Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri

Am scris un articol luuung despre o mulțime de obiective turistice din Napoli, unde să te cazezi, cele mai bune pizzerii din oraș, și cum poți ajunge pe Coasta Amalfi, insula Capri, Pompeii sau Vezuviu.

Am fost în Napoli de două ori până acum. Prima dată am fost cu serviciul și am apucat să îl explorez puțin. Am scris atunci despre cât de sigur este Napoli (pe scurt, destul de sigur dacă nu porți bijuterii sau gadget-uri ostentative), despre ambivalența mea în privința orașului și despre cea mai bună pizza din lume, la Da Michele, încercată deja de trei ori.

Apoi am mai ajuns în septembrie 2018, când am fost cu Alex și finii noștri pe Coasta Amalfitană și ne-am oprit o zi și jumătate în Napoli. Orașul este destul de controversat, sunt opinii puternice pe internet de ambele părți. Mie nu îmi lăsase o impresie extraordinară și așteptam să văd părerea celorlalți. Care m-a dat pe spate! Toți trei s-au declarat super încântați de Napoli!

Cazare în Napoli și câte zile să petreci aici

Îți recomand să stai cel puțin o zi în Napoli, dar dacă poți stai chiar două. O zi îți ajunge să te plimbi în locurile principale și să mergi seara la o pizza, dar nu și să vizitezi muzee dacă ți-ar plăcea, sau să faci un tur de mai multe pizzerii. Noi am petrecut în oraș doar o după-masă, seara următoare și dimineața care urma și am fost pe fugă, nu ne-a ajuns pentru tot ce ne doream să vedem. Și nu am mâncat pizza decât în două locuri, sacrilegiu!

 

Este bine să te cazezi cât mai central, să fii acolo în mijlocul acțiunii și nici să nu depinzi de mijloacele de transport. Deși centrul istoric al orașului este în altă parte, aș spune că viața turistică este de-a lungul Via Toledo, aici sunt cele mai multe obiective turistice din Napoli. Atâta doar că pe străduțele la stânga de Via Toledo sunt Quartieri Spagnoli, despre care se spune ba că e un loc de vizitat pentru turiști, ba că e o zonă periculoasă din Napoli. Nici nu mai știu ce să cred, noi ne-am ținut departe de el, așa că ai grijă dacă găsești aici o cazare ieftină.

Noi am stat în zona Via Chiaia, cartierul care pornește de la cafeneaua Gambrinus și urcă sus pe deal, lângă Piazza del Plebiscito. Atâta doar că nu ai unde să parchezi aici, dacă nu are cazarea parcare. Noi am parcat într-o parcare mai mare la marginea orașului, Parcheggio Brin.

Am căutat pentru tine mai multe variante cu recenzii foarte bune în zona Chiaia, care nouă ne-a plăcut tare mult, dar și câteva pe Via Toledo:

Buget mic

RECOMANDAREA MEA #1

Chiaia Suites (B&B)
RATING: 9.0 / 1300+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare privată, 20€ pe zi

RECOMANDAREA MEA #2

Dada Suite (B&B)
RATING: 8.5 / 380+ recenzii
✔️Mic-dejun bun la 6€
🚫Fără parcare

Alte opțiuni foarte bune în buget mic: Skyhouse Chiaia, Sunrise Luxury, Base Napoli Plebiscito.

Buget mediu

RECOMANDAREA MEA #1

Real Paggeria (Pensiune)
RATING: 8.8 / 460+ recenzii
🚫Fără mic-dejun
✔️Parcare privată, 25€ pe zi

RECOMANDAREA MEA #2

Chiaia Bridge B&B (B&B)
RATING: 9.5 / 430+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare privată, 26€ pe zi

Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: Sorelle Partenope, FAGì Rooms In Naples, Napoli a Chiaia.

Lux/Boutique

Recomandarea mea principală în această categorie nu se află în zona Chiaia, acolo nu sunt multe hoteluri, ci la malul mării, lângă Castel dell’Ovo, o zonă frumoasă și elegantă.

RECOMANDAREA MEA #1

Grand Hotel Vesuvio (Hotel)
RATING: 8.7 / 1200+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare privată, 50€ pe zi

Alte opțiuni foarte bune în buget lux/boutique: Hotel Matilde – Lifestyle Hotel, NapoliClass.

Străduțe din Napoli obiective turistice
Via Chiaia, cartierul în care ne-am cazat în Napoli
Străduțe din Napoli obiective turistice
Via Chiaia, Napoli (obiective turistice)

Excursii de o zi

Dacă vrei să vizitezi rapid Coasta Amalfi și nu vrei bătaie de cap cu închiriatul unei mașini sau cu transportul în comun, ai o listă de excursii (inclusiv preț și recenzii) aici pe GetYourGuide. Folosesc mereu GetYourGuide când vreau să descopăr lucruri inedite de făcut în vacanță. Platforma e foarte ușor de utilizat, rezervările le ai pe telefon, le poți anula gratuit și ai Suport 24/7. Și, cel mai important, are recenzii pentru fiecare excursie, deci știi de acasă care sunt cele mai bune opțiuni. Uite câteva idei:

  • From Naples: Amalfi Coast Full-Day Trip
    • RATING: 4.5 / 5 – cu 3000+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 8 ore
    • Excursia include vizitarea orășelelor Amalfi și Ravello, cu opriri scurte pentru poze în Sorrento și Positano, și o plimbare opțională cu barca pe mare. După mine, merită această excursie, căci Ravello mi s-a părut cel mai deosebit loc de pe coasta Amalfi.
  • From Naples: Pompeii Ruins & Mount Vesuvius Day Tour
    • RATING: 4.3 / 5 – cu 6500+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 7 ore
    • Include vizitarea Pompeii alături de un ghid, excursia până la Veziviu, biletele de intrare pentru Pompeii și Vezuviu și o pizza la prânz.

Obiective turistice de vizitat în Napoli

Am pus obiectivele turistice în ordinea în care le-ai putea vizita într-o plimbare de o zi, în afară de ultimele patru, care sunt un pic mai departe, în centrul istoric al orașului. Deci pregătește-te pentru o plimbare în care vei descoperi Napoli.

Via Toledo

Via Toledo e sufletul orașului, e o stradă pietonală până la un punct, plină de magazine la tot pasul. Pe partea stângă cum privești harta de sus sunt multe străduțe în grilă care compun Quartieri Spagnoli, cartierul spaniol, foarte colorat, cu rufe întinse la vedere și cu o metodă mai puțin tradițională de a transporta bunuri până la etaj: cu găleata legată de o sfoară. După cum ziceam, e un cartier despre care se spune că nu e tocmai sigur, așa că noi nu ne-am aventurat acolo.

Via Toledo, Napoli obiective turistice
Via Toledo, Napoli. Obiective turistice
Via Toledo, Napoli obiective turistice
Via Toledo, Napoli
Quartieri Spagnoli, Napoli obiective turistice
Quartieri Spagnoli, Napoli. Obiective turistice

Stația de metrou Toledo

Pe Via Toledo se află una dintre cele mai interesante stații de metrou din lume, se numește chiar Toledo și îți dă impresia că pășești într-o galaxie îndepărtată! E absolut fascinantă și a fost decorată în cadrul unui proiect care și-a propus înfrumusețarea stațiilor de metrou din Napoli. Mai sunt stații decorate, dar aceasta e de departe cea mai deosebită! De pus direct pe Instagram!

Stația de metrou Toledo. Napoli obiective turistice
Stația de metrou Toledo din Napoli
Stația de metrou Toledo din Napoli obiective turistice

Castel Sant’Elmo și Belvedere San Martino, priveliști superbe asupra Napoli

Belvedere San Martino e un punct de belvedere fantastic lângă mănăstirea San Martino. Priveliștea este spre oraș și se vede perfect de aici spaccanapoli (împarte Napoli), este Via Benedetto Croce care pare să împartă orașul în două. Pe mine m-au dus aici colegii când am venit prima dată în Napoli, le plăcea mult priveliștea și au ținut să mi-o arate și mie. Era deja întuneric și aveam doar un telefon mai slab la mine atunci, așa că nu am poze deosebite, dar îmi amintesc și acum entuziasmul lor molipsitor, ne-am distrat în seara aceea.

Tot aici sus este și Castelul Sant’Elmo, un castel în formă de stea sus pe deal. Îl poți vizita pentru 5€, verifică programul și cumpără bilete online aici, vei descoperi și aici priveliști superbe spre golful Napoli.

Poți urca la cele două pe jos de pe Via Toledo, e o stradă în trepte cu o urcare de vreo 200 de metri. Sau mai bine iei funicularul de la Montesanto (unde ai și stație de metrou) la Morghen. Sau de la Augusteo la Piazza Fuga. O călătorie cu funicularul, autobuze, metrou pe linia 1 este 1.10€, sau un bilet de o zi este 3.50€.

Priveliște de la Castel Sant'Elmo, Napoli obiective turistice
Priveliște de la Castel Sant’Elmo, Napoli. Obiective turistice
Castel Sant'Elmo sus pe deal, vedere din Piazza del Plebiscito. Napoli obiective turistice
Castel Sant’Elmo sus pe deal, vedere din Piazza del Plebiscito, Napoli

Galleria Umberto I

Galleria Umerto I este asemănătoare cu galeriile Vittorio Emanuele din Milano. Acoperișul în stil Art Nouveau este din feronerie și sticlă, iar întreaga galerie e tare elegantă, înțesată cu magazine și cafenele. Mi-a plăcut tare mult să văd oameni cu căței înăuntru, regulile la italieni, și în general în vestul Europei, sunt mult mai flexibile în ce privește cățeii.

Galeriile Umberto I. Napoli obiective turistice
Galeriile Umberto I, Napoli. Obiective turistice
Galeriile Umberto I. Napoli obiective turistice
Galeriile Umberto I, Napoli. obiective turistice

Castel Nuovo

Castel Nuovo e o fortăreață medievală impunătoare cu o poartă de intrare în stil renascentist. Este supranumit Maschio Angioino, maschio pentru că așa se numește turnul cel mai important dintr-un castel, și se traduce drept castel, iar Angioino vine de la fondatorul său, Carol I de Anjou, care în italiană se spune Carlo I di Angio’. Astăzi la castel se desfășoară evenimente culturale și de asemenea găzduiește Muzeul Municipal.

Biletul de intrare costă 6 și poți vizita spațiile istorice ale castelului. Noi nu am apucat să îl vizităm, ne-am mulțumit să îl admirăm în măreția lui la exterior, dar dacă aș avea ceva mai mult timp în oraș ar fi interesantă o oprire aici.

Castel Nuovo, Napoli obiective turistice
Castel Nuovo, Napoli (Obiective turistice)
Castel Nuovo, Napoli obiective turistice
Castel Nuovo, Napoli (Obiective turistice)

Teatro San Carlo

Teatro San Carlo este opera din Napoli. La exterior nu arată prea impresionant, dar interiorul este uluitor, cu cinci niveluri de balcoane! Nu știam că e atât de fabulos la interior, am aflat abia după aceea, dar cred că merită să îi faci o vizită! Poți vizita teatrul cu un tur ghidat, costă 9 și sunt tururi zilnic în engleză, verifică programul aici.

Teatro San Carlo, Napoli Obiective turistice
Teatro San Carlo, Napoli (Obiective turistice)

Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito e o piață imensă, aproape de portul din Napoli, cu o biserică ce aduce cu Panteonul din Roma mărginită de un portic circular (coridorul exterior cu coloane) foarte elegant. Se numește așa deoarece aici a avut loc în 1860 plebiscitul în care s-a hotărât unirea Napoli cu Regatul Italiei.

Vis-a-vis de piață se află Palatul Regal, construit în secolul 17, ce a servit drept reședință regală de-a lungul anilor.

Piazza del Plebiscito, Napoli Obiective turistice
Piazza del Plebiscito, Napoli (Obiective turistice)
Palatul Regal în Piazza del Plebiscito
Palatul Regal în Piazza del Plebiscito

Castel dell’Ovo

Dacă mergi mai departe spre portul orașului și apoi faci dreapta de-a lungul mării vei ajunge la Castel dell’Ovo, Castelul Oului, construit pe o mică peninsulă. Se poate vizita gratuit de luni până sâmbătă între 9:00 – 18:00 și duminica între 9:00 – 13:00.

Castelul este înconjurat de una dintre cele mai fantastice legende napoletane. Se spune că numele său provine de la oul magic pe care însuși poetul roman Vergilius, care avea un renume de vrăjitor și prezicător al viitorului, l-a așezat în fundație ca să susțină fortificația castelului. Dacă oul s-ar fi spart, castelul s-ar fi prăbușit și ar fi urmat o serie de evenimente dezastruoase pentru Napoli. Din acel moment soarta castelului, împreună cu cea a întregului oraș, au fost legate de soarta oului.

Castel dell'Ovo. Napoli obiective turistice
Castel dell’Ovo, Napoli (Obiective turistice)

Lungomare din Napoli

Dacă mergi și mai departe vei păși pe promenada Lungomare, care chiar asta înseamnă, de-a lungul mării. Este una dintre zonele mele preferate din Napoli, e foarte elegantă, cu clădiri somputuoase, foarte bine întreținute, și terase aerisite la parter. Dacă mai e și soare, e o splendoare absolută!

Îți recomand să mergi pe jos pe Lungomare până la Mergellina, e o plimbare de vreo 3 km, dar promenada e superbă. Tot efortul merită pentru a ajunge în punctul care urmează!

Lungomare
Lungomare
Lungomare, Napoli
Lungomare, Napoli Obiective turistice

Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo, imaginea emblematică a Napoli

Dacă iei funicularul de la Mergellina, unde e și stație de metrou dar și gară, vei ajunge în cel mai frumos punct panoramic din Napoli, Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo. Trebuie să cobori la prima stație, S. Antonio, iar biletul costă 1.10€ pentru o singură călătorie sau poți lua un abonament de o zi, costă 3.50€ și îți oferă călătorii nelimitate până la ora 24:00 cu autobuze, tramvai, metrou sau funiculare. Poți cumpăra biletele de la aparatele aflate în stațiile de metrou sau funicular.

Am fi vrut să prindem apusul aici, dar am ajuns chiar după ce a coborât soarele. În orice caz priveliștea e absolut incredibilă, cu Napoli la picioarele tale și Vezuviul în depărtare. E imaginea emblematică a orașului, o vei găsi pe cărți poștale și chiar în tablourile din hotel. Am fost aici și la prima vizită în Napoli, când am venit cu serviciul, m-au dus colegii cu mașina, era întuneric dar tot mi s-a părut tare frumos și romantic.

Napoli
Priveliște de la Belvedere di Sant’Antonio a Posillipo, imaginea emblematică a Napoli

De aici noi am coborât pe jos și ne-am dus la metrou, este linia duce la gara Garibaldi. Ar fi extraordinar dacă ai mai avea timp în prima zi să vizitezi și următoarele patru obiective turistice din Napoli, care sunt în centrul istoric, dar depinde de ritmul tău și dacă vrei să te oprești la muzee sau la shopping. Dacă nu ai timp, merită să îți mai rezervi câteva ore a doua zi ca să le vezi.

