Cine nu a auzit de Castelul de lut Valea Zânelor? Niște căsuțe ireale, dintr-o lume fantastică, parcă desprinse dintr-un basm românesc! De ce românesc? Pentru că locul nu te duce cu gândul la prințese, la Cenușăreasa sau Albă ca Zăpada, ci mai degrabă la Ileana Cosânzeana și Harap Alb, la lupte cu paloșul împotriva zmeului sau la Sfânta Duminică ieșindu-i în cale Fetei moșneagului. Căsuțe din lut cu uși rotunjite și acoperișuri țuguiate, într-un peisaj tare rustic, cu un nume cât se poate de potrivit, din basme și el: Valea Zânelor!
Mi-am dorit să ajung aici de când am văzut prima fotografie, nici nu mai știu unde, în social media oricum. Iar când am fost într-o mini excursie la Sibiu nu am ratat ocazia și am făcut o scurtă oprire!
Sugestii de cazare în Sibiu. Am făcut o selecție de hoteluri centrale care arată foarte bine și au note bune:
- Buget mic: Maria, Studio Max, Friendly central apartment
- Buget mediu: Ibis Centru Sibiu Hermannstadt, Central Parc Studios
- Lux/Boutique: Republique, Continental Forum Sibiu, Goldsmith
Unde se află Castelul de Lut
Vei găsi Castelul de Lut cam la 40 km de Sibiu, foarte aproape de un sat care se numește Porumbacu de Sus, pe drumul care duce spre Bâlea și Transfăgărășan. De la drumul mare trebuie să faci dreapta la Porumbacu de Jos (dacă vii dinspre Sibiu) și să mai mergi 9 km pe un drum destul de ok. Mai exact se află aici pe google maps. Este și o parcare la Castelul de Lut, dar poți lăsa mașina pe marginea drumului. Noi am ajuns cam cu o oră înainte de închidere și era plin de mașini peste tot.
Este deschis zilnic între 10:30 – 17:30, biletul de intrare costă 15 lei de persoană, iar copiii sub 3 ani intră gratuit.
Ce este Castelul de lut Valea Zânelor
O întrebare pertinentă, pe care mi-am pus-o și eu înainte să ajung acolo. Nu înțelegeam dacă este hotel sau nu, dacă va fi, sau care este scopul căsuțelor. Ei bine, castelul are o poveste tare frumoasă!
Proprietarul, Răzvan Vasile, un bucureștean get-beget, a vândut tot, a renunțat la viața din capitală și s-a mutat la Porumbacu de Sus. A simțit că este un loc plin de magie aici și a hotărât că trebuie să construiască o casă de poveste! A avut noroc să o întâlnească pe Ileana Mavrodin, un arhitect pasionat de construcții în armonie cu natura, care a lansat proiectul Casa Verde și construiește cu drag case din cob, un amestec din lut, apă, paie și nisip. Ea a înțeles exact ce își dorea Răzvan, și a proiectat construcția.
Pentru căsuțele din cob nu se folosesc cofraje, ele se modelează cu mâna, căpătând astfel forme organice și o personalitate aparte. Acum să îți spun sincer, eu nu sunt mare fan, prefer construcții și tehnici moderne. Însă mă entuziasmez enorm când văd multă pasiune, și aici chiar e vorba de căsuțe construite manual cu mult drag și o tonă de pasiune! Știu asta mai ales de la sora mea Irina, care a participat la mai multe workshop-uri de căsuțe naturale, și în țară dar și prin Europa.
“Casă naturală de poveste”, aceasta este tema Castelului de Lut Valea Zânelor. Desigur că cei mai mulți l-au descurajat pe Răzvan, căci așa li se întâmplă oamenilor cu visuri mari. Dar uite că el a perseverat și a reușit să creeze un loc unic în România, ce a dobândit faimă peste mări și țări.
Castelul era menit să fie o pensiune, are mai multe camere duble, câteva apartamente și chiar un restaurant. Nu știu exact care este problema de nu se întâmplă, bănuiesc că este legată de autorizații, dar momentan, de câțiva ani, Castelul de Lut este exclusiv o destinație de vizitat. Nu știu dacă am mai putea vizita locul dacă s-ar caza oameni acolo, dar în orice caz sper ca toată experiența să fie fructuoasă pentru proprietar, căci merită din plin.
Pentru acesorii de călătorie organizate inteligent citește: Travelkit: destinația ideală pentru bagaje și accesorii de călătorie
De ce a devenit atât de popular Castelul de Lut?
Și nu exagerez, chiar este extrem de popular! Când am fost noi acolo, cum ziceam, cu o oră înainte de închidere, era foarte multă lume și peste zi fuseseră și mai mulți. Am întrebat atunci oamenii de acolo câți vizitatori au, nu îmi aduc aminte ce ne-au spus, dar știu că am rămas foarte surprinși. Fotografiile fac vâlvă pe social media, foarte mult și printre străini, și a scris chiar și bbc despre acest loc.
Pe pagina de Facebook Castelul de Lut Valea Zânelor are aproape 120.000 de likes, iar clipul de mai jos (absolut minunat!) are 260.000 views, 22.000 likes și peste 2000 de shares. Nu au cont pe instagram, dar există 5600 de posturi cu hashtag-ul #casteluldelut.
Așadar, de ce este atât de popular? Cred că răspunsul e simplu: arată teribil de bine și pare desprins dintr-un tărâm magic! Și cui nu îi place să se rupă de realitate pentru câteva clipe și să se piardă într-o lume de basm?
Ce poți face la Castelul de Lut Valea Zânelor
Pe lângă muuuulte poze, aici vei descoperi (poate doar pe perioada verii) o terasă, iar spre râu, căci este râul Porumbacu foarte aproape, sunt măsuțe și scăunele din butuci de lemn și baloți de paie, numai bune de pus de un picnic. Poți să dai o tură în jurul castelului, să urci în turnulețe și chiar să intri în unele camere. Deci e rost de o după-masă bună aici, la aer curat. Doar să ai grijă să nu lași gunoi în urma ta, am văzut un interviu în care proprietarul spunea că trebuie deseori să curețe gunoiul din parcare, foarte urât..
Una peste alta, Castelul de Lut Valea Zânelor a devenit o atracție de top a României și totodată o mândrie națională! Oare exagerez? Eu doar simt o mare bucurie când văd ce reacții stârnește, ce comentarii, cum la un post pe facebook despre castel oamenii pun fericiți pozele proprii de acolo și spun că au fost și ei, ba chiar de mai multe ori! Un loc care stârnește atâta voie bună și a fost creat cu atât de mult drag nu poate decât să fie extraordinar!
Citește și:
- Top 5 biserici fortificate pe care să le vizitezi din Sibiu
- Sighișoara, un festin de culoare și farmec medieval
- De ce să mergi în minunatul Sibiu și ce poți vizita acolo
- Muzeul Astra din Sibiu, un loc plin de tradiție, natură și povești
1 COMMENT
Maria
o lună agoFelicitări pentru articol, mă bucur că promovați destinații din turismul românesc.