Cupola lui Brunelleschi, ce domină de pe Catedrala Santa Maria del Fiore orizontul Florenței, este o adevărată minune arhitecturală și inginerească! Construcția sa a durat 16 ani, a fost terminată în 1436, și este și în ziua de azi cea mai mare cupolă de cărămidă din lume! Și încă nu se știe cum a putut fi construită, Brunelleschi nu a lăsat în urmă niciun plan! Există mai multe teorii, dar nu se știe exact tehnica folosită, și oricum pentru acele vremuri structura este extrem de avansată.
Sugestii de cazare în Florența:
- Buget mic: Guesthouse Bel Duomo
- Buget mediu: Dedo Boutique Hotel, Domus Duomo
- Boutique/Lux: Continentale – Lungarno Collection, NH Collection Firenze Porta Rossa
Catedrala Santa Maria del Fiore – un proiect grandios
Construcția catedralei Santa Maria del Fiore a început în 1296, când orașul înflorea, și s-a decis că aceasta va avea cea mai mare cupolă din lume, din dorința de a marca Florența drept una dintre capitalele economice și culturale de top din Europa.
Cu toate acestea, mulți ani mai târziu, încă nu aveau idee cum să ridice o cupolă atât de mare, deasupra pereților octogonali deja construiți, care aveau o înălțime de 55 metri și o rază de 45 metri. Nu voiau să se folosească de contraforturile și arcele ascuțite ale stilului gotic, care pe atunci era la mare căutare în orașe rivale precum Milano. Dar aceasta era singura soluție cunoscută la acea vreme pentru o construcție de asemenea dimensiuni. Cum altfel putea o cupolă de zeci de mii de tone să nu se prăbușească în interior fără contraforturi?
Astfel că în 1418 a fost anunțat un concurs pentru design-ul cupolei ideale cu un premiu de 200 de florini de aur (și desigur faimă veșnică). Mulți arhitecți s-au înghesuit la Florența ca să își prezinte planurile, dar Filippo Brunelleschi a ieșit în evidență cu planul său de a construi două cupole, una la interior și una la exterior. Brunelleschi era un aurar și sculptor care nu avea studii în arhitectură, dar era foarte pasionat de matematică și de studiul monumentelor din antichitate, făcând numeroase călătorii la Roma în acest scop.
Planurile lui Brunelleschi
Brunelleschi nu a vrut să dea detalii despre cum avea să construiască practic cupola, de teamă să nu i se fure ideile, dar a câștigat încrederea cu experiența sa vastă în desen, pictură, sculptură în lemn, bronz și argint, dar și în construcția de tot felul de mașinării, inclusiv ceasuri. Prin cunoștințele sale teoretice și mecanice el a pus bazele perspectivei liniare, o metodă prin care se poate crea un spațiu tridimensional pe o suprafață bidimensională.
Planul său presupunea construcția a două cupole concentrice, prinse cu inele de tensiune din piatră, fier și lemn, pentru a nu ceda sub greutate, la fel cum acționează inelele la un butoi. Urma să contruiască primii 15 metri din piatră, apoi să treacă la materiale mai ușoare, precum cărămizi, pentru a nu îngreuna prea mult structura.
Brunelleschi a mers atât de departe încât a inventat o mașinărie special pentru a ridica de la sol materialele de construcție. Mai târziu a mai inventat alte tipuri de mașinării, a căror tehnică era atât de avansată pentru acele vremuri, încât nu au fost egalate decât de revoluția industrială! O altă idee cu care a venit a fost așezarea cărămizilor în spic pentru un plus de soliditate, o tehnică puțin cunoscută pe atunci.
Inaugurarea cupolei
În 1436 cupola a fost terminată și consacrată, în uralele florentinilor încântați de construcție. 10 ani mai târziu deasupra cupolei a fost așezată o structură decorativă din marmură proiectată tot de Brunelleschi. La scurt timp artistul a murit și a fost înmormântat în cripta catedralei.
Cupola nu era însă complet finisată, iar după câțiva ani sculptorul și arhitectul Baccio d’Agnolo a câștigat competiția pentru decora partea superioară a tamburului, chiar sub țiglele din teracotă ale cupolei. A făcut un balcon pe una dintre cele 8 fațade ale cupolei, și conform tradiției, a început să întrebe oamenii din Florența ce părere au. A fost desigur întrebat și Michelangelo, a cărui opinie artistică era lege la acea vreme, iar el a spus că “seamănă cu o cușcă de greieri”. Construcția a fost oprită pe loc, și până în ziua de astăzi celelalte fațade au rămas nedecorate!
Moștenirea lui Brunelleschi
Înmormântarea lui Brunelleschi în cripta catedralei a fost o onoare imensă. Înaintea lui foarte puțini oameni, printre care un sfânt, au fost înmormântați în criptă, iar arhitecții erau considerați doar niște meșteri umili. Însă Filippo Brunelleschi, prin geniul său, a ridicat artiștii la rangul de creatori sublimi, demni de laudă veșnică alături de sfinți, o imagine care avea să domine Renașterea.
În realitate, Brunelleschi a pavat drumul către revoluția culturală ce avea să fie Renașterea, prin munca sa inspirând numeroși artiști. Cupola sa, perfect proporționată, se ridică și astăzi mândră deasupra acoperișurilor Florenței și rămâne cea mai mare cupolă de cărămidă din lume. Profilul rotund, atât de diferit de liniile drepte și ascuțite ale stilului gotic, simboliza libertatea Republicii Florentine de sub tirania nordicului Milano, și mai ales eliberarea Renașterii de sub constrângerile Evului Mediu.
Mi se pare fascinant că încă nu se știe exact cum a fost construită, rămâne un mister romantic al trecutului. A fost cu totul impresionant să văd construcția în persoană, să urc în vârful cupolei prin coridoarele strâmte pe care le-au folosit meșterii cu mult timp în urmă, să văd cărămizile așezate în spic una câte una, sub îndrumarea atentă a lui Brunelleschi. Iubesc să simt trecutul prin aceste construcții nemuritoare, și ce trecut glorios a cunoscut Florența! Aici s-au născut unele dintre cele mai splendide opere de artă, împrăștiate în muzee din întreaga lume. Dar cupola lui Brunelleschi rămâne la ea acasă, încoronând orizontul orașului pentru totdeauna.
Happy Travels!
Citește și:
2 COMMENTS
Jurnal de calatorii
6 ani agoFrumoase imaginile. Am vazut multe documentare pe aceasta tema, asa ca, in urma cu cativa ani cand am ajuns in Florenta pentru putin timp, primul lucru pe care l-am facut a fost sa urc in cupola. Superbe sunt si frescele lui Vasari.
Felicitari pentru articol. L-am citit cu mare drag. O sa revad si eu Florenta anul acesta.
Diana
6 ani ago AUTHORDaa si noi abia așteptam să vedem cupola! La fel văzusem clipuri și citisem despre istoria ei :). Multumesc mult și distracție plăcută și anul ăsta în Florența 😀