Bologna e un oraş surprinzător! Am păşit prima dată pe străzile sale fără să fi citit ceva înainte, şi m-a lovit personalitatea puternică a clădirilor, atmosfera dulce de pe străzi, forfota oarecum liniştită din centru. Italia e toată superbă şi o iubesc, însă fiecare loc are ceva aparte. Parcă se simte istoria zbuciumată şi faptul că în trecut erau state diferite, înainte ca Vittorio Emanuelle II să le unească şi să îşi asume titlul de primul rege al Italiei unite în 1861.
Aşa că Bologna are şi ea parfumul ei deosebit, pe care nu l-am regăsit nicăieri altundeva în Italia. I-am descoperit multe laturi fascinante, la Dotta, la Grassa, la Rossa, porticurile ce se întind la infinit, bisericile la fiecare colţ de stradă, balcoanele surprinzătoare. Hai alături de mine într-o scurtă călătorie, să îţi prezint Bologna aşa cum am văzut-o şi am simţit-o eu.
Sugestii de cazare în Bologna:
- Buget mediu: Good Morning Marsala, Steam House Room & Breakfast, Castiglione 77
- Boutique/Lux: Hotel Metropolitan
Bologna la Dotta
Porecla de „La Dotta”, sau cea învăţată, iscusită, face referire la Universitatea din Bologna, cea mai veche din lume, fondată în anul 1088. Găzduieşte în jur de 85.000 de studenţi anual. Oraşul a crescut şi s-a dezvoltat în jurul Universităţii, aşa că aici se pune foarte mare preţ pe educaţie şi cultură.
Zona universitară, care se întinde de-a lungul Via Zamboni, e foarte vibrantă. Plină de tineri care se relaxează pe unde apucă, mişună pe străzi cu bicicleta sau pe jos, sau se strâng buluc la un concert într-o piaţă, mi-a dat un feeling nou despre Bologna. Am simţit oraşul entuziasmat, proaspăt între zidurile vechi, gata de orice!
Bologna la Grassa
Bologna este cunoscută ca „La Grassa”, şi crede-mă că motivele sunt bune! Este capitala culinară a Italiei, faimoasă pentru bucătăria şi preparatele extraordinare! Într-o ţară în care bucătăria excelează, îţi poţi imagina ce înseamnă asta! Toţi cei cu care am vorbit au fost de acord că e imposibil să ţii o dietă în Bologna.
Preparatele specifice sunt tortellini, în supă sau cu sos ragù, tagliatele bolognese (atenţie, pastele bolognese se fac cu tagliatelle, nu spaghete!), sau mortadella.
Bologna la Rossa
„La Rossa”, adică cea roşie, se referă în principal la culoarea clădirilor. În tot centrul clădirile sunt în mare parte roşii, iar acoperişurile sunt din teracotă roşie. Vederea de deasupra este spectaculoasă, însă eu nu am apucat încă să urc în turn să o văd (vezi păţaniile mele aici), aşa că voi actualiza articolul cu prima ocazie.
De asemenea prin Bologna roşie se mai înţelege şi afinitatea politică de stânga a oraşului, fiind cunoscut ca centrul comunist al Italiei. Asta dă naştere la nenumărate proteste din partea studenţilor.
Nu în ultimul rând, Bologna este centrul Motor Valley, locul unde s-au născut coloşi auto ca Lamborghini, Ferrari, Maseratti şi preferatul local, Ducatti. Şi se ştie că pentru o maşină sport culoarea roşie este favorită.
Bologna şi porticurile infinite
Este oraşul porticurilor! Sunt peste tot şi e o reală plăcere să le observi, unele sunt adevărate capodopere! Porticul este o galerie exterioară mărginită de coloane. Am înţeles că sunt atât de înalte pentru ca trăsurile cu cai să aibă loc să circule pe sub ele.
Bologna e faimoasă pentru cei aproape 40 km de porticuri ce şerpuiesc de-a lungul clădirilor istorice, dar şi pentru cel mai lung portic din lume, de aproape 4 km (mai multe despre asta data viitoare, căci nici eu nu am apucat să îl văd!).
Bologna pe străduţe întortocheate
Toată lumea are o reală plăcere să ia orice oraş la pas, să îl descopere aşa cum e, să se piardă pe străduţe. Iar străduţele italieneşti parcă au o savoare aparte. Dolce far niente-ul se simte în aer, şi te trezeşti zâmbind fără motiv. Pe măsură ce se lasă seara, lumea se adună la mesele împrăştiate în faţa restaurantelor, începe să miroasă peste tot a pâine, pizza, sos de roşii, te plimbi în forfota asta dar nici nu te deranjează. Italienii sunt oameni veseli, au ieşit în oraş să se simtă bine, e agitaţie dar e relaxant în acelaşi timp, vibe-ul e cu siguranţă unul pozitiv.
Bologna antică
Centrul vechi este înconjurat de rămăşiţe ale fostului zid de apărare al oraşului, din vremea romanilor. Mă impresionează întotdeauna să văd o construcţie atât de veche, suntem foarte norocoşi că în Europa le avem la fiecare pas, mustesc de istorie şi de tehnologii şi cunoştinţe ale vechilor civilizaţii. În Bologna m-a impresionat şi cum unele din vechile porţi ale zidului sunt pierdute în trafic şi în agitaţia oraşului nou.
Ziduri romane
Bologna veche
Şi aici mă refer la clădiri şi arhitectură. E fascinant doar să te plimbi pe străzi, e ca şi cum te-ai afla într-un muzeu, ai atât de multe de văzut! De la gara centrală la palate, de la cele două turnuri la turnul cu ceas din Piazza Maggiore, Bologna e în întregime o operă de artă!
Bologna nouă
Poţi vedea clădiri noi în Bologna, în special în afara centrului vechi. Oraşul parcă îşi pierde farmecul o dată ce te îndepărtezi de zona istorică, dar măcar văd că se încearcă menţinerea notei, clădirile nou construite sunt în mare parte roşii, şi se păstrează conceptul de portic.
Bologna religioasă
Am văzut extrem de multe biserici şi bisericuţe în Bologna. Pe lângă Basilica di San Petronio din Piazza Maggiore, cele 7 biserici din Piazza Santo Stefano, şi Catedrala San Pietro, care poate sunt cele mai cunoscute, am găsit din întâmplare, mergând la pas prin centru, foarte multe bisericuţe.
Bologna cu balcoane surprinzătoare
Am o pasiune pentru ferestre şi balcoane, încă de când am fost la Paris şi am găsit ferestrele lor fascinante. Extrem de elegante, toate diferite, dădeau clădirilor o personalitate originală. De asta îmi şi place atât de mult proiectul Windows of the World al lui Andre Vicente Goncalves! Ştii că eşti în Italia când ferestrele au obloane, ştii că eşti în Lisabona când sunt înconjurate de ajulezos, şi ştii că eşti în Barcelona când au balcoane franţuzeşti din fier forjat foarte ornamentat.
În Bologna am găsit ceva şi mai surprinzător! Nu atât ferestrele cât balcoanele m-au încântat! Sunt dispuse pe faţadele clădirilor din loc în loc, parcă fără vreo logică! Îmi şi imaginez cum arhitecţii îşi puneau mâna la ochi şi arătau cu degetul aleatoriu pe planuri: „aici vom pune un balcon”. Cu siguranţă nu s-a întâmplat aşa, dar am găsit balcoanele din Bologna savuroase, cu aşezarea lor aparent aleatorie!
M-am trezit îndrăgostită de Bologna fără să îmi dau seama. Abia aştept să revin şi să descopăr alte lucruri noi despre ea, alte laturi, alte secrete. Alla prossima, bella!
Citește și:
- Bologna. Obiective și traseu pentru o zi
- Unde mâncăm în Bologna
- Întâmplări amuzante în deplasare la Bologna
- Weekend la Bologna și Florența: itinerar și buget de călătorie
2 COMMENTS
ELENA
4 ani agoFrumoasa Diana,dupa un an tare trist,mi-ai inmuiat sufletul cu imagini din Rossa Bologna.Pentru noi a fost dragoste instantanee(fascinatia porticurilor,aroma universitara,ferestrele cu obloane).Am asistat chiar la o demonstratie de „stanga”.Pacat ca nu ati ajuns la Santuario di San Luca-am coborat de acolo,numarand 666 trepte(de urcat pe jos era cam greu,iti trebuie conditie fizica).Am rememorat stradutele,privind imaginile postate de tine.Noi am stat 2 zile in Bologna si 1 zi la Florenta(am fost cu trenul intre cele 2 orase-ghinion!-am trecut numai prin tunele).Acum,am deschis amintirile tale,sa ma informez de Verona-ca perspectiva incerta!.Ma bucur sa impartasesc cateva ganduri cu tine.Sa auzim vesti bune!
Diana
4 ani ago AUTHORBuna Elena! Si eu iubesc Bologna tare mult si imi e dor de orice tine de Italia! Sper sa reusesti sa mergi la Verona, e un oras tare frumos.
Numai bine si sa avem un an mult mai linistit! ♥️