Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Singură în Napoli: cât e de periculos?

Mi-a spus şeful meu că trebuie să merg în deplasare în Napoli şi m-am bucurat tare mult, pentru că nu mai fusesem niciodată acolo. Ok, mă duc singură în Napoli, nu e nicio problemă! Auzisem poveşti cu mafioţi în general despre sudul Italiei, dar nu m-au îngrijorat niciodată. Or fi mafioţi, nu zic, dar eu ca turist îmi văd de treaba mea şi bănuiesc că nu sunt afectată.

Primele dubii le-am avut când eram într-o altă delegaţie în Bologna, şi colegii de acolo m-au întrebat pe unde mai călătoresc în interes de serviciu. Le-am spus că mă voi duce peste câteva săptămâni la Napoli. Am stârnit reacţii controversate:

– Cum, te duci singură în Napoli?
– Nu mai merge nimeni cu tine?
– În ce zonă te duci?
– Unde e hotelul?
– Să mergi numai cu taxiul, să nu care cumva să te plimbi singură pe străzi.
– Stai aşa că avem un coleg napoletan, îl rugăm să îţi ţină un curs de supravieţuire ca fată singură în Napoli!

În primă fază m-am amuzat. Apoi m-am îngrijorat un pic, şi am căutat pe net informaţii.

Napoli - Piazza del Plebiscito

Singură în Napoli – Piazza del Plebiscito

Zone de evitat

Cartierele cele mai periculoase sunt Scampia şi Secondigliano. Sunt la periferia oraşului, şi într-un fel nu aparţin statului italian, ci funcţionează după regulile Camorrei (organizaţie mafiotă din regiunea Campania, unde se află Napoli). Am citit pe un blog că “în aceste cartiere simplul fapt că bei o cafea in barul deţinut de un clan inamic îţi poate fi fatal, dacă clanurile sunt în război”. Pare un scenariu de film, dar până la urmă ştim că filmele sunt inspirate din realitate. În orice caz, ca turist nu prea ai cum să ajungi în acele cartiere.

În schimb cartierele Forcella şi Quartieri Spagnoli sunt foarte centrale, şi am citit că sunt cam periculoase, mai ales după lăsarea întunericului. La fel şi zona Piazza Garibaldi.

Quartieri Spagnoli, mai exact cartierele spaniole, se întind chiar de-a lungul via Toledo, o lungă stradă pietonală plină cu magazine. De fapt, Quartieri Spagnoli se află pe multe liste cu obiective de văzut în Napoli, şi m-a intrigat ideea că ar putea fi o zonă periculoasă. În orice caz, am ales să nu mă duc pe acolo singură.

Reguli de bun simţ

Am mai citit că nu e bine să porţi bijuterii ostentative la vedere, aparate foto mari, şi orice ar putea atrage atenţia hoţilor de buzunare. De asemenea un alt sfat răspândit este să nu te plimbi seara pe străzi, mai ales dacă eşti singur.

Am încercat să respect toate regulile, dar mergând acolo în decembrie, soarele a apus foarte devreme, pe la 4 şi jumătate, şi m-a prins seara pe via Umberto I. Eram un pic îngrijorată, dar e o zonă foarte civilizată şi îţi spun sincer că nu am simţit vreun pericol.

Singură în Napoli: cât e de periculos?

Singură în Napoli – pe via Umberto I

Pericole obişnuite pentru turişti

Până la urmă, cele mai multe păreri pe internet sunt că în Napoli există obişnuitele pericole pentru turişti. Adică hoţii de buzunare. Există, într-adevăr, o criminalitate ridicată în oraş, dar nu este îndreptată către turişti.

Asta este şi concluzia mea. Că singurul pericol din Napoli sunt hoţii de buzunare. Mi-am luat măsurile de precauţie despre care citisem. Nu aveam bijuterii la mine (nu că în mod normal aş purta ceva ostentativ), nici aparatul foto, dar aveam constant în mână telefonul, cu care făceam poze de zor. Aşa că am fost foarte atentă la telefon, poate puţin mai mult decât sunt de obicei în vacanţă.

În rest, cum ziceam, m-a prins seara prin oraş dar nu m-am simţit nicio clipă în pericol. E drept că am mers doar în zone populate, şi la ora 8 eram la hotel.

Într-o altă seară am ieşit cu colegii în oraş, şi apoi m-au lăsat cu maşina la hotel. Era destul de târziu, trecuse de ora 11, şi tot dădeau ture pentru a ajunge la hotel, căci erau multe străduţe cu sens unic. Le-am zis la un moment dat să mă lase undeva, că după aceea merg pe jos. Nu au vrut să audă şi mi s-au părut chiar uşor îngrijoraţi, au insistat să mă lase la intrarea hotelului şi au rămas în stradă până am intrat. Cu siguranţă au vrut să fie galanţi, la carte aşa scrie, că trebuie să conduci domnişoara acasă şi să aştepţi până intră, ca să fii convins că e în siguranţă. Dar sincer cred că nu considerau că e în regulă să merg eu singură în Napoli pe străzi aşa de târziu. Astfel că probabil e o idee bună să rămâi la hotel seara târziu.

Nu, nu e periculos să mergi singură în Napoli

În concluzie, nu mi s-a părut deloc periculos să merg singură în Napoli. Cel puţin nu mai periculos decât în alte locuri. Desigur că trebuie să îţi iei măsurile de precauţie necesare pentru a evita să cazi pradă hoţilor de buzunare, şi să nu te plimbi noaptea târziu pe străzi. Dar în afară de asta nu mi s-a părut un oraş periculos.

Umblă tot felul de mituri legate de diverse locuri din lume, care te fac să îţi fie teamă să călătoreşti. Dar de multe ori sunt neîntemeiate. Păstrează-ţi mintea deschisă, documentează-te ca să ştii la ce te-ai putea aştepta, şi călătoreşte! Lumea te aşteaptă! 😍

Citeşte şi:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro