Search here...
TOP
Zona Salzburg

Aventuri la înălţime în Austria

E vară. Suntem în Austria. Austria muntoasă, de un verde incredibil. Austria care ne place chiar dacă plouă (şi noi nu suportăm ploaia). Austria care ne-a cucerit în mod surprinzător, pentru că noi preferăm sudul Europei, cu arhitectura, mâncarea şi pasiunea cu care vine la pachet. Austria care ne-a făcut să ne gândim pentru prima dată: hm, parcă am putea să locuim aici.

Ne trezim la pensiunea noastră din mijlocul munţilor. Peisajul e fabulos, micul dejun pregătit de gazda noastră, îmbrăcată ca întotdeauna în costumul tradiţional, e îndestulător, cafeaua e cam proastă dar o bem oricum. Avem nevoie de energie.

E ultima zi. Ne-am făcut deja bagajele. Suntem melancolici, ca de fiecare dată când trebuie să plecăm spre casă. Dar nu ne gândim la asta. Mai avem o zi întreagă de aventuri. Astăzi vrem să urcăm pe muntele Dachstein la 3000 de metri!

Nu mă înţelege greşit, nu o să urcăm pe jos. Deşi Alex şi-ar fi dorit extrem de mult. Şi eu aş fi acceptat, dacă ar fi fost un traseu mai uşurel. Dar nu avem timp. Astăzi trebuie să ajungem şi pe Grossglockner, unul dintre cele mai spectaculoase trasee de condus din lume.

Dar nu e prima aventură la înălţime pe care o avem în Austria. Hai să îţi povestesc ce super experienţe am mai trăit!

Untersberg

Este muntele din sudul Salzburgului. A fost experienţa care ne-a plăcut cel mai mult în Salzburg, îţi recomand din suflet să urci şi tu aici. Priveliştea e incredibilă! Am povestit mai multe aici: Top 10 obiective turistice în Salzburg.

Austria

Pe Untersberg, lângă Salzburg

Mina de sare din Hallstatt

Orăşelul Hallstatt e în sine o experienţă incredibilă, poate e cel mai frumos din toată Europa! Iar mina de sare, cea mai veche din lume, este o completare minunată! Ca să ajungi la mina de sare, însă, trebuie să urci cu funicularul pe munte. Iar acolo sus vei rămâne fără cuvinte! Există o platformă în aer, de tip skywalk, fantastică, şi poţi vedea de acolo micul Hallstatt şi întregul lac Hallstattersee în mijlocul munţilor. Un peisaj de poveste! Am scris mai multe despre Hallstatt aici: Orăşelul austriac Hallstatt. Sau cum să petreci o zi minunată.

Hallstatt, Austria

Hallstatt, Austria

Hallstatt, Austria

Alpine Slide

Ştii filmuleţele acelea de pe internet cu un vagonaş în care te duci în jos pe munte pe o şină?? Am găsit unul foarte aproape de Salzburg şi nu am ezitat nicio clipă!! Şi sincer a fost una dintre cele mai grozave experienţe din toată vacanţa!

Îl vei găsi în orăşelul Durnberg la sud de Salzburg, pe google maps trebuie să cauţi Sommerrodelbahn „Keltenblitz”. Parcarea la staţia de jos e gratuită. Urci pe munte cu telescaunul şi cobori cu vagonaşul acesta pe un traseu şerpuit de 2.2 km. Toată distracţia asta costă 11.80€ (urcare cu telecabina şi coborâre pe alpine slide). Ai mai multe detalii aici.

E foarte sigur (dacă e vremea uscată, altfel la primul semn de ploaie trebuie să te opreşti pe traseu şi să cobor din vagon), vagoanele sunt pentru câte o persoană, ai centură de siguranţă şi poţi frâna dacă simţi nevoia. Copiii se pot da alături de adulţi, la ei în braţe, centurile sunt duble ca să se poată ataşa pentru un adult şi un copil.

Alpine slide în Hallein, Austria

Alpine slide în Hallein, Austria

Aventuri la înălţime în Austria - Hallein Alpine Slide

Aventuri la înălţime în Austria - Hallein Alpine Slide

Cea mai tare experienţă

A fost de departe cea mai ieftină atracţie din această vacanţă şi de departe cea mai tare! E extraordinar de distractiv! Ok… acum o să îţi spun adevărul… Pentru Alex a fost extraordinar de distractiv. Dar el e înnebunit după adrenalină. Pe când eu evit întotdeauna astfel de activităţi. Am fost liniştită doar pentru că ştiam că pot frâna (spre dezamăgirea celor din spatele meu).

Ca să înţelegi cum s-a desfăţurat coborârea noastră pe alpine slide: la el a durat 2 minute. La mine 5 minute! Şi ştim asta pentru că avem fotografiile de la sosire. E o diferenţă de 3 minute!! Am mers excesiv de încet, chiar îmi dau seama că am exagerat, dar mi-a fost teamă să mă dau mai repede.

Eu am şi filmat toată coborârea. Dar uitându-ne apoi la filmare, am constatat că e incredibil de plictisitoare!! 😂 Aşa că îmi pare rău.. am făcut un mic colaj, dar nu am lăsat toată coborârea. Dacă ne-am mai fi dat o dată m-aş fi dus mai repede. Învăţătură de minte pentru data viitoare. 😀

În orice caz, Alex s-a distrat teribil. În plus, şi urcarea cu telescaunul a fost minunată! Peisajele din Austria sunt pur şi simplu fermecătoare!

Dachstein

Ajungem în sfârşit la Dachstein. De luni întregi ne dorim să fim aici şi iată-ne! Încă de acasă ne uitam cu sufletul la gură pe webcams, ştiam că dacă prindem zona înnorată venim degeaba pentru că nu vedem nimic. Am ales o zi însorită ca să venim aici, însă s-a dovedit a fi în zadar. E soare şi frumos, în afară de vârful muntelui pe care urmează să urcăm!

Dachstein, Austria

Masivul Dachstein, Austria

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier

Norii strânşi exact în vârful muntelui

Să îţi arăt cam ce ne doream să vedem. Au sus acolo la 3000 de metri un pod suspendat şi un stairway to nothingness, o scară ce coboară către o platformă complet transparentă. Deci e ca şi cum ai coborî către.. nimic. Cobori în aer liber. Arată absolut fabulos!

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier - Pinterest

Podul suspendat si Stairway to nothingness pe Pinterest

Hai să îţi povestesc un pic despre cum ajungi aici. Noi am fost cam confuzi, căci mai este o platformă faimoasă pe Dachstein, Five Fingers, încă nu îmi e clar cum ajungi la ea (am impresia că este pe partea cealaltă a masivului, pe lângă Hallstatt). Dar ca să vii aici la podul suspendat, stairway to nothingness şi gheţar, sau într-un cuvânt la Dachstein Glacier, trebuie să mergi cu maşina spre oraşul Ramsau am Dachstein, care este la sud de munte.

Pune pe maps Dachstein-Gletscherbahn, este staţia de telecabină de jos, acolo vei găsi o parcare foarte mare unde poţi lăsa gratuit maşina. Până acolo ajungi pe un drum cu taxă (14 euro de maşină), la intrare pe drum e o barieră de unde îţi iei o cartelă, ca la parcările cu plată. Dar dacă urci sus cu telecabina, poţi valida acolo cartela, şi nu mai trebuie să plăteşti taxa.

Pentru telecabină îţi poţi face rezervare online pentru o anumită oră, de aici. Noi ne-am făcut cu câteva zile înainte, dar nu am ajuns la ora respectivă, am întârziat, şi ne-am putut lua bilete oricum pentru următoarea telecabină care urca. Biletul este dus-întors, dar trebuie neapărat să faci o rezervare pentru întoarcere, să menţionezi ora.

Preţurile sunt destul de piperate, un bilet pentru urcare şi coborâre este 37€ (sau 32€ după ora 13:00, nu îmi e foarte clar de ce mai ieftin după 13:00), iar dacă vrei să vezi şi podul suspendat şi stairway to nothingness biletul costă 45.50€ (sau 40.50€ după 13:00). Mai multe detalii despre preţuri aici.

Noi ne-am luat biletul complet, cu întoarcere după o oră. Cam la limită, dar eram un pic pe fugă. Poţi sta lejer şi două ore acolo.

Din păcate norii au fost încăpăţânaţi şi nu prea s-au dat la o parte. De fapt se însenina, dar bătea vântul destul de tare, şi aducea norii înapoi. Ne-a părut un pic rău că am prins Dachstein-ul atât de înnorat, dar oricum a fost unul dintre highlight-urile întregii vacanţe! Şiiii.. sus am găsit zăpadă! Şi un gheţar! Ţi-am mai povestit că am trăit temperaturi extreme în aceste câteva zile în Austria?

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier - Sky Walk

Skywalk-ul de pe Dachstein Glacier

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier - Suspension Bridge

Podul suspendat

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier - Suspension Bridge

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier - Stairway to nothingness

Am prins o scurtă răspândire de nori

Aventuri la înălţime în Austria - Dachstein Glacier

În gheţar sunt mai multe sculpturi din gheaţă

Grossglockner

Grossglockner Hochalpenstrasse este un traseu panoramic prin munţii Grossglockner. La 2500 metri altitudine, este cel mai înalt drum din Austria, şi printre preferatele pasionaţilor de maşini. A fost fabuloasă experienţa! Am scris mai multe aici: Am fost pe Grossglockner Hochalpenstrasse, cel mai înalt drum din Austria.

Grossglockner, Austria

Grossglockner Hochalpenstrasse, cel mai înalt drum din Austria

Aventuri la înălţime în Austria

Austria este un adevărat paradis verde. Înconjuraţi de Alpi, nu ne-am putut abţine şi ne-am urcat în orice punct înalt am găsit. Ne pare rău doar că nu am avut timp/vreme bună ca să facem un traseu montan, să urcăm pe picioarele noastre. În afară de asta, am luat la rând toate funicularele, telecabinele şi telescaunele din zonă. Şi a fost fan-tas-tic! Una dintre cele mai tari vacanţe ale noastre!

TAGS:,

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro