Search here...
TOP
Bavaria

Obiective în Munchen – ce să vizitezi și sfaturi utile

Am ajuns în Munchen după ce ne plimbasem deja câteva zile prin Germania, printre orășele de poveste, văi pline de viță de vie și castele în vârf de deal. Ajunsesem și în Stuttgart, pe care l-am găsit cam anost, și simțeam deja că orașele mari nu sunt pentru noi, că vrem pe veci să ne plimbăm pe drumuri de țară, prin orășele mici, să fim mai aproape de natură.

Dar iată că Munchen a ținut morțiș să ne facă o surpriză, și pe lângă faptul că ne-a amintit cât de mult ne place arhitectura deosebită, pe care o găsim de regulă în orașele mari, ne-a primit cu o atmosferă tare călduroasă. Farmecul de oraș medieval european nu s-a pierdut aici și are o mulțime de locuri interesante.

Și asta pentru că după al Doilea Război Mondial, o mare parte dintre orașele nemțești fiind distruse, au avut fiecare posibilitatea de a alege să reconstruiască totul de la zero sau să reconstruiască în stilul original. Munchen a ales varianta a doua și de asta, cel puțin în centrul vechi, arată absolut fabulos și nu are aerul rece pe care l-am găsit în Stuttgart, și care îmi imaginez că există și în alte orașe mari, în Frankfurt de exemplu.

Marienplatz, priveliște din turnul Peterskirche

Marienplatz, priveliște din turnul Peterskirche, Munchen

Din păcate totuși nu am reușit să ajungem în toate locurile minunate pe care le pusesem deoparte pentru Munchen. Parțial pentru că am stat cam mult la muzeul BMW, parțial pentru că eram în a șasea zi de bătut țara în lung și în lat și ne cam ajunsese oboseala.

Dar ca de obicei, îți voi povesti și despre locurile pe care le aveam pe listă dar nu am apucat să le vedem. Unele dintre ele nu sunt obiective clasice, ci doar locuri extrem de frumoase și foarte instagramabile cum ar spune unii (ok, și eu aș spune asta), precum o stație de metrou sau fațada unui hotel. Atât doar că va trebui să completez articolul cu poze de pe instagram acolo unde nu avem poze proprii.

Organizarea vizitei în Munchen

Încep foarte pe scurt cu câteva detalii organizatorice. Din România (dar nu București) Wizz Air aterizează pe aeroportul Memmingen (FMM), care e la 120 km de Munchen. Restul companiilor, Blue Air, Tarom, Lufthansa aterizează pe aeroportul Munchen (MUC), care e cam la 35 km nord de oraș.

Dacă rămâi doar în Munchen, mergi cu transportul în comun până în oraș, altfel, dacă vrei să explorezi Bavaria, ceea ce îți recomand cu căldură, poate e o idee bună să închiriezi o mașină. Noi în ultima vreme am închiriat prin Rental Cars, e un agregator de oferte și am avut experiențe foarte bune cu ei.

Dacă totuși nu vrei să închiriezi mașină, rezervă excursii de o zi prin GetYourGuide, e o platformă care oferă garanția celui mai bun preț, sunt de încredere și au tururi tare interesante. Ți-aș recomanda excursii la castelele Neuschwanstein și Linderhof, Nuremberg, Salzburg, Berchtesgaden și Eagle’s Nest, Romantic Road și Rothenburg sau la fostul lagăr de concentrare de la Dachau.

Noi le-am văzut pe toate, în afară de castelul Linderhof și opririle de pe Romantic Road. Încă nu am scris despre fiecare destinație din Germania, poți citi deocamdată despre Nuremberg și Rothenburg ob der Tauber, despre experiența noastră la Dachau, dar și despre Salzburg, un oraș austriac fermecător, destul de aproape de Munchen.

Câte zile să petreci în Munchen? Noi am stat o zi întreagă în oraș, dimineața fiind ocupată de muzeul BMW, iar a doua zi dimineața am fost la Dachau. Deci o zi și jumătate. Aș zice că o zi e suficientă dacă nu mergi la Palatul Nymphenburg, stadionul Bayern Munchen, muzeul BMW sau Dachau, dar dacă vrei să vezi totul pe îndelete și să nu fii pe fugă rezervă-ți 2 zile sau chiar mai multe.

 

Cazare în Munchen

În ce privește cazarea, de obicei recomand zone cât mai centrale. Dar cum noi am fost cu mașina și nu aveam Umweltplakette pentru ea (e un sticker care atestă în ce norme de poluare se încadrează mașina), și nu puteam intra în centrul orașului fără să riscăm o amendă, a trebuit să căutăm ceva în afara zonei Umwelt.

Și am găsit o variantă super fantastică la LetoMotel (München City Nord), un hotel de 3 stele super decent, cu parcare gratuită pe stradă, la 5 minute de stația de metrou Olympia-Einkaufszentrum (linie directă la muzeul BMW dar și spre centru, 15 minute cu metroul până la Marienplatz). Fără mic dejun, dar la parter există o brutărie cu produse delicioase, inclusiv sandvișuri și produse dulci, și desigur cafea. Pentru noi a fost super confortabil și a costat 54€ pe noapte.

În centru sunt ceva mai scumpe cazările, am făcut pentru tine o selecție de hoteluri cu recenzii bune, cu buget mic și mediu în zona gării, imediat lângă centrul vechi, și chiar în buricul târgului pentru categoria lux (4-5 stele).

Transport public în Munchen

Există un singur tip de bilet, valabil pentru toate mijloacele de transport în comun: metrou (U-Bahn), trenurile suburbane (S-Bahn), tramvaie și autobuze. Poți cumpăra biletele de la aparatele albastre de la metrou sau S-Bahn, în multe stații de tramvai și autobuz, dar și de la chioșcurile de ziare.

Biletul trebuie validat la mașinăriile de la intrarea la U- sau S-Bahn, sau în tramvai și autobuz, altfel riști o amendă de 60€.

Transportul în comun în Munchen

Biletul trebuie validat când intri la metrou

Munchen este împărțit în 7 zone de tarif în ceea ce privește transportul. Ca turist cu siguranță te vei învârti doar în zona albă M (care cuprinde inclusiv Allianz Arena și castelul Butenburg din vestul Munchen, dincolo de Nymphenburg). Dacă vrei să mergi la Dachau, în schimb, îți trebuie bilet pentru altă zonă. Vezi aici o hartă a zonelor.

O călătorie (Einzelfahrkarte) costă 2.30 și este valabilă timp de 3 ore de la validare. Însă există Day Tickets, bilete valabile o zi întreagă (de fapt de la validare până a doua zi la 6:00 dimineața), la prețuri foarte avantajoase. Acestea trebuie validate o singură dată, în ziua în care le folosești.

Un Day Ticket Single în interiorul Munchen-ului (Single Tageskarte Innenraum), adică zona albă M, valabil pentru o singură persoană, costă 7.80€.

Chiar și mai avantajos este biletul de o zi pentru grupuri, Day Ticket Group (Gruppen Tageskarte Innenraum), este valabil pentru un grup între 2 și 5 persoane care trebuie să călătorească împreună. Are un cost fix și acoperă toate persoanele din grup. De asemenea este interesant pentru familii, căci doi copii între 6 și 14 ani sunt considerați un adult, astfel că 2 adulți și 6 copii pot călători împreună pe același bilet.

Costul unui Day Ticket Group doar în zona albă M este 14.80€.

Pentru copiii între 6-14 ani există un bilet special de o zi, valabil în toate zonele, care costă 3.20€. asta dacă nu circulați împreună, cum spusesem pot fi incluși pe cardul de grup. Copiii sub 6 ani circulă gratuit.

Noi am folosit un astfel de bilet de grup, chiar dacă am fost doar noi, este deja avantajos în doi. Și am circulat doar cu metroul, e foarte rapid și confortabil.

Obiective în Munchen

Îți povestesc în continuare despre ce obiective să vizitezi în Munchen. Sper să am și câteva surprize, să nu știi chiar toate locurile de pe listă. 😄

Marienplatz

Desigur că începem cu Marienplatz, piața din inima orașului, dominată de primăria superbă în stil neogotic. E imensă și plină de oameni ce forfotesc de colo-colo toată ziua.

Marienplatz

Marienplatz

Marienplatz

Marienplatz

Peterskirche

Peterskirche, sau Biserica Sfântul Petru, e foarte aproape de Marienplatz și ți-o recomand neapărat pentru priveliștea din turn, cred că e cea mai frumoasă din Munchen! Accesul în turn costă doar 3€ de persoană.

