Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria Da Michele din Napoli

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele din Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele din Napoli

Am fost să încerc cea mai bună pizza din lume. Şi nu m-a dezamăgit! O pizza simplă, o întoarcere la rădăcini, sau mai degrabă rămânerea la rădăcini. Pizzeria Da Michele din Napoli, pentru că despre ea este vorba, a păstrat tradiţia şi are în meniu doar două tipuri de pizza: margherita şi marinara.

Pizzeria da Michele din Napoli

Nu îţi imagina cine ştie ce lanţ de pizzerii. E o mică afacere de familie, care a rămas într-o locaţie modestă chiar dacă a căpătat mare faimă. O vei găsi pe Via Cesare Sersale 1, o străduţă ce se desprinde din Corso Umberto I.

Tradiţia de pizzaioli (aşa se numesc bucătarii care pregătesc pizza) a fost începută în familia Condurro în 1870. Michele Condurro a perfecţionat arta familiei, învăţând secretele pregătirii aluatului şi a coacerii pizzei de la mari maeştrii, şi şi-a deschis prima pizzerie în 1906. Aceasta a fost mutată în 1930 în locul unde se găseşte şi azi.

Înăuntru nu arată cine ştie ce. Şi nici nu are nevoie. Pizza e extraordinară, toată lumea ştie asta, şi nu au investit în amenajare, cu siguranţă şi pentru a păstra aerul autentic al unei pizzerii vechi.


Citește despre alte pizzerii incredibile, dar și despre ce poți vizita în Napoli, aici:

Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri


Pizza tradiţională, de doar două tipuri

Cea mai bună pizza din lume - Da Michele în Napoli

Pizzeria da Michele din Napoli – meniu

Da Michele pregăteşte doar două tipuri de pizza. Cinci generaţii de maeştri pizzari continuă activitatea fondatorului respectând tradiţia. Urmăresc şi astăzi instrucţiunile bunicului Michele, care spunea că există doar două tipuri de pizza napoletană, Marinara şi Margherita, fără adaosuri de „porcării” care îi modifică gustul şi autenticitatea.

Pizza Margherita are sos de roşii, fior di latte (un tip deosebit de mozarella), ulei şi busuioc, şi o poţi comanda cu mozzarella dublă, iar Marinara are sos de roşii, usturoi, oregano şi ulei. Preţurile sunt extrem de mici, iar pizzele extrem de mari! Eu mi-am comandat o Margherita normală de 4€ şi cred ca am putut mânca doar jumătate din ea.

Menționez că acestea erau prețurile în 2016 și 2018 când am fost eu, acum văd că s-au schimbat un pic, pizza costă 5€ și băuturile 2.50€. În plus, au mai adăugat un tip de pizza, Cosacca, cu pecorino și busuioc.

Pizzeria da Michele din Napoli

Pizzeria da Michele din Napoli – meniu în 2022

Cum funcţionează Pizzeria Da Michele?

S-ar putea să găseşti aglomeraţie şi mulţi oameni aşteptând entuziasmaţi în faţă să prindă un loc. Trebuie întâi să intri înăuntru, să spui la casă câte persoane sunteţi, şi vei primi un bon de ordine. Apoi aştepţi afară, şi trebuie să fii atent când iese tipul şi strigă numerele de bon. În funcţie de ce mese se eliberează, cheamă înăuntru un anumit număr de oameni.

La Da Michele nu se fac rezervări. Totul merge pe bandă rulantă, nu e un loc în care să stai să zăboveşti şi să te întinzi la vorbă. Comanzi pizza, o savurezi la maxim dar repejor, şi pleci.

Eu am avut noroc, am intrat şi am zis că sunt doar una, aşa că mi-a găsit imediat un loc cu alţi oameni la masă. Sunt mese lungi de 8 persoane, şi am stat chiar în capăt. Norocul cel mai mare a fost că m-au aşezat exact lângă cuptor, aşa că am profitat şi am filmat tot procesul de creaţie!!! Deci aşa se pregăteşte cea mai bună pizza! 😍 😍 😍

Dar poți aștepta chiar și o oră-două, după cum am aflat când am revenit în Napoli împreună cu Alex și finii noștri, pentru că am cerut o masă de patru persoane care s-a eliberat mai greu. Dacă nu vrei totuși să aștepți le poți spune că vrei să comanzi la pachet, este o coadă de doar câteva persoane pentru asta și vei primi pizza mult mai repede. Doar că trebuie să ai unde să o savurezi în tihnă. Sau să o împachetezi așa!

Festival a Berlino

Oggi e domani ci trovate al “True Italian Pizza Street Festival”.
Il nostro Antonio Falco e lo staff de L’Antica Pizzeria Da Michele Berlin vi aspettano!
🍕
~~~
Today and tomorrow, try our pizza at the “True Italian Pizza Street Festival”!

#pizzeriadamichele #micheleintheworld #damicheleberlin #festival True Italian

Posted by L’Antica Pizzeria Da Michele on Saturday, July 16, 2022

După ce te aşează la masă, vine un chelner să îţi ia comanda. Te-aş sfătui să ştii exact ce vrei dinainte. Aproape că nu am înţeles o boabă din ce îmi zicea omul. Am ales margherita, apoi m-a mai întrebat ceva, mi s-a părut că sună a „vrei mai multă brânză”, am zis că nu. Abia după aceea am văzut meniul pe perete.

La final îţi spune cât trebuie să plăteşti şi îndrugă ceva neinteligibil despre bacşiş (mancia). L-am întrebat de trei ori ce a zis. În final am înţeles că bacşişul e la alegerea mea. Acum pe bune, ce putea să zică?! 😂 Te duci împreună cu el la casă, plăteşti cash pentru că nu primesc card, şi îi laşi omului bacşiş. Ca să îţi spun sincer, cererea de bacşiş e mai mult pentru turişti, în Italia nu prea se lasă bacşiş decât dacă eşti extraordinar de mulţumit de servicii. Eu am fost extraordinar de mulţumită de pizza, şi am lăsat.

Chiar este cea mai bună pizza din lume?

Înainte să plec în Napoli am citit câte ceva despre ce e interesant de văzut acolo. În toate articolele se vorbea desigur şi despre mâncare. Şi cum vorbim despre patria pizzei, pentru că aceasta a fost creată chiar în Napoli, pizza apărea peste tot. Pe lângă vreo alte câteva pizzerii (Di Matteo, Starita, Brandi) Da Michele apărea constant şi era foarte lăudată!

În unele articole citisem că nu au avut răbdare să stea la coadă, era mult prea multă lume în aşteptare în faţa localului, şi au dat verdictul că e o atracţie turistică. Eu merg peste tot cu mintea deschisă şi încerc să nu mă las influenţată de părerea celorlalţi, dar recunosc că mi-a rămas asta în minte. Am vrut totuşi să mă duc să o încerc.

cea mai bună pizza din lume

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele din Napoli

A fost într-adevăr foarte bună! Cum ziceam, mi-am luat o margherita. M-a impresionat cel mai mult sosul de roşii, avea un gust extraordinar. Când mi-a adus-o pe masă încă mai fierbea sosul în mijlocul ei! Nu a fost chip să o mănânc pe toată, dar mi-a plăcut mult. Thumbs up!

E cea mai bună pizza pe care am mâncat-o vreodată? E un pic relativă treaba. Eu ador pizza quattro formaggi sau pe cea cu anşoa. Asta a fost simplă. Sos de roşii, mozarella şi busuioc. Roşu, alb şi verde, culorile steagului Italiei. Totuşi a fost foarte deosebită. Blatul era special, şi cum am mai zis, sosul de roşii mi s-a părut unic!

Părerea localnicilor despre Pizzeria da Michele

A doua zi am fost la birou şi le-am povestit colegilor napoletani un pic ruşinată:
– Mă tem că am făcut o chestie cam prea turistică ieri..
Eram foarte curioasă de părerea localnicilor despre pizzerie. Cu o seară înainte mi se păruse că nu erau mulţi turişti la coadă, ci mai degrabă oameni de-ai locului. Dar poate mi se păruse.
– Ia spune, ce ai făcut? Răspunde A. amuzat.
– Am fost să mănânc pizza la Da Michele.. îi răspund eu şi aştept o reacţie.
– Uaaau ai fost la Da Michele! Minunat, au cea mai bună pizza acolo! excalmă A. încântat.
– Ah da? Şi voi credeţi asta? Am citit mult pe internet despre pizzerie, dar nu eram sigură că şi voi o apreciaţi.
– Sigur, e o pizzerie foarte veche, şi fac pizza foarte bună. Tradiţională şi simplă, dar foarte bună!

Mai târziu la prânz ieşim cu mai mulţi colegi.
– Şi, unde o ducem pe Diana diseară în oraş? V-aţi gândit la vreun restaurant? Întreabă F.
– Eh, a fost deja la Michele.. îi răspunde A. gesticulând că mai bine de atât nu se poate.

Eat Pray Love

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele, apărută şi în Eat, Pray, Love

Nu am citit cartea şi nu am văzut filmul, dar ştiam că personajul principal, interpretat de Julia Roberts în film, a fost la Da Michele. Şi ei se mândresc cu asta, au afişat o poză mare cu Julia Roberts în restaurant.

Am citit acum pasajul din carte despre vizita la pizzerie şi m-am îndrăgostit! Vorbeşte atât de frumos despre această pizza!! Este la mijloc şi diferenţa culturală resimţită între pizzele de tip fast food făcute în State sau prin Europa de Vest, şi cea italienească autentică. Cea mai bună pizza normal că e la ea acasă. Într-adevăr, eu mai mâncasem pizza în Italia (ohoo, chiar multă) înainte de a încerca Da Michele. Dar chiar şi aşa mi-a plăcut mult!

M-a impresionat tare rău cum scrie fata asta. Povesteşte cum e atât de îndrăgostită de pizza ei, şi în delirul ce a cuprins-o începe să creadă că şi pizza e îndrăgostită de ea. Ca şi cum ar avea o relaţie, chiar o aventură! E adorabilă. 😊

Apoi am văzut şi scena din film. M-a uns pe suflet!! Ideea cheie este aşa: de ce ne tot chinuim singure blamându-ne pentru ce mâncăm? Vorbesc despre fete, pentru că băieţii par mai puţin preocupaţi de asta. Sau cel puţin nu par să simtă vină când mănâncă mult sau greşit. Aşadar, să nu ne mai simţim vinovate, să ieşim cu prietenele la shopping şi că ne cumpărăm o pereche mai mare de blugi! 😁

Am trăit mereu cu impresia că e un film prea girly pentru mine şi nu m-a atras niciodată. O fi girly, dar acum aş cam vrea să îl văd. Unde mai pui că au stat şi la aceeaşi masă la care am stat eu, o fi vreun semn! Şi parcă aş citi şi cartea, e tare bine scrisă. Dacă ţi-am făcut şi ţie poftă o poţi comanda de aici. Cartea, nu pizza! 😃

Alte pizzerii foarte bune pe care ni le-a recomandat gazda noastră în 2018 sunt Sorbillo, Di Matteo și Vesi în centrul vechi, sau pe Lungomare: Brandi, 50 kalo’, Regina Margherita și Antonio&Antonio. Am scris despre experiența noastră la Pizzeria Brandi, inventatorii Pizzei Margherita, în articolul Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri. Dacă ți-ar plăcea să afli și mai multe despre arta preparării pizzei, urmează un workshop de pizza, include și prânzul și mi se pare o experiență inedită.

„Te rog să te duci la această pizzerie”

Dacă e cea mai bună pizza gustată vreodată, cred că rămâne la latitudinea fiecăruia. Cert e că este foarte, foarte bună! Secretul succesului continuu al pizzeriei Da Michele este faptul că folosesc ingrediente naturale şi o metodă foarte veche şi tradiţională de dospire a aluatului.

„Te rog să te duci la această pizzerie. Comandă Margherita cu mozzarela dublă. Dacă nu mănânci pizza asta când eşti în Napoli, te rog ca mai târziu să mă minţi şi să îmi spui că ai făcut-o.” (Elizabeth Gilbert, Eat, Pray, Love).

Cea mai bună pizza din lume - Da Michele în Napoli

cea mai bună pizza din lume

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume - Pizzeria da Michele, Napoli

Cea mai bună pizza din lume – Pizzeria da Michele, Napoli

Citeşte şi:

«

»

3 COMMENTS

 • O pizzerie care nu va disparea niciodata. Gustul autentic va fi intotdeauna apreciat, mai ales in Napoli.

  • Diana
   AUTHOR

   Asa este! In curand mergem din nou in Napoli, nu ne-am saturat de pizza 🙂

 • Mlm

  Sa stiti ca noi am fost in iulie 2021 si nu mai e cea mai buna pizza din Napoli.
  La Sorbillo, cel putin dupa parerea mea, e mult mai buna. Chiar si la Di Matteo.
  Si nu stiu cat de familie mai e afacerea, ca ne-au facut pizza niste români.
  Apoi unul a venit cu noi la casa si a insfacat pur si simplu baccisul de 3€ pe care l-am lasat pentru ei. A uitat chiar sa mai salute, ca de “Multumesc!” nu cred ca se punea problema.
  Am multumit noi, in schimb.

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro