Search here...
TOP
Bucureşti

Cartierul Cotroceni, locul unde găsim farmecul Bucureștiului vechi

Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni este printre locurile mele preferate din București! I-am descoperit mai întâi ceainăriile boeme cu prietenele mele, apoi am pus de-o vânătoare arhitecturală fascinantă, unde am învățat să stau cu ochii după clădiri și elemente de pe acestea, iar acum mă bucur săptămânal de o plimbare în zonă, căci merg aici la psihoterapie. Uneori mă duc mai devreme intenționat, doar ca să mă plimb aievea și să fac fotografii.

De fapt plimbarea aievea cred că e cel mai bun lucru pe care îl poți face în Cotroceni. Să iei la pas străduțele întortocheate, să te minunezi de căsuțele minunate, și să simți un pic din farmecul începutului de secol 20. Căci aici s-a păstrat tare bine acest farmec, buldozerele comuniste nu și-au făcut drum în Cotroceni, nu știu din ce motiv, dar nu pot decât să fiu recunoscătoare.

Sunt însă și câteva obiective de seamă în cartier, pe care nu aș vrea să le ratezi. Așa că astăzi îți povestesc despre ce poți vedea într-o plimbare în Cotroceni.

Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni

Despre Cartierul Cotroceni

Să începem întâi cu o scurtă poveste despre începuturile Cartierului Cotroceni. Astăzi se întinde între Grădina Botanică și Parcul Izvor, de-a lungul Cheiului Dâmboviței (aici pe hartă), dar cum a ajuns să ia naștere și de ce se numește așa?

Termenul cotroceni vine de la verbul a cotroci, care înseamnă printre altele a ascunde. Pe terenul de aici erau înainte Codrii Vlăsiei, un ascunziș cunoscut al tâlharilor. Se spune că Șerban Cantacuzino, înainte de a deveni Domn al Țării Românești în 1678, s-a ascuns aici din cauza unei indiscreții amoroase. Din recunoștință a ridicat în acest loc la sfârșitul secolului 17 o mănăstire și un palat domnesc, peste care mai târziu va fi ridicat Palatul Cotroceni în 1895 de către Carol I.

La început de secol 20 în jurul palatului și-au construit case tot felul de oameni de seamă, intelectuali (profesori, medici, artiști), dar și cei care dețineau ranguri înalte în armată, din dorința de a fi aproape de rege. Astfel cartierul a devenit foarte select, plin de case cu 1-2 etaje, arhitectură deosebită și curți în general micuțe. Și așa îl vei descoperi și astăzi. Chiar dacă unele clădiri au fost renovate, renovarea s-a făcut în spiritul construcției originale, și cel mai important, nu vei găsi aici blocurile triste și înalte comuniste. Cotroceni este printre printre puținele cartiere care au supraviețuit intacte perioadei comuniste.

Citește mai multe despre istoria Cotroceniului în articolul Bucureștii Vechi și Noi, o resursa prețioasă de povești bucureștene.

Ce poți vizita în Cartierul Cotroceni

În căutare de experiențe inedite în București, am pus la cale într-o zi o plimbare prin Cotroceni cu mama și sora mea. Am început cu palatul, am continuat pe străduțele întortocheate, și nu am fost deloc dezamăgite!

Palatul Cotroceni

Sau mai bine zis Muzeul Național Cotroceni. Îmi pare rău să recunosc, dar am aflat abia recent că acest loc se poate vizita. M-a impresionat teribil, și dacă nu l-ai vizitat încă te sfătuiesc cu drag să o faci. Palatul este plin de povești cu regi și regine, exact cum am văzut prin Europa, e o vizită cu totul deosebită!

Palatul Cotroceni a fost ridicat între 1893-1895 pentru Carol I, pe domeniul imens de 19 hectare. Dar regele locuiește aici doar pentru un an, cât timp se renovează Palatul Regal, apoi îl dăruiește principelui moștenitor, Ferdinand, și soției sale, Maria. Palatul este construit în stil franțuzesc, iar holul de la intrare chiar este inspirat după Opera Garnier din Paris. În acest hol toate elementele decorative sunt franțuzești, doar două sunt românești: funia de usturoi și porumbul.

În perioada comunistă clădirea devine Palatul Pionierilor, și este sever afectată la cutremurul din 1977, când 80% din nivelul al doilea se prăbușește. Ceaușescu insistă să se renoveze, ba chiar decorează câteva camere pentru a o primi pe Regina Angliei, după ce într-o vizită la Londra fusese cu totul impresionat de primire. Dar nu a trăit să vadă palatul finalizat.

În 1986 se adaugă o aripă nouă, unde acum se află birourile președintelui țării. Muzeul Cotroceni este organizat în vechea aripă, cea ridicată de Carol, și pe aici te vei plimba dintr-o cameră în alta.

Vizita la Palatul Cotroceni

Pentru a îl vizita trebuie să faci o programare cu cel puțin o zi înainte, la telefon (021-317.31.07) sau pe mail ([email protected]). Este deschis de marți până duminică între 10:00 – 18:00, fiind închis lunea și de sărbătorile naționale. La intrare e obligatoriu să prezinți un act de identitate. Mai multe detalii aici. De menționat că există o taxă pentru aparatul foto, dar poți face poze cu telefonul fără probleme.

Vizita se face cu un tur ghidat, ceea ce este extraordinar, pentru că așa vei afla o mulțime de povești despre camerele pe care le vizitezi! Un tur clasic de 60 min costă 25 de lei (se vizitează curtea interioară, etajul 1 și 2), iar un tur complet de 100 min costă 35 de lei (cuprinde în plus cuhnia, biserica, holul de onoare și pivnița).

Noi am fi vrut să facem turul complet, dar nu s-a putut, nu țin minte din ce motiv, cred că era un eveniment oficial într-unul dintre spații. Există și tururi ghidate în engleză, franceză sau italiană, costă puțin mai mult, și cred că poți cere mai multe detalii când suni să faci programarea.

Cartierul Cotroceni - Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni – Holul în stil franțuzesc

Cartierul Cotroceni - Palatul Cotroceni

Elemente românești în decorațiuni: funia de usturoi și porumbul

Cartierul Cotroceni - Palatul Cotroceni

Cartierul Cotroceni - Palatul Cotroceni

Cartierul Cotroceni - Palatul Cotroceni

Grădina Botanică

Grădina Botanică a fost construită în 1860 și e un loc tare liniștit și plăcut din veșnic agitatul București. Intrarea costă doar 2 lei și aș zice că e un loc ideal pentru un picnic sau o simplă plimbare și o gură bună de oxigen.

Cartierul Cotroceni

Casa Memorială Ion Minulescu

Pe strada Doctor Gheorghe Marinescu la nr. 19 vei găsi într-un bloc la etajul 2 Casa Memorială Ion Minulescu. Apartamentul a fost cumpărat de familia Minulescu în 1934, și poetul a trăit aici până la moartea sa, în 1944. Fiica lui a lăsat moștenire apartamentul și patrimoniul aflat în el Muzeului Național al Literaturii Române. În colecție se află documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii, tablouri și sculpturi. Intrarea costă doar 4 lei și este deschisă de marți până duminică între 10:00 – 18:00. Mai multe detalii aici.

Universitatea Națională de Apărare Carol I

Este clădirea masivă din capătul Bulevardului Eroilor. A fost construită în 1957 după planurile arhitectului Duiliu Marcu, ce și-a propus să proiecteze o clădire academică, dar cu o puternică autoritate militară. Nu m-am apropiat niciodată și nu am fost curioasă să intru aici, dar este o instituție de învățământ, așa că bănuiesc că ai acces dacă te lovește curiozitatea. Dacă ai vizitat-o să îmi scrii în comentarii!

Cartierul Cotroceni

Universitatea Națională de Apărare Carol I, Cartierul Cotroceni

Biserica Sfântul Elefterie Vechi

Biserica Sfântul Elefterie Vechi a fost construită între 1743-1744 și a fost declarată monument istoric în 1915. Se află chiar în mijlocul străzii, este foarte micuță și deosebit de frumoasă, construită în stil post-brâncovenesc, cu arce splendide în acoladă. Am citit că aici duminica se țin slujbe în limbaj mimico-gestual pentru credincioșii deficienți de auz.

Nu departe se află Biserica Sfântul Elefterie Nou, ridicată în anii 1930. Construită în stil neobizantin, cu cărămidă aparentă, este una dintre cele mai frumoase biserici din București, sau cel puțin așa îmi pare mie.

Cartierul Cotroceni - Biserica Sfantul Elefterie Vechi

Biserica Sfantul Elefterie Vechi

Cartierul Cotroceni - Biserica Sfantul Elefterie Vechi

Cartierul Cotroceni - Biserica Sfantul Elefterie Nou

Biserica Sfantul Elefterie Nou

Cartierul Cotroceni - Biserica Sfantul Elefterie Nou

Ceainăria Infinitea

Sunt mai multe ceainării și cafenele în Cotroceni, dar Ininitea este preferata mea! De fapt este unul dintre locurile mele preferate din întreg Bucureștiul! În special grădina! O oază de verdeață, cu un mobilier romantic din fier forjat, la care mai adaugi ceainice elegante și un sortiment nesfârșit de ceaiuri, la care trebuie neapărat să adaugi biscuiții făcuți în casă, și ai rețeta perfectă pentru o mini călătorie în timp și câteva momente de relaxare pură.

La provocarea momondo de a sugera un loc pentru detoxificare digitală, chiar am propus Ininitea în caz că nu poți pleca din oraș și totuși vrei să te deconectezi. Ah, și este cu siguranță în topul meu cu cele mai instagramabile locuri din București!

Ceainaria Infinitea, Cotroceni, București

Ceainaria Infinitea, Cotroceni, București

Ceainaria Infinitea, Cotroceni

Ceainaria Infinitea, Cotroceni, București

Ceainaria Infinitea, Cotroceni, București

Am fost la Infinitea cu mama și sora mea <3

Ceainaria Infinitea, Cotroceni, București

Scările Fericirii – treptele colorate din Cotroceni

Chiar lângă ceainăria Infinitea, pe Strada Doctor Grigore Romniceanu 13, vei găsi unul dintre cele mai instagramabile locuri din București, treptele colorate in curcubeu! Se numesc scările Fericirii, iar în 2020, la 100 de ani de la construcția lor, au fost vopsite în culorile curcubeului. Arătau tare bine la început, noi le-am văzut în aprilie 2021 și culorile sunt mai șterse, dar tot sunt un prilej de o fotografie drăguță!

Trepte colorate Cotroceni Scarile Fericirii Romniceanu

Scările Fericirii din Cotroceni

Trepte colorate Cotroceni Scarile Fericirii Romniceanu

Arhitectură în Cotroceni

Și am ajuns și la punctul meu preferat, doar știi că îmi place la nebunie puțină explorare urbană! Iar în Cotroceni ai de explorat slavă cerului! Ca în majoritatea cartierelor vechi ale Bucureștiului, și aici vei găsi predominant două stiluri:

  • Art Deco (blocuri pătrate, cu elemente ce amintesc de pacheboturile trans-oceanice: ferestre rotunde în stil hublou, terase sub formă de punte de vas, catarge, dar și lait-motivul cifrei 3, vei găsi deseori decorațiuni grupate câte trei pe garduri, porți sau ușile de la intrare)
  • Neoromânesc (clădiri sub formă de fortificație, cu arce rotunde, de obicei câte trei, și decorațiuni cu motive românești: funie, brâu înflorat)
Cartierul Cotroceni

Bloc Art Deco, Cotroceni

Cartierul Cotroceni

Casă cu elemente Neoromânești – Strada Doctor Joseph Lister 27

Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni

Bloc Art Deco, cu terase sub formă de punte de vapor

Cartierul Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

E o reală plăcere să te plimbi pe străduțele întortocheate ale cartierului în căutare de case care mai de care mai arătoase! Îți arăt mai jos care sunt cele mai frumoase case din Cotroceni, construcții splendide care fac furori pe social media, încântă privirile și gâdilă orgoliul de bucureștean care știe că „după blocurile gri” orașul său este o bijuterie! Așa că scoate google maps și salvează casele care îți plac cel mai mult, astfel nu le vei rata la următoarea plimbare. Sunt curioasă dacă ai mai adăuga și altele pe listă, spune-mi neapărat în comentarii.

Minunăția de mai jos o găsești pe Strada Doctor Louis Pasteur 36. Am văzut-o atât de verde vara, prin iulie. Când am fost anul acesta în aprilie încă nu înverzise iedera.

Cartierul Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Nu departe, în spatele său, pe Strada Doctor Clunet 15, este o altă casă minunată cu elemente Neoromânești. Acum găzduiește un restaurant.

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Pe Strada Doctor Louis Pasteur 39 se află poate cea mai frumoasă casă din Cotroceni! Sau cel puțin e preferata mea! Ok, o să mai spun asta despre mai multe case 😁. A fost proiectată în 1928 de Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România. A scris mai multe despre povestea casei Ana de la @aiciastat.

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Nu știu dacă ai auzit de casa în formă de pian, mi se pare fascinantă povestea sa. A scris Dana Gonț despre ea în detaliu aici. Nu este foarte clar din stradă, dar moștenitorii au descoperit forma de pian a planului casei când au făcut cadastrul, și se pare că este singura din București. Se află pe Strada Doctor Mihail Mirinescu 2.

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Casa cu Lei, sau Vila Mimi și Titi, e o altă construcție superbă! O găsești pe Strada Doctor Grigore Romniceanu 54.

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni – Casa cu Lei (Vila Mimi și Titi)

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni – Casa cu Lei (Vila Mimi și Titi)

Minunăția de mai jos este pe Strada Doctor Niculae D. Staicovici 5 și ai nevoie de un obiectiv wide ca să o cuprinzi pe toată.

cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Casa de mai jos îmi este tare dragă, cu bovindoul său cochet și acoperișul țuguiat. O găsești pe Strada Profesor Doctor Victor Babeș nr 2.

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Cele mai frumoase case din Cotroceni

Cartierul Cotroceni, locul unde găsim farmecul Bucureștiului vechi

De-a lungul Dâmboviței este de asemenea o zonă frumoasă, iar dacă treci râul vei descoperi Opera Română și ceea ce trebuia să devină Casa Radio, o clădire masivă lăsată neterminată, reminiscență a megalomaniei comuniste.

Cartierul Cotroceni - Cheiul Dâmboviței

Cheiul Dâmboviței, Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni - Cheiul Dâmboviței

Cartierul Cotroceni - Casa Radio

Cartierul Cotroceni – Casa Radio

Dacă vrei să iei și masa în cartierul Cotroceni îți recomand Bocca Lupo, este un restaurant italienesc cu niște paste demențiale și un design urban-italienesc, cu o Vespa pe perete și un Fiat 500 pe post de blat de lucru pentru pizza. Atât doar că ți-aș recomanda să îți comanzi ceva italienesc din meniu, ori paste ori pizza, restul preparatelor parcă nu sunt extraordinare.

Cam asta a fost plimbarea prin Cotroceni. Ce părere ai? Am ratat ceva important? Spune-mi în comentarii ce îți place ție la cartierul ăsta și ce alte zone din București mai găsești fascinante!


Citește și:

«

»

2 COMMENTS

  • ioana nestorescu

    M-am bucurat sa vad cartierul Cotroceni cu toate casele ingrijite si chiar restaurate. Sunt bucuresteanca; cartierul Cotroceni este preferatul meu.

  • Titi

    În timp ce mă plimbam pe străduțele întortocheate ale cartierului se auzea zgomotul de veselă. Liniștea cartierului scotea în evidență acest sunet.
    O lume conservata, o plăcere să fii permanent aici.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d bloggers like this: