Search here...
TOP
Brașov

Excursie de o zi la canionul 7 scări

O idee minunată de excursie de o zi din Bucureşti este canionul 7 scări. E aproape de Braşov, ajungi în 2-3 ore, şi costul e minim, intrarea în canion fiind 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii/studenţi.Canionul 7 scari

Canionul 7 scări

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a Munţilor Piatra Mare. E format din şapte trepte cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se tranformă în cascade atunci când volumul pârâului Şapte Scări este ridicat.

Traseul se parcurge cu ajutorul unor scări metalice şi a fost reabilitat în 2013. Pasarelele şi scările sunt din fier zincat şi sunt 100% sigure pentru turişti. Există și un traseul cu tiroliană, care s-a construit în 2014.

Cum să te echipezi?

Nu sunt munţomană. Never have, never will. A vrut Alex să mă ducă la Crucea de pe Caraiman anul trecut, şi când am văzut traseul în faţa mea am început să plâng, atât îţi spun 😂. Nu pot să mă abţin, îmi e teamă de înălţime, mi se pare nesigur să mă plimb pe trasee. E ca teama de apă. Sau de avion. Sunt oameni care preferă să meargă zeci de ore cu maşina, doar ca să nu ia avionul. Dar îi admir pe munţomani, şi mi se par fenomenale pozele din vârf de munte pe care le văd uneori pe facebook.

Aşa că îţi spun cu mâna pe inimă că traseul de la 7 scări e foarte lin şi plăcut, fără râpe şi fără pericole. E suficient să te echipezi corespunzător, ei recomandă încălţări antiderapante. Eu nu am bocanci (doooh, vezi paragraful anterior 😀), aşa că am luat adidaşi, dar a fost ok. Şi trebuie să fii atent când urci pe scări, sunt din metal şi se udă de la cascade. Dar dacă nu te duci în papuci o să te descurci (da, erau oameni în papuci… şi cu paporniţe după ei…). Erau foarte mulţi copii pe traseu, deci nu îţi face probleme că sigur te descurci.

Canionul 7 scari

Canionul 7 scari

Cât despre cum să te îmbraci.. eu am trecut de la o extremă la cealaltă. Am avut pantaloni lungi de trening, tricou şi bluza de trening legată la brâu. La începutul traseului, până să ajungem la defileu, nu mai puteam de cald. Dar cât am stat la coadă am dârdâit de zguduiam pământul.. Şi prin defileu era răcoare, pentru că nu prea pătrunde soarele. Aşa că dacă te ştii mai sensibil trebuie să ai musai o bluză la tine. De Alex nici nu are sens să menţionez. A fost în pantaloni scurţi şi tricou şi nu a avut nicio problemă (#freak #eciudatdarealmeu)!


Pentru acesorii de călătorie organizate inteligent citește: Travelkit: destinația ideală pentru bagaje și accesorii de călătorie


Cum ajungi la canionul 7 scări

Din Bucureşti ajungi pe DN1. Te duci până în Timişul de Jos (noi am făcut cam 2 ore şi jumătate) şi laşi maşina acolo, găseşti locuri de parcare. Apoi o iei la pas către Cascada şi Canionul 7 scări. Urmezi traseul cu bandă galbenă şi într-o oră ajungi la canion. Ai grijă să îţi cumperi bilet de la prima cabană care îţi iese în cale, cea cu bilete, pentru că la intrarea în canion vei avea nevoie de el. De fapt este o brăţară, ca la concerte. Verde pentru adulţi (10 lei) şi galbenă pentru copii/studenţi (5 lei).

Canionul 7 scari

Tot de aici poţi cumpăra bilet pentru tiroliană. Costă 50 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii/studenţi. Mi s-a părut extraordinar cum au organizat traseul de tiroliană, începe de la intrarea în canion şi are puţin peste 2 km, în segmente de la copac la copac. Cel mai lung segment are 307 metri, iar cel mai scurt 60 metri. Practic te cuplezi cu echipamentul pe cablu, străbaţi un segment, te opreşti la următorul punct/copac de pe traseu, te decuplezi şi te cuplezi la următorul cablu. Sunt oameni care te ajută la fiecare punct, aşa că totul de desfăşoară în condiţii de siguranţă. La baza traseului există câteva segmente de tiroliană mai mici, pentru copii. Noi nu am încercat tiroliana, dar am auzit că este foarte distractivă!

O plimbare de 3 ore pe traseu (şi 10 ore şi jumătate în total pe drum)

Noi am aşteptat 50 de minute la coadă ca să intrăm în canion… Dar am fost în weekend. Mă aştept ca în timpul săptămânii să fie mult mai liber. O dată intraţi am parcurs traseul într-o oră. La început, în urcare, sunt scările şi pasarelele metalice, printre stânci, apoi coborârea e mai lentă, prin pădure. Am avut ceva emoţii, dar când nimeream o porţiune mai dificilă Alex mă încuraja: „Hai, acum Ctrl+Shift şi sari” 😂.Canionul 7 scari

 

canionul 7 scări

Canionul 7 scari

Canionul 7 scari

Ai grijă ca la întoarcere să urmezi traseul cu marcaj cu punct roşu, este varianta de ocolire şi te aduce înapoi la intrarea în canion. Acesta e traseul de o oră. Dacă vrei să faci o plimbare mai lungă mergi mai departe pe marcajul cu bandă galbenă ca să ajungi la cabana Piatra Mare.dsc_0485

Am mai făcut aproximativ o oră şi un sfert înapoi până la Timişul de Jos, cu o mică pauză. Deci o oră de la parcare la canion, o oră prin canion şi o oră la întors. La noi s-au mai adăugat 50 de minute de aşteptat la coadă.

Pe drumul de întoarcere am ales să mergem pe DN1A, pe la Cheia. Pentru că era duminică seară, pe DN1 era foarte aglomerat. Google Maps ne dădea 3 ore şi jumătate pe DN1 şi 3 ore pe DN1A. E un drum mai pitoresc, sunt multe localităţi, multe curbe, văcuţe pe drum, în concluzie se merge încet. Dar măcar nu stai pe loc din cauza trecerilor de pietoni din Comarnic.. Cert este că în total, cu mici pauze, cu aşteptarea la coadă şi cu traficul, a durat 10 ore şi jumătate aventura noastră.

Drumul a fost piperat de încercarea lui Alex de a îmi explica nu ştiu ce chestie de la maşină, cum nu se reduc rotaţiile când schimbi viteza, că e mai bine, că nu se mai bruschează maşina.. Omule, dar cu ce am greşit? Nu înţeleg o iotă 😃. A tot încercat să reformuleze, să folosească alţi termeni, eu nimic! Când am făcut şcoala de şoferi instructorul mi-a zis “azi trebuia să fie ziua când îţi arătam motorul, dar tu eşti fată şi nu te interesează”. M-am resemnat că nu mă interesează şi nu mă pricep 😁. Deci nu mai încerca să îmi explici din astea, că pentru mine e chineză şi aşa rămâne 😂.

Am ajuns seara înapoi în Bucureşti şi ne-am dus la părinţii mei să ne luăm odorul de căţel. Le-am povestit pe unde am fost, şi erau amândoi un pic confuzi. Mama pentru că nu înţelegea de ce foloseam cuvântul “canion” şi nu ceva mai românesc, cum ar fi chei sau defileu. Şi tata pentru că înţelesese de la mama că mergem la nuntă, în loc de munte, şi nu se potriveau poveştile noastre cu scenariul de nuntă 😅.

«

»

2 COMMENTS

  • Anca Grigorescu

    Felicitări!Super articolele!Voiam sa va întreb dacă se poate lua masa pe acolo pe undeva,sau trebuie sa avem pachet-picnic?

    • Diana
      AUTHOR

      Merci mult, Anca! 🙂 Nu imi amintesc sa fie vreun loc de luat masa, m-am uitat si pe harta acum si nu par sa fie decat in Timisul de Jos restaurante. Deci ori va opriti acolo, ori va luati la voi ceva. Distractie placuta! 😀

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro