cimitirul St Peter, printre cele mai frumoase cimitire din lume, sau fântâna cu cai Pferdeschwemme.

Hangar 7

Hangar 7 este un muzeu de aviaţie, şi pe lângă asta, o adevărată operă de artă arhitecturală! L-am lăsat la final, deoarece aşa l-am prins şi noi, la final de zi. S-a dovedit a fi o alegere extraordinară, deoarece am surprins totul în culorile calde ale apusului. Alegere care s-a făcut mai mult de la sine, pentru că se făcuse vreo 7 seara, şi toate celelalte obiective îşi închiseseră porţile, în jur de 5-6. Iar la Hangar 7 e deschis până seara la 10! Aşa că ne-am dus să îl vedem, încântaţi că nu s-a terminat ziua de vizitat.

Colecţia în sine, a fondatorului Red Bull, care este austriac, e impresionantă. Maşini de raliu, de formula 1, un elicopter, şi multe avioane istorice de tot felul şi de toate culorile. Dar şi structura hangarului e deosebit de impresionantă! De afară pare să fie o aripă de avion. Înăuntru pare să de deschidă la infinit către cer. Liniile extrem de dinamice fac ca aviaţia şi arhitectura să se contopească într-o creaţie unică.

În funcţie de vreme şi de poziţia soarelui, în Hangar 7 se reflectă diferite culori şi nuanţe, astfel încât devine mai degrabă o galerie de artă decât o simplă expoziţie.

Salzburg, Austria

Hangar 7, Salzburg, în culorile minunate ale apusului

În interior există şi un restaurant de fine dining, cu câte un guest chef diferit în fiecare lună. Intrarea este gratuită, iar programul este zilnic de la 9:00 la 22:00. Dacă mergi cu maşina, ai parcare gratuită chiar lângă hangar. Dar poţi ajunge şi cu autobuzul din oraş, liniile 180 şi 260 merg ambele spre aeroport din staţia Salzburg Landestheater, chiar de la intrarea la Mirabell.

Salzburg, oraşul simfonie

Sper că ţi-a făcut plăcere să te plimbi alături de mine prin faboulosul Salzburg! Am marcat pe harta de mai jos toate obiectivele despre care am vorbit, cu albastru. După cum îţi spuneam, majoritatea sunt în centru, la distanţă de mers pe jos unul de celălalt. Doar Hangar 7, care e lângâ aeroport, şi Palatul Hellbrunn, care e un pic mai la sud, sunt ceva mai departe. Le-am adăugat şi pe cele din turul Sound of Music, cu portocaliu.

Dacă vrei să afli chiar şi mai multe despre Salzburg, intră pe site-ul oficial al oraşului, de pe care am tot lăsat link-uri prin articol: https://www.salzburg.info/en. Este foarte bine organizat.

Auf Wiedersehen!
Booking.com


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

«

»

8 COMMENTS

 • mirela16

  Multumesc ca mi-ai amintit de acest superb oras si de cela cateva ore pe care le-am petrecut acolo. Din pacate, am fost doar in trecere, nu am avut timp decat sa vizitez casa unde a copilarit Mozart. Bravo pentru acest frumos articol!

  • Diana
   AUTHOR

   Merci Mirela! Merita sa te intorci, e tare frumos. Dar e suficienta o zi, poate o zi si jumatate, ca sa il vezi pe tot.

 • Ion Mihalache

  Serios? Eu sunt aici de patru zile și încă n-am terminat de văzut obiectivele mari…

  • Diana
   AUTHOR

   Ion, fiecare cu ritmul lui. Noi am stat cam 6 zile in zona, si am vrut sa vedem cat mai multe, ne-am urcat pe Dachstein cu telecabina, am petrecut aproape o zi intreaga in Hallstatt. Si cam o zi si jumatate in Salzburg, nu am avut mai mult la dispozitie, dar a fost suficient pentru a vedea tot ce ne-am propus 🙂

  • Florin

   Nu toată lumea este interesata sa viziteze în detaliu fiecare obiectiv turistic. Fiecare cu felul sau de a fi.

 • Florin

  În Salzburg se poate plăti cu cardul la obiectivele turistice dar și la magazinele situate pe Getraidegasse?

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Florin. Sincer nu sunt sigură dacă poți plăti cu cardul, dar bănuiesc că da. Noi am cumpărat Salzburg card și am intrat cu el pe la toate obiectivele. Am economisit foarte mult cu el, și pe acesta la fel am impresia că îl poți plăti cu cardul. Am scris mai multe aici: http://designedtotravel.ro/cat-economisit-cu-salzburg-card/
   În orice caz eu cred că e bine mereu să ai și ceva cash la tine.

Lasă un comentariu

Pingback: Idei de vacanță pentru vara-toamnă 2020 – recomandările călătorilor români (2) | BORN to TRAVEL on septembrie 12, 2017

FOLLOW @designedtotravel.ro