Search here...
TOP
Inspirație Verona - Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie și 3 locuri inedite

Vaporetto din Veneția - Ponte di Rialto

Ponte di Rialto, Veneția

Veneția este incredibil de magică! Cu siguranță un loc pe care trebuie să îl vezi cel puțin o dată în viață! Canalele înțesate de gondole și podurile romantice la fiecare pas îți încântă simțurile în timp ce te pierzi prin labirintul de străduțe înguste. Harta nu îți este de ajutor aici, căci te îndrumă undeva și îți dai seama că nu ai cum să ajungi acolo, este un drum înfundat ce se termină într-un canal. Faci cale întoarsă și încerci să cauți un pod ca să treci canalul. Iar străduțele nici măcar nu au nume! Așa că cel mai bine este să te lași ghidat de plăcuțele cu direcții, care sunt pe toate clădirile: spre Rialto, spre San Marco, sau spre Ferrovia (gară).

Cel mai bun lucru pe care îl poți face în Veneția este să te plimbi pur și simplu și să îi descoperi străduțele și canalele întortocheate. Dar sunt și câteva locuri pe care ar fi păcat să nu le vezi. Îți povestesc despre fiecare, și în plus o să îți prezint în articol și câteva locuri mai puțin cunoscute, dar tare deosebite!

Veneția: ghid complet de călătorie

Cum ajungi în Veneția și câte zile să petreci aici

Avem zboruri directe cu Wizz Air din București, Cluj, Iași sau Timișoara până la aeroportul din Treviso, care e la 3 stații cu trenul sau câteva stații cu autobuzul de Veneția. Nu uita că găsești aici bagaje pentru Wizz Air.

Cât timp îți trebuie pentru Veneția? Asta depinde de ritmul fiecăruia. Nu este un oraș mare, însă durează ceva să îl vizitezi, să te orientezi, și călătoriile cu vaporetto durează și ele. Merită să vezi și Murano și Burano când mergi în Veneția, așa că dacă poți rezervă-ți timp și pentru cele două insulițe. Majoritatea spun că ai nevoie de o zi ca să le vizitezi pe amândouă. Noi le-am văzut cam în jumătate de zi, ne-am plimbat pe fiecare cât ne-am dorit (Burano nici nu este foarte mare), dar nu ne-am oprit să mâncăm (prețurile erau exagerate).

Noi am petrecut cam o zi și jumătate în Veneția, inclusiv Murano și Burano. Dar ca să savurezi cu adevărat toate minunățiile ți-aș sugera să stai două zile întregi. Dacă ai doar o zi la dispoziție bucură-te din plin de Veneția, nu ai timp să ajungi pe Murano și Burano (numai călătoria cu vaporetto până pe Burano durează vreo 35 de minute).

Veneția: ghid complet de călătorie

Cazare în Veneția

Din cauză că este o destinație incredibil de populară, dar probabil și din cauza infrastructurii sale (e un oraș în întregime pe apă), Veneția e incredibil de scumpă! Am fost destul de șocată când am căutat cazare.. Așa că sugestia mea este să te cazezi pe uscat, în afara Veneției.

Noi am găsit o cazare superbă și foarte ieftină, cu mic dejun inclus, în Mogliano Veneto, la două stații de tren de Veneția: Alla Meta. Ne-a costat doar 65€ pe noapte, în timp ce în Veneția nu prea am găsit ceva decent sub 200. Atâta doar că e la 1,5 km de gară și a mai trebuit să plătim și bilete de tren, un bilet dus costă 2.70€.

În caz că ai vrea să stai ceva mai aproape de Veneția, am căutat câteva variante de cazare cu note foarte bune în Mestre. Dacă îți iei cardul de transport Venezia Unica, ce include călătorii nelimitate cu vaporetto, acesta are inclus și transportul cu autobuze în Mestre și Marghera (am scris mai multe despre card aici: Vaporetto din Veneția: ponturi și informații utile). Și am inclus și câteva cazări chiar în Veneția.

Veneția: ghid complet de călătorie

Veneția: ghid complet de călătorie

Suveniruri venețiene

Cu ce te deplasezi în Veneția

Cred că cea mai atractivă variantă este plimbarea cu gondola! Nouă ni s-a părut însă prea scump, și am preferat să admirăm gondolele și să le fotografiem de la distanță. O plimbare de 40 de minute costă 80€ înainte de 19:00, iar după această oră costă 100€. Până la 6 persoane pot împărți o gondolă.