Corso Umberto I

Corso Umberto I este un bulevard foarte larg ce leagă gara Garibaldi de Via Toledo. E o stradă elegantă, eu m-am plimbat seara pe ea în prima vizită la Napoli. La nord de ea este centrul vechi al orașului, un labirint de străduțe pline de farmec unde se află următoarele obiective turistice despre care îți povestesc și câteva dintre pizzeriile cele mai bune din Napoli: L’Antica Pizzeria da Michele, Sorbillo, Di Matteo și Vesi.

Corso Umberto I
Corso Umberto I
Corso Umberto I
Corso Umberto I

Museo Cappella Sansevero

Capela Sansevero este tare impresionantă! Mi-a povestit despre ea o prietenă din Bologna și mi-a rămas în minte de atunci. Are multe sculpturi deosebite, dar cea principală, din mijlocul capelei, îl înfățișează pe Iisus acoperit cu giulgiul.

Veiled Christ, sau Cristo Velato, e o statuie în mărime naturală cu Iisus neînsuflețit și acoperit cu un văl transparent sculptat din același bloc de marmură. A fost sculptată în 1753 de Giuseppe Sanmartino, un tânăr artist napoletan. Nivelul de detalii este cu totul impresionant, e greu de crezut că vălul e făcut chiar din marmură și nu din vreo pânză fină, să văd vene pe trupul inert de dedesubt și chiar găurile lăsate de cuie pe mâini și picioare.

Îmi e tare greu să concep cum a putut să creeze falduri atât de naturale și chiar o broderie delicată la capete dintr-un material atât de dur. Este una dintre cele mai faimoase și impresionante opere de artă din lume!

Dacă mă urmărești de ceva vreme, știi că nu sunt foarte pasionată de artă, îmi place să intru într-un muzeu poate mai mult ca să admir clădirea la interior. Dar această capodoperă m-a atins mult, e de o frumusețe unică și stârnește o sensibilitate dincolo de cuvinte.

Poți vizita muzeul pentru 10 și este închis marțea, verifică exact programul aici. Nu am avut voie să facem poze în interior, dar îți las o poză de pe pagina lor de Instagram.

Via Benedetto Croce

Via Benedetto Croce, supranumită și Spaccanapoli (împarte Napoli în două), e o stradă pietonală plină de viață și farmec local: baruri (care la italieni sunt de fapt cafenele), pasticcerie (patiserii) unde poți încerca sfogliattele și alte delicatesele locale, gelaterii, magazine cu suveniruri, paste artizanale sau limoncello și tot felul de produse din lămâi, și nu în ultimul rând, o mulțime de ardei iuți (pepperoncini).

E o poveste interesantă cu ardeii, ce a pornit de la o amuletă în formă de corn răsucit și ascuțit la capăt, despre care se credea că ajută împotriva deochiului și a ghinionului în general. Erau făcute din diverse materiale, inclusiv aur și argint, dar deoarece culoarea roșie era considerată norocoasă, deseori erau vopsite în roșu, ajungând astfel să semene cu mici ardei iuți.

Tradiția s-a păstrat și acum vei găsi peste tot în oraș astfel de amulete, emblematice pentru superstiția antică napoletană. Cele în formă de corn se numesc cornicelli, dar se găsesc chiar și sub formă de ardei.

Via Benedetto Croce. Napoli obiective turistice
Via Benedetto Croce, Napoli (Obiective turistice)
Spaccanapoli
Via Benedetto Croce

Chiostro di Santa Chiara

Mănăstirea Santa Chiara nu e departe de Capela San Severo și e o mică oază de frumusețe în mijlocul centrului istoric al Napoli. E un complex religios în stil gotic cu o biserică, mănăstire și muzeu, a cărui construcție a început în 1310 și a suferit modificări în secolul 18. Costă 6 vizita, verifică aici programul, în josul paginii.

Eu aș fi vrut mult să o vizităm, mai ales grădina care arată fenomenal, dar nu am mai avut timp.

Alte obiective turistice de vizitat în Napoli

Naples: Naples Underground Entry Ticket and Guided Tour este un tur foarte popular prin tunelurile subterane care ascund ruine de pe timpul romanilor, dar și adăposturi din vremea celui de-al doilea război mondial. Și costă doar 15€.

Muzeul de Arheologie din Napoli găzduiește artefacte găsite la Pompeii și Herculaneum, și numai pentru asta mi se pare că merită vizitat dacă ai ceva mai mult timp în oraș.

Ospedale delle Bambole sau spitalul păpușilor e un centru de reparații jucării care s-a transformat și în muzeu. Ne-a recomandat gazda noastră airbnb să îl vizităm, zicând că e un loc mai inedit din Napoli, dar nu am avut timp nici să ne gândim la el.

Museo delle Arti Sanitarie, tot o recomandare de la gazda noastră, este un muzeu al istoriei medicinii.

Pizza în Napoli

Când ești în Napoli… cu siguranță trebuie să mănânci pizza! De ce? Simplu, aici este locul unde a fost inventată! Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci pizza margherita aici, este cea mai simplă dar crede-mă că în Napoli e o experiență aparte!

Pizza Margherita are 3 culori, aceleași de pe steagul italian: roșu (de la sosul de roșii), alb (mozzarella) și verde (câteva frunze de busuioc). E fascinant cât de bună poate să fie o pizza cu atât de puține ingrediente, dar aici calitatea dictează. Tipul de mozzarella folosit este fior di latte, roșiile sunt cele locale care se coc în soarele puternic de pe dealurile din Sorrento, iar uleiul de măsline din abundență pus la final întregește gustul divin!

Să îți vând un pont: în București există o pizzerie care se apropie de ce am gustat în Napoli, se numește Mamizza și o găsești pe strada Corneliu Coposu, lângă Piața Unirii. Fac pizza napoletană și se laudă că folosesc numai ingrediente aduse direct din regiunea Campania, unde se află și Napoli.

L’Antica Pizzeria da Michele

Am scris un articol întreg despre această pizzerie divină, unde se consideră că se vinde cea mai bună pizza din lume. Este cu totul deosebită, diferită de orice altă pizza am încercat, la Da Michele mi s-au schimbat standardele pentru pizza și nimic nu a mai fost la fel după!

Pizzeria Da Michele
Fericire la farfurie!

Eu am încercat-o când am fost singură în Napoli cu serviciul (atunci am scris articolul), au lăudat-o și colegii care locuiesc în Napoli, deci e foarte apreciată și de localnici. Am fost o dată când am mers cu Alex și finii noștri (și ne-a dat pe spate pe toți), iar când am plecat din vacanță, în drum spre aeroportul din Roma am hotărât să ne mai oprim la o tură de pizza incredibilă! Și ce bine am făcut!

Pizzeria este aproape de gara Garibaldi, pe Via Cesare Sersale 1, și vinde doar două tipuri de pizza, margherita și marinara (cu sos de roșii, usturoi, oregano și ulei de măsline, deci fără brânză). Prețurile sunt derizorii, cam 4-5 o pizza, este nimic pentru ce bunătate te așteaptă! Iar localul e cât se poate de banal, cu faianță pe pereți, pahare din plastic și mese lungi de 8 persoane, fără față de masă. Pentru că se concentrează foarte mult pe experiența pizzei și nu pe aspectul locului.

Sistemul la Da Michele este mai aparte. Nu poți face rezervări, trebuie să te prezinți la fața locului și să iei un bon de ordine. Apoi aștepți în fața pizzeriei să îți strige numărul. Asta se poate să dureze și o oră-două. Destul de tragic când stai în miresmele acelea și poate îți e și foame.

Dacă nu vrei totuși să aștepți le poți spune că vrei să comanzi la pachet (da portare via), este o coadă de doar câteva persoane pentru asta și vei primi pizza mult mai repede. Doar că trebuie să ai unde să o savurezi în tihnă. E destul de moale ca să o mănânci cu mâna, dar îți dau un pont pe care l-am văzut la localnici: o îndoaie în două ca pe un calzone și o mănâncă așa.

Nu de mult au lansat un sistem de franciză și astfel au apărut Pizzerii Da Michele în toată lumea, de la New York la Barcelona la Tokyo, și în toată Italia! Verifică pe micheleintheworld.com toate pizzeriile și bucură-te și în următoarea vacanță de o pizza extraordinară.

Pizzeria Da Michele
Coadă la Pizzaria Da Michele în Napoli
Pizza la Da Michele, Napoli
Pizza inconfundabilă de la Da Michele
Pizza la Da Michele, Napoli
Pizza la Da Michele, Napoli

Antica Pizzeria Brandi

Această pizzerie are o poveste fantastică! Și-au început activitatea în 1780 în locația unde se află și azi, pe strada Salita S. Anna di Palazzo, lângă Piazza del Plebiscito. Pizza făcută de ei era foarte apreciată de întreg orașul, astfel că un secol mai târziu, în 1889, pizzarul de aici (în italiană pizzaiolo) a fost invitat la Curte și i s-a cerut să pregătească pentru Maiestatea Sa Regina Margareta o pizza cu totul nouă, pe care a numit-o Pizza Margherita după numele reginei.

Brandi se laudă pe bună dreptate cu inventarea pizzei atât de cunoscută în această regiune. Am fost și noi într-o seară să o încercăm și nu am fost dezamăgiți. Nici ei nu iau rezervări, când ajungi trebuie să te înscrii cu numele și numărul de persoane la recepție și când se eliberează o masă te cheamă înăuntru. Nu este nici pe departe nebunia de la Da Michele, e un restaurant mult mai elegant, unde nu e totul pe repede înainte, și mai erau doar câteva cupluri care așteptau afară atunci când am fost noi.

Cei de la pizzerie au fost foarte prietenoși și ne-au lăsat să îi pozăm, le-am spus că îi punem pe Instagram Stories și s-au bucurat! Eu mi-am comandat desigur tot margherita, a devenit pizza mea preferată. Dar nu pot spune că mi-a plăcut la fel de mult ca cea de la Da Michele. Dacă ajungi și tu în Napoli și încerci mai multe pizzerii, chiar te rog să îmi spui ce părere ai!

Pizza la Brandi, Napoli
Pizza Brandi, Napoli
Pizza la Brandi în Napoli
Pizzeria Brandi
Pizzeria Brandi, Napoli

Alte pizzerii foarte bune pe care ni le-a recomandat gazda noastră sunt: Sorbillo, Di Matteo și Vesi în centrul vechi, sau pe Lungomare: 50 kalo’, Regina Margherita și Antonio&Antonio. Sau dacă ți-ar plăcea să afli și mai multe despre arta preparării pizzei, mergi la un workshop de pizza, include și prânzul și mi se pare o experiență inedită.

Delicatese locale

Un alt loc cu tradiție pe care trebuie să ți-l recomand este Gran Caffè Gambrinus, o cafenea teribil de elegantă din secolul 19 în stilul celor pe care le găsești în Viena. Aici poți degusta delicatese de patiserie, pe care de fapt le poți lua și la pachet, noi așa am făcut, nu trebuie neapărat să iei o masă în cafenea.

Caffe Gamrbinus
Caffe Gamrbinus
Caffe Gamrbinus, Napoli
Caffe Gamrbinus

Gay Odin este o fabrică de ciocolată artizanală faimoasă, fondată la sfârșitul secolului 19. Găsești aici produse foarte deosebite din ciocolată și are mai multe locații prin oraș, dintre care două pe Via Toledo la numerele 214 și 427.

Un alt produs tradițional pe care este musai să îl încerci în Napoli este sfogliatella, un foietaj umplut cu cremă în formă de scoică. Sfogliatella înseamnă „frunză/strat subțire”, căci textura ei se aseamănă cu frunzele așezate una peste alta. Te încurajez să încerci și gelato de câte ori ai ocazia, nu poți da greș cu gelato nicăieri în Italia. Și limoncello este la mare căutare aici, doar lămâile de pe coasta amalfitană sunt faimoase.

Dacă te pasionează să afli și mai multe despre mâncărurile locale, fă un tur ghidat cu street food, ai degustările incluse și un ghid pregătit cu multe povești.

Sfogiatelle
Sfogiatelle
Sfogliatele în Napoli, un desert specific regiunii. Napoli Obiective turistice
Sfogliatele în Napoli, un desert specific regiunii
Gelato în Napoli
La gelato înainte!

Păreri contradictorii despre Napoli

Desigur că orașul are farmecul său și multe locuri teribil de frumoase. Dar în același timp e tare murdar, traficul este haotic. Trebuie să traversezi cu grijă, închinându-te înainte, mașinile și scuterele circulă după propria lege (am luat taxi-ul într-o seară, o adevărată aventură de povestit copiilor! Dar ne-am distrat, a meritat banii). Sunt oameni dubioși pe stradă, ba chiar i-am văzut pe unii luându-se la bătaie în buricul târgului, lângă gară. Ce-i drept, nu m-am simțit o secundă în nesiguranță, nici măcar când am fost singură, dar nu e chiar un oraș în care să te plimbi seara târziu singură pe străzi.

Primul contact pe care l-am avut ca grup cu Napoli a fost după ce am lăsat mașina la o parcare mai mare la marginea orașului, parcheggio Brin, aici pe hartă, dar nu știu dacă ți-o recomand neapărat. Am ales-o pentru că toată lumea o recomanda online ca fiind o parcare ieftină, cu maxim 7.20€ pe zi, în schimb noi am lăsat-o doar peste noapte și câteva ore după-masa și ne-a costat 10€ într-o zi și 9.50€ în a doua.

În orice caz, de la această parcare ai cam 1km de mers până la gara Garibaldi, de unde se ia metroul. Ori această stradă de 1 km este cum nu se poate mai rea, mizerie cât cuprinde, blocuri în stare jalnică pe stânga și pe dreapta, mașini parcate la nimereală și oameni care nu prea îți inspiră încredere. Dar urmează și partea amuzantă a poveștii! În prima zi eram îngroziți când am trecut pe acolo, în a doua deja eram familiari cu zona și ziceam hai că totuși nu e chiar așa de rău. Iar în a treia zi, culmea, chiar ne-am oprit la o cafea pe strada asta! 😂

Rasarit de soare în Napoli
Răsărit de soare în Napoli

Obiective turistice de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri

„Vedi Napoli e poi muori”, după cum a spus însuși Goethe. Adică nimic nu se compară cu frumusețea din Napoli, așa că poți muri după ce l-ai văzut. Desigur că unii glumeți spun astăzi că mori din cauza insalubrității și a gunoiului de pe străzi, dar să nu intrăm în astfel de discuții. 😁

În plus, când spui pizza, spui Napoli, cele două sunt sinonime și te invit să te convingi singur de lucrul acesta. O dată ce vei gusta pizza napoletană papilele tale gustative vor face o revoluție și vor considera că un preparat trebuie să își câștige denumirea de pizza, nu e un produs banal și majoritatea nu îl prepară după standardele lor!

Cert este că îți cam intră pe sub piele orașul ăsta, am trăit-o pe pielea mea (vezi aici Nu-mi place Napoli. Ba parcă-mi place!). Și îți garantez că are niște locuri pline de farmec, sper că te-am convins cu ce ți-am povestit aici!

Limoncello

Cazare în Napoli

RECOMANDAREA MEA #1

Real Paggeria (Pensiune)
RATING: 8.8 / 460+ recenzii
🚫Fără mic-dejun
✔️Parcare privată, 25€ pe zi

RECOMANDAREA MEA #2

Chiaia Bridge B&B (B&B)
RATING: 9.5 / 430+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Parcare privată, 26€ pe zi


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro