Search here...
TOP
Viena

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Am făcut și anul trecut traseul București Viena, când am fost în zona Salzburg și am avut una dintre cele mai fantastice vacanțe! Am văzut Hallstatt, lacurile din Salzkammergut, am condus pe Grossglockner, ne-am urcat la 3000 de metri pe Dachstein și desigur ne-am îndrăgostit de Salzburg. Am hotărât atunci să nu ne oprim la Viena, ci să îi dedicăm o vacanță separată. Nu a trecut mult timp și dragul ce l-am prins pentru Austria ne-a atras anul acesta către fascinanta Viena.


Sugestii de cazare în Viena. Noi am stat la Hotel Daniel (buget mediu), un hotel urban cu accente industriale. A fost foarte pe gustul nostru (minimalist) și am scris despre experiență aici: Hotel Daniel în Viena – o cazare urbană cu accente industriale. Dar am identificat și alte hoteluri cu recenzii foarte bune și design excelent:


Am făcut traseul București Viena cu mașina. Pe lângă faptul că ne place să facem road trips, mai ales lui Alex (ok, recunosc, eu mă cam plictisesc 😂), este și varianta mai economică de a ajunge la Viena. Sau cel puțin era până acum, căci din toamna lui 2018 s-au lansat zboruri low cost București Viena! O veste super bună căci ne-ar plăcea să revenim în Viena, poate chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, să vedem piețele de Crăciun.

Zborurile sunt operate de Laudamotion, dar vei găsi bilete pe site-ul Ryanair. Poţi transporta doar un bagaj de mână mic pentru Ryanair, de maxim 35 x 20 x 20 cm, deci un rucsac

Traseul București Viena

Traseul se parcurge cam în 12 ore, poate ceva mai puțin. Noi am făcut chiar 12 ore la dus și 11 jumătate la întors. Distanța este de vreo 1100km, dintre care 625km pe teritoriul României. Nu pot decât să o spun drept, la noi faci foarte mult pe drum, pentru că nu avem decât parțial autostrăzi.

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena – autostrăzile din România

Drumurile cu verde de pe harta de mai sus sunt autostrăzi. Ajută foarte mult, nu zic nu, față de acum câțiva ani când făceai 9 ore până la Timișoara. Dar mai avem puțin și se împlinesc 30 de ani de la revoluție și încă nu avem drumuri ca lumea în țară. Cred că a venit vremea să îi tragem la răspundere pe cei care nu ies la vot, căci vina e a lor, nu a celor care votează cu știm-noi-cine!

Să revenim totuși la aspectele practice ale traseului. Am plecat de acasă la 2:50 noaptea și am urmat exact traseul propus de Google Maps de mai jos.

România: București – Nădlac 620km 7.5h

 • București – Pitești 120km 1h – autostradă, se parcurge destul de bine și repede.
 • Pitești – Sibiu 160km 2.5h – porțiunea de drum cea mai dureroasă pentru mine. Are doar 160 km și se parcurge în aproape 3 ore. Drum cu o bandă în cea mai mare parte, camioane, depășiri, e totul foarte lent. Dar este și cea mai frumoasă bucată din drum, Valea Oltului e absolut superbă, și noi am prins de fiecare dată răsăritul aici, e un spectacol!
 • Sibiu – Deva 130km 1h – de pe centura Sibiului începe iarăși o porțiune din autostrada A1, pe care vei ajunge imediat la Deva.
 • Deva – Lugoj 60km 1h – altă porțiune pe care o parcurgi leeeent și simți cum trece viața pe lângă tine. E un drum întortocheat cu o singură bandă pe sens, ce trece prin multe sate. Dacă vrei să cumperi fructe proaspete vei găsi aici o mulțime de localnici care le vând la marginea drumului. Cu puțin înainte de Lugoj începe din nou A1.
 • Lugoj – Nădlac 160km 1.5h – intrăm din nou pe autostradă și nici că mai ieșim până ajungem în Viena. Drumul e foarte bun, trece pe lângă Timișoara, urcă spre Arad și apoi direct la vama din Nădlac. Noi ne-am oprit în Arad să facem ultimul plin înainte de a ieși din țară. Am început să frecventăm benzinăriile Mol, au combustibil bun și, poate la fel de important, cafea foarte bună 😁. Ne-am oprit la benzinăria aceasta să ne facem plinul de motorină, cafea și sandvișuri, și am făcut o pauză bună de peste jumătate de oră.
 • Vama Nădlac: am ajuns în vamă la 10:20 și am stat 15 minute la coadă. Am făcut în total 7.5 ore în România, din care oprirea la Arad.
Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Răsărit pe Valea Oltului

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: ultima porțiune de autostradă din România, Lugoj – Nădlac

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Vama de la Nădlac

Ungaria: Nădlac – Hegyeshalom 380km 3.5h

Pentru a circula în Ungaria trebuie să cumperi vignetă. Vigneta este electronică și o poți cumpăra din benzinăriile Mol din România, noi așa am făcut, am cumpărat-o chiar din București. Văd că se poate cumpăra și online, dar sunt mai multe site-uri, și cum eu sufăr de scepticism cronic, nu am încercat. Ai trei variante în funcție de valabilitate:

 • 10 zile 11.27€ (am plătit 48 de lei la Mol)
 • O lună 18.11€
 • Un an 162.80€

În Ungaria drumurile sunt foarte bune și extrem de bine întreținute. La propiu! De câte ori am trecut pe aici, mereu am dat de câte o porțiune de bandă închisă pentru reparații. Pentru traseul București Viena vei merge prin Ungaria numai pe autostrăzi. Am intrat în țară la 10:35.

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: drumuri foarte bune în Ungaria

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Reparații pe autostrăzile din Ungaria

 • M43 până la Szeged 60km 30 min
 • M5 / E75 până pe centura Budapestei 145km 1.2h
 • M0 (centura Budapestei) 30km 20 min. Trebuie ținută direcția Gyor, un oraș aproape de graniță.
 • M1 până la ieșirea din țară 160km 1.3h. De ținut spre Gyor, la un moment dat va apărea și Wien pe indicatoare.
 • Vama Hegyeshalom: am ajuns în vamă la 13:00 ora locală (Ungaria și Austria sunt cu o oră în urma României), după 3.5 ore de mers prin Ungaria fără pauze. La vamă nu te oprește nimeni, circulația este liberă între țările din spațiul Schengen.
Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: În Ungaria trebuie ținută direcția Gyor

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Tot în direcția Gyor

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: intrare în Austria

Austria: Neue Teilung – Viena 75km 1h

Și pentru Austria ai nevoie de vignetă și o poți cumpăra ori de la ultima benzinărie Mol din Ungaria (la 9km înainte de granița cu Austria), ori din prima benzinărie Shell din Austria, la 1km de graniță. Aici vei găsi o gheretă anume care vinde vignete. Trebuie să lipești vigneta pe parbriz în dreptul șoferului în partea de sus. Și aici avem mai multe variante în funcție de valabilitate:

 • 10 zile 9€
 • Două luni 26.20€
 • Un an 87.30€

Vigneta se poate cumpăra și online aici. Dar atenție! Nu devine valabilă imediat, ci numai după 18 zile de la achiziție. Așa că trebuie cumpărată din timp. Asta pentru că orice lucru cumpărat online poate fi returnat în 14 zile fără a invoca vreun motiv, conform legii, și vor să evite ca oamenii să cumpere vigneta, să circule timp de 14 zile, și apoi să o returneze.

 • Neue Teilung – Viena 75km 1h: cum intri în Austria te vei găsi pe autostrada A4 care te duce direct la Viena.
Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Traseul București Viena: benzinăria Shell la 1km de graniță

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Aici poți cumpăra vigneta de Austria

Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri

Vigneta trebuie lipită pe interior în partea superioară a parbrizului, pe partea șoferului

La ora locală 14:00 am și ajuns la cazare în Viena. Plecați de acasă de la 2:50, cu o oprire cam lungă la Arad și una scurtă după ce am trecut granița în Austria, am făcut traseul București Viena în 12 ore fără 10 minute. E mai greu până ieși din România, apoi în 4.5 ore de autostrăzi ești în Viena.

La întoarcere am plecat din Viena la 9:30 dimineața ora lor și am ajuns în București la 22:00, deci am făcut 11 ore și jumătate. Nu e rău, dar când vom avea autostradă direct până la Arad vom putea scurta cu mult drumul.

Costuri traseu București Viena

Costurile totale ale drumului dus-întors au fost de aproximativ 186€.

 • plin motorină București – 40€
 • plin motorină Arad – 42€
 • vignetă Ungaria 10 zile – 11€
 • vignetă Austria 10 zile – 9€
 • alimentare motorină Austria – 30€
 • plin motorină Arad la întoarcere – 55€

Nu este chiar ieftin, de data aceasta am fost doar noi doi, dar dacă mergeți patru în mașină devine mult mai rentabil. Cum spuneam, însă, din toamnă se lansează zboruri low cost București Viena care pornesc de la 50€ de persoană. După părerea mea merită din plin, și în plus nu te stresezi cu parcarea în Viena, care e deosebit de scumpă.

Cam atât am avut de povestit despre traseul București Viena, sper să vă fi fost de ajutor.

Happy Travels!Booking.com

TAGS:,

«

»

7 COMMENTS

 • Florentin

  Buna ziua. Multumim pt.experienta impartasita cu noi.
  Am o intrebare:sunt statii GPL pe acest traseu? Multumesc.

  • Diana
   AUTHOR

   Buna ziua. Nu stiu sigur de gpl, dar am cautat un pic si am gasit site-ul acesta: https://www.mylpg.eu/stations/ . Aici puteti alege tara si va da o harta cu statiile gpl. In Romania sunt la Arad, am inteles ca in Ungaria sunt destul de dese, si in Austria mai putin. Sper sa va fie de ajutor. Calatorii frumoase 🙂

 • Florentin

  Multumesc frumos!

 • Raluca Mihaela Banica

  Buna.Si noi am vrea să mergem cu mașina. Ne gândeam sa o lăsăm într-o parcare din aia de la marginea orașului. Voi cum ați procedat si care au fost costurile?

 • Stefan

  Mulțumesc pentru ghid!

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro