Am ratat cu brio prima ediție a instameet-ului Cronicari Digitali din vara lui 2018, am aflat abia după ce a avut loc, pentru că toată lumea începuse să posteze fotografii fabuloase cu niște interioare la care eu doar visam! Cum ar fi Palatul CEC sau Casa Monteoru! Așa că m-am abonat la toate notificările posibile ca să nu pierd următoarea întâlnire!
Care iată că a avut loc în toamnă! M-am înscris, l-am înscris și pe Alex, s-a înscris și prietena mea Carmen, ne-au acceptat. 200 de locuri disponibile zic ei. Nu au cum să se ocupe, zic eu în sinea mea, cine mai e interesat de niște clădiri vechi? Spre surprinderea mea însă s-au ocupat toate locurile destul de repede!
Ce este Cronicari Digitali?
Un proiect incredibil de promovare a patrimoniului cultural al României! Inițiat de Zaga Brand, o companie de PR, și Institutul Național al Patrimoniului, și susținut de cei mai mari instagrammeri de la noi, proiectul și-a propus să aducă în atenția milenialilor clădiri vechi, conace, castele, mori de apă. Totul “într-un limbaj prietenos”, cum spun ei.
Adică în online, pe Instagram, cu hashtag-uri dedicate. Milenialii se strâng în cadrul unui Heritage Instameet, fac fotografii și apoi le postează pe propriul feed. Așa se face patrimoniul viral! Și se transmite mai departe identitatea culturală, care riscă să se piardă în vâltoarea vieții din ziua de azi.
Proiectul a avut un succes enorm, cu două ediții în București și multe prin țară, și chiar a atras atenția și afară, va avea anul acesta o expoziție la Bruxelles! Ca să nu mai spun că totul a fost realizat fără bani! Au adunat o mulțime de sponsori cu nume mari (Samsung, Kaufland, Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești de exemplu), astfel că nu a trebuit nimeni să scoată vreun bănuț din buzunar.
Poate nu am reușit până acum să transmit asta în totalitate, căci am fost cam haotică în privința scrisului în ultima vreme, dar misiunea mea cu blogul acesta este să transmit din entuziasmul meu pentru arhitectură! Să te încurajez să observi mai multe detalii când ești în vacanță sau chiar și când te plimbi pe stradă la tine acasă. Ori Cronicari Digitali exact asta face, ne invită să observăm și admirăm clădiri de patrimoniu, ne spun poveștile lor, ne stârnesc interesul! Cum să nu iubesc proiectul ăsta?!
Citește mai multe despre ei aici și caută pe Facebook și Instagram #cronicaridigitali și #patrimoniu ca să vezi content-ul creat în Instameets.
#HeritageInstameet în noiembrie 2018
Atmosfera la un Instameet e tare creativă! Am observat asta la ieșirea cu Samsung Stream your Dream din vară. Însă de data aceasta a fost ceva mult mai de amploare: 200 de participanți, o mulțime de sponsori, grupuri ce plecau separat în funcție de culoarea brățării oferite la intrare, mii de poze făcute, fiecare încercând să surprindă un cadru cât mai creativ, o petrecere de final într-un palat și un concurs!
A fost foarte impresionant. Mi-a plăcut tare mult atmosfera și mi-a făcut mare plăcere să reîntâlnesc prieteni. Dar și zilele următoare au venit cu o lecție importantă! Căci au început să apară fotografiile tuturor pe Instagram. Ori am realizat că cel mai bine înveți să faci fotografii bune în momentul în care tu faci pozele tale, și apoi vezi ce au făcut și alții în exact aceleași condiții.
Inițial mi-a fost ciudă să văd unele fotografii excelente (ah, eu de ce nu m-am gândit la unghiul ăsta!), dar apoi am băgat la cap și mi-am luat notițe în minte pentru diverse compoziții. Dar hai să îți povestesc pe scurt despre clădirile pe care le-am vizitat.
Casa Macca (Institutul de Arheologie Vasile Pârvan)
Casa Macca se află pe strada Henri Coandă, foarte aproape de Piața Romană, și este una dintre clădirile mele preferate din București!! În mod normal nu se vizitează, așa că nu pot să îți explic entuziasmul meu la ideea de a îi vedea în sfârșit interioarele fabuloase și mai ales scara minunată!
V-am mai povestit despre Casa Macca aici: La pas pe Calea Victoriei – obiective în București. Superba clădire a fost construită între 1891 – 1900 de Elena și Petre Macca în stilul eclectic specific perioadei: fațada are elemente baroce (frontoane deasupra ferestrelor, decorații cu mascheroni, îngerași) dar și ornamente art nouveau, în special feroneria. Clădirea e într-o stare foarte avansată de degradare, și are nevoie urgent de restaurare, altfel mă tem că o vom pierde în curând..
Spuneam că oficial nu se vizitează, dar cei de acolo ne-au asigurat că vor să organizeze vizite pe viitor. Au menționat de asemenea că până atunci nu refuză pe nimeni dacă vin și cer să intre. Nu știu dacă e adevărat, dar poți încerca!
Muzeul George Severeanu
Peste drum de Casa Macca se află Muzeul George Severeanu. Clădirea este construită în stil eclectic (adică un mix de stiluri) și aici au locuit soții Severeanu în secolul 19, care erau pasionați de antichități și au strâns de-a lungul vieții o colecție impresionantă de câteva mii de monezi și alte artefacte arheologice.
Colecția se află astăzi în muzeu și este extrem de bine prezentată și digitalizată! În fiecare cameră sunt tablete interactive cu informații atât în română cât și în engleză despre obiectele expuse. Iar pentru unele monezi împrumutate altor muzee au fost create holograme! Poți vizita muzeul de miercuri până duminică între 10:00 – 18:00, prețul unui bilet fiind 5 lei.
Academia Română
În continuare am vizitat Academia Română, pe Calea Victoriei 125. Cea mai impresionantă sală a fost Aula Academiei, cu cupola sa înaltă.
Palatul Ghica Victoria
La final ne-am oprit la Palatul Ghica de pe Calea Victoriei, unde a și avut loc petrecerea. Se numește de fapt Casa Grădișteanu-Ghica, a fost construită la sfârșitul secolului 19 de soții Elena și Constantin Grădișteanu și moștenită de fiica lor, Maria Grădișteanu, și soțul ei, Scarlat Ghica. Fațada în stil renascentist e impunătoare, iar grădina e atât de frumos decorată, parcă îmi aduce aminte de grădinile italienești.
Ne-am făcut de cap și am făcut o mulțime de poze, având timp suficient pentru asta. Interioarele sunt spectaculoase, și am avut o șansă unică de a le vedea, pentru că este proprietate privată și nu se poate vizita! Ne-am îmbuibat cu bunătăți, am socializat, i-am ascultat pe organizatori, cei de la Zaga Brand și instagrammerii care au susținut proiectul de la bun început, @radu.nita, @adrian.dan.ro și @promovezromania.
Concurs Cronicari Digitali
În următoarele zile s-a desfășurat un concurs pe Instagram. Mie cuvântul concurs îmi gâdilă toate simțurile, nu știu de ce. Nici nu îmi pasă neapărat să câștig, dar îmi place să pregătesc ceva cu un scop, o miză. A trebuit ca în timpul evenimentului să culegem niște indicii pe care să le postăm în stories, să postăm mai multe stories cu diversele clădiri pe care le-am vizitat, cu care să facem un highlight, și un post în feed. Premiile au fost asigurate de către sponsori: o cameră Samsung Gear 360, bunătăți Exquisit de la Kaufland, iar Cronicari Digitali au oferit hanorace și marele premiu, Premiul Cronicar, ce permite câștigătorului să meargă cu ei în toate Heritage Trips din țară în 2019. Anunț bucuroasă că am câștigat și eu un premiu, un hanorac 😊!
Abia aștept următorul Instameet și dacă ești în București hai și tu! Urmărește Cronicari Digitali pe Facebook și Instagram ca să afli când va fi următorul eveniment. Urmărește-ne și pe noi pe Facebook, sigur voi anunța și eu, dar și pe Instagram dacă nu o faci deja 😄.
Lasă un comentariu