Search here...
TOP
Inspirație Zona Salzburg

Hallstatt, cel mai frumos orășel de munte din Europa

Austria

Hallstatt, Austria

Hallstatt ne cucereşte la prima vedere! E tot ce ne puteam dori să fie. Imaginea aceea perfectă de carte poştală, cu un sat frumos, cu turla de biserică înaltă, construit la poalele muntelui, şi imediat lângă el un lac ce sclipeşte liniştit în lumina soarelui.

Ce bine că vremea ţine cu noi, ne doream tare mult să îl vedem pe soare. E în jur de ora 12, şi pe după-masă se anunţă ploaie, dar vom fi plecaţi de mult la ora aia (habar nu aveam atunci că vom petrece aproape 6 ore în sătucul de puţin peste 1 km lungime).

În Hallstatt nu ai voie să intri cu maşina dacă nu eşti rezident. Drumul te duce printr-un tunel, din care nu vezi absolut nimic din tot orăşelul. Noi am venit dinspre nord, şi am lăsat maşina un pic înaintea tunelului, pe dreapta, gratis. Era plin de maşini parcate lângă stâncă. Dar după tunel există mai multe parcări publice.

O luăm la picior, cu sufletul la gură. Abia aşteptăm să vedem imaginea de poveste! Nu e mult de mers până la punctul de observaţie, pe care nu ai cum să îl ratezi, pentru că îl vei găsi plin de oameni, trepiede, şi selfie stickuri. Dar şi până acolo peisajul e frumos. Case construite sub drum, cu acces la lac, toate extrem de îngrijite, cum deja învăţăm că e totul în Austria.

În sfârşit ajungem şi la punctul de observaţie. Ce minunăţie!

Hallstatt, Austria

Incredibil, am ajuns în Hallstatt!

Hallstatt, Austria

În continuare îţi povestesc ce mai poţi vedea în Hallstatt.

Biserica de pe deal

Până să ajungem în centrul orăşelului, urcăm puţin pe un deal. Sus este o biserică şi un cimitir. Dar impresionantă este priveliştea, se vede tot Hallstatt, la picioarele tale. E superb!

Hallstatt, Austria

 

Bisericuţa cu turlă înaltă

Bisericuţa faimoasă, un important reper pentru Hallstatt, se poate vizita. E micuţă, dar tare frumoasă.

Portul

Exact lângă biserică, spre lac, este un mic port de unde poţi închiria bărcuţe sau hidrobiciclete. Mi se pare de vis să te plimbi pe apa liniştită, cu Hallstatt în fundal. Noi nu am avut timp. Un mic regret pe care îl am din această vacanţă.

Marktplatz

O piaţă absolut minunată, pe mine m-a dat pe spate! Cu o mică fântână în centru, căsuţe tradiţionale de jur împrejur, toate colorate, flori peste tot, în piaţă, la balcoane, nu are cum să nu te fascineze! De acolo îmi iau o îngheţată (cu gust de mojito nom nom), căci nu mai puteam de cald, să fi fost vreo 35 de grade.

Promenada de-a lungul lacului

Dacă mergi mai departe de-a lungul lacului o să dai de o promenadă tare drăguţă. Noi prindem acolo un mic festival, cu băuturi şi mâncare, şi la întoarcere ne oprim să ne reîncărcăm bateriile. Wurst tradiţionali sfârâiau pe plită, şi nu ne-am putut abţine. Nu au fost cine ştie ce, dar am mâncat pe malul lacului. Cum zice reclama de la Visa, priceless 😃.

Hallstatt, Austria

Promenadă de-a lungul lacului în Hallstatt

Hallstatt, Austria

Cea mai veche mină de sare din lume

Dacă mergi tot înainte o să dai de zona nouă a oraşului, unde se termină tunelul despre care vorbeam. Sunt şi parcări publice, deci ai unde să laşi maşina dacă nu sunt locuri înainte de tunel. Aici vei găsi şi intrarea pentru mina de sare. Este cea mai veche mină de sare din lume, fiind exploatată de 7000 de ani încoace (încă este o mină activă), şi mai mult decât să vezi mina în sine, vei trăi o adevărată experienţă!