Eu mai fusesem în Veneția în 2009, eram la Milano cu serviciul, și într-o zi am făcut o scurtă escapadă împreună cu patru colegi. Ne-am plimbat atunci cu gondola, îmi amintesc că am plătit 100€ cinci persoane, și nu ni s-a părut exagerat să dăm câte 20€. A fost drăguț, ne-a impresionat gondolierul abilitățile sale (gondolele sunt foarte lungi și canalele foarte înguste!), dar și cu poveștile sale, ne spunea cum și tatăl său fusese gondolier, și bunicul său, e o tradiție ce se transmite din tată în fiu în Veneția.

Dar o să ai probabil nevoie să te deplasezi și cu vaporetto, feribotul ce circulă pe Canale Grande și pe insulițele din laguna venețiană. Am scris un ghid detaliat despre vaporetto aici: Vaporetto din Veneția: ponturi și informații utile.

Veneția: ghid complet de călătorie

Gondole în Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie

Ce să vizitezi în Veneția

Piazza San Marco

Piazza San Marco este emblematică și aici vei găsi cele mai faimoase obiective din Veneția: Basilica San Marco, Campanile San Marco și Palatul Dogilor. Piața este foarte mare și superbă, înțesată cu cafenele peste tot. Dar ai grijă să nu faci greșeala clasică de turiști! Totul în piață costă exagerat de mult, de la mâncare la o simplă cafea, așa ca evită zona și caută un local pe străduțe dacă vrei o gustare sau un cappucino.

Veneția: ghid complet de călătorie - Piazza San Marco

Piazza San Marco, Veneția

Basilica di San Marco

Veneția are un stil arhitectural aparte, Goticul Venețian, cu influențe gotice, maure și bizantine. Vei observa diferitele influențe pe toate fațadele din oraș, dar Basilica San Marco se remarcă prin aspectul său puternic oriental. Veneția a condus în secolele 13-14 cruciada împotriva Constantinopolului, aducând din est decorațiuni precum mozaicuri, coloane, capiteluri sau frize, pe care le-au folosit în decorarea bisericii.

Basilica di San Marco se vizitează gratuit zilnic între 9:30 și 17:00, iar duminica și de sărbători între 14:00 și 16:30. Nu ai voie să faci fotografii în interior. Noi din păcate nu am reușit să intrăm, mi-ar fi plăcut tare mult, dar nu ne-am potrivit cu programul lor. Ai grijă în schimb că am înțeles că sunt cozi foarte mari. Poți cumpăra online un bilet skip-the-line care include și o prezentare a bisericii de 30 de minute.

Veneția: ghid complet de călătorie - Basilica San Marco

Basilica San Marco, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - Basilica San Marco

Veneția: ghid complet de călătorie - Basilica San Marco

Campanile di San Marco

Campanile di San Marco este turnul cu clopot al bisericii, ce domină Piazza San Marco. Poți urca până sus și, veste bună, are și lift! Asta deoarece turnul a fost reconstruit în 1912, după ce s-a prăbușit de mai multe ori din cauza cutremurelor sau a fulgerelor. L-au reconstruit în forma sa originală din 1514 și au hotărât să îi adauge și un lift.

Biletul pentru a urca în turn costă 8€ pentru adulți și 4€ pentru copii între 6-18 ani. Programul de vizitare este 8:30 – 21:00 vara, și 9:30 – 16:45 iarna, cu ceva variații (vezi programul exact aici). În ianuarie pare să fie închis complet pentru întreținere. Și aici este ceva coadă, mai ales că trebuie să îți aștepți rândul la lift, dar crede-mă că merită! Priveliștile de sus sunt fantastice!

Veneția: ghid complet de călătorie - priveliște din Campanile San Marco

Priveliște din Campanile San Marco, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - priveliște din Campanile San Marco

Veneția: ghid complet de călătorie - priveliște din Campanile San Marco

Nu știu dacă aveai idee, dar există în lume mai multe replici ale turnului San Marco! Cele mai notabile sunt cele două turnuri din Barcelona, din Plaça d’Espanya, de lângă fântâna Montjuic. Știai că sunt inspirate după turnul din Veneția? Eu am aflat recent și am rămas tare uimită! Mai sunt replici în orașul Piran din Slovenia, și în Rovinj în Croația, ambele construite în secolul 17. Și replici mai noi în gările din Seattle și Toronto, primăria din Brisbane, Australia, primăria din Kiel, Germania, există chiar și un Campanile în Port Elizabeth, Africa de Sud.

Barcelona

Turnurile venețiene din Placa d’Espanya, Barcelona

Palatul Dogilor

Palatul Dogilor e o clădire incredibilă, construită în stilul Gotic Venețian, care pe vremuri era reședința Dogelui Veneției, conducătorul Republicii Venețiene. A devenit muzeu în 1932. Palatul se poate vizita între orele 8:30-19:00 vara și 8:30-17:30 iarna (vezi exact programul aici). Biletul costă 25€ pentru adulți și 13€ pentru copiii între 6 și 14 ani. Poți cumpăra bilet împreună cu skip-the-line online aici. Sau poți opta pentru un tur ghidat pentru Palatului Dogilor și Basilica San Marco, include skip-the-line și ghid pentru ambele atracții, dar e ceva mai scump.

Noi am știut din prima că nu vom avea timp să îl vedem, dar cred că merită vizita. Am văzut fotografii cu interioarele splendide, ce parcă rivalizează cu marile palate ale Europei (noi am văzut doar Versailles și Schonbrunn), deși ca dimensiuni este mult mai mic. Pentru că eram mereu destul de aproape de el, nu am reușit să îl vedem în toată măreția sa decât de pe canal, când ne-am urcat pe vaporetto!

Veneția: ghid complet de călătorie - Palatul Dogilor

Palatul Dogilor, Veneția. În dreapta se vede leul înaripat înălțat pe o coloană, simbolul Veneției

Veneția: ghid complet de călătorie

Imaginea clasică de vedere a Veneției – priveliște din fața Palatului Dogilor

Vaporetto din Veneția - priveliște de pe Canale Grande spre Palatul Dogilor

Priveliște de pe Canale Grande spre Palatul Dogilor

Veneția: ghid complet de călătorie - Palatul Dogilor

Palatul Dogilor văzut din Campanile San Marco

Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri, sau Podul suspinelor, este un pod superb ce face legătura între fosta cameră de interogații din Palatul Dogilor și închisoare. Podul a căpătat acest nume deoarece priveliștea de aici era ultima pe care condamnații o vedeau înainte de a fi închiși. A fost construit în 1600 și proiectat de Antonio Contino, al cărui unchi, Antonio da Ponte, a proiectat Ponte di Rialto.

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri, Veneția

Ponte di Rialto

Podul Rialto este cu siguranță cel mai faimos pod din Veneția și un obiectiv de neratat când ajungi aici! Este cel mai vechi dintre cele patru poduri care trec peste Canale Grande. A fost construit din piatră în 1591, iar ingineria sa era atât de îndrăzneață pentru acele vremuri, încât s-a prezis din prima prăbușirea sa. Însă Ponte di Rialto a rezistat și a devenit un simbol pentru Veneția!

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte di Rialto

Ponte di Rialto, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte di Rialto

T Fondaco dei Tedeschi

Tot ți-am promis la început că îți voi dezvălui câteva locuri inedite din Veneția, acum vin cu primul! T Fondaco dei Tedeschi este un magazin universal de lux, chiar lângă Ponte di Rialto, în dreapta sa cum te uiți la pod din față (aici pe google maps). Magazinul în sine este destul de deosebit, cu o curte interioară și etajele sub formă de porticuri, iar de produsele oferite spre vânzare nu mai vorbesc. Dar punctul său forte este terasa de pe acoperiș!

Terasa oferă o panoramă splendidă asupra Canale Grande, se văd de acolo Ponte di Rialto, acoperișurile Veneției și chiar Campanile din San Marco și cupolele Basilicii San Marco! Iar decorațiunile acoperișului sunt atât de elegante și completează întreaga imagine. Este priveliștea mea preferată din Veneția și te-aș sfătui să faci și tu o oprire aici!

Accesul pe terasă este gratuit, însă trebuie să faci o rezervare online! Pentru că este limitat numărul de oameni care au voie pe acoperiș, ai mari șanse ca ajungând acolo să nu te lase să urci. Fă-ți rezervarea pentru o anumită zi și oră aici. Ce-i drept, noi am ajuns cam cu o jumătate de oră înainte față de ora rezervării, dar ne-au lăsat să urcăm pe terasă, am impresia că nu era la capacitate maximă.

Veneția: ghid complet de călătorie - T fondaco dei Tedeschi

Priveliște de pe terasa T Fondaco dei Tedeschi, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie - T fondaco dei Tedeschi

Priveliște de pe terasa T Fondaco dei Tedeschi

Veneția: ghid complet de călătorie

Veneția: ghid complet de călătorie - T fondaco dei Tedeschi

Interiorul magazinului T Fondaco

Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo este al doilea loc inedit pe care ți-l propun! Este un mic palazzo venețian construit în secolul 15 și are o scară în spirală absolut fantastică, cu multiple arce rotunde! Poți vizita superba clădire pentru 7€ (poți cumpăra biletul online), iar copii până în 12 ani au acces gratuit. Programul de vizitare este între zilnic între 10:00-18:00. Nu este departe de Piazza San Marco (aici pe google maps).

Mi-am dorit extrem de mult să vedem minunatul palazzo și să urcăm pentru priveliștea de sus, dar cumva am ajuns chiar la închidere. Adică exact să îi vedem cum închid poarta și pleacă… Mi-a părut așa de rău, am zis că venim a doua zi, dar nu am mai avut timp. Așa că am rămas doar cu fotografia aceasta din exterior, tare frumoasă și ea. Dar îți mai las o postare de pe Instagram ca să vezi cum arată priveliștea de sus!

Veneția: ghid complet de călătorie - Scala Contarini del Bovolo

Plimbare pe Canale Grande

Îți recomand să faci o plimbare cu vaporetto pe Canale Grande, vei vedea o latură splendidă a Veneției, mai exact cele mai frumoase fațade ale sale, pe care poate nici nu ai cum să le vezi altfel! Sunt câteva obiective principale pe Canale Grande, pe care dacă nu ai timp să le iei la pas (așa cum a fost cazul nostru), merită să faci o plimbare cu vaporetto și să le vezi de pe apă.

Ponte di Rialto se află pe Canale Grande, și prima poză din articol am făcut-o chiar de pe vaporetto. Ca’ Rezzonico este un muzeu al Veneției secolului 18, cu artă și mobilă din acea perioadă. Galleria dell’Accademia este tot pe partea stângă a Canale Grande și este un muzeu de artă venețiană din secolele 13-18, ce găzduiește inclusive opere ale lui Tițian, un membru de marcă al școlii venețiene de artă din secolul 16. Chiar lângă galerie se află Ponte dell’Accademia, un pod din lemn și metal, unul dintre cele patru ce traversează Canale Grande.

Vei mai găsi pe Canale Grande Colecția Peggy Guggenheim, un muzeu de artă modernă, și la final Basilica di Santa Maria della Salute, o biserică frumoasă și impozantă ce domină orizontul Veneției din mai multe unghiuri. Desigur că poți vizita toate aceste locuri. Noi nu suntem teribil de pasionați de artă, ci mai mult de arhitecturile diverse, așa că ne-a fost suficient să vedem clădirile din vaporetto.

Veneția: ghid complet de călătorie

Ca’ Rezzonico, Veneția

Veneția: ghid complet de călătorie

Galleria dell’Accademia

Vaporetto din Veneția - Canale Grande

Fațade venețiene

Vaporetto din Veneția - Canale Grande

Fațade venețiene

Veneția: ghid complet de călătorie

Basilica di Santa Maria della Salute

Veneția: ghid complet de călătorie

Basilica di Santa Maria della Salute la orizont

Ponte Chiodo

Ponte Chiodo este al treilea loc inedit pe care vreau să ți-l recomand. Nu e la fel de spectaculos ca celelalte două locuri, dar are o poveste interesantă. Chiodo înseamnă „cui” și era numele familiei de nobili ce deținea podul. Este foarte vechi, ultimul rămas în Veneția de acest fel, și se deosebește prin lipsa parapetului, particularitate pe care o aveau pe vremuri toate podurile din Veneția. Singurul alt pod fără parapet este Ponte del Diavolo de pe insula Torcello.

Pentru alte locuri și mai inedite încearcă turul ghidat Hidden Venice: Unusual Walking Tour,

Veneția: ghid complet de călătorie - Ponte Chiodo

Ponte Chiodo, Veneția

Insulele Murano și Burano

După cum spuneam la început, dacă ai mai mult de o zi la dispoziție în Veneția, îți recomand cu căldură să mergi să vizitezi și insulițele Murano și Burano. Ca să ajungi pe cele două insule trebuie să iei vaporetto numărul 12 de la Fondamente Nove (aici pe google maps). Murano este mai aproape de Veneția, faci cam 10 minute până acolo, și încă vreo 25 de minute până pe Burano. Feribotul 12 are un traseu circular, oprește întâi pe Murano, apoi pe Burano, și apoi dacă nu mă înșel pe Torcello. Îți sugerez să vizitezi întâi Burano și apoi Murano, ca să fii împotriva fluxului de oameni, care le vizitează invers.

Se pierde destul de mult timp cu feribotul, e posibil să nu prinzi loc pe primul care ajunge (noi așa am pățit, la mijlocul lui septembrie), și nu e prea plăcut să aștepți la coadă în soare. Poți în schimb să rezervi un tur cu barca pe Murano, Burano și Torcello, durează 4-5 ore și cred că este mult mai comod. Nici nu e foarte scump, văd că acum chiar e redus turul de la 20€ la 15€.

Murano este faimoasă pentru sticla de Murano, ce se produce de secole întregi aici, și vei găsi peste tot magazine cu diverse obiecte din sticlă.

Veneția: ghid complet de călătorie - Murano

Murano

Veneția: ghid complet de călătorie - Murano

Suveniruri din sticlă de Murano

Veneția: ghid complet de călătorie - Murano

Veneția: ghid complet de călătorie - Murano

Murano

Burano în schimb pare să nu fie atât de populară, dar noi am găsit-o mult mai fermecătoare! Insulița este cunoscută pentru producția de dantelă, însă mai nou a devenit Insta-faimoasă pentru căsuțele sale incredibil de colorate! Fiecare colțișor și canal sunt extrem de fotogenice! Am scris mai multe despre Burano aici: Insulița Burano în 20 de fotografii hiper-colorate.

Burano

Burano

Burano

Burano

Veneția: ghid complet de călătorie și locuri inedite

Am încercat să sumarizez un ghid de călătorie pentru Veneția despre cazare, transport și ce poți vizita în fabulosul oraș. Sper că îți sunt de ajutor informațiile și că ai aflat și câteva lucruri noi! Distracție plăcută în Veneția și încearcă să nu lași masele de turiști să îți afecteze experiența! 😊
Booking.com


Pentru mai multe idei și sfaturi despre călătorii, urmărește-mă pe Instagram și Facebook și citește și:

TAGS:,

«

»

10 COMMENTS

 • Miha

  Mulțumesc!

 • dianavintilaa

  Superb articolul tau! Chiar maine voi vizita Milano si apoi Venetia iar sfaturile tale si pozele m-au lasat fara cuvinte. Abia astept sa le urmez! Felicitari 🙂

  • Diana
   AUTHOR

   Uaaau, Diana, ce ma bucur! Merci si vacanta minunata sa ai! ♥️

 • Foarte util articolul tau. Il stiam mai demult si am revenit sa-mi iau notite. Voi ajunge in Venetia peste doua saptamani si de abia astept!!! Iti multumesc din suflet pentru toate informatiile si ponturile, sigur imi vor fi super super utile. O comoara de articol. 🙂 Te imbratisez Diana!

  • Diana
   AUTHOR

   Ce draguuut, merci mult Angela, ma bucur ca te ajuta! Daca iti mai vine ceva in minte scrie-mi, vorbim :). Te pup si vacanta frumoasa!

 • EDY TOIA

  Buna Diana. Am sa plec in vacanta anul viitor 18-20.02.2020 si doresc sa stiu daca comand bilet prin skip-the-line mai stau la coada sau intru direct aratand acel Ticket. Multumesc

 • Rodica

  Buna, Diana! Super articol! am fost acum doua weekenduri la Venezia si ne-a ajutat tare mult faptul ca ai impartasit cu noi experienta ta. Multumim!!!

  • Diana
   AUTHOR

   Buna Rodica! Ce mult ma bucur! Abia astept sa incepem si noi sa calatorim din nou 🙂

 • Luminita

  Buna Diana,ma bucur mult ca am gasit aceasta prezentare.Urmeaza sa vizitam si noi Venetia si informatiile ne vor fi de mare ajutor.

  • Diana
   AUTHOR

   Luminita, merci mult de apreciere. Vacanta minunata in Venetia 😊

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro

%d blogeri au apreciat: