Search here...
TOP
Sibiu

De ce să mergi în minunatul Sibiu și ce poți vizita acolo

Am fost în vara asta în Sibiu, amândoi după mulți ani, și ne-a plăcut tare mult! Un adevărat oraș european, parcă desprins dintr-un peisaj austriac. Ne-a părut un mic Salzburg. Cu biserica impunătoare, ale căror țigle colorate ne-a adus aminte de cea din Viena, cu plăcuțe explicative pe clădiri în română și în engleză, ba mai mult, cu coduri QR la fiecare atracție, cu o orchestră în Piața Mare ce cânta muzică clasică, cu acoperișurile sale specifice, ce par că te urmăresc cu privirea, cu o lungă stradă pietonală și legende adorabile precum Podul Minciunilor, Sibiul e un oraș extraordinar ce merită cu adevărat atenție! Așa că te sfătuiesc și pe tine să mergi să îl vizitezi, sau să îl revizitezi!

Sibiu, România

Biserica Luterană, Sibiu

Sibiu, România

Faimoșii ochi ai Sibiului

Sibiu, România

Cafe Wien în Sibiu – cum spuneam, ne-am simțit ca în Austria


Sugestii de cazare în Sibiu. Am făcut o selecție de hoteluri centrale care arată foarte bine și au note bune:


Pentru acesorii de călătorie organizate inteligent citește: Travelkit: destinația ideală pentru bagaje și accesorii de călătorie


De vizitat în Sibiu

Hai să îți povestesc mai departe ce poți face timp de o zi sau două în Sibiu. Cum spuneam, peste tot te vor însoți cu privirea ochii de pe acoperișuri! Ochii Sibiului, un puternic simbol pentru oraș, sunt de fapt guri de aerisire pentru poduri, unde localnicii își depozitau alimente și alte bunuri. Erau construiți în Evul Mediu de meșteri pricepuți, căci se făceau după o tehnică anume, din lemn îndoit, și se zideau pentru a se păstra forma. În ziua de astăzi s-a pierdut secretul meseriei, însă orașul face eforturi pentru a păstra „ochii” medievali, nu permit renovarea acoperișurilor cu sacrificul ochilor.

Dacă preferi să te plimbi cu un localnic care să îți și spună povești despre locurile pe care le vezi încearcă un tur ghidat în Sibiu. Sau dacă ești aici fără mașină e o idee bună să faci un tur la Sighișoara și bisericile fortificate.

Piața Mare

Să începem călătoria în Piața Mare. Este o piață imensă, pietruită, ce probabil găzduiește majoritatea evenimentelor din oraș. De jur împrejur sunt clădiri superbe, multe cu ochi ce te urmăresc la fiecare mișcare. Cele mai impozante sunt Muzeul Brukenthal și Primăria Sibiului, aceasta din urmă construită în stil eclectic (franțuzesc, ca multe clădiri din București), iar în centrul pieței se află Fântâna Falkenhayn. Fântâna are o istorie lungă, fiind menționată pentru prima dată în 1538. Fântâna de astăzi, inaugurată în 2007, este o replică a celei din secolul 19. Citește aici mai multe despre istoria fântânii.

Sibiu - Piața Mare

Mulți ochi ne privesc în Piața Mare din Sibiu

Sibiu, Romania - Primăria Sibiului

Primăria Sibiului

Sibiu - Piața Mare

Fântâna Falkenhayn și în spate Turnul Sfatului

Sibiu - Piața Mare

Muzeul Brukenthal

Primele două etaje ale Palatului Brukenthal găzduiesc una dintre cele mai importante galerii de artă europeană din România. Galeria a fost inițiată din propria colecție de baronul Samuel von Brukenthal, care a fost guvernator al Principatului Transilvaniei între 1777 – 1787.

Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică între 09:00-17:00, biletul pentru Galeria de Artă Europeană este 20 lei, iar cel pentru Galeria de Artă Românească este 12 lei. Există și un bilet combo de 45 lei care îți permite vizitarea muzeului plus Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Farmaciei, Muzeul de Artă Contemporană. Citește mai multe aici.

Chiar lângă Muzeul Brukenthal este Casa Albastră, singura clădire din Piața Mare ce nu poartă numele vreunui fost proprietar. Încă din 1819 zidurile sale sunt albastre. De-a lungul timpului clădirea a avut diverse funcții iar astăzi găzduiește galeriile de Artă Românească de la Brukenthal.

Sibiu, Romania - Casa Albastră

Casa Albastră

Sibiu, Romania - Muzeul Brukenthal

Muzeul Brukenthal, Sibiu

Turnul Sfatului

Turnul Sfatului se află exact între Piața Mare și Piața Mică, și în niciun caz nu trebuie să îl ratezi, căci îți oferă o super priveliște asupra întregului Sibiu: cele două piețe, biserica luterană, Podul Minciunilor, se vede totul de aici! Este deschis între 10:00 – 20:00 iar biletul costă 2 lei.

Sibiu, Romania - Turnul Sfatului

Priveliște din Turnul Sfatului spre Piața Mare

Sibiu, Romania - Priveliște din Turnul Sfatului

Priveliște din Turnul Sfatului, Sibiu – spre Biserica Luterană, Podul Minciunilor și Piața Mică

Piața Mică

Piața Mică e tare frumoasă și ea, aici se află Podul Minciunilor și cred că de asemenea găzduiește mici evenimente. Când am fost noi era în desfășurare un fel de târg culinar, iar pe o latură erau tarabe cu diverse obiecte și suveniruri.

Sibiu, Romania - Piața Mică

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor este un important simbol al orașului. Reconstruit în 1859 în locul unui pod din lemn, este primul pod din fontă de pe teritoriul actual al României, și de asemenea primul care nu a fost construit pe piloni. Din acest motiv i s-a spus „podul culcat”, în germană Liegenbrücke, ce seamănă foarte tare cu Lügenbrücke, adică „podul minciunilor”, așa că i-a rămas acest nume.

Desigur că apoi au apărut o mulțime de legende în jurul său, cum că dacă spui minciuni cât ești pe pod acesta începe să scârțâie, iar la o minciună mare chiar se prăbușește. Așa că a devenit un loc popular pentru ca tinerele cupluri să își facă jurăminte.

Sibiu, Romania - Podul Minciunilor

Podul Minciunilor, Sibiu

Piața Aurarilor

Dacă din Piața Mică faci dreapta printr-un tunel cu trepte, ce sincer ne-a amintit de Italia (ne simțeam ca în Cinque Terre, cu căsuțele colorate în jur și străduțele pietruite în trepte) vei ajunge în Piața Aurarilor. Și parcă vei fi pășit în timp în Evul Mediu! Piața era plină de mașini, dar dacă le ignori vei simți un puternic iz medieval!

Sibiu, Romania - Piata Aurarilor

Piața Aurarilor

Sibiu, Romania - Piata Aurarilor

Treptele ce coboară spre Piața Aurarilor

Sibiu, Romania

Biserica Evanghelică Luterană

Dacă revii în Piața Mică, treci Podul Minciunilor și mergi mai departe, vei nimeri în Piața Albert Huet, în mijlocul căreia se ridică glorioasă Biserica Evanghelică Luterană, cu ale sale țigle colorate pe acoperiș. Clădirea a fost ridicată în secolul 14 și este dominată de turnul înalt cu cele patru turnulețe pe colțuri, turnulețele fiind un semn că judecătorul orașului avea dreptul de condamnare la moarte. Poți urca în turn și vei ajunge la aceste patru turnulețe cu priveliște splendidă!

Turnul bisericii are 73m înălțime, fiind cea mai înaltă clădire din Sibiu. Legenda spune că sașii sibieni voiau să construiască cel mai înalt turn pentru biserica lor și s-au dus la comunitatea de sași din Bistrița pentru inspirație. Acolo au măsurat cu o frânghie înălțimea turnului bisericii, însă seara au fost invitați la un ospăț și îmbătați, iar meșterii bistrițeni le-au tăiat pe ascuns o bucată din frânghie. Astfel se face că turnul din Bistrița a rămas cel mai înalt din Transilvania, cu cei 75m ai săi.

Se vizitează zilnic între 10:00 – 20:00 (însă între octombrie–iunie numai sâmbăta şi duminica între 10:00-17:00), iar biletul pentru a urca în turn costă 3 lei.

Sibiu, Romania - Biserica Luterană

Biserica Luterană, Sibiu

Sibiu, Romania - Biserica Luterană

Priveliște din turnul Bisericii luterane spre Turnul Sfatului și Turnul Primăriei

Sibiu, Romania - Biserica Luterană

Din turn se văd foarte bine superbele țigle colorate de pe acoperișul bisericii. În față se vede Piața Mică, cea cu umbrele verzi

Sibiu, Romania - Biserica Luterană

Casa Calfelor

Calfele erau tineri meșteri din perioada medievală și mai târziu, care pentru a căpăta experiență în meseria pe care o învățau plecau într-o călătorie de inițiere. Călătoria dura 3 ani și o zi, iar calfele aveau reguli stricte: nu aveau voie să se apropie la mai puțin de 50 km de orașul natal, nu stăteau mai mult de 3 luni în același loc, și purtau o costumație specifică.

În anul 2002, după mai mult de două secole, calfele călătoare s-au reîntors la Sibiu, iar cu ocazia asta în 2007 a fost înființată la Sibiu „Asociaţia pentru întreţinerea Casei Calfelor”, prima casă a calfelor din afara graniţelor Germaniei, Franţei sau Elveţiei. Casa Calfelor din piața Huet servește acum drept adăpost pentru calfele călătoare, la fel ca în secolele trecute.

Sibiu, Romania - Casa Calfelor

Pasajul scărilor

Pasajul scărilor este un pasaj din piatră și cărămidă construit în secolul 14 ce făcea legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos.

Sibiu, Romania

Zidurile și turnurile de apărare

Am terminat cu centrul Sibiului, așa că mergem un pic spre sud, ca să vedem zidul vechi de apărare al orașului. O apucăm pe strada Nicolae Bălcescu, o stradă pietonală foarte lată, unde găsim un furnicar de oameni la orice oră, dar și magazine, cafenele sau patiserii. Continuăm drumul pe strada Cetății, care este denumită pe o placă drept „Cea mai frumoasă stradă din Sibiu” (pe bună dreptate!), și de-a lungul căreia se află ruinele unui zid masiv din cărămidă din secolul 16 și trei turnuri de apărare: Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor. Zona e tare fermecătoare, cu un pronunțat aer medieval.

Sibiu, Romania

Strada pietonală Nicolae Bălcescu

Sibiu, Romania

Vechiul zid de apărare al orașului

Sibiu, Romania - turnul archebuzierilor

Turnul Archebuzierilor

Sibiu, Romania - turnul dulgherilor si in spate al olarilor

Turnul Dulgherilor și in spate Turnul Olarilor

Sibiu, Romania

Strada Cetății, cea mai frumoasă din Sibiu

Muzeul Astra

Muzeul Astra e un muzeu în aer liber în mijlocul rezervației naturale Dumbrava Sibiului. Este un portal către o lume de demult, într-un peisaj minunat, ce te îmbie să te eliberezi de grijile zilnice și să petreci câteva clipe liniștite în natură. Noi am ajuns abia în 2022 la muzeu, cu ocazia Zilei Universale a Iei, și ne-a impresionat foarte mult! Citește mai multe în articolul dedicat: Muzeul Astra din Sibiu, un loc plin de tradiție, natură și povești.

Muzeul Astra este deschis de luni până duminică între 8:00 – 20:00 și biletul de intrare costă 35 de lei pentru adulți, 9 lei pentru elevi/studenți și 15 lei pentru pensionari. Poți cumpăra online un bilet fără dată, valabil timp de două luni de la achiziție.

Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu

Duplex de gospodării – atelier de olari, are cuptor de olar în curte

Questo în Sibiu

Nu știu dacă ai auzit de Questo, este o aplicație de explorare urbană și treasure hunt. Au tururi pe diverse teme în diverse orașe (nu doar din România). Pentru Sibiu au două tururi în acest moment: Poveștile neștiute ale celor 7 turnuri ale Sibiului și Apără Cetatea Sibiului. Unele tururi sunt gratuite, altele costă o sumă modică și la fiecare este precizat locul de unde trebuie să începi, apoi urmezi instrucțiunile din aplicație ca să mergi din loc în loc și să afli povești de tot felul. Urmărește aplicația înainte să mergi la Sibiu ca să știi exact ce e disponibil, căci o tot schimbă și îi aduc îmbunătățiri.

Alege un tur în Sibiu cu Questo și folosește codul d2travel pentru 10% discount!

Noi am urmat câteva tururi Questo în București, și plănuiam să facem unul și în Sibiu, dar nu am mai avut timp/dispoziție, am preferat să ne plimbăm liniștiți prin oraș și să ne oprim la o cină leneșă în seara respectivă.

Sibiu, o destinație deosebită

Ce zici, te-am convins că Sibiu e o destinație cu totul deosebită? Sunt foarte multe de văzut și de simțit acolo, costurile sunt extrem de mici chiar și pentru români (2-3 lei intrările la atracții), iar atmosfera e fantastică. Tu ce alte obiective ai mai adăuga pe listă? Spune-mi în comentarii 😄.

Happy Travels!




Booking.com


Citește și:

TAGS:,

«

»

2 COMMENTS

  • Ella

    Aș mai adăuga pe listă o urcare în turnul Bisercii Evanghelice, pentru cine n-are probleme cu înălțimea (scare se cam mișcă și e în mijloc turnului). Se vede superb și din Turnul Sfatului, dar din celălalt ești și mai sus, am putut zări și munții în depărtare.
    Sibiul e orașul meu preferat din România și văzând pozele astea frumoase așa m-a apucat un dor… Chiar sper să mai facem măcar o scurtă oprire acolo anul ăsta. 😀

    • Diana
      AUTHOR

      Și nouă ne-a plăcut tare mult Sibiul! Aș reveni ca să mergem și la muzeul Astra, de care nu am avut timp data trecuta 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro