Search here...
TOP
Transilvania

Ce să vizitezi în Cluj Napoca, oaza europeană din mijlocul României

Am fost tare plăcut surprinși de Cluj Napoca! Ne doream demult să ajungem în partea aceasta a țării, dar nu reușeam să ne organizăm. Așa că atunci când am fost invitați în octombrie 2019 să vorbim la Travel Smart Forum, conferință organizată de Travel Smart Hub la Cluj, a fost pretextul ideal să ne luăm în sfârșit câteva zile de concediu și să organizăm un mic road trip!

Nu am avut multe zile la dispoziție (deh, muncă multă în corporație), dar ne-am plimbat atunci prin Cluj, în Apuseni (o zonă fabuloasă, mi-a plăcut atât de mult!) și Oradea, o bujuterie de oraș. Iar la întoarcere ne-am oprit la Giardini di Zoe din satul Banpotoc, articolul meu despre minunata grădină toscană devenind foarte popular.

Dar să revenim la Cluj Napoca. Am spus când am vizitat Sibiul că ne simțeam undeva prin Austria într-un orășel plin ochi de turiști, auzeam pe străzi mai degrabă alte limbi decât româna. Ei bine, la Cluj ne-am simțit ca într-un oraș european universitar, cu mulți tineri forfotind de colo-colo, localuri hip, ca să nu mai spun că auzeam limbi străine în jur, dar nu păreau să vină de la turiști ci de la localnici.

De la arhitectura cu influențe austriece, biserca gotică ce domină orizontul orașului, un centru vechi cu piețe mari, prietenos cu pietonii, la atitudinea oamenilor, de un calm de invidiat și o voioșie molipsitoare, toate îți inspiră un oraș fermecător din Vest. Ca să nu mai spun de trafic! Parcările sunt atât de bine organizate (scuze dar vin din București, e un punct dureros pentru mine și nu pot să nu observ), nu am văzut deloc mașini parcate aiurea (de fapt cred că am văzut una, care primea o amendă chiar în acel moment), dar ce e foarte frapant este… liniștea! Nu am auzit un claxon întreaga zi cât am stat în Cluj! Și am prins și trafic greoi, bară la bară, dar oamenii sunt liniștiți.

Mă simt un pic prost că fac comparațiile acestea în detrimentul Bucureștiului sau a restului României. Dar asta e realitatea, influențe culturale de sute de ani au determinat aceste diferențe, sau poate în București haosul și competitivitatea de după ’90 au dus la niște valori precare. Eu nu fac decât să observ și să îți transmit părerile mele. Sunt sigură că dacă ai fost prin Transilvania în ultima vreme ai remarcat și tu aceste lucruri.

Cazare în Cluj Napoca

Noi am stat la Colorful & Cozy Condo, pe Calea Moților, la aproximativ 1km de centrul vechi. De fapt am stat în apartamentul de la parter, acum pe booking găsesc ce pare să fie apartamentul de la etaj. În orice caz, ne-am simțit foarte bine, gazdele au fost tare drăguțe, locația optimă, și, foarte important, a avut loc de parcare inclus, în curtea interioară (deși văd că acum nu mai oferă parcare..).

Îți recomand, ca de obicei, să te cazezi în centru, pentru a fi mai aproape de obiective și de sufletul orașului. Dar și pe Calea Moților e o opțiune bună. Am făcut o selecție de cazări cu recenzii foarte bune:

Arhitectură în Cluj Napoca

Am găsit un articol foarte bun despre evoluția arhitecturii în Cluj-Napoca. Dacă te interesează să afli mai multe detalii, explică fantastic, cu exemple de clădiri, fiecare stil pe care îl vei găsi pe străzile Clujului, de la gotic la modern. Barocul austriac este reprezentativ pentru oraș, iar forma de Art Nouveau care s-a dezvoltat aici la începutul secolului 20 este Secession, stilul austriac.

Vei găsi de asemenea clădiri în stil eclectic, asemănătoare celor din București, le vei recunoaște imediat după acoperișurile „franțuzești”. E un mix surprinzător în acest oraș, care îi dă un farmec aparte.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Palatul Babos, în stil Belle Epoque, în Piața Mihai Viteazu

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Palatul Széki, clădire neogotică

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Piața Unirii

Piața Unirii este imensă! Vechiul centru al orașului medieval Cluj, ce are în mijloc Biserica Catolică Sf Mihail și statuia lui Matei Corvin. Pe laturile sale se află câteva dintre clădirile emblematice ale orașului, Palatul Banffy construit în stil baroc (ce găzduiește acum Muzeul de Artă), Hotelul Continental construit în 1894 în stil eclectic, și cele două clădiri în oglindă de pe strada Iuliu Maniu.

Noi am admirat aici și o mulțime de localuri cu design foarte interesant.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Piața Unirii, Cluj Napoca

Ce să vizitezi în Cluj

Piața Unirii, Cluj Napoca

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Piața Unirii, Cluj Napoca

Ce să vizitezi în Cluj

Biserica Catolică Sf Mihail

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Strada Iuliu Maniu și clădirile în oglindă

Piața Muzeului

Piața Muzeului e o piață pietonală vibrantă, cu diverse terase. A căpătat această denumire după Muzeul de Istorie a Transilvaniei din capătul pieței. Aici vei găsi Biserica Franciscană și obeliscul Carolina, realizat în amintirea vizitei la Cluj Napoca a Împăratului Francisc I și soția sa, Carolina Augusta.

Ce să vizitezi în Cluj

Piața Muzeului

Ce să vizitezi în Cluj

Biserica Franciscană

Casa lui Matei Corvin

Clădirea în care s-a născut Matei Corvin în 1443, pe vremea aceea hanul orașului, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Cluj Napoca. De-a lungul vremii a servit drept han, spital, închisoare și colegiu. Astăzi găzduiește Universitatea de Arte și Design, și din păcate nu se poate vizita decât holul.

Ce să vizitezi în Cluj

Casa lui Matei Corvin

Ce să vizitezi în Cluj

Casa lui Matei Corvin, holul de la parterul clădirii

Ce să vizitezi în Cluj

Ce să vizitezi în Cluj

Strada Matei Corvin, Cluj Napoca

Biserica Reformată Calvinistă

Biserica Reformată de pe Str Mihail Kogălniceanu nr 21, apropiată de Bastionul Croitorilor, este considerată cea mai mare clădire gotică cu o singură navă din Transilvania și Sud-Estul Europei. Biserica a fost finalizată în 1510 și are un aspect de cetate, astăzi fiind renovată. Este impresionantă prin simplitatea ei, noi am intrat să o vedem un pic și la interior, și ne-au plăcut liniile simple și sentimentul calm de aici.

Am apreciat mereu cultele reformate, care au încurajat interpretarea proprie a Bibliei, dincolo de discursurile catolice, și au ținut ca lăcașurile lor de cult să nu fie opulente, ci mai degrabă simple.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Biserica Reformată Calvinistă

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Biserica Reformată Calvinistă

Bastionul Croitorilor

Este fostul bastion al croitorilor din vremurile medievale, astăzi transformat într-un spațiu cultural.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Bastionul Croitorilor

Opera Națională Română din Cluj Napoca și Parcul Operei

Nu am vizitat Opera Națională, doar i-am admirat fațada superbă. A fost construită în stil baroc în 1919.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Opera Națională Română din Cluj Napoca

Piața Avram Iancu

În piață se află Catedrala Mitropolitană, masivă și impunătoare, ridicată în 1920-1930 chiar după unirea Transilvaniei cu România, și este a treia catedrală din țară ca înălțime, după catedrala ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu. În mica piață cochetă din fața ei se află statuia lui Avram Iancu.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Piața Avram Iancu

Canalul Morii

Noi nu am apucat să trecem pe aici, dar străduța de-a lungul Canalului Morii, Str. Andrei Șaguna, arată foarte frumos, cu clădiri de mică înălțime și poduri ici și colo pentru a intra în clădiri.

Parcul Simion Bărnuțiu

Parcul Simion Bărnuțiu e un parc liniștit, cu o alee centrală, ce invită la plimbări și povești. Noi l-am traversat în drum spre Parcul Cetățuia și ne-a plăcut să vedem localnicii plimbându-și liniștiți cățeii sau picioarele.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca

Parcul Simion Bărnuțiu

Aici în parc se află cazinoul superb, construit în stil eclectic, acum un centru pentru evenimente culturale și artistice.

Podul Elisabeta

Podul Elisabeta de peste Someș este un pod pietonal ce face legătura între oraș și Cetățuie. Inaugurat în 1901, este considerat unul dintre cele mai romantice locuri din Cluj Napoca, căci aici și-ar fi dat întâlnire soldații din garnizoana de pe Cetățuie cu fetele din oraș. Din acest motiv aici vei găsi faimoasele lacăte ale iubirii prinse de laturile podului.

Podul Elisabeta, Cluj Napoca

Podul Elisabeta, Cluj Napoca

Parcul Cetățuia

În parcul Cetățuia vei găsi unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Cluj, Belvedere, dar și o priveliște fantastică asupra orașului! Vechea fortificație sub formă de stea cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane. Era un post de apărare dar și de control al trupelor austriece asupra orașului, și a fost deseori folosită drept închisoare.

Astăzi este unul dintre cele mai îndrăgite spații din Cluj Napoca, din vechea cetate rămânând doar două porți de acces (una dintre ele fiind Wiener Tor, Poarta Vieneză), o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta, transformată în Turnul Parașutiștilor.

Parcul Cetățuia, priveliște spre oraș

Parcul Cetățuia, priveliște spre oraș

Parcul Cetățuia

Parcul Cetățuia

Parcul Cetățuia

Wiener Tor, Parcul Cetățuia

Grădina Botanică Alexandru Borza

Am văzut câteva poze din Grădina Botanică din Cluj Napoca și mi-a plăcut foarte mult cum arată, însă nu a fost timp să o vizităm. Avem noi un ritm alert, dar nu ne place să vizităm obiective doar ca să le bifăm, așa că ne rămân locuri de văzut pentru data viitoare, căci cu siguranță vom reveni în Cluj.

Grădina Botanică Alexandru Borza a fost înființată în 1920 și se întinde pe 14 hectare, având peste 10.000 de specii de plante din toate colțurile lumii. Două atracții pe care le găsesc interesante sunt Grădina Japoneză, cu un pârâu și o căsuță în stil japonez, și Grădina Romană, cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr El Zenati Yasmine (@dr.yasmineelz)

Tururi ghidate în Cluj

Mi se pare mereu o idee bună să faci un tur ghidat, noi le încercăm destul de rar în vacanțe și rău facem, căci de câte ori am ocazia să urmez unul mi se pare că primesc informații tare valoroase.

 • Cei de la Cluj Guided Tours au mai multe tururi în ofertă, inclusiv un tur gratuit (pentru care de regulă se oferă o donație la final)
 • Pe clujlife.com am găsit mai multe opțiuni de tururi ghidate
 • Cei de la Questo au un joc de explorare și în Cluj Napoca; este o aplicație românească cu jocuri de explorare urbană, eu am făcut trei în București, îmi plac tare mult, are indicii pentru a ajunge la următorul punct, și informații despre fiecare loc pe care îl descoperi.

Ce să vizitezi pe lângă Cluj Napoca

Dacă ai venit la Cluj Napoca cu avionul și nu ai mașină, fă o excursie organizată la Salina Turda și Rimetea, chiar sunt niște locuri deosebite aproape de Cluj, îți povestesc un pic mai jos despre fiecare.

Castelul Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy de la Bonțida este la 30km de Cluj-Napoca, și a devenit faimos pentru că aici are loc Electric Castle. Noi nu suntem mari fani festivaluri, așa că numai bine ne-a prins să îl vizităm liniștiți, pe timpul zilei, aproape singuri pe domeniu.

Castelul are o poveste lungă, frumoasă, dar și tristă. A fost construit treptat între secolele 16-19 pentru familia Bánffy și era supranumit Versailles-ul Transilvănean în perioada sa de glorie. Avea un parc deosebit de frumos, în stil francez cu forme geometrice, alei simetrice, creat după modelul celor de la Schönbrunn și Versailles.

Castelul a fost părăsit în 1944, când trupele germane în retragere au jefuit și ars clădirea. Ulterior a fost naționalizat în 1948, dar s-a deteriorat rapid din cauza lipsei de îngrijire și conservare. Abia în 1999 au fost demarate lucrări de restaurare, și în prezent au loc multe evenimente aici, precum Electric Castle sau TIFF, Festivalul Internațional de Film Transilvania. Citește aici mai multe despre istoria castelului.

Se poate vizita zilnic între 10:00-19:00 iar biletul de intrare este 10 ron. Ai acces în castel și în celelalte clădiri de pe domeniu, noi am găsit și niște mici expoziții în interiorul sau în exteriorul clădirilor când am fost, este și un lac în apropiere. Poți petrece liniștit 2-3 ore aici.

Castelul Banffy, Cluj

Castelul Banffy

Castelul Banffy, Cluj

Castelul Banffy, Cluj

Castelul Banffy, Cluj

Castelul Banffy, Cluj

Castelul Banffy, Cluj Napoca

Salina Turda

Salina Turda e un fenomen! La 35 km de Cluj Napoca, sigur nu vrei să o ratezi! Interiorul este spectaculos, “tărâmul magic din adâncul Transilvaniei” spun ei. Sarea din salină, depusă aici după evaporarea mării care acoperea această regiune în urmă cu milioane de ani, ar putea asigura necesarul de sare pentru întreaga planetă pentru 60 de ani!

Se află la 120m adâncime, și pentru că e foarte sănătos să petreci timp în salină, să respiri aerul de aici, găsești o mulțime de atracții: mese de biliard sau ping-pong, un mic amfiteatru, o roată, un teren de mini-golf, un loc de joacă pentru copii, un lac pe care te poți plimba cu barca. Totul într-o lumină magică!

Noi am fost la Salina Turda în 2015 și nu avem poze demne de site, 😄 dar ne amintim cu drag, ne-a plăcut experiența.

Se poate vizita zilnic între 9:00-19:00, iar biletul costă 50 ron (60ron în weekend și de sărbătorile legale) pentru adulți, și 30 ron pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Mai multe despre tarife aici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salina Turda (@turdasalina)

Rimetea

Se zvonește despre satul Rimetea că ar fi cel mai frumos sat din România! Nouă ne-a plăcut mult, e tare pitoresc, cu căsuțele sale albe și masivul Piatra Secuiului pe fundal. Am povestit mai multe aici despre minunăția de sat: Cele mai frumoase locuri din Apuseni și peisaje magice de toamnă.

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Satul Rimetea

Satul Rimetea, Transilvania, Romania

Rimetea

Următoarele obiective noi nu le-am văzut (incă!), dar le trec în articol pentru că sunt deosebite.

Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului e la 5km de Rimetea și oferă priveliști tare frumoase! Poți ajunge cu mașina până aproape de cetate, și mai ai de urcat cam 1km, un traseu ușor de maxim jumătate de oră.

Lacul Târnița

Pe Lacul Târnița avem propriul nostru Horseshoe Bend autohton! Priveliștea de la Piatra lui Dan e fantastică! Uite aici detalii despre traseul spre Piatra lui Dan.

Un alt loc splendid este Piatra lui Lucaci, tot Răzvan a scris și despre acest traseu aici.

Laguna Albastră din Aghireșu

Laguna Albastră este un lac la 40km de Cluj-Napoca, format pe locul unei exploatări de caolin, de la reziduurile de caolin rezultând nuanța albastră a apei. Din ce văd în fotografii, apa nu are mereu albastrul acela spectaculos, probabil depinde de sezon.

Zona nu este deloc îngrijită și exploatată turistic, drumul până aici e destul de prost și lacul nu e amenajat, așa că înotul e periculos. Dar poate merită o excursie, uite aici o idee de excursie de o zi.

Ce să vizitezi în Cluj Napoca, oaza europeană din mijlocul României

Ne-a plăcut foarte mult Cluj Napoca, este o gură de aer proaspăt în țara asta, dar de altfel așa este toată Transilvania. Arhitectura, clujenii și spiritul lor domol, liniștea din trafic, frumusețea străduțelor, priveliștile minunate de la Cetățuie, cu acestea în minte închei articolul.

TAGS:,

«

»

3 COMMENTS

 • Georgiana Mihut

  Superb! 😍

 • Pop Tudor

  Este Biserica Sfântul Mihail. Catedrala este dor biserica in care are scaun un episcop, la Cluj nu avem episcop Roman-catolic

  • Diana
   AUTHOR

   Pop Tudor, asa este, multumesc pentru observatie! Am corectat 🙂

Lasă un comentariu

FOLLOW @designedtotravel.ro