Marienplatz, priveliște din turnul Peterskirche

Marienplatz, priveliște din turnul Peterskirche

Frauenkirche

Catedrala Frauenkirche este impunătoare pe orizontul orașului, și datorită dimensiunilor sale dar și din cauza limitei de înălțime pentru construcții la doar 99m în centru și în cartierele învecinate. Abia din turnul Peterskirche am putut înțelege de fapt masivitatea ei. A fost sever distrusă în război, dar ulterior restaurată.

A fost construită la sfârșitul secolului 15 în stil gotic, fără decorațiunile bogate specifice, însă din cauza lipsei de fonduri acoperișurile planificate pentru turnuri nu au putut fi finalizate. Cele două cupole au fost construite aproape cu 30 de ani mai târziu în stil renascentist, deloc în ton cu restul catedralei, dar au devenit de atunci un simbol al orașului Munchen.

Marienplatz, priveliște din turnul Peterskirche

Frauenkirche și primăria din Munchen, priveliște din Peterskirche

Accesul publicului în turnul de sud este permis, dar din câte văd la începutul lui 2020 turnurile sunt închise pentru restaurare.

O legendă care circulă în jurul catedralei este dată de amprenta de picior lăsată într-o dală din podea, supranumită „Pasul Diavolului”. Se spune că s-a făcut un pact cu diavolul pentru a se construi catedrala, iar diavolul a fost de acord cu condiția să fie construită fără ferestre. Așa că au făcut niște ferestre ascunse în dreptul unor coloane, ca să nu fie văzute de diavol, iar când acesta a aflat s-a înfuriat atât de tare încât a izbit cu piciorul în pământ, lăsând urma în dală, și a creat un vânt permanent în jurul clădirii, care se simte și astăzi.

Primăria din Munchen

Primăria nouă (Neues Rathaus) a fost construită în secolul 19 în stil neogotic, fiind necesară deoarece în vechea clădire nu mai era suficient spațiu. Au fost folosite ca inspirație primăria din Bruxelles și cea din Viena, dar se aseamănă în special cu cea din Bruxelles. Nu a fost foarte avariată în timpul războiului, dar părțile distruse au fost reconstruite identic cu originalul.

Marienplatz

Primăria nouă din Munchen

Poți urca în turn pentru 3, iar atracția principală de pe fațada extrem de ornamentată este ceasul cu figurine, glockenspiel, care are spectacol zilnic la 11 și la 12 dimineața, și pe timpul verii (martie-octombrie) are unul și la 5 după-masa. Noi am fost în iunie și am prins spectacolul de la 5, e foarte drăguț.

Este al patrulea cel mai mare ceas din Europa și cele 32 de figurine sunt aproape în mărime naturală. Interpretează două prezentări, nunta din 1568 a ducelui William V cu Renata de Lorena, cu tot cu un turnir la final, și un dans numit Schäfferltanz, interpretat pentru prima dată pentru a marca finalul ciumei în 1517.

Tur ghidat al Primăriei

Noi ne-am încăpățânat teribil să vedem primăria și la interior, căci îmi doream mult de tot să văd biblioteca juridică (absolut splendidă!), și în cele din urmă am reușit. Spun asta pentru că a părut o întreagă aventură!

Primăria din Munchen

Biblioteca juridică din primăria din Munchen

Poți intra în primărie doar cu un tur ghidat, care se organizează doar la anumite ore, exclusiv în limba germană. Am insistat mult să aflu dacă sunt și tururi în engleză, am vorbit cu ei pe mail și apoi la fața locului, dar nu este posibil, se țin doar în germană. Noi nu știam un bob de germană, dar am zis fie, hai că e singura noastră șansă să vedem biblioteca. Și bine am făcut, căci toate zonele în care ne-am plimbat sunt de poveste!

Tururile durează 90 de minute și se țin de luni până vineri la 15:30 și sâmbăta la 11:30 și 13:30. Costul pentru o persoană era 10€ când am fost noi, în iunie 2019, dar acum văd că e 13€. Vezi aici mai multe detalii, văd că au și o secțiune de rezervare a tururilor cu plată online.

Când am fost noi a trebuit să trimit mail la tourismus.guides @ muenchen.de pentru a ne rezerva locurile și să mergem cu o jumătate de oră înainte la biroul de informații din primărie pentru a plăti turul. Apoi locul de întâlnire este în fața biroului de informații.

Interioare extraordinare

Ghidul a rămas șocat că ne-am înscris și nu știam germană deloc, dar nu eram singurii nebuni, mai erau doi frați din Turcia. Și ei veniți tot din dorința de a face poze intagramabile în biblioteca juridică. 😁

Nu a fost extraordinar că nu înțelegeam o boabă, mai ales că pentru început am stat cam jumătate de oră în fața primăriei, în piață, în timp ce ghidul oferea cu siguranță informații interesante. Dar apoi plimbarea prin primărie mi s-a părut fantastică!! Parcă sunt scene desprinse din Harry Potter, totul arată fascinant! Am văzut mai multe săli, inclusiv biblioteca la care visam, și am și ieșit pe balconul dinspre Marienplatz, care aparent e faimos pentru că aici se sărbătoresc victoriile echipei Bayern Munchen.

Mi-a plăcut la nebunie să văd interioarele și cred că merită turul! Recunosc că m-am întors atât de frustrată din vacanța asta, au fost multe situații în care aveam nevoie să cunosc limba, încât acasă am început să învăț germana cu Duolingo. Din păcate am renunțat după vreo lună-două, căci devenise teribil de complicată gramatica și nu aveam energie să rețin totul. Dar sper să reiau lecțiile în curând!

Primăria din Munchen

Primăria din Munchen

Primăria din Munchen

Palatul Alter Hof

Alter Hof înseamnă Curtea Veche și era pe vremuri rezidența imperială a lui Ludovic al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman în secolul 14. La fel ca mare parte din centrul vechi, a fost distrus în al doilea Război Mondial și reconstruit ulterior.

Curtea interioară este foarte liniștită, noi ne-am oprit aici pe o bancă pentru a lua o gustare. În clădire sunt acum diverse birouri, magazine și chiar o brutărie.

O poveste interesantă o are turnul din lemn, supranumit turnul maimuței. Legenda spune că tatăl lui Ludovic al IV-lea avea ca animal de casă o maimuță, iar când viitorul împărat era bebeluș maimuța l-a luat din pătuț și a început să alerge cu el prin palat, ajungând într-un final pe acoperiș, sub privirile îngrozite ale slujitorilor. În cele din urmă maimuța s-a liniștit și a adus copilul teafăr înapoi.

Alter Hof

Alter Hof, Munchen

Berăria Hofbräuhaus

Hofbräuhaus este Berăria Regală din Munchen și se află la o stradă depărtare de Alter Hof. Este o berărie cu tradiție, a fost înființată în 1589 de ducele Wilhelm al V-lea pentru familia sa, căci nu erau mulțumiți de berile care se produceau în oraș la acea vreme. Dar din cauză că devenea neîncăpătoare, s-a tot mutat, până ce în 1897 a fost construită noua clădire, unde se află și astăzi.

Berăria este deschisă zilnic de la 9:00 până la miezul nopții, interiorul arată fantastic, și pe lângă faptul că te poți delecta aici cu tot felul de sortimente de bere și poți servi preparate specific bavareze, ai ocazia și să vezi chelnerițe îmbrăcate în costume tradiționale!

Noi am ratat cu brio berăria, am aflat despre ea din păcate abia după ce am scris articolul, de la un cititor, căruia îi mulțumesc. Nu suntem noi fani bere, dar e un loc cu tradiție și mi-ar fi plăcut măcar să bem o cafea aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kailina Summer Lüers (@kailinasummer) on

Opera din Munchen

Clădirea operei a fost construită în secolul 17 în stil neoclasic.

Opera din Munchen

Odeonsplatz și Palatul Preysing

Odeonsplatz e o piață mare din secolul 19 mărginită de clădiri care mai de care mai frumoase. În spatele său se află Palatul Preysing, primul palat în stil Rococo din Munchen, construit în 1728. În urma restaurării după război, clădirea găzduiește diverse magazine și birouri, însă casa scării, foarte decorată, este accesibilă publicului. Nouă ne-a scăpat din vedere când am trecut pe lângă el, dar dacă ai posibilitatea, intră să o vezi, e fantastică!

Odeonsplatz

Odeonsplatz, Munchen

Odeonsplatz

Odeonsplatz

Palatul Preysing

Palatul Preysing

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @muenchen_ist on

Parcul Hofgarten și Residenz München

Parcul Hofgarten e fantastic, decorat în secolul 17 cu grădini în stil renascentist. La intrarea dinspre Odeonsplatz sunt niște terase cu mese afară, erau pline ochi de oameni care se bucurau de vremea caldă atunci când am fost noi. E o atmosferă tare plăcută aici, alei largi, grădini și fântâni elegante, și oameni veseli și liniștiți.

Parcul Hofgarten

Parcul Hofgarten

Parcul Hofgarten

Residenz München este un palat în sudul parcului, e de fapt un întreg complex din care face parte și clădirea Operei. Din 1508 până în 1918 aici a fost reședința ducilor, electorilor și regilor bavarezi. Astăzi este unul dintre cele mai mari muzee din Bavaria. Este deschis zilnic și intrarea la muzeu costă 9€ iar la trezorerie tot 9€. Există și combinații de bilete, vezi mai multe detalii aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KATIE ONE (@katie.one) on

Karlsplatz

Karlsplatz este o piață tare frumoasă în capătul străzii Neuhauser, o stradă pietonală fantastică, mărginită de tot felul de magazine, care duce direct în Marienplatz.

Karlsplatz

Karlsplatz, Munchen

Palatul de Justiție

Foarte aproape de Karlsplatz este Palatul de Justiție (Justizpalast), care nu apare chiar pe toate listele cu obiective în Munchen, ci mai degrabă pe cele făcute de localnici. E o clădire fabuloasă, construită în 1897 în stil neo baroc.

Cea mai spectaculoasă parte a sa este de departe coridorul central, l-am găsit fascinant în poze și m-a dat pe spate când l-am văzut în realitate!

Iar vestea bună este că intrarea e gratuită, trebuie doar să treci printr-un control de securitate asemănător cu cel de la aeroport. Nu știe mai nimeni de această clădire deosebită, așa că nu prea vei găsi vizitatori înăuntru (noi nu am găsit niciunul), ci doar oameni veniți acolo cu treabă.

Palatul de Justiție din Munchen

Palatul de Justiție din Munchen

Palatul de Justiție din Munchen

Fațada hotelului Opera

Aflat pe St.-Anna-Straße 10, Hotel Opera are o fațadă minunată în alb-negru! Recunoaște că ar face furori în feed-ul tău de Instagram, nu? 😊

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amiris Ang | 洪涵音 | AMS (@amiris) on

Grădinile englezești

Ne îndepărtăm un pic de centrul vechi și mergem spre nordul orașului. Grădinile Englezești sunt un parc imens, cu priveliști deosebite la tot pasul. Noi nu am reușit să mai ajungem aici, dar am fi vrut să vedem cel puțin Monopteros, o replică după un templu grecesc.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Fischer 💙 Bayern (@fotografischer_) on

Siegestor

Siegestor este un arc de triumf din secolul 19 cu o sculptură din bronz a Bavariei împreună cu patru lei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HK-ENGINEERING (@hkengineering) on

Muzeul Brandhorst

Muzeul Brandhorst are o fațadă colorată foarte interesantă, m-a intrigat arhitectura sa și aș fi vrut să îl văd în persoană. O dată ajunși aici probabil l-am fi și vizitat, pe noi ne atrage mai mult clădirea când e vorba de un muzeu, și aceasta pare deosebită. E un muzeu de artă modernă, are expoziții de picturi, sculpturi și fotografii, dar și instalații multimedia. Intrarea costă 7€.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roland Griebel (@roland.photo.art) on

Alte Pinakothek

Este un muzeu de artă într-o clădire masivă în stil neoclasic. Intrarea costă 7€.

Stația de metrou Candidplatz

Am făcut un mic ocol cu metroul doar ca să admirăm această stație, una dintre cele mai deosebite pe care le-am văzut! Este vopsită în întregime în culorile curcubeului, inclusiv stâlpii din mijloc, și arată fabulos!

Stația de metrou Candidplatz, Munchen

Stația de metrou Candidplatz, Munchen

Stația de metrou Candidplatz, Munchen

Stația de metrou St.-Quirin-Platz

Este pe aceeași linie cu Candidplatz și mi se pare tare spectaculoasă. Noi nu ne-am mai dus să o vedem, dar acum regret, văzând-o din nou în poze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by München (@muenchen) on

Scara infinită

Nu e neapărat un obiectiv pentru care să faci un ocol, mai ales că e destul de departe de orice altceva, dar mi se pare că arată interesant, am zis să o pun pe listă în caz că ești în căutare de altfel de priveliști. O găsești pe google maps sub denumirea de Endless Staircase.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I G W O R L D C L U B ® (@igworldclub) on

Palatul Nymphenburg

Palatul Nymphenburg este la vest față de Munchen, e un palat în stil rococo (cu ornamente și detalii foarte bogate, chiar opulente) cu grădini baroce simetrice și un muzeu al caleștilor. Aici era reședința de vară a foștilor conducători ai Bavariei. Palatul e imens, fațada lungă de 632 metri chiar o depășește pe cea a Versailles-ului.

Pe același domeniu sunt grădinile, un parc cu canale și lacuri, iar grădina botanică se află tot aici. Este tot ce te-ai aștepta de la o curte regală europeană, dar pe noi nu ne-a atras. Nici nu am avut timp ce-i drept, dacă am fi petrecut câteva zile doar în Munchen l-am fi vizitat cu siguranță, doar Versailles și Schonbrun mi-au plăcut tare mult. Dar noi în vacanța asta am fost însetați după natură și orășele mici cu farmec medieval.

Dacă vrei să îl vizitezi citește aici despre program și aici despre costul biletelor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sabrina (@sabasic93) on

Allianz Arena

Dacă te pasionează fotbalul atunci cu siguranță vei dori să vizitezi stadionul echipei FC Bayern Munchen, Allianz Arena. Este în afara centrului, dar are linie de metrou direct din centru. E deschis pentru vizite zilnic între 10:00 și 18:00, cu diferențe de program în zilele de meci.

Costul pentru muzeul FC Bayern și un tur al arenei este 19€ pentru adulți, 11€ pentru copii între 6-13 ani, și accesul este gratuit pentru copiii sub 5 ani. Cumpără bilete online aici.

BMW Museum

Muzeul BMW este cu siguranță o mândrie a regiuniii, doar BMW înseamnă Bayerische Motoren Werke (Bavarian Motor Works). Alex și-a dorit tare mult să îl vizităm, așa că zis și făcut, dimineață la prima oră eram acolo. Biletul costă 10€, este în nordul orașului și poți ajunge foarte ușor cu metroul aici, la stația Olympiazentrum.

Cu o arhitectură deosebită, muzeul prezintă istoria mărcii BMW, având expuse modele de mașini din toate timpurile. Îți spun sincer că nu ne-a dat pe spate. Ce-i drept, cu câteva zile înainte vizitasem muzeul Mercedes din Stuttgart care e absolut fabulos, m-au impresionat și pe mine peste măsură nu numai exponatele cât și modul în care au organizat informația.

Așa că nu ne-am putut abține să nu facem comparații, iar muzeul BMW a ieșit în pierdere. Spațiile nu erau organizate în așa fel încât să fie un flux eficient al vizitatorilor, adică intrai într-o cameră și trebuia să ieși prin același loc. Și parcă nici informațiile nu au fost teribil de interesante. Nu o zic numai eu, ci și Alex e de aceeași părere.

Nu îmi pare rău că l-am vizitat, dacă ești fan BMW cu siguranță își va plăcea la nebunie. Dar o dată ajunși în centrul Munchen, văzând cât e de frumos, ne-am fi dorit să petrecem ceva mai mult timp aici.

Muzeul BMW

Muzeul BMW, Munchen

Muzeul BMW

Muzeul BMW

Muzeul BMW

BMW Isetta din 1955 e tare simpatică și a fost foarte populară la vremea ei

Lagărul de concentrare de la Dachau

Dachau este cam la 30 km de centrul Munchen-ului. Poți ajunge aici cu metroul și apoi un autobuz, sau poți rezerva un tur ghidat. Noi am fost cu mașina, au o parcare mare pentru care am plătit 3€. Intrarea este gratuită și sunt multe informații la tot pasul. Am petrecut 2 ore și un sfert acolo și nu am citit cu atenție chiar tot, deci în funcție de ritmul tău poți petrece probabil până la 4 ore.

Am povestit mai multe despre experiența noastră și cum m-a marcat acest loc în articolul Lagărul de concentrare de la Dachau, o vizită dureroasă dar necesară.

Lagărul de concentrare de la Dachau

Obiective în Munchen – ce să vizitezi și sfaturi utile

Am povestit o mulțime de lucruri despre Munchen, obiectivele pe care le poți vizita dar și câteva ponturi pentru a îți organiza vacanța acolo. Sper ca întotdeauna că îți sunt de folos informațiile, și dacă mai sunt și alte lucruri care ar trebui spuse despre capitala bavareză chiar te rog să îmi lași un comentariu!

Vacanță frumoasă în Munchen!


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro