Search here...
TOP
Thailanda

Chiang Mai: ghid de călătorie și sfaturi utile

Chiang Mai e un oraș minunat din nordul Thailandei, așezat în mijlocul junglei și înconjurat de calm. E deosebit de haosul din sud, chiar dacă și aici e ceva haos, și aici e plin de turiști, nu sunt la nivelul Bangkok-ului, și în niciun caz la nivelul din Ao Nang, Krabi. Din toată exeriența thailandeză, Chiang Mai ne-a plăcut cel mai mult, aici am mâncat cel mai bine, și tot aici am văzut cele mai interesante lucruri!

Am pregătit un ghid complet pentru Chiang Mai, în care îți povestesc despre cele mai bune zone pentru cazare, modalități de transport, și principalele obiective din oraș și din împrejurimi.

Cazare în Chiang Mai

Sunt două zone populare pentru cazare în Chiang Mai.

Noi am stat în a doua zonă, chiar pe strada Tha Phae Road, și ne-am simțit foarte bine acolo.

Transport în Chiang Mai

Transportul în comun în Chiang Mai este dominat de tuk tuk-uri și songthaews. Cele din urmă sunt  camionetele roșii care funționează ca un taxi colectiv. Adică te iau pe tine și încă pe alții care merg în aceeași direcție. E suficient să le faci semn să se oprească și apoi să negociezi cu șoferul un tarif. Noi nu am circulat cu ele.

Tuk tuk-urile funcționează pe același principiu, îl oprești în stradă, îi spui unde vrei să mergi, și negociezi tariful.

Există și taxiuri, dar prin oraș le vezi prea rar. Mai degrabă sunt la aeroport, gata să preia turiștii și să îi ducă la hotel. Noi am plătit 150 baht pentru cursa de la aeroport la hotel, e un tarif fix. Cumva la întoarcere nu a mai fost fix, a trebuit să plătim 300 baht. Ne-a spus de la hotel că tariful e mai mare din cauza orei, căci aveam avion la 6 dimineața. Nici nu știm dacă e adevărat, doar că nu aveam ce altceva să facem. Asta apropos de senzația constantă de înșelătorie despre care am vorbit aici: Prime impresii despre Thailanda.

Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai, Thailand

Poți închiria un scuter

În plus, poți să închiriezi un scuter. Nu costă mult deloc, 200-250 baht pe zi (25-30 ron). Dar ai mare grijă! Traficul e incredibil de haotic în Chiang Mai. Și se conduce pe stânga, ca în UK. Pentru noi a fost prima dată când ne-am urcat pe un scuter, și ne-am stresat teribil (eu una eram sigură că o să facem vreun accident, și chiar dacă era ușor, frecușul pe asfaltul încins ar fi lăsat bucăți din noi pe acolo…). Așa că nu prea ți-aș recomanda să faci asta decât dacă ai experiență.

Chiang Mai, Thailand

Prima dată pe scuter prin traficul haotic din Chiang Mai

Dacă totuși vrei să iei un scuter, ia-l te rog de la un centru cu multe review-uri, cum este de exemplu Mango Bikes Rent sau Cat Motors. Știam asta, dar noi totuși ne-am luat prin hotel un scuter, ni s-a părut mai simplu că ni l-a adus acolo, și l-am predat tot acolo. Dar a avut toate problemele posibile: una dintre căști era spartă (ne-am dat seama prea târziu), farul nu mergea, vitezometrul nu mergea, și consuma foarte mult.

Permisul nostru românesc de conducere nu e tocmai bun acolo, ai nevoie de un permis european. Dar nu ți-l cere nimeni când închiriezi. Doar dacă te prinde poliția e o ușoară problemă. Ușoară pentru că îți dau amendă de 500 de baht (60 ron) și apoi poți circula mai departe. Și amenda o poți negocia și pe ea..

Cât să stai în Chiang Mai

Îți recomand să stai aici cât de mult poți. Noi am stat patru zile, și ar fi meritat să stăm ceva mai mult. Brad de la tedoo.ro recomandă să petreci chiar două săptămâni în nordul Thailandei, ai multe lucruri de văzut și făcut.

Traseul nostru a inclus: în prima zi am văzut temple (câte am reușit, căci sunt sute), a doua zi am fost la Elephant Nature Park, a treia pe Doi Inthanon și în ultima zi am urcat la Doi Suthep (cu scuterul, cum ziceam, o experiență tare proastă).

Obiective turistice în Chiang Mai și împrejurimi

Hai să îți povestesc cam ce poți face în Chiang Mai. O să încep cu experiențele pe care le-am trăit noi. Și apoi îți voi povesti puțin și despre alte obiective care mi s-au părut foarte interesante, dar de care noi nu am avut timp.

Pro tip: Întreabă de excursii la hotelul la care stai. Noi am rezervat una dintre excursii cu ei și am primit și discount. Încearcă să ai totuși în vedere prețurile excursiilor, ca să nu te păcălească.

Temple

Sunt sute de temple în Chiang Mai, chiar la tot pasul, mai ales prin centru. Și e tare important să vizitezi templele, vei înțelege un pic mai mult din cultura thailandeză. Am scris despre cele principale aici: 10 temple din Chiang Mai pe care nu trebuie să le ratezi. Multe temple au programe de monk chats, prin care poți sta de vorbă cu călugării. Tu afli detalii despre viața în Thailanda, iar ei își exersează engleza.

Doi Suthep - Temple din Chiang Mai

Doi Suthep

Pierde-te pe străduțele din Chiang Mai

În special în centru, înăuntrul zidurilor. Vei descoperi multe case tradiționale, localnici care merg în treaba lor, tarabe de street food, unele apetisante, altele mai puțin. Dar dacă ieși din centru, vei descoperi o lume mai modernă, cu clădiri înalte, mall-uri, bulevarde largi. Noi ne-am plimbat puțin pe Suthep Road și am rămas tare impresionați. Mai puțin de trafic, care e teribil..

Chiang Mai, Thailand

Pe străzile din Chiang Mai

Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai, Thailand

Suthep Road, Chiang Mai

Piețele de noapte și de weekend din Chiang Mai

Noi am fost cazați pe Tha Phae Road, foarte aproape de Night Bazaar, una dintre piețele de noapte de top din Chiang Mai. Și cum soarele apunea în jur de 6 după-masa, ne-am făcut aproape zilnic drum pe aici, ca să mâncăm, să cumpărăm suveniruri, și să mai căscăm ochii la produsele locale.

Pentru shopping e o experiență așa și așa. Aveau extrem de multe “chinezării”, pardon my French. Tricouri din plastic, farduri “la fel ca cele originale, direct din fabrică” și tot felul de obiecte. Am căutat destul de mult până să găsim niște tricouri de calitate, din bumbac, pentru cei de acasă. Ah, și peste tot se vindeau niște eșarfe superbe din cașmir, am luat pentru toate fetele din acestea.

Pentru mâncare am descoperit în Night Bazaar o experiență tare bună. Pe strada respectivă este un fel de food court, unde în centru sunt mese și scaune, iar pe margine tarabe cu mâncare, totul în aer liber. Se numește Ploen Ruedee Night Market. E o zonă mai curată decât altele, unde am gustat tot felul de lucruri fără griji. Iar atmosfera ne-a plăcut mult de tot, în fiecare seară am avut muzică live, și era plin de străini. Prețurile sunt un pic mai mari acolo decât direct în stradă, de exemplu un pad thai îl luam cu 80 baht (10 ron), iar în stradă îl găseai cu 50-60 baht (6-7 ron).

Ghid complet Chiang Mai - Night Bazaar

Night Bazaar, Chiang Mai – tarabe de o parte și de alta a străzii

Ghid complet Chiang Mai - Night Bazaar

Ghid complet Chiang Mai - Night Bazaar

Ghid complet Chiang Mai - Night Bazaar

Ghid complet Chiang Mai - Night Bazaar

Chiang Mai - Night Bazaar

Ploen Ruedee Night Market

Chiang Mai - Night Bazaar

Frigăruile sunt pregătite și se pun pe loc pe grătar

Chiang Mai - Night Bazaar

Nu am îndrăznit să gustăm minunățiile astea!

Ne-am mai plimbat în piața de noapte de sâmbătă, Saturday Night Street Market. Dar nu am fost foarte încântați. Extrem de multă aglomerație, produse de duzină, și food court-urile cam murdare, nu se compară cu cel de la Night Bazaar.

În orice caz, pentru suveniruri, mai bine cauți și le iei din Chiang Mai, decât din Bangkok, sau și mai rău, de prin Krabi, unde sunt mult mai scumpe și parcă nici nu sunt deosebite.

Chiang Mai - Saturday Night Street Market

Saturday Night Street Market, Chiang Mai

Chiang Mai - Saturday Night Street Market

Chiang Mai - Saturday Night Street Market

Gustă din delicatesele locale

Bucătăria thailandeză e una dintre cele mai savuroase din lume! În Chiang Mai ne-am răsfățat bine cu street food. Pad Thai-ul e incredibil de bun! Am mai mâncat și pui preparat în mai multe feluri, dar și o supă Khao Soi, tradițională în nord. E tare ciudat că au condimente diferite, folosesc lapte de cocos în supe, germeni, alune, dar toate se combină într-o aromă completă. Mi s-a făcut tare poftă acum, am răsfoit și pozele… of..

Și nu mai zic de mango sticky rice, un desert atât de bun, cu mango proaspăt curățat în fața noastră! Ne-am propus să încercăm și noi să îl pregătim acasă.

Ghid complet Chiang Mai

Supă Khao Soi, tradițională în nord – cu noodles fierți și prăjiți, și lapte de cocos

Ghid complet Chiang Mai

După ce ți se servește pad thai poți adăuga ce vrei în el – ardei iute, alune, lime, germeni

Ghid complet Chiang Mai

Mago sticky rice

Elefanți în Chiang Mai

Mergi la elefanți, dar nu călare pe elefanți! Hai să călătorim cu responsabilitate! Elefanții sunt teribil de chinuiți în numele industriei de turism, de asta am o mare ciudă pe țara asta și pe faptul că nu se iau măsuri, că banul dictează. Am scris despre cât de mult suferă animalele, inclusiv cele de la zoo și acvarii, pentru distracția noastră: De ce să eviţi atracţiile cu animale.

Noi am ales o atracție etică pentru că ne-am dorit tare mult să vedem cum trăiesc elefanții într-un mediu liniștit, și cât de etice sunt cu adevărat interacțiunile turiștilor cu ei. Am ales Elephant Nature Park și am trăit o zi plină de emoții. Sunt niște animale minunate, atât de asemănătoare cu oamenii, și nu merită deloc ce li se întâmplă. Am scris pe larg aici: O zi la Elephant Nature Park în Chiang Mai.

Elephant Nature Park, Chiang Mai, Thailanda

Elephant Nature Park, Chiang Mai

Doi Inthanon

Am înnebunit când am văzut priveliștile de pe Doi Inthanon, cel mai înalt munte din Thailanda. Unde vin și foarte mulți turiști thailandezi ca să vadă zăpadă, ceva atât de rar pentru ei. Am studiat mai multe opțiuni, și până la urmă am ales să mergem într-o excursie organizată, care a costat 1500 baht de persoană (cam 40€). Și asta pentru că am ales varianta de excursie ce include și traseul de vreo două ore Kew Mae Pan, am ținut neapărat să îl facem, căci acolo sunt priveliștile cele mai frumoase. Excursia am luat-o de la noi de la hotel cu discount, a inclus transport de la hotel și înapoi, și masa de prânz.

Mai poți merge pe cont propriu ori cu un scuter sau mașină (deși nu prea aș recomanda cu scuterul, e autostradă și mi se pare periculos), ori poți închiria un songthaew, o camionetă din aceea roșie, cu tot cu șofer. Știu de la cineva că a negociat direct pe stradă și a obținut prețul de 1900 baht pe songthaew pentru o zi întreagă, doar că trebuie să știi tu unde să îi ceri să te ducă. În plus, se mai plătesc niște taxe la intrare în parc, cam 100 baht de persoană.

Ne-a plăcut mult traseul! Și ghidul nostru care ne-a povestit o mulțime de lucruri. O experiență tare frumoasă.

Cum să îți pregătești bagajul pentru Thailanda

Doi Inthanon, Chiang Mai, Thailanda

Kew Mae Pan Nature Trail – traseu incredibil pe muntele Doi Inthanon

Doi Inthanon, Chiang Mai, Thailanda

Doi Inthanon, Chiang Mai, Thailanda

Pagoda Regelui pe Doi Inthanon, Chiang Mai

Doi Inthanon, Chiang Mai, Thailanda

Pagoda reginei pe Doi Inthanon, Chiang Mai

Ce ne-am mai fi dorit să încercăm în Chiang Mai

Nu am reușit să facem prea multe în cele patru zile cât am stat în Chiang Mai, dar am făcut o documentare cât pentru două săptămâni. Îți prezint și ție mai departe ce alte obiective poți vedea, nu are sens să le țin doar pentru mine.

Satul Moncham

E un sat liniștit nu foarte departe de Chiang Mai (la 40km în nord), unde poți lua un prânz cu o super priveliște. Cred că e o experiență autentică, pe care ne-am dorit-o tare mult, dar nu am avut timp să o facem. Poți ajunge cu scuterul aici, deși am citit că drumul nu e în cea mai bună stare.

Satul Bor Sang

Bor Sang este satul unde se fabrică manual umbreluțe colorate din hârtie. E o tradiție tare frumoasă și cred că merită să mergi să vezi procesul de creație, și eventual chiar să cumperi un suvenir deosebit. E cam la 11km est de Chiang Mai.

Wiang Kum Kam

Wiang Kum Kam este un oraș antic din secolul 8. A servit drept capitală a Regatului Lanna până a fost înlocuit de Chiang Mai în 1296. Este la 7km sud de centrul Chiang Mai. Un sit plin de ruine care te poartă un pic prin trecutul poporului thailandez.

Rajapruek Royal Park

E un complex foarte mare cam la 10km de centru, în direcția aeroportului. Mi se pare destul de interesant și îți oferă ocazia să faci niște poze numai bune pentru Instagram. Intrarea costă 200 baht de persoană.

Bua Tong Waterfalls (Sticky waterfalls)

Se numește sticky waterfall pentru că poți să urci prin cascadă, piatra de dedesubt e calcar și e foarte aderentă. Se află într-un parc național la 60km de oraș, și sunt parte dintr-un traseu prin junglă. Sună tare interesant.

Cafe The Giant Chiangmai

O cafenea într-un copac imens! Cum îți sună asta? Eu m-am îndrăgostit când am văzut pozele, și am rămas cu gândul la Cafe The Giant.. Cafeneaua este aici, la 50km de Chiang Mai, pe drumul spre Chiang Rai.

https://www.instagram.com/p/Be8McRIntqu/?tagged=thegiantchiangmai

Excursie de o zi la Chiang Rai

Aici este faimosul White Temple. Cred că cel mai simplu este să iei o excursie organizată, am auzit că ar costa în jur de 700 baht de persoană.

Bucură-te de liniște în Phrao

M-a fascinat articolul lui Brad de la Tedoo despre Phrao! Citește-l și tu aici.

Ce să nu faci cu niciun chip în Chiang Mai!

În niciun caz să nu călărești elefanții, oricât ți-ar spune ei că e în regulă să îi călărești pe spatele lor gol. Ei nu vor să te ducă în spate, vor să își vadă de viața lor, și să mănânce cât e ziua de lungă!

Nu te duce la Tiger Kingdom! Nu și iarăși nu, nu ai nicio scuză! Am auzit tot felul de scuze, că tigrii sunt obișnuiți cu oamenii de mici, că sunt plictisiți și de aia moțăie toată ziua, că sunt doar niște pisicuțe mai mari. Este bullshit! Te rog să fii rațional și să înțelegi că în sălbăticie nu te-ai apropia de un prădător ca să îl mângâi!

Nu merge la zoo. Este o regulă strictă de-a mea să nu mai încurajez grădinile zoologice. Și nu sunt singura, văd în jurul meu multe persoane care gândesc la fel. Deși animalele nu sunt chinuite fizic acolo, nu este corect ca ele să își trăiască toată viața închise după niște gratii.

Nu vizita triburile cu gâturi lungi. De fapt aici nu sunt chiar sigură. Am citit multe și am decis pentru noi că nu vrem să facem asta. Este un fel de human zoo, și asta e tare greșit. Pe de altă parte, oamenii din acele triburi trăiesc de pe urma turismului. Dar thailandezii îi cam obligă să rămână în regiune, nu știu, e ceva dubios acolo, făcut tot în numele banului, și nu am vrut să iau parte.

Chiang Mai e fascinant

Chiang Mai e un oraș tare fascinant, tot mai popular, și întreaga regiune din nord îți oferă nenumărate posibilități de a îți petrece timpul și de a trăi niște experiențe autentice. Dincolo de obiective, poți sta de vorbă cu călugării budiști, te poți plimba prin lanurile de orez, poți găsi pace într-un templu în junglă.

Sunt atâtea de făcut acolo, și îmi pare rău că nu am putut sta decât patru zile. Dar la prima vizită în Thailanda ne-am dorit mult să vedem și Bangkok, și plajele din Krabi. Am senzația însă că la următoarea vizită vom petrece mai mult timp în nord!

Happy Travels!


Citește și:

«

»

11 COMMENTS

  • R.Sanders

    Сare ți-a dat aceste „pălării pentru sinucideri”? Mango? Evitați închirierea de motociclete care nu vă interesează siguranța clienților

    • Diana
      AUTHOR

      Am spus că cei de la Mango au foarte multe review-uri bune. Ai vreo altă recomandare?

  • Dumitru

    De la inchirieri de motociclete mi-a placut mai mult Cat Motors – https://catmotors.net. Ei au servicii profesionale și motociclete excelente. Motocicletele pe care le-am văzut în Mango, lasă mult de dorit. Eu și Cloë – https://www.tripadvisor.ru/Attraction_Review-g293917-d10842271-Reviews-Cat_Motors-Chiang_Mai.html#photos;geo=293917&detail=10842271&aggregationId=101

    • Diana
      AUTHOR

      Merci, Dumitru, e bine de stiut!

  • Adrian Roman

    Cemi poti spune despre .uscaturile oraselor .aici ma ref.la hotii de buzunare .cum ii poti evita .locuri bine cunoscute .mulumesc !

    • Diana
      AUTHOR

      Buna Adrian. Noi nu am făcut nimic în mod special, doar am avut grijă, mai ales în mulțime, cum e pe la piețele de noapte. Nu am ținut rucsace în spate, nimic în buzunarele de la spate, cam ce facem de obicei.

  • Adrian Roman

    Buna Diana .ref.la bani .este necesat sa schimb ptr.toata perioada sau doar cind am nevoie casele de schimb sunt deschise zilnic ? ce fac daca am card de salarii .ma gindesc ca poate referinta nu e asa de bn.si va trebui sa mi ia si comisioane la bancomat .tu ce parere ai .?cum ai procedat cind ai fost akolo ? multumesc

    • Diana
      AUTHOR

      Adrian, noi schimbăm întotdeauna banii pentru întreaga vacanță de acasă, și plecăm cu banii cash la noi. Tocmai ca să evităm comisioane și cine știe ce rate de schimb valutar la fața locului. Dar din câte am auzit pe la alții, suntem destul de învechiți cu gândirea asta :). Cei mai mulți folosesc cardul în lei ori pentru plăți ori pentru a scoate bani de pe el, de acolo, direct în euro. Am mai auzit și de cardul Revolut, dar nu am aprofundat subiectul, deci nu aș ști exact ce să ăți recomand. Nouă așa ni se pare mai sigur, să schimbăm toți banii de acasă.

  • Adina

    Mi-a plăcut foarte mult articolul. Este scris frumos si contine multa informatie. 🙂

    O intrebare am, legata de excursia organizata pe Doi Inthanon, care includea si traseul de 2 ore pe Kew…. Mai stii cu ce agentie ati fost? Sau a fost ghid independent. Pozele sunt superbe.

    Mulțumesc.

    • Diana
      AUTHOR

      Merci mult, Adina! Nu mai stiu cu ce agentie am fost, dar am luat excursia prin hotel. I-am anuntat inca de acasa, pe mail, in ce zi as vrea sa merg. Imi dadusera ei o lista cu excursii si preturi de cand rezervasem cazarea. Incearca sa faci si tu asta, intreaba la hotel, e posibil sa iei excursiile cu niste reduceri

      • Adina

        Asa o sa fac dupa ce rezerv cazarea. Deocamdata nu am luat cazarile.
        Multumesc.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro