Biserica Wotruba e surprinzătoare! O structură dură din blocuri de beton puse laolaltă ca un joc Lego greșit. Nu îți vine în minte cuvântul frumos la prima vedere. Mai degrabă îți provoacă o ușoară tresărire.
Biserica Wotruba e o construcție brutalistă din Viena. Brutalismul este un stil arhitectural ce a înflorit între anii 1951 și 1975, iar numele său provine din cuvântul franțuzesc pentru brut, neprelucrat, care iată e la fel și în română. Le Corbusier îl numea béton brut. Stilul se manifestă prin clădiri masive, de tip fortificație, cu beton la vedere. Este foarte grosolan, nu caută să fie confortabil sau plăcut la vedere, și poate fi văzut ca o reacție la arhitectura ușoară și optimistă din anii 1930 și 1940.
Kirche Zur Heiligsten Dreifaltigkeit (Biserica Sfintei Treimi), mai bine cunoscută drept Biserica Wotruba, se află în districtul 23 din Viena, cam la 8 km de Palatul Schonbrunn. A fost construită în 1976 pe baza unui model realizat de sculptorul austriac Fritz Wotruba.
Într-adevăr biserica arată mai degrabă ca o sculptură decât ca o clădire. Și oferă ocazia destul de rară de a păși în opera de artă și a o vedea de la interior. Are în total 152 de blocuri din beton așezate asimetric, cu greutăți între 1.8 și 141 de tone.
Cum ajungi la biserica Wotruba
Noi am ajuns acolo cu mașina, este la aproximativ 8 km de Palatul Schonbrunn și la 13 km de centrul Vienei (aici pe google maps). Dar poți ajunge la biserică și cu transportul în comun. De la Schonbrunn trebuie să iei autobuzul 56A de la stația Am Platz până la Valentingasse (19 stații).
Experiența noastră
Ne-a plăcut tare mult să vedem clădirea în persoană! Nu văzusem niciodată până atunci o construcție brutalistă, nici măcar Alex arhitectul, și ne-a uimit cât de masivă și impunătoare este! A fost de asemena impresionant să o vedem la interior, unde brutalismul continuă, fiind un spațiu foarte auster și având pe perete o sculptură metalică dură cu Iisus pe cruce.
A fost o experiență tare interesantă! Deși recunosc că poate nu e pentru oricine. Când i-am arătat biserica surorii mele, care este mai romantică și iubitoare de Art Nouveau, tot continua să mă întrebe:
– Dar e terminată? Nu pare terminată.
– Desigur că e terminată, îi răspundeam. Așa arată stilul brutalist.
– Dar poate vor să o vopsească și încă nu au apucat, insista ea.
– Nu, nu, așa arată, trebuie să aibă betonul la vedere. Dar nu am reușit să o conving.
Tu ce părere ai? Este o construcție pe care ce ai putea să o admiri?
Happy Travels!
Citește și:
- Traseul București Viena: distanțe, timpi și costuri
- Hotel Daniel în Viena – o cazare urbană cu accente industriale
Lasă un comentariu