Zona Salzkammergut este plină de mine de sare, este câte una la tot pasul. Salz înseamnă sare, şi e o regiune importantă pentru exploatarea sării. Dar aici în Hallstatt este cea mai veche mină. Şi, cred eu, şi cea mai deosebită, din ce am cercetat pe internet. Este destul de scumpă, 30€ de persoană, dar noi suntem de părere că merită cu vârf şi îndesat!

Hallstatt, Austria

Intrarea în mina de sare din Hallstatt

O să îţi povestesc pe scurt ce se întâmplă. Pe site-ul lor găseşti informaţii utile, despre program şi altele. Pe acelaşi site sunt informaţii şi despre minele din Hallein şi Altaussee.

Îţi cumperi bilet, care costă 30€, dar în acest preţ ai şi urcarea cu funicularul (poţi urca pe jos şi biletul pentru mină este 22€, sau poţi doar să urci cu funicularul, şi să te bucuri de privelişte, un drum dus-întors costă 16€; mai multe preţuri aici).

Hallstatt, Austria

Skywalk la 360 de metri

Hallstatt, Austria

Hallstatt, Austria

La poalele muntelui se vede centrul vechi al orăşelului Hallstatt

Hallstatt, Austria

Austria

Sus este un skywalk fantastic la 360 de metri înălţime! După ce ai obosit făcând poze acolo, porneşti încet spre mină. La intrare primeşti salopete speciale de miner, pentru că înăuntru e tare frig, cam 8 grade. Destul de mare diferenţa de la cele 35 de afară. Uitându-ne acasă pe poze, am constatat că cel mai probabil am încurcate costumele, eu l-am luat pe cel mare, şi Alex pe cel mic, ne-am amuzat teribil! 😂

Este un tur ghidat, nu poţi vizita mina de unul singur, şi turul durează vreo oră şi jumătate.

Intri în mină pe jos, sunt vreo 300 de metri de mers printr-un tunel îngust. În timpul turului te opreşti în diverse camere, unde sunt organizate prezentări despre cum s-a format zăcământul de sare din regiune, cum era exploatată sarea acum 7000 de ani, ce obiecte preistorice au găsit prin mină (sarea conservând totul în stare perfectă), de ce sarea are diferite culori (în funcţie de mineralele care se găsesc în ea), cum se exploatează astăzi sarea, şi despre cea mai veche scară de lemn din lume! Ba chiar ne-am dat şi pe tobogane din lemn între niveluri, exact cum făceau minerii pe vremuri. Iar la ieşire am luat un trenuleţ de lemn, care ne-a scos din mină cu viteza vântului.

A fost o poveste! La final am primit câte un recipient mic cu sare cadou. Şi la ieşire este un întreg magazin de unde poţi cumpăra diverse, noi am luat de acolo suveniruri pentru familie, câte o cutiuţă de sare cu diverse condimente.

6 ore extraordinare în Hallstatt

Până am coborât înapoi cu funicularul, până ne-am oprit să mâncăm pe marginea lacului, a mai trecut ceva timp şi aproape ne-a prins şi ploaia. Am petrecut în total vreo 6 ore în Hallstatt, nici noi nu ştim cum au trecut. Dar ne-a plăcut atât de mult orăşelul austriac, încât ne opream la fiecare pas să facem un milion de poze.

Desigur că ne-a dat peste cap tot planul pe ziua aceea, în care trebuia să vedem mai multe lacuri din regiune. Dar nu ne-a părut rău. Ne-a plăcut mult prea mult Hallstatt şi tot ce ne-a oferit. A rămas cu siguranţă în topul experienţelor austriece din această vară!

TAGS:

«

»

2 COMMENTS

 • Lilian

  Draguta descriere – eu am fost ieri acolo, si-am „gustat” cam acelasi traseu 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Merci, Lilian! Te invidiez, chiar vorbeam ca ne pare rau ca nu am ajuns in Austria anul acesta.. Dar nu e timpul pierdut 